Fine børnebøger til højtlæsning

Højtlæsning – Anker og oldefar

Af Maria Lyngsø Hougaard og søn Anker på 2 1/2 år

Hjemme hos os elsker vi børnebøger!
Vi læser faktisk mange hver dag – altid 2-3 stykker ved sengetid, men ofte også under morgenmaden eller om eftermiddagen efter vuggestuen. Og ved puslebordet ligger der en bunke pixibøger, som min søn kigger i, når ham bliver skiftet.

Her er en række børnebøger, vi gerne vil anbefale:

 Min dag i børnehave af Ina Victoria Schou Haller

Efter årsskiftet skal min søn starte i børnehave. Det er svært for ham at forstå nu – nogle gange siger han, at han allerede går i børnehave. Med denne bog vil vi have god anledning til at tale med ham om det, når den tid kommer.

Bogen handler om Frederik og Katinka, der er glade for at gå i børnehave. De har mange venner, som de leger med. Men sådan en hel lang dag kan også være svær. Der kan opstå mange situationer, der kan være svære at håndtere, når man kun er et lille barn.

Bogen beskriver alle tænkelige situationer i en børnehave fra den første dag til den velkendte daglige farvelscene. Det er dejligt, at de her helt konkrete ting beskrives. Der lægges op til samtaler om svære situationer og alle de mange følelser, et lille barn går igennem.

“Min dag i børnehave” giver faktisk forslag til samtaleemner og forslag til aktivitet. Det er vældig fint og lige til at bruge for pædagogen eller forældrene. Der skal bestemt sættes tid af til at tale sammen, når den bog læses.

Bogen er udgivet i samarbejde med Mary Fonden og Red Barnets Antimobbeprogram.


*************

Noter om planeten jorden af Oliver Jeffers

Velkommen til planeten Jorden. Det kan være et forvirrende sted, især hvis du lige er ankommet. Dit hoved vil være fyldt med spørgsmål, så lad os se nærmere på vores planet og hvordan vi lever på den.

Det er essensen af bogen Noter om Planeten jorden. En meget fin bog, der beskriver den planet, vi bor på, og de mennesker og dyr vi har omkring os, så selv små børn kan være med.

Forfatteren skrev den faktisk til sin egen nyfødte søn:

“Til min søn, Harland. Denne bog blev skrevet de første to måneder af dit liv, fordi jeg ville prøve at forklare det hele for dig. Her er de ting, som jeg synes, at du bør vide noget om.” – Oliver Jeffers

Først tænkte jeg, om det var lige tidligt nok at fortælle min 2-årige som disse meget store ting – kan de overhovedet forstå noget i den størrelsesorden. Måske ikke det hele. Men der er ingen tvivl om, at han er totalt på og nysgerrig, når vi bladrer i bogen. Og jeg tænker, at det er en af de bøger, der kan bruges igen og igen med alderen, fordi flere og flere ting vil give mening.

*******************

Sallys far af Thomas Brunstrøm

De her bøger er sjove! Min kæreste er vild med at læse den her bog højt for vores søn – jeg tænker, at den taler til hans egen humor;-)

I “Sallys fars fede ferie” skal Sally på ferie til All Inclusive-land sammen med lillebror Eddie, mor og far. Men passer det, når far siger, at voksne ikke behøver bruge solcreme? Og at pomfritter og ketchup fra buffeen tæller som grøntsager? Er det rigtigt, at ingen mennesker i udlandet forstår dansk? Og løb Sallys far virkelig hele vejen til Italien, da han var dreng, fordi der ikke fandtes flyvemaskiner dengang?

Sallys far er ukorrekt og langt ude, og det er herligt! Han er en voksen drengerøv, der underholder og leger med sine børn – men på sin helt egen måde.

*****************

Troldeliv af Sissel Bøe og Peter Madsen

Den her bog lå i noget tid på hylden. Min søn var for lille til at vide, hvad trolde var. Men pludselig begyndte han at blive bange for trolde. Han havde set De Tre Bukkebruse, hvor trolden jo er ond. Han var bange for, at der var trolde på værelset eller ude i mørket. Jeg forklarede ham, at trolde var søde – de kunne drille ligesom nisser – men de var ikke farlige. Pludselig kom jeg i tanke om bogen.
Den læste den for ham – og sprang de ting over, der er bedre til større børn (hvor det bliver lidt uhyggeligt), og her så han billeder af troldebørnene, der leger og driller. Det hjalp!
Især historien om troldedrengen, der var bange for mørke og derfor ikke kunne falde i søvn – det satte ligesom tingene i perspektiv for min søn.Bogen er meget smukt illustreret af Peter Madsen, der også illustrerede min barndoms Valhalla-bøger.Den handler om Far Wrisil og Mor Æna og deres 11 troldunger, der bor i en troldehule under det gamle egetræ. I bogen følger man troldefamilien og deres liv blandt elevere, vættere og skovens dyr. Historierne handler især om tvillingerne Paja og Pajko, som tumler rundt på eventyr i troldeskoven.

Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdningerne er fra hjertet. Produkter, der fremvises her, er ting, vi har håndplukket! //Mor-skab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *