Anmeldelse af “Carol”

Carol

Af Ena Hajdari

En melankolsk kærlighedshistorie.
Todd Haynes forvandler Patricia Highsmiths roman The Price of Salt, en lesbisk kærlighedshistorie i 50’erne, til en vidunderlig smuk og æstetisk film.
I 1950’ernes smukke New York indleder to smukke kvinder fra meget forskellige baggrunde et, for den tid, temmelig upassende kærlighedsforhold. Filmen Carol fortæller om 2 kvinders hudløs ærlige, smukke og uacceptable lidenskab overfor hinanden, hvilket fører til en lang og smertefuld kamp om friheden til at elske en person af samme køn som en selv.

Når to verdner mødes
Den unge og kunstneriske Therese Belivet er en middelklasse pige i sine 20’ere, der arbejder i et stormagasin på Manhattan. Therese forelsker sig i den lidt ældre kvinde Carol – en moderne og tiltrækkende kvinde fra overklassen, som lever i et kærlighedsløst og fornuftigt forhold med sin velhavende mand, Harge.
Carol og Therese er hinandens perfekte modsætninger, og mellem deres forskelligheder og i skjul for samfundets kontroversielle normer, falder de i en dyb forelskelse med hinanden i en lidenskabelig og skrøbelig kærlighedsaffære.

Carol2

En uskyldig sammensmeltning
Carol og Therese indleder et udadtil venskabeligt forhold, der langsomt udvikler sig til en lidenskabelig men hemmelig affære. Thereses længsel efter forandring og et nyt liv er endelig blevet til virkelighed, men Carol har for længst indset de konsekvenser der følger, når man bryder med normerne. Hun er påpasselig med forholdet, for 50’ernes konservative normer gør det yderst vanskeligt for de to elskende at udfolde deres kærlighed, og sætter dem begge i ubehagelige positioner. Carol, den ellers så stærke og selvstændige kvinde, bliver trængt op i en krog af sin mand Harge.

En identitetskamp med kant og karisma
Filmen spilles af de to yderst smukke, banebrydende, dygtige og prisvindende skuespillerinder, Cate Blanchett, der leverer en helt igennem perfekt fremstilling af en stærk og selvstændig kvinde, og den prisvindende Rooney Mara, der med sin rolle som Therese beviser både talent og bemærkelsesværdig mod.
Filmen selv var nomineret til 6 oscars, herunder bedste kvindelige hovedrolle, bedste kvindelig birolle, bedste manuskript, bedste originale musik, bedste fotografi og bedste kostumedesign. Filmen er instrueret at Todd Haynes, og er uden tvivl et kunstnerisk mesterværk – med sin idylliske musik og sine melankolske billeder, giver filmen fortællingen en æstetisk stærk stemme, der trænger sig ind under huden på tilskuerne.

Carol3

Jeg er fascineret af filmens stærke formidling af endeløs kærlighed, og den uretfærdige kamp homoseksuelle bliver konfronteret med. Selvom filmens handling finder sted i 50’ernes USA, er dens historie desværre stadig genkendelig den dag i dag. Jeg forelskede mig i både Therese og Carol med hele mit hjerte, og jeg tog deres historie til mig og glemmer den aldrig igen.

Mor-skab giver Carol ♥♥♥♥♥ __ – med en lille advarsel; vær forberedt på en omgang emotionel-cocktail!

Biografpremiere d. 10 marts 2016.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *