Mor til tre

481495_10151406578112882_622258620_n

Mor: Misha Krohn-Ringgaard
Job: Psykolog
3 børn – Zoe 4 år, Noa 3 år og Sommer 4 måneder

Hvad kom mest bag på dig, da du blev mor første gang?
Det var det følelsesmæssige I at blive mor – jeg følte mig virkelig udsat, fordi jeg kom til at elske et lille skrøbeligt menneske så højt. Det havde selvfølgelig også noget med hormoner at gøre, men det føltes så overvældende, at man pludselig havde hele ansvaret for et lille nyt menneske, og det var virkelig svært at forstå, indtil man var i det.

Hvad er det bedste tip, du kan give til barslen både pre-baby og post-baby?
Før babyen kommer, er det bare om at nyde det og slappe af.  Få gjort alle de hyggelige ting, som man ikke kan gøre på samme måde, når baby er kommet – også med sin kæreste.
Man kan godt blive meget utålmodig, når man går over termin. Jeg gik på et yogahold, hvor kvinderne var ved at gå ud af deres gode skind, hvis de var gået tre dage over tiden, men man skal nyde tiden, for den kommer ikke igen.
Og når babyen så er ankommet, så prøv at lade være med at stresse. Både med andet og tredje barn kunne jeg mærke en større ro, som jeg kan se har en positiv effekt på baby.  Men jeg tvivler på, at nogen kunne have fortalt det til mig dengang ved det første barn, og jeg så havde gjort det anderledes.

Hvad ville du ønske, du havde vidst inden fødslen?
Jeg ville gerne have vidst endnu mere om smertelindring i form af vejrtrækning. Det er så tydeligt under fødslen, at jo mere man slapper af, jo mindre ondt gør det. Bare det, at nogen holder ens skuldre nede, når man i smerte vil hive dem op til ørerne og spænde.
Og så kom det bag på mig, at det ikke er slut med smerter, når man har født barnet. Først skal man føde moderkagen. Og så kommer der efterveer, der skal trække livmoderen sammen, i dagene efter fødslen. Efterveerne kommer i forbindelse med amningen – og de bliver værre for hvert barn man føder, fordi livmoderen bliver slappere og derfor behøver kraftigere efterveer til at trække sig sammen. De gjorde meget mere ondt end jeg havde regnet med – eller jeg vidste faktisk slet ikke, at de fandtes. Jeg vidste heller ikke, at det gjorde ondt, da mælken løb til. Så der går lige en uges tid efter fødslen med forskellige smerter.

Misha gravid

Hvilke tre babyting har I fået brugt mest?
1) Bæresele, vinkle – først og fremmest, fordi ens hænder er fri. Og så skaber det nærhed, og mine piger har fundet meget ro i det. Og hvis man lige skal et lille ærinde, er det rart uden barnevogn
2) Hjertepude til at modvirke et fladt baghovede på baby
3) Slyngevuggen – Den er god til at få dem til at sove, fordi den gynger dejligt, de sover længe, og man kan hurtigt gynge dem i søvn igen, hvis de vågner.

Hvilke babyting viste sig at være overflødige?
Jeg købte en bæresele fra Babybjörn til at begynde med, og den var ikke lige så god ergonomisk, som den næste jeg købte.
Det første tøj i størrelse 50 og 56 fik jeg heller ikke brugt så meget, fordi det hurtigt bliver for småt og kun lige når vasketøjskurven en enkelt gang. Jeg havde også købt små sko, men fandt så ud af, at det faktisk ikke er godt for deres små fødder med sko overhovedet.

Hvordan fordeler I som par det praktiske?
Vi har ikke fordelt det på nogen fast måde. Jeg tager nattevagterne selv, men vores børn er også vågnet netop for at spise, så der skal jeg jo op alligevel. Hvis de også vågnede blot for at blive trøstet ville det give mening at dele det lidt mere om natten.
Helt I starten hvor de ikke kender forskel på nat og dag, tog min mand også nogle timer om natten, når de bare skulle underholdes.

Hvad er det bedste ved at være mor?
Det er svært at sætte en finger på én ting, men det er helt vildt givende. Man elsker dem bare overalt på jorden. Mange vil også sige, at det er det der med, at man er uundværlig for nogle andre. Men jeg synes bare, at det er nogle vildt fantastiske små mennesker – og en kæmpemæssig berigelse til vores liv. Når de træder ind i ens verden, bliver det pludselig til det, der giver allermest mening med livet – at skabe en dejlig familie, hvor alle er glade og trives.

Hvad er det hårdeste ved at være mor?
Det er når, de ikke har det godt. Det er rigtig hårdt, når de er syge, og man er bekymret. Og det er hårdt i de perioder, hvor de udvikler sig meget, for der kan tingene ofte være meget overvældende for dem.
Men i det store og hele, synes jeg ikke, at det er hårdt, for der er så meget dejligt ved det – man man er selvfølgelig træt.

Hvordan har det påvirket venskaber at blive mor?
Man ses sjældnere med sine venner logisk nok. Det er nok bare det. Jeg føler ikke, at jeg er blevet dårligere venner med nogle, efter jeg blev mor. Men når mine veninder så selv bliver gravide, så glæder jeg mig rigtig meget til, hvad det vil bringe til vores venskab, at vi kan have det sammen.

Har I nogle dogmer indenfor børneopdragelse, som har virket godt for jer?
Jeg tror ikke, at man opnår noget godt med at råbe af sine børn, så det prøver vi at efterstræbe.
Jeg er ikke sådan en, der læser en masse bøger om opdragelse. Men jeg tror, at man skal tænke på, hvordan man selv er og opfører sig, for de spejler sig i en. At være det gode eksempel.
Og så tænker jeg meget på at være tydelig og kærlig – at vise masser af kærlighed, omsorg og nærvær, men samtidig tegne rammerne tydeligt op, så de ved, hvad man ikke må og godt må. For det utydelige forvirrer børn. Og man kan godt sige ting tydeligt uden at skælde ud. Jeg tror, at man skal være barnets alfajeg – en solid base eller støtte, der har alle svarene – det skaber tryghed, at der er styr på verden omkring dem – og at de bare skal tænke på at være børn uden nogle former for voksent ansvar.

Du har tre børn nu – når du ser tilbage, er der så noget, du ville ønske, du kunne have fortalt dig selv for 5 år siden, da du indledte moderskabet?
Jeg føler mig langt mere ydmyg overfor forældrerollen nu end før, jeg blev forælder – før jeg blev mor, tænkte jeg, at man da bare skulle elske dem højt, og så gik resten mere eller mindre af sig selv. Men så ligetil synes jeg nu ikke altid, at det er. Jeg synes, at det kræver megen refleksion at tilstræbe at være en god mor og have glade og harmoniske børn. Og selvom man gør tingene af et godt hjerte, er det ikke altid det rigtige for børnene i den pågældende situation. Så ja, jeg tænker en del over, hvordan jeg kan skabe de bedste rammer, og hvad det vil sige at være en god forælder.

Misha og co

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *