Slyng din baby!

mozambique

Babyslynger er ikke noget nyt fænomen, tværtimod. I mange andre kulturer er det, at binde sit barn fast til sin overkrop en praktisk foranstaltning, der hjælper både mor og barn.

I gamle dage i Danmark bar kvinderne også deres børn i tørklæder, mens de arbejdede i marken, men den praksis forsvandt, efterhånden som folk flyttede ind til byen, og barnevognen gjorde sit indtog.
Vi er nu ved at genopdage fordelene, og de videnskabelige beviser, taler også tydeligt for, at det er rigtig godt for vores babyer.

Mor-skab har interviewet mor og slyngeekspert Anita Andersen om, hvorfor hun “bærer” sit barn, og hvordan man gebærder sig som nybegynder:

unnamed

– Hvorfor begyndte du at gå op i at bære dit barn i slynge?
Da jeg var gravid med mit første barn i 2012, meldte jeg mig ind i en terminsgruppe på Facebook. Herinde mødte jeg en række fantastiske kvinder bl.a. en ergoterapeut med speciale i babyer – og senere slynger. Hun introducerede strækvikler i gruppen, jeg var solgt på ideen fra start og købte faktisk min strækvikle, mens jeg var gravid. Jeg bar mit første barn i strækvikle allerede, da han var ca. 1 uge gammel.
Allerede inden jeg købte slyngen og prøvede at bære mit spædbarn i den, syntes jeg godt om ideen med at kunne være helt tæt med sit spædbarn – og have hænderne fri samtidig. Mine forventninger blev til fulde indfriet, og slyngerne har givet mig meget mere, end jeg nogensinde havde forestillet mig – både tilknytningsmæssigt og praktisk.

– Hvad synes du, at det giver forældre og barn?
Der er virkelig mange fordele – både for mor og baby – ved at bære. Ud over det åbenlyse, at mor får armene fri til andre ting, og at hendes trætte arme får en pause fra at bære, så vil jeg gerne fremhæve, at det har en række beviste fordele for spædbarnet også.
WHO har lavet en stor undersøgelse, der hedder Kangaroo Mother Care Programme, der har fokus på, hvordan for tidligt fødte babyer kan hjælpes med at overleve steder, hvor en respirator ikke er tilgængelig. Undersøgelsen viser, at bårne børn har større overlevelsesprocent. Undersøgelsen fremhæver desuden følgende 10 for dele ved at bære sit barn:

 • tætsluttede omgivelser, der minder baby om tiden i maven
 • regulering af babys kropstemperatur
 • styrker babys fordøjelse
 • en baby, der græder mindre
 • styrker babys vægtforøgelse
 • mindre sygdom og kortere hospitalsbesøg
 • stabiliserer babys hjerterytme
 • styrker forholdet og symbiosen mellem mor og baby
 • opbygger selvtillid i forældrerollen
 • giver baby længere perioder af dyb søvn
  Læs hele WHOs undersøgelse HER 

– Hvad kan spænde ben for nybegyndere?
Det kan virke uoverskueligt at skulle få styr på 5 meter stof. En bæresele vil ofte virke som et nemmere sted at starte.
At købe en vikle kan også være forvirrende – skal det være strækvikle eller fastvikle? Hvilken webshop er god? Hvor lang skal den være? Hvilket materiale er godt? Det er også nogle af de spørgmsål, jeg prøver at besvare på min hjemmeside baerkaerligt.dk for at hjælpe begyndere godt igang.
En anden ting er instruktionsvideoerne på youtube, men det er virkelig en jungle at navigere i, hvilke videoer som er gode.
Men du kan se en god en HER

– Hvis det er en god idé at starte med en strækvikle, hvornår er det så godt at introducere næste “bæreredskab”, og hvad skal det være?
Jeg mener, at hvis du er nybegynder, så er strækviklen et godt sted at starte, for den er ret billig at købe og ret enkel at få til at sidde godt (da strækket i stoffet hjælper dig med at få den stram nok). En strækvikle er perfekt til nyfødte, men begrænset til en baby vejer ca. 6-7 kg (trods der ofte står længere på pakken). En fastvikle derimod kan bruges fra nyfødt og til du ikke gider bære længere, men det er lidt sværere at lære bindeteknikken.
Vælger du at starte med en strækvikle, så skal du ud og kigge dig om efter et nyt bæreredskab, når baby begynder at hænge i stoffet på din strækvikle (du kan mærke det på, at strækket i stoffer nærmest ikke holder baby på plads mere), det vil typisk være mellem 3 og 6 mdr.
Der er jo flere valgmuligheder efter strækviklen. Har du brugt strækvikle i 3 mdr, så har du fået en fornemmelse af, om de mange meter stof er noget for dig – og har du fået smag for det, så er fastviklen det næste naturlige skridt. Har du derimod ikke tålmodighed til at stå og binde, så kan en mai tai/vikletai være en mulighed. Den har bæreseles nemhed ved binding og viklens ergonomi for både mor og baby. Vil du egentlig helst have en klassisk bæresele, så gå efter de ergonomiske modeller, hvor panelet mellem benene går fra knæhase til knæhase på baby.

Je Porte mon bebe
Strækvikle fra “Je Porte mon bebe”

– Gider de fleste babyer sidde i en vikle?
Min påstand er, at alle babyer (især spædbørn) vil sidde i en vikle – jeg vil faktisk næsten gå så langt at sige, at de elsker det!
Når viklen er bundet korrekt, så er stoffet tætsluttet om det meste af spædbarnets krop, hvilket minder det om sin tid i maven – hvor der jo ikke var meget plads til sidst. Det er trygt og kendt, og spædbarnet genkender også mors bevægelser fra, da det lå i maven.

Hvis baby bliver ked, så skyldes det typisk at:
– viklen ikke er bundet korrekt (fejlen er oftest, at viklen ikke er strammet nok), så baby sidder for lavt eller stoffet ikke sidder tætsluttet om baby
– den instruktionsguide, som mor har fulgt ikke er korrekt. Både de instruktioner, der følger med et køb af strækvikle og de guides, der ligger på nettet kan være misvisende – og så er vi tilbage ved, at viklen ikke bliver bundet korrekt
– mor bliver usikker på, om hun mon gør det rigtigt. Et spædbarn vil lynhurtigt mærke denne usikkerhed og blive ked af det. Her skal mor tage en beslutning “nu binder jeg viklen færdig, selvom du græder lidt, så skal jeg trøste dig om 2 sek, når jeg er færdig med at binde”. Når du så er færdig med at binde, så gå rundt og bevæg dig, så baby kan genkende dine bevægelser.

Netop i formiddags har jeg haft besøg af en mor til en baby på 10 uger, hun var ved at give op på slynger, da hendes baby ikke ville sidde i slyngen. Jeg inviterede hende over, så jeg kunne hjælpe hende godt igang. Inden vi gik igang, gav hun baby en god ammetår, så baby var glad og tilpas og så viste jeg hende trin for trin, hvordan hun bandt sin strækvikle korrekt og stramt nok. Baby klynkede en smule, da hun blev spændt på, men nu var der selvfølgelig også fremmede hænder, der pillede ved hende. Men da vi var færdige og hun blev vugget lidt, da blev hun straks stille og der gik under 2 minutter, før hun var faldet i søvn. Mor nævnte flere gange, hvor skøn en fornemmelse det er, og at hun virkelig kunne mærke forskel nu, hvor baby sad korrekt. Hun ville gerne prøve at binde selv, så hun tog baby ud af viklen for at binde på nu – det blev baby selvfølgelig lidt utilfreds med, men da mor var færdig med at binde 2. gang, blev baby endnu engang rolig og faldt i søvn. Så mor gik glad og med fornyet mod på vikleriet.

IMG_8842-copy-e1447334976447

– Er danske mødre bagud, når det kommer til at bære sit barn?
Der er mere kultur for at bære i fx Tyskland og USA, andre lande som Sverige og Holland er også godt med. Men på de 3 år, hvor jeg har fulgt med i slyngeverdenen, er der sket en kæmpe udvikling her i Danmark.
Da jeg begyndte var det ret usædvanlig at slynge, og der var ikke grupper, videoer eller skoler, hvor man kunne lære at binde vikler, som der er idag. Og de fleste nye mødre hører om vikler i løbet af deres graviditet, så jeg har virkelig set et kæmpe opsving det seneste års tid. Så jeg tænker og håber, at det betyder at de danske kvinder har fået øjnene op for alle de fordele, der er ved at bære kærligt og tæt på hjertet.

– Oplever du, at fædre holder sig fra at bære? Hvorfor tror du?
Jeg oplever faktisk mest, at fædrene i starten er skeptiske. Jeg har i flere tilfælde hørt mænd kalde vikler for “hippietørklæder”, men jeg tror, det handler om, at det er noget ukendt. For min oplevelse er, at når fædrene ser og oplever, hvor hyggeligt det er, når deres elskede bærer den lille nye guldklump, så vil de faktisk også gerne prøve. For netop her kan fædrene være med til noget – fædre er lidt udenfor i begyndelsen, da de kan ikke amme og ikke så godt trøste – men de kan godt binde spædbarnet på maven og give det tryghed.
Min egen kæreste tog afstand fra viklerne fra start. Men ved første barn fik han sig en ergonomisk bæresele og ved andet barn har han fået sig en mei tai, som han bruger, når jeg ikke er hjemme.

Anita Andersen har hjemmesiden baerkaerligt.dk om at bære sit barn. Anita kommer også gerne ud til mødregrupper og underviser – du kan læse mere om hendes slyngeworkshop HER

Læs også mere på:
– slyngeskolen.dk
– slyngevejlederen.dk
– Butikken Purløg & Persille afholder en gang om måneden et event med en vikleekspert i København, hvor du kan lære og afprøve teknikkerne. De slår datoer op HER

Se video om hvordan du slynger en nyfødt i en strækvikle HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *