Sådan blev jeg viklemor

Om at være viklemor - slynger, vinkler, bæreseler - tips og tricks fra en mor til en refluxbaby

Af Louise Vilhelmsdal – mor til fire

Få et mindre indviklet liv, når du begynder at vikle – indviklet moderskab? Vikl dit barn, det hjælper!

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg tidligere har haft det lidt stramt med mødre, der konstant slæbte rundt med deres babyer i en vikle. Jeg husker tydeligt at have tænkt: ”Spyt dog den baby ud i 5 minutter, så du er til at føre en samtale med,” mens jeg har smilet anstrengt og sagt ting som: ”Det ser vel nok hyggeligt ud.”
Men man har jo som bekendt en holdning, til man får en ny… baby.

I februar kom min lille yndige lidt-for-tidligt-fødte refluxbaby Elisabeth til verden.  Elisabeth skreg og vrælede, så huset rystede, hver gang jeg fik den tossede ide at lægge hende fra mig i to minutter.
Det er virkelig upraktisk at have en baby på armen hele tiden, når man har andre børn. Så jeg gjorde det, alle frustrede mødre gør, jeg googlede og landede tilfældigvis i gruppen ”Slyngegalleriet” på facebook. Det er stedet, hvis man ønsker råd og vejledning om at bære sit barn. Her opdagede jeg en hel kultur omkring det at have baby fastmonteret på kroppen.

Fx er opdagede jeg, at det er god stil at råbe kage efter andre, som har deres baby i vikle eller bæresele. Det betyder: ”Fedt at du bærer dit barn, det gør jeg også”. Så er man blevet ”kaget” – lidt skørt, men ret sjovt.  Jeg er både blevet “kaget” i kirken og hos den lokale kiropraktor, det er der kommet en del hyggelig mor-snak ud af.

Om at være viklemor - slynger, vinkler, bæreseler - tips og tricks fra en mor til en refluxbaby

En indviklet begyndelse
Da jeg gik i gang med at undersøge, hvordan man bliver en viklemor, lærte jeg, at man kan bære sin baby i enten en strækvikle, en fastvikle eller en bæresele – som i vikleverdenen kaldes en klik-dims. Jeg lærte også, at den Babybjørn-sele, som min søn på nu 14 praktisk talt boede i, i de onde kolikmåneder, nu er no-go på linie med øretæver og saftevand i sutteflasken. Den er nemlig ikke ergonomisk korrekt.

Jeg startede med en billig strækvikle. Fordelen ved den er, at man kan binde den, inden man putter baby i. Så slipper man for at stå og svede med en baby, der ormer rundt, mens man selv forsøger at få styr på det meget lange stof.
Det ser ret indviklet ud, men er i virkeligheden stort set lige så enkelt som at binde sine snørebånd, når man først har prøvet det et par gange. Jeg lærte det ved hjælp af Youtube, hvor der ligger en masse vikle-videoer.

Om at være viklemor - slynger, vinkler, bæreseler - tips og tricks fra en mor til en refluxbaby

Fælleskab og lækre materialer
Når baby bliver lidt tungere, er det mere behageligt med en fastvikle. Hvis man er et luksusdyr med hang til cashmere uld, silke, unika-produkter og andet lækkert, er der virkelig mulighed for at gå shop-amok for en mindre formue her, men en bomuldsvikle til 300-400kr kan også fungere.

Heldigvis er der et stort marked for brugte vikler, for de er nemlig rarest at binde med, når de har været i brug et stykke tid. Nogle vikler sælges ligefrem for en højere pris brugt end fra ny.

Der findes en del lokale viklegrupper, som arrangerer ”viklegrams”, hvor man mærker på hinandens vikler og hjælper hinanden med gode teknikker.

Jeg har oplevet en virkelig god og hyggelig stemning i viklegrupperne på facebook, og de gange jeg har mødt viklemødre ude i virkeligheden. Man skal bestemt ikke være bange for at bede om råd som nybegynder, det vrimler med meget hjælpsomme garvede viklere.

Gruppen af viklemødre spænder meget bredt, lige fra dem der nærmest har det som en religion, at deres barn skal bæres så meget som muligt, til sådan nogen som mig, der har en masse unger, der bliver opdraget efter DDV-metoden (Det-Der-Virker-metoden).

Mænd kan altså også!

Fordele ved at vikle
Der er en masse fordele ved at bære sit barn.

  • Barnets balancesans bliver stimuleret.
  • Fordøjelsen bliver stimuleret.
  • Barnet får tryghed og kan opleve verden fra en tryg base.

Naturligvis alt sammen noget man sagtens kan give sit barn uden at vikle, det går bare virkelig nemt i viklen.

For os har den største fordel klart været, at Elisabeth ikke græd så meget, og jeg fik hænderne fri til at tage mig af de andre børn – eller til at spise isvafler når de andre børn sover og baby pjevser.
Det er dog en god ide at dække baby lidt til fx med en stofble, når man går rundt og vugger hende i viklen, mens man kører isvafler i gabet. Det er nemlig rimeligt afslørende, når ens baby har chokolade i håret.

Efter mange timer med Elisabeth i viklen må jeg sige, at det er muligt at have en baby på maven uden hele tiden at kysse hende i håret og snuse til hendes dunede hoved, det kræver bare virkelig meget selvdisciplin og lykkes ikke særlig tit. Så bær over med bære-mama det næste stykke tid, jeg lover at hægte hende af igen… en dag.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *