Tak din (post-gravide) krop!

Af Maria Lyngsø Hougaard Foto Tonny Olausen kulturtid.dk

Du har færdigbagt et lille menneske. Din krop har langsomt udvidet sig, og led og muskler har fundet sig i flere og flere kilo. Ryggen og bækken værker.

På kort tid har kroppen præsteret, hvad der svarer til et maraton, uden måske at øve op til det, og nu skal du bære rundt på et lille nyt menneske, sidde i ikke altid ergonomiske ammestillinger og yde under minimal søvn – imens krop og organer finder sig til rette, hvor de var før…i hvert fald næsten…forhåbentlig.

Hvis din baby er med og ikke gider ligge for sig selv, kan han komme en tur op på din mave
Hvis din baby er med og ikke gider ligge for sig selv, kan han komme en tur op på din mave

Marcus Heller fra ”Lifebalance” er kropsterapeut, for når du kommer til efterfødselsbehandling hos ham, giver han ikke kun dine skuldre en løsnende massage. Det gør han heldigvis også. Men det er hos ham hele kroppen, der hjælpes på vej mod bedre tider. Hans teori er, at kroppen klarer meget selv, men med en hjælpende hånd går det hurtigere og den rigtige vej, selvom graviditet og fødsel nok altid vil sætte lidt varige spor. For der er jo ingen grund til at gå rundt med smerter, når du skal nyde tiden med dit nyfødte barn.

Behandlingen begynder med en lille samtale
Behandlingen begynder med en lille samtale

Blot halvanden uge efter fødsel
Jeg får et gavekort til en behandling i julegave af min kæreste. Tiden er allerede booket til et par uger efter terminsdatoen for vores kommende søn, og først tænker jeg, at det lyder lige tidligt nok, men på Marcus’ hjemmeside står der godt nok, at det er om at komme i gang kort efter fødslen.
Da jeg besøger Marcus halvanden uge efter min fødsel, virker det hurtigt som den perfekte gave – bare det at lægge sig på en briks uden noget ansvar, giver krop og sind et tiltrængt hvil.

Amme-nakken løsnes
Amme-nakken løsnes

Det bedste fra alle verdener
Inden besøget er jeg klar over, at Marcus’ behandling har rodfeste i body-sds, som er en særlig massage, der foregår i pulserende bevægelser, imens man skal bruge sin vejrtrækning til at slappe af og lade behandleren komme dybere ned i massagen.
Men Marcus begynder timen med at spørge ind til, hvor jeg har ondt, og han viser mig øvelser, der kan lindre i lænden, og hvordan man sidder mest skånsomt og ammer. Det begynder altså som et typisk besøg hos en fysioterapeut.

Da jeg kommer op på briksen, begynder Marcus, imens han masserer, også at trykke ved mine fødder, der hvor zonepunkter forbindes til livmoderen, for at hjælpe den med at trække sig sammen. Her kommer zoneterapien altså ind, og det er tydeligt, at Marcus rammer nogle punkter, der gør ondt.

IMG_8352

Kropsbehandlingen er altså meget holistisk og bruger teknikker fra hele paletten, om det så er massage, kiropraktik eller zoneterapi. Marcus arbejder sig igennem kroppen, og ser den som en helhed, så hvis han opdager en spænding i skuldrene, kan det være, det stammer fra noget i hoften, der sidder forkert. Det er derfor ikke nok blot at massere, der hvor det gør mest ondt.
Det hele hænger sammen.

At du er hjemme på barsel, skal ikke holde dig fra behandlingen, for din baby må gerne være med
At du er hjemme på barsel, skal ikke holde dig fra behandlingen, for din baby må gerne være med

Få lettet tårekanalerne
Marcus fortæller, at under behandlinger med Body-sds kan man komme i kontakt med sine følelser, hvis man går og kæmper med noget psykisk. Det er ud fra devisen, at fysik og psyke hænger sammen. Marcus påpeger dog, at gravide og ammende kvinder ofte er i rigelig kontakt med deres følelser, så han ser ingen grund til at prikke til det, når han har besøg af disse klienter. Og det er nok meget godt tænkt, tænker jeg!
Jeg har dog for mange år siden som ikke-gravid prøvet body-sds, hvor jeg faktisk var ked af det, men der skete ikke noget under behandlingen. Så det kommer nok an på, hvor meget det sidder uden på tøjet.

IMG_8398

Træk vejret…sammen med behandleren!
Noget af det mest naturlige må være at trække vejret, men jeg opdager hurtigt, at når man skal trække det meget dybt og sammen med en behandler, der husker én på det ved selv at gøre det, så kan det faktisk føles lidt underligt. Marcus forklarer, at vi med vejrtrækningen både kan slappe mere af, men også hjælpe ham til at trykke dybere. Hvis man trækker vejret ind og slipper det med et dybt suk, signalerer vi nemlig til krybdyrshjernen, at der ingen fare er på færde, så den kan slappe helt af – for hvem kan sukke, hvis man er i fare?! En information, som jeg tænker, man kan bruge i mange sammenhænge, hvor ønsket er, at kroppen giver helt slip.
Og jeg mærker tydeligt, at Marcus kan trykke dybere, idet jeg ånder ud, for det er svært at spænde i kroppen imens – også selvom det ikke er videre behageligt, idet han trykker sine fingre ned i siden af min mave.

IMG_8322

Der er ingen tvivl om, at en behandling hos Marcus løsner op og letter. Det er ikke en behagelig wellness-massage, imens det står på, men da jeg går derfra, er det med skuldrene nede på plads og en følelse af ny energi.
Jeg bruger også Marcus’ råd i forhold til at placere mig rigtigt under amning. Han har lært mig, at det at rette ryggen, ikke er at sidde med over-rettet ryg, da det faktisk blot skaber andre spændinger, men at sørge for at solar plexus ved brystbenet er lodret.
Den ømme lænd forsvinder selvfølgelig ikke på en dag, og amme-spændingerne sniger sig tilbage, når man igen ikke lige får sat sig helt korrekt. Men efter nogle behandlinger må jeg konstatere, at lænden ikke værker, når jeg går op ad trapperne til klinikken, som den gjorde første gang. Så det er helt sikkert et skridt på vejen til at takke din krop!

Marcus Heller er blandt andet også specialiseret i gravidmassage og behandling af børn.

Læs mere om Lifebalance og Marcus Heller HER
Og på Facebooksiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *