Fød din baby naturligt

Tara og Rikke hilser på baby
Tara og Rikke hilser på baby

Af Ena Hajdari

Tara kalder sine patienter for ”kvinderne”. Og de har det bestemt trygt i hendes kærlige jordemoderselskab.
Sammen med jordemoder Tara Ravn kan du nemlig føde din baby hjemme med masser af massage, vekslende fødestillinger, akupunktur, urter, tryghed, kærlighed og alt det lækre sanselige i fokus. Den naturlige fødsel har særligt gode præmisser i hjemmet.

Jeg går ind i Ballonparken på Islands Brygge hvor Tara bor. Vejret er fantastisk, og beboerne i Ballonparken har bevæget sig ud i deres små haver med the og diverse. Det er næsten som at være på Christiania – farver, meditationsmusik og blomsterkrans over dørene.
For enden af parken bor jordemoder og fotograf Tara Ravn med sin kæreste og sine 3 børn. På vejen ind i Taras hjem, møder jeg deres lille splitternøgne efternøler Hugo på tre år, som leger i haven med sin far.

Tara2

Jeg bliver budt ind på the og får målt mit blodtryk, som ifølge Tara er helt som det skal være. Tara er privatpraktiserende jordemoder og har firmaet “Naturlig fødsel”:

Som privatpraktiserende jordemoder kan jeg i den grad arbejde ud fra en model, hvor man placerer kvinden i midten og sørger for at lytte til hende i hendes graviditet. Derudover arbejder jeg sammen med kvinden og hendes mand omkring tilrettelæggelsen af fødslen. På den måde bliver forløbet i overensstemmelse med det parret ønsker sig.”

Mens Tara taler, synger fuglende ude i haven. Hoveddøren står åbent med et farverigt gardin af stofstrimler flagrende over dørkammen og ned til gulvet. Gulvtæppet under vores fødder  har alle verdens farver, ligesom udvalget at kopper og tallerkner.

Trygheden er alfa-omega
»Som jordemoder sørger jeg for at skræddersy forløbet efter kvindens behov. Hun høster derfor fordelene ved at kende sin jordemoder fra starten af graviditeten til og med de første uger efter fødslen«, fortæller hun. ”Dette ofte i form af en højere smertetærskel, et kortere fødselsforløb, samt mulighed for at føde i vand, med færre bristninger, som resultat. Dette er blot nogle af følgevirkningerne af det at være rigtig tryg i fødslen« fortæller hun.

Taras hjemmekontor
Taras hjemmekontor

Økologisk jordemoderomsorg til hele kvinden
En del af de kvinder som tager kontakt til Tara, er kvinder der har haft ubehagelige oplevelser i en tidligere fødsel. Det Tara kan tilbyde disse kvinder, er således netop tryghed og et arbejde med deres menneskelige helhed. Trygheden og arbejdet med heling af traumet, etableres både via den kontinuerlige omsorg, og gennem den høje grad af professionalisme som Tara er funderet i.

»Jeg arbejder med samtale og øvelser, der tilstræber at hele og forstå det uforløste. På den måde får kvinden igen en positiv oplevelse af sin krop, sin graviditet og den forestående fødsel. Desuden informeres kvinderne grundigt om de mange tilbud, som den danske svangreomsorg tilbyder dem«

Jeg samarbejder i min omsorg for kvinden med sundhedsstyrelsen, som i øvrigt ønsker at alle sunde og raske gravide kvinder skal kende til muligheden for at føde i hjemmet. Jeg vejleder dem i graviditeten, for eksempel om brugen af  medicin efter fødslen. På den måde kan kvinden og faderen træffe et velinformeret valg omkring dette. Jeg prøver i praksis – så vidt muligt – at støtte kroppens egen fysiologiske potentiale. Dette blandt andet ved brug af homøopati, akupunktur/pressur, moxa, zoneterapi, rebozo, bevægelse og hypno birthing med mere«, siger hun, imens hun stille tager et tår af sin the. Listen af redskaber i jordemodertasken er lang, og kvinderne hylder Taras økologiske og holistiske tilgang til deres kroppe.

Smerten har en helt speciel funktion på kroppens hormonudskillelse under fødslen, og det mener Tara er enormt vigtigt at kunne forstå – hvorfor gør det ondt, og hvad sker der hvis man eliminerer smerten? Tara hjælper med at give sine kvinder den fysiologiske forklaring på smerterne under fødslen, i stedet for at betragte smerten som værende en ulempe. 

»Dette gør jeg via fødselsforberedelse og øvelser, der hjælper kvinden til at se smerten som noget hun kan takle og acceptere. På den måde for hun muligheden til at kunne forstå smertens funktion – inklusiv hvilken funktion den har i forhold til barnet«

Tara4

Vand er utrolig smertelindrende, og vandfødsler er derfor et yndet forebyggende tilbud. Hun benytter også håndplukkede urter, som te og infusion. Brændenælden, bygger effektivt jernniveauet og K-vitamin niveauet i kroppen op. Indeholder clorofyl, D.vitamin og Calcium. Hindbærblade indeholder også naturligt calcium og C-vitaminer som er lette at optage, afhjælper kramper/spændinger, og styrker bindevævet, samt livmoderens tonus i fødslen – uden bivirkninger for mor og barn. Tara giver således kvinderne mulighed for at føde så natuligt som overhovedet muligt, og hun bruger kun den kemiske medicin – som hun selvfølgelig også har med – hvis det er nødvendigt. Tara arbejder i alle henseender også med læger og jordemoder kollegaer fra hospitalerne, når der er brug for det.

Lotus barnet Hugo
Imens jeg interviewer Tara, kalder lille Hugo på hende udefra haven. Hugohar nemlig lavet ”stort” ude på havestien. Tara og jeg bryder ud i latter. Tara fødte selv Hugo i familiens sommerhus, i vand og tilmed ”lotusstyle”, som betyder at han efter fødslen lå med navlestrengen og moderkagen forbundet, indtil de spontant separerede sig fra hinanden. Moderkagen lå i en kurv, og blev løbende tilført duftstoffer og fik rene stofstykker flere gange om dagen.

Tara og Rikke hilser på baby
Tara og Rikke hilser på baby

På Østerbro besøger Tara og jeg Rikke. Rikke er gravid og skriver sin master i jordemodervidenskab. Det er Rikkes første graviditet, og Taras omsorg har gjort forholdet mellem Tara og Rikke meget venskabeligt. Når man vælger Tara som sin jordemoder, får man hele pakken med: Tara vil være din støtte fra dag ét, hvor hun sørger for at holde øje med fosterets sundhed og udvikling. Derudover finder hun sammen med dig ind til de ressourcer og instinkter, der kræves for at føde personligt og uforstyrret – naturligt.

»Jeg kalder det at ’empower’ kvinden. Når kvinden skal føde, samles kræfterne i hendes krop og man kan – ligesom naturkræfterne gør mirakler i vores omgivelser – forvente et kropsligt fyrværkeri af fødekraft, som føre hende frem til en naturlig fødsel«, fortæller Tara.

Læs mere om Taras forløb HER

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *