Moderskab på skærmen

Når der nu skal slappes af i barslen, inden baby kommer eller mens du ammer baby i døgndrift, så er der et væld af serier og film at tage fat på. Men hvis nu ammehjernen kredser om moderskabet, kan det være hyggeligt at se noget, der netop fokuserer på det emne.
Her er i så fald nogle forslag til kukkassen.

Skriv gerne i kommentarfeltet, hvis I har andre gode forslag!

Film: “Kvinder i for store herreskjorter”
Biografen lige nu
HERRESKJORTER_230X300
En fin norsk komedie, der kærligt og simpelt tager fat på kvindelivets klicheer ved at følge tre kvinder, der hver kæmper med sit.
Trine på 39 år er performancekunstner og har valgt karrieren fremfor børn, og derfor passer det hende ikke at opdage, at hun er blevet gravid. Hendes liv flettes ind i den ældre Agnes’ tilværelse. Agnes er tidligere forfatter med en skriveblokade på fyrrende år, der vil kontakte sin bortadopterede søn. Og så er der den unge Sigrid, der forelsker sig i den tyve år ældre Kåre Tryvle, der har en midtvejskrise. Alle jager de lykken og meningen med det hele.
Skuespillerne spiller virkelig godt, og filmen giver et rigtig fint og kærligt hverdagsbillede – og alligevel er det store emner, der tages op.

Mor-skab giver 4 ud af 6 stjerner

Filmen vises i Empire Bio, Øst for Paradis, Aarhus Café Biografen, Odense Biffen, Aalborg, Klovborg Kino, Byens Bio Jelling og herefter Valby Kino m.fl.
Filmen har premiere den 14. Januar
Se trailer HER


TV-serie: “Call the midwife”
Netflix

Call the Midwife … 'We don't go out on bikes.'
Meget fin serie fra BBC om en gruppe jordemødre i 50’ernes fattige East End London. Serien blev oprindeligt baseret på erindringer af Jennifer Worth, der skrev en bestseller triologi om sin tid
som jordemoder i Londons fattige kvarter. Men siden blev serien udvidet med nyskrevne afsnit lavet til tv-serien.
I Call the Midwife følger man den nyuddannede jordemoder Jenny Lee og hendes jordemoder-veninder, der bor i et kloster sammen med en gruppe nonner, hvorfra de praktiserer deres arbejde med fødsler og mødre i East End. Ud over de mange mødres forskellige historier, følger man også jordemødrenes privatliv med kærlighed og forviklinger. Det er en meget fin serie, der både fænger med dens fortællinger og det historiske vingesus.

Mor-skab giver 5 ud af 6 stjerner
Du kan se serien HER


Dokumentar-serie: “4 babies a second”
Nat Geo People

På Nat Geo People vises en dokumentar-serie, der hedder ”4 babyer i sekundet”. Det handler om, at der hvert eneste sekund fødes fire nye babyer et eller andet sted i verden. Det er 370.000 hver eneste dag. I alt flere end 135 millioner om året. I serien følger man hver gang tre fødsler overalt i verden. Det interessante ved serien er at se, hvor forskellige fødslerne er fra land til land. Eller selve fødslen er jo egentlig det samme, men nogle steder er kejsersnit et meget almindeligt tilvalg, andre steder holder manden sig udenfor føderummet, og nogle steder kommer babyen ikke op til mor hud-mod-hud lige efter fødslen, som vi gør herhjemme.
Det er et interessant studie i forskellige kulturer set ud fra den samme universelle ting. Dog bliver det også lidt ensformigt fra afsnit til afsnit.

Mor-skab giver 3 ud af 6 stjerner
Se mere HER


Dokumentar-serie: “Årgang 0”
TV2 Play

De-fem-piger-første-program-2001-foto-Per-Arnesen
Årgang 0 begyndte i 2000 at følge fem meget forskellige par, der alle skulle have barn. På den måde var missionen at følge den første generation af det nye årtusind. I løbet af årene er nogle af parrene faldet fra, men serien er bestemt et super fint billede af danske børnefamilier og et lille Danmarks-billede af de sidste 15 år.
Første sæson begynder med, at fem små piger bliver født.
I Vestjylland er købmanden Poul Erik ved at vænne sig til tanken om at blive far. I en lejlighed på Østerbro arbejder Ulrik og Louise på at blive færdig med deres universitetsspecialer, inden de skal være forældre. I Korsør sætter det unge par på 18 år Christian og Christina deres nye lejlighed i stand – deres første lejlighed og med deres første barn i maven. På Lolland er apotekeren Lars kun hjemme i weekenden, mens hans kone er højgravid med barn nummer to.
Serien er ret underholdende, og man kommer virkelig under huden på de her danske familier og kan både identificere sig og tage stilling til, hvordan man selv ville gøre det. Det er en super og succesfuld ide, tv-folkene fik i år 2000!

Mor-skab giver 4 ud af 6 stjerner
Du kan se serien HER


Dokumentar: “De perfekte Mødre”
DR2 Tema

De perfekte mødre
Mange kvinder er ikke bare mødre – de stiler mod at være de perfekte mødre. Og det indebærer ikke blot at forberede sig godt til fødslen og huske at give afkommet mad og kærlighed. I dokumentarer følger man mødre, der går et skridt længere. De designer deres fødsler, de fravælger scanninger, ammer i årevis, vælger Lotusfødsel, hvor moderkagen selv skal visne af, og andre spiser deres egen moderkage.
Vært Anne Sophia Hermansen kigger ind hos de moderne mødre.
Man skiftevis fascineres og frastødes, men det er et interessant kig ind i nogle af de metoder, man hører om, men måske ikke selv har skiftet bekendskab med.

Mor-skab giver 4 ud af 6 stjerner
Dokumentaren kan ses HER


Film: “What to Expect When You’re Expecting”

Dvd/Nettet
bvbXKHbz5F4.movieposter
Hollywood-komedie, der bygger på den amerikanske bestsellerbog af sammen navn om at vente barn.
Man følger fem par, der skal være forældre eller prøver på at blive det. Parrene er forbundne på den ene eller anden måde. Der er alt fra den smukke perfekte højgravide i stiletter. Den kommende moder, der føler sig fed og usexet og havde svært ved at blive gravid. Parret, der må indse, at de er nødt til at adoptere. Parret, der ikke ligefrem planlagde at blive med barn. Og manden, der er panisk over at skulle sige farvel til det frie liv.
Fælles for dem alle er, at de må indse, at uanset hvad du planlægger for livet, kan det ikke altid levere, hvad der forventes.
En typisk hollywood-film, men absolut en af de bedre, hvis du trænger til noget let og sjov underholdning.

Mor-skab giver 4 ud af 6 stjerner
Du kan leje filmen HER


Film: “Juno”
Dvd/Nettet
juno
Juno er en klassiker, når det kommer til film om moderskabet. Dejligt skuespil, finurlige billeder og lækker musik.
Den er fra 2007 og handler om den 16-årige Juno (Ellen Page), der bliver gravid og planlægger at bortadoptere sit barn. Hun møder det perfekte par til formålet (i hvert fald på ydersiden) og en proces går i gang – alt imens Juno skal finde ud af, hvad hun egentlig føler for faderen til barnet, teenageren Paulie.
Filmen vandt en Oscar for bedste originale manuskript. Desuden blev filmen nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle (Ellen Page) og for bedste film og for bedste instruktør (Jason Reitman).

Morskab giver 5 ud af 6 stjerner
Filmen kan lejes HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *