Bog: Tryk og glad godnatlæsning

Den nye bog “Tryk og glad godnatlæsning” er skrevet af zoneterapeut Katrine Birk, sprogpsykolog Lena Adalberth og forfatter Anne Marie Berså. Bogen kombinerer metoder fra blid akupressur og zoneterapi med de små godnathistorier om Lille Tumle. Med Tryk og glad godnatlæsning vil de tilbyde et mere helhedsorienteret alternativ – både til den klassiske godnatseance, men også til tendensen til at lade skærmtid overtage godnathistoriens plads.

1) Hvad er jeres tanker bag putteritualet? 
Anne Marie:
Tidspunktet omkring putningen et helt unikt tidspunkt, hvor man runder dagen godt af og gør klar til en forhåbentlig god nat med den søvn, der er så vigtig for både børn og forældre. Men den gode puttestund er ikke nødvendigvis lige nem for alle hver dag. Det kan være svært at få en lille energifyldt tumling til at sove! Eller en overtræt og overstimuleret lille pusling for den sags skyld. Så med Tryk og glad godnatlæsning har vi forsøgt at lave et enkelt redskab, der kan skabe ro og gode betingelser for en hyggestund mellem barn og voksen. Samtidig med at kroppen bliver klar til en god nats søvn.

2) Hvordan kom I på idéen? 
Lena: 
Idéen opstod forrige sommer i forbindelse med Katrines lancering af Tryk og glad babymave og Tryk og glad babysøvn. Mange børn har virkelig god gavn af zoneterapiens effekt i det daglige, men jeg havde selv en tendens til oftest at have bøgerne stående på hylden – og så bruge dem til ‘brandslukning’, når min datter havde nogle udfordringer af en art. Men Katrines koncept kan så meget mere! Og for at gøre det mere tilgængeligt for både børn og forældre at få zoneterapi og akupressur ind som en naturlig del af hverdagen – og i dette tilfælde i putteseancen – så kom idéen om at kombinere zoneterapien med højtlæsning. 


3) Hvorfor syntes I, at den bog manglende på hylderne? 
Lena:
Fordi vi i dag har mere og mere fokus på nærvær, trygge børn og samhørighed. Men samtidig har vi sommetider vanskeligt ved at praktisere det og vide, hvordan man gør. Denne bog fungerer netop som det værktøj, mange forældre kan benytte i ønsket om at være mere tilstede og fylde børnenes kærlighedskvote op. 


4) Hvordan fungerer den i praksis? 
Anne Marie: 
Et godt tidspunkt at tage bogen frem vil være, når den lille har fået alt det med nattøj og tandbørstning overstået, men måske stadig ikke er helt dyneklar. Så kan man sætte sig i barnets seng eller i en stol og læse bogen sammen, mens man nusser og masserer efter bogens anvisning. Og tal gerne med barnet om det, der sker. “Nu nusser jeg din mave ligesom kænguruen i bogen”. Så bliver det mere naturligt for barnet, at der foregår noget med kroppen, mens I læser i bogen. Vi har tænkt meget over, at man skal kunne sidde med bogen i den ene hånd, så den anden hånd er fri til alt det andet. Og at man ikke behøver at komme hele bogen igennem. Man kan sagtens springe rundt i historien og snuppe de punkter eller historier, som barnet allerbedst kan lide. Både punkterne, historierne og sproget er udformet med det formål at skabe en rolig, tryg og nærværende hyggestund, men derudover  er der ikke alt muligt, man som forældre skal gøre eller tænke over. Kontakten mellem barn og voksen er vigtigere end at gøre et eller andet “korrekt”. Det skal være nemt. Og føles rart og naturligt for både barn og voksen. 


5) Hvordan får man en tumling til at ligge stille og tage imod trykkene? 
Katrine:
Når det kommer til tumlinger, kan vi ikke forvente af dem, at de har lyst til at ligge stille og tage imod trykkene – dét skal nok komme helt af sig selv, når de bliver ældre. Prøv om du kan følge med din tumlings bevægelser. Hvis din tumling har lyst til at stå op, kravle på dig eller hoppe i sengen, så kan du måske få lov til at trykke lidt i den stilling? Eller hvis vi kan fange deres opmærksomhed, og gøre det spændende at få de her tryk, plejer det også at blive nemmere – hvilket netop er en af årsagerne til, at vi har lavet denne bog. Det er svært at sige præcis, hvordan man kan gøre trykkene mere spændende, da det varierer fra hvert enkelt barn, og hvilken periode barnet er i. Men prøv som forælder at være kreativ, måske kan du trykke lidt på dig selv, lade din tumling trykke på dig – eller sin ynglingsbamse – og dermed kan det også være, at du får lov til at trykke? Vigtigst af alt; putningen bør være en kærlig hyggestund. Hvis dit barn ikke har lyst, så lad være og hold dig til historierne, som også fungerer fint uden trykkene. I øvrigt må man meget gerne trykke, når barnet sover, hvilket kan have en rigtig god effekt. 


6) Hvad er tankerne bag sproget i bogen? 
Lena:
Tankerne bag sproget er i den grad, at sætningerne er forståelige og relaterbare for barnet, samtidig med at sproget virker motiverende og selvværdsopbyggende. Der findes mange forældre, der er optaget af, at deres børn mærker et godt selvværd og er sprogligt stærke, men som måske ikke helt ved, hvad der er ‘det rigtige at sige’ i den forbindelse. Ved læse godnathistorierne højt for barnet, og barnet relaterer til lille Tumle, vil barnet høre, at han eller hun er noget helt særligt, og dermed blive hjulpet på vej til et godt selvværd. Indirekte vil barnet altså modtage de motiverende budskaber, og forældrene vil direkte kunne finde inspiration til at kommunikere med deres børn på en måde, så deres sprog stimuleres og deres følelsesliv imødekommes. 


7) Hvad er jeres 5 bedste konkrete tips til en god putning? 
Katrine:
1. Forestil dig at dit barn har en tryghedsbeholder, som du gerne vil fylde op inden sengetid. Jo mere kys, kram, nærvær, ro og kærlighed du kan fylde dit barn op med, jo mere tryghed vil der være i beholderen. Tryghed er essentielt for en god søvn. Når dit barn føler sig tryg, kan det også bedre give slip og give sig hen til en god nats søvn. 
2. Dit barn kan lugte på lang afstand, om du som forælder er stresset eller rolig indeni. Dit barn kan fornemme, hvis du skal skynde dig med at få det til at sove, fordi du har andre ting du skal nå efterfølgende. Hvis dit barn kan fornemme din uro, vil det også selv blive uroligt. Prøv om det er muligt, at du får afsluttet dine egne vigtige gøremål, før dit barn skal puttes. På den måde kan du bedre give dig hen til ro og nærvær i puttestunden, hvilket dit barn vil elske og selv blive mere rolig af. 
Lena: 
3. At skabe god stemning omkring sovetid giver søvnen de bedste betingelser. Så hvis putningen bliver tænkt som en hyggestund frem for et nødvendigt onde for at få barnet til at sove, så har barnet nemmere ved at falde til ro. Man kender det jo selv… Hvis man ligger og tænker på, hvorfor nogen mon er sure, har travlt eller er triste, så kan det være svært at falde til ro. Det kan betyde, at barnet har brug for lige at få det sidste ud enten verbalt eller fysisk, men hvis man giver plads til det, så giver det oftest en bedre nat. 
4. Ingen skærmtid lige inden sengetid. Skærme med tegneserier, superhelte og underholdende historier kan være fine i andre sammenhænge, men børns hjerner kan slet ikke sortere i alle de billeder, de udsættes for. Det skaber tankemylder, og det gør putningen vanskeligere end nødvendigt. 
Anne Marie:
5. Acceptér at det ikke er alt, du kan styre, og hav fokus på at selv lidt er godt. Lidt nærvær, lidt nus, lidt ro, lidt samtale om dyrene i bogen. Alt tæller. Med min egen datter er der nogen gange så meget krudt i hende, at jeg er taknemmelig, bare jeg kan få lov at kramme og ae hende lidt, mens hun tumler rundt på mig. Andre dage kommer vi måske igennem 4-5 punkter, hvor jeg virkelig kan mærke, at hun falder til ro i det. 

Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdningerne er fra hjertet. Produkter, der fremvises her, er ting, vi har håndplukket! //Mor-skab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *