Hvorfor er gravides vægt til offentlig debat?

Hvorfor lægger en graviditet op til, at folk kan kommentere højlydt og uden begrænsning på ens vægt?

Normalt går man jo ikke rundt og kommenterer på, at folk har fået en stor røv eller ekstra dobbelthage, men når man får en gravid mave, så åbnes der et rum for, at folk frit kan udbryde; “Guuud, hvor er du blevet stor” og ens navn skiftes lystigt ud med “tykke”.

Nu ved jeg godt, at det er kærligt ment. Og størstedelen af tiden kan jeg også sagtens se det sjove i det. For ja, folk er vant til at se en på en bestemt måde, og pludselig kommer man så der med kæmpe mave. Og folk ved netop, at det er en midlertidig krop, og derfor kan man kommentere på det.
Mit fornuftige og humoristiske jeg kan også fint tage det. Især i de perioder hvor man går rundt i et vakuum og føler sig kvindelig og frodig og skabt til at ruge ud.
Men indimellem titter det gamle jeg frem – hende, der bare gerne vil føle sig lækker og sexet – og hun bryder sig ikke om kommentarerne – i hvert fald ikke i store mængder (og så hjælper det heller ikke, at hun går hånd i hånd med hormon-Dorte, der også huserer ens krop).

Efter en tid med bækkenproblemer, en hurtigt voksende mave, dage med lidt for meget “tykke”, “Nøj, hvor er du blevet stor!” – og sågar et familiemedlem, der på tværs af julefrokostbordet valgte højlydt at spørge “Har du ikke taget mere på end man normalt gør?” og blev ved med at insistere på et svar, selvom jeg var tydeligt utilpas ved situationen – kom tudeturen altså. For øv, folk mister åbenbart lidt betænksomhed og situationsfornemmelse, når de ser en struttende mave. Så kan man sige alt det, man normalt holder sig for god eller bare er for høflig til.
Og det hænger slet ikke sammen med, at gravide ofte er meget mere sårbare, er mindre herre over deres egen krop og faktisk er ved at bidrage til samfundet;-)

Mega heldigt at man har en kæreste, der ofte fortæller, hvor smuk man er, hvor flot det er med mave og stadig påstår, at man slet ikke kan se graviditeten bagfra…som om. En kæreste, der forstår, hvor sensitiv og hormonramt en gravid kvinde kan blive…indimellem…når hun ikke lige kan forene sig med sit nye “tykke” jeg.

Så husk at vejre situationen – og se om du ikke kan sige noget pænt til den næste gravide kvinde, du møder. Man bliver sgu så glad! Og så er der også overskud til de mere drillende kælenavne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *