Ny bog: Til kamp for amning!

Af Maria Lyngsø Hougaard

Amning er faktisk ikke så nemt. Det er naturligt, ja. Men det kommer ikke nødvendigvis naturligt til mor og barn at mestre amning. Overrasket?

Det er desværre det, mange tror, og samfundet ligger op til, når de sender nybagte mødre og nyfødte babyer hjem fra hospitalet efter en dag eller blot få timer. I gamle dage boede generationer tæt sammen, så der kunne man lære fra kvinderne i generationen over en. Så blev fødslerne flyttet til hospitalerne, og der lå mødre og babyer i en uges tid – ikke for at drikke kaffe – men blandt andet for at lære at amme og få korrekt gang i mælkeproduktionen, så der også var mælk nok senere hen i forløbet (hvis ikke alle mælkekirtler bliver aktiveret efter fødslen, går de i dvale, og kan ikke vækkes, når baby bliver stor og har brug for endnu mere!).

Ny bog skal hjælpe mødrene
Nu er to jordemødre gået til kamp for amning med en ny bog, der skal lære mødre og babyer at amme uden smerte og effektivt!
De synes nemlig, tendensen er så ærgerlig – ja faktisk forfærdelig. Alle de mange mødre, der rigtig gerne vil amme, men enten må stoppe på grund af smerten eller fordi der ikke er nok mælk. Og faktisk er det et lillebitte fåtal, der ikke kan amme af fysiologiske grunde. Langt de fleste har bruge lige brug for at lære det og ikke bare blive sendt hjem med en baby, der heller ikke ved hvordan.

For som jordemødrene fra Baby Instituttet og Det Private Barselshotel siger, så er amning er en naturlig ting ja – men amning er ikke noget, der nødvendigvis kommer naturligt. Det skal læres! Vi går til fødselsforberedelse for at lære at føde. Men med nedskæringer og få eller ingen dage på barselsgangen, hvor skal kvinder så lære, hvordan de ammer? Amning er et håndværk, der skal læres – samtidig med, at det optimalt set, skal fungere fra dag 1. for at give den bedste teknik, bedste produktion og inden smerter.

Effektiv, Smertefri Amning
Den nye bog hedder 
“Amning med ESA metoden” – det står for Effektiv, Smertefri Amning – og den skal give kvinderne den viden og lærdom, der skal til. Jeg har læst bogen, og det bedste ved den er, at den er så nem at slå op i og brugbar. Nogle gange når man læser sådanne bøger, så sidder man bagefter og skal bruge det i praksis og tænker; Hvad var det så egentlig, jeg skulle gøre?!
Eller også er det lidt hokus pokus eller en eller anden søvnmetode, man ikke helt ved, hvad man synes om – og alle eksperter mener noget forskelligt.

Denne ammebog er ikke hokus pokus eller en eller anden underlig opfunden metode. Det er oldschool jordemoder-ekspert-viden. Fra nogle seje damer, der har haft et utal af babyer og bryster i hånden. De ved, hvad de taler om, og de leverer med tekst og masser af billeder how-to trin for trin. Så du kan tage din egen baby op og efterligne den ammeteknik, der gør, at du får aktiveret den mælkekirtel, der sidder øverst på brystet. Eller får baby til at tage ved, så det ikke gør ondt (for nej, det skal og bør ikke gøre ondt).

En praktisk hands-on bog
Forfatterne og jordemødrene Charlotte Utzon og Ditte Bach åbnede i 2009 “Det Private Barselshotel” i Gentofte, der blev efterfulgt af vidensdelings-sitet “Baby Instituttet”. Begge dele kom på baggrund af mange år som jordemødre i det offentlige system, hvor de ikke følte, at der var tid og overskud til at hjælpe de nybagte mødre og nyfødte ordentligt.

Den nye ammebog udkommer i morgen, den 4. december

I morgen – den 4. december 2017 – udkommer deres ‘hands on’ bog om den metode, de bruger, når rigtig mange kvinder lægger vejen forbi Det Private Barselshotel for at få hjælp med amning. “ESA-metoden”, der bygger på de teknikker, som Ditte og Charlotte har udviklet for selv at kunne lægge babyerne korrekt til, og for at kunne lære mødrene at gøre det samme.

Den første rigtig praksis-ammebog
“Det er den første rigtige praksis-ammebog, jeg er stødt på”, påpeger Ditte Bach, jordemoder og forfatter af bogen:
“Bogen er en “sådan gør du, når du sidder med din baby i armene og skal have din amning til at fungere bog”. Jeg har oplevet på egen krop og som jordemoder i det offentlige sundhedssystem samt på Baby Instituttet, at amning for de fleste ikke bare er noget, man gør, eller bare lige får til at lykkes. Det har derfor været vigtig for mig at skrive en meget praktisk ammebog, hvor man for eksempel ikke bare får at vide, hvordan brystvorten skal være placeret i barnet mund, men rent faktisk lærer, hvordan man placerer brystvorten, så den ikke beskadiges.”

Med bogen “Amning med ESA metoden” vil jordemødrene Ditte Bach og/eller Charlotte Utzon slå et slag for, at flere mødre kan få succes med at amme ved at få viden og praktiske hands-on teknikker til at forberede sig før fødslen og vide præcis, hvad de kan gøre for at undgå smerte, sætte mælkeproduktionen op og sikre sig at den lille ammer korrekt.

Bogen kan købes HER

Fakta: 
Jordemødrene bag bogen oplever:
– at mange mødre bliver overraskende og ulykkelige over, hvor svært amning er
– at mange mødre ikke er forberedt på, hvad det kræver, og hvordan man gør
– at for få ressourcer i sundhedssystemet giver mødre en dårlig start på amning

Det resulterer i:
– at et stort antal danske kvinder opgiver at amme
– at kvinder ammer forkert, og derfor ammer i smerte
– at mange kvinder ikke har nok mælk, fordi de er kommet forkert fra start
– at nyfødte på genindlægges som følge af, at amningen ikke har fungeret optimalt derhjemme

Den ærgerlige tendens skal vendes nu!

Charlotte og Ditte fra Baby Instituttet og Det Private Barselshotel står bag den nye ammebog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *