“Den danske pige”

A018_C001_02111G.0009257.tif

Kan man være født i den forkerte krop? Og hvad er grænsen mellem, at man bare leger med udklædning og nysgerrighed, og hvornår er man decideret det andet køn? Det emne tager filmen ”Den danske pige” op.

Filmen ‘Den danske pige’ handler nemlig om danskeren Einar Wegener, der i 1931 faktisk var den første person, der fik en kønsskifteoperation. Han var en anerkendt landskabsmaler, der sammen med sin hustru Gerda, der malede portrætter, begyndte at lege med sin kvindelige side i form af ”Lili Elbe”.

Hvad der starter med, at Einar sidder model for sin kone i dametøj, fører hurtigt til, at Einar føler sig meget mere hjemme som Lili – han har fundet hjem og ser sig selv som kvinde.
Men det er bestemt ikke en nem proces – hverken for Einar/Lili eller for Gerda, der langsomt må se sig selv miste sin elskede mand.

Det er en virkelig rørende film, der går lige i hjertet. For en ting er identitet, som vi alle skal finde igennem livet, men at man er nødt til at bevæge sig ud i livsfarlige operationer for at finde sig selv, det rammer lige i hjertet. For det er, hvad Einar gør.

A122_C001_0304FP.0001585.tif

Smuk æstetik
Oscar-vinderen Eddie Redmayne spiller Einar, der bliver til Lili Elbe, mens hans hustru, Gerda, spilles af den yderst smukke svenske Alicia Vikander. Filmen er nomineret til fire Oscars bl.a. for Bedste mandlige hovedrolle og Bedste kvindelige birolle. Og de gør det super godt. Man kan virkelig se lidelsen og kærligheden i skuespillernes øjne, uden det er nødvendigt med ord. Der er ingen tvivl om, at det er en film bygget på følelser.
Og så er filmen æstetisk meget smuk og fuld af fantastiske klæder.

A171_C001_03123F.0017547.tif

En forælders accept
På et tidspunkt siger Einar, at han har haft en drøm, hvor han som helt spæd ligger i sin mors arme, og hun kigger på ham og kalder ham Lili. Som højgravid anmelder rammer det lige i moderhjertet. For hvad betyder køn? I dag diskuteres køn rigtig meget, især med vores naboer i Sverige som de mere ekstreme forgangsmænd, der har introduceret begrebet ”hen”, så man ikke længere taler om han eller hun. Det kan også blive for ekstremt, da vi jo fra naturens side har et køn, men når jeg ser en film som ”Den danske pige”, glæder jeg mig over, at rigtig mange forældre virker mere afslappede omkring fx små drenge, der gerne vil klæde sig ud i prinsessetøj eller have neglelak på.

AppleMark

Filmet i Danmark
‘Den danske pige’ er delvist optaget i København og instrueres af Tom Hooper, der vandt en Oscar for ‘Kongens store tale’. Det er sjovt med alle de genkendelige smukke locations, og eneste minus er, da de tager til Vejle, hvor Einar er født og opvokset, for der er godt nok en fjord, men billederne med de meget høje (norske) bjerge må skuffe svært, hvis turister på baggrund af filmen skulle bevæge sig til Vejle.

Mor-skab giver ♥♥♥♥♥— og anbefaler lommetørklæder

Premiere i biograferne den 4. Februar 2016

Du kan se traileren HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *