Hjemmefødsel: ”Jeg ville mærke min baby blive født naturligt”

Af Ena Hajdari

Diane Soa var ikke i tvivl – hun ville føde sin baby i stuen, helt naturligt. For hende var der ingen tvivl om, at hendes søn Astor skulle fødes under de mest naturlige omstændigheder. Diane ville mærke, hvordan det virkelig føltes at føde – uden smertestillinde, uden medicin, i sit eget hjem, i et bassin fyldt med varm vand og duften af røgelsespinde svævende i rummet. Det gør hende i stand til at forklare fødselsprocessen, når den er helt naturlig.

”Det var de smukkeste rammer – jeg var omgivet af skønhed under min fødsel. Jeg havde min kæreste, min gode veninde og en kærlig jordemoder. Jeg følte mig tryg, alt var under kontrol og roligt.
Jeg føler ikke, at alt er under kontrol, hvis jeg giver kontrollen til andre mennesker. Det er min krop som skal føde, så er det også min krop og mit barn som styrer showet”, fortæller Diane og bliver mere alvorlig i ansigt og tonen:

Tanken om at der kom en læge og sprøjtede medicin i mig bare for at gøre fødslen mere udholdelig, den var ikke særlig rar. Hvis der er meget tryk på, får du en eller anden sprøjte. Man tænker ikke, at man kan takke nej, for man ved ikke, om man egentlig har et valg – men under fødselsforberedelsen blev jeg gjort opmærksom på, at man altså HAR et valg”, siger hun om grunden til, at hun valgte en hjemmefødsel frem for at føde på hospitalet:

Vi mangler tilliden til naturen”, fortsætter hun: ”Vi bliver for videnskabelige, og det er underligt. Naturen har også styr på det, så det er vigtigt, at naturen og videnskaben finder sammen. Vi bliver nødt til at lade de to ting arbejde sammen om en naturlig proces”.

Diane var klar over, at hvis der ville forekomme konsekvenser under fødslen, så ville hun med det samme blive kørt på sygehuset. Men som udgangspunkt gik hun ikke ud fra, at noget ville gå galt. Med tillid til naturen og sin egen krop, gav hun liv til en sund og dejlig lille dreng – helt naturligt.

Krystal og ingefær
I dag kan Diane beskrive, hvordan en fødsel – eller i hvert fald hende – forløber helt ned i små detaljer. Samt forsøge at beskrive de følelser, der er så svære for kvinder at beskrive. For hun valgte at sanse det hele frem for at dække det med medicin.

Diane er meget spirituel, og ved siden af det lille bassin, som hun fødte i, lå der en krystal større end en fodbold. Diane viser mig billeder af fødslen, mens jeg sidder med sønnen Astor i armene. På billederne ligger Diane træt og udmattet i vandet og presser Astor ud. Ved siden af hende sidder Dianes støttende kæreste, som strammer hendes hånd og kysser hendes pande.

Som healer arbejder Diane med følelser, energier og smerters kerne. Hun arbejder med kroppens fysik, og hendes patienters mentale helbred. Ud over dét, arbejder Diane med det åndelige som clairvoyant – hvilket forklarer krystallen ved siden af bassinet:

Jeg fik veer klokken 2 om natten. I løbet af aftenen, inden veerne, kunne jeg mærke, at min krop var urolig. Jeg kunne ikke sidde stille. Da jeg så fik veer, var jeg ikke i tvivl. Min kæreste og jeg fik ringet til jordemoderen og min veninde, mens vi gjorde bassinet klar. Men jeg kunne ikke gå i gang, uden min krystal!”, fortæller hun, mens hun lægger Astor i en hængekøje.


Midt om natten, med et barn på vej ud af sin krop, stillede Diane sig over sin kæmpe krystal. Den skulle hun slæbe med ind i stuen- ligegyldigt, hvor gravid og fødende hun end var:

Min kæreste stoppede op, og tog krystallen fra mig. Den skulle jeg ikke bære på, så det gjorde han for mig”, griner hun.

Inden veerne, fik Diane en følelse af menstruationssmerter. Menstruationssmerterne kan give kramper, men hendes følelser var ikke kramper, men bløde kneb. Hendes underliv åbnede sig op, og de knibende følelser blev til trækkende, hivende følelser. De bløde veer var ikke smertefulde, men for at lindre følelserne rev hun en masse ingefær, som hun puttede på lænden:

Det giver en lindrende effekt, ingefær. Helt naturligt. Der sad jeg med ingefær på lænden og ventede på jordemoderen. Da hun dukkede op, og vi havde gjort stuen fødeklar, stak hun to fingre op i mit underliv. Jeg var 7 centimeter åben og i aktiv følelse, kunne hun konstatere”, fortæller Diane og illustrerer scenariet med to fingre og en hånd.

En helt anden dimension
Efter en kort tid begyndte presseveerne, og dét er en helt anden dimension!”, fortsætter hun:
”Det føles som om man bliver grebet af en hivende strøm, ligesom når man er under vand og bliver revet væk uden kontrol”.

Diane puster hurtigt ind og ud, for at illustrere hvordan man skal trække vejret lige før presseveerne slår til. Hun sidder med spredte ben, og mens hun med den ene hånd vugger trætte Astor, viser hun med den anden hånd, hvordan veerne bevæger sig rundt i kroppen.

Jeg sidder overfor hende i hendes hvide sofa, i en flot herskabslejlighed, blandt flotte planter, farverige puder og en meget stille baggrundsmusik. Hun har sat optagelser af naturlyde på højtalerne, og jeg sidder helt stille, sipper til min vand og forestiller mig veernes følelse i min egen krop:

Jeg lå træt i vandet og talte til min baby. ”Det er dig og dit show, min skat. Du kommer bare ud, når du er klar”, fortæller Diane, mens hun fortsat sidder med spredte ben og kigger ned på sin mave, mens hun fortsat illustrerer forløbet med kroppen.

”Jeg var 100 procent til stede”
”Du var til stede, fysisk og psykisk?”, spørger jeg.

Ja. Jeg var 100 procent til stede. Jeg mærkede hver følelse, hvert pres, hver bevægelse. Jeg mærkede de mindste til de største bølger af smerte, men det var fantastisk, for jeg kunne mærke mit barn blive født. Hvis jeg havde været under smertelindrende medicin, ville jeg nok ikke kunne have forklaret dig fødselsprocessen så præcist”, svarer hun.

Diane fortæller om de forskellige væsker, der flød ud af hendes krop, og de mange følelser der strømmede igennem hende som bølger af smerter og kærtegn. Fuld af glæde og passion sidder hun i stolen og forklarer, hvordan Astor pressede sig ud af hendes underliv, mens hun fortsat med den ene hånd vugger ham i søvne.

”Jordemoderen bad mig om at mærke efter Astors hoved, og da jeg bevægede min hånd ned til mit underliv, kunne jeg mærke toppen af et spændt lille hoved stikke ud. Jeg tænkte bare… what the fuck! Iv!”, griner Diane, mens hun hurtigt samler sine ben, ryster på sin hånd og rynker brynene. Hun griner. Diane havde presseveer i 16 minutter, og på fjerde presseve blev Astor presset ud af sin mors krop, og hevet ud ad vandet:

”Jeg tog ham op til mig, og spurgte jordemoderen, hvem der hjalp mig med at få Astor ud. Hun sagde, at jeg selv havde taget ham op, men jeg kunne mærke fire hænder”, fortæller Diane stille:
”Min mormor er fra Madagaskar, og hun var jordemoder. Jeg er sikker på, at det var hende der hjalp mig med at få Astor op”.

Diane bliver stille, og kigger ud i rummet. Hun sidder helt rolig i stolen, og vugger fortsat Astor.

Du kan læse mere om hjemmefødsler HER samt andre sider på nettet. Mange kommuner udbyder også foredrag om hjemmefødsler, så du får et grundlag for at træffe det rigtige valg for dig.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *