Hybenmel og skål med sugekop – klar til babymad!

Mandelsmør og brændnældemel er et hit i babys mad - se hvorfor længere nede i artiklen!
Mandelsmør og brændnældemel er et hit i babys mad – se hvorfor længere nede i artiklen!

Af Maria Lyngsø Hougaard

Det er en helt ny verden, der åbner sig, når din baby skal til at have skemad. Indtil da har det været rimelig nemt med mælk (måske noget du først rigtig kan mærke, når skemaden er begyndt).
Men skemad er også en sjov ny ting, der skal udforskes og som kan bringe meget hyggeligt med sig, hvis du er tålmodig og giver tid.

At se sit barn smage andet end mælk første gang er sjovt i sig selv. Som regel introduceres skemaden et sted imellem 4-6 måneder, selvom Sundhedsstyrelsen faktisk anbefaler, at man fuldammer til barnet fylder 6 måneder. Mange oplever dog, at barnet er for sultent til at mætte med mælk, og andre er af den overbevisning, at barnet er mere modtagelig for at smage før de 6 måneder.

Fra 6 måneder skal barnet have tre måltider om dagen plus kød eller andet protein, og det kan også være et argument for at begynde lidt før, så det er en mere stille tilvænning med forskellige milde grødtyper eller simpelt mos – og kun et enkelt måltid om dagen til en start. Men det er ligesom med så meget andet inden for moderskabet; man må føle efter, hvad der virker mest rigtigt!

Vi har kigget på en række hjælpemidler, forskellige fremgangsmåder, superfood, bøger og tips – og vi håber, du bliver inspireret!


HJÆLPEMIDLER
Der er efterhånden mange sjove og ikke mindst praktiske hjælpemidler på markedet, når baby skal til at spise fast føde. Vi har samlet nogle af de bedste her.

Ske med temperaturmåler og skål med sugekopimg_0595

KidsMe har lavet en smart skål med sugekop i bunden, der får den til at stå fast, selvom baby kaster om sig med armene. Og den står altså godt fast! Jeg har indimellem haft lidt svært med at få den op af håndvasken, når den har klæbet sig fast – den er effektiv.
Og så er der en tilhørende ske, der skifter farve, hvis
grøden er over 40 grader og dermed for varm. Det er da smart!
Skeen er lidt for bred til helt de helt små og passer nok bedst til babyer omkring de 8 måneder.
Ske og skål kan købes hos Kids-world HER

Food Feeder og Food Squeezer fra KidsMeimg_0120

Åh, jeg har evigt angst for, at min søn skal få noget mad galt i halsen! Men jeg kan jo ikke give ham mos resten af livet, og her kommer Food Feeder og Squeezer, der kan købes hos Kids-world, altså virkelig til hjælp.
De to hjælpemidler sørger for, at barnet kan smage på en masse mad uden at få det galt i halsen. Feederen er særlig god til frugt, grøntsager og fisk. Med silikonesutten kan barnet tygge på og suge maden ud af hullerne. På den måde kan barnet spise selv og udforske uden at få maden galt i halsen. Håndtaget er ergonomisk udformet, så barnet selv kan styre den.
Og Squizeren er særlig god til grød, mos, vælling og smootie. Der 
medfølger to silikonesutter: Til halvflydende mad passer sutten med runde huller og til flydende mad bruges den med krydser. Og så kan barnet ellers sidde og hygge sig med at sutte maden ud.
PS: Om sommeren kan de begge med frossen/nedkølet mad køle en varm baby ned på linje med en is eller bruges til at køle ømme gummer med.
Feeder og Squeezer kan købes hos Kids-world HER

Opbevaring af mosimg_0654
Det er helt sikkert smart at lave en stor omgang mos, når du alligevel er i gang, men hvordan skal det så opbevares?! Det er jo vigtigt, at du kan tage en lille del op ad gangen, der passer lige til en omgang babymad.
Jeg har læst flere steder, at folk anbefaler isterninge-bakker, men det synes jeg, er for småt. Her er de små beholdere fra Naturebaby.dk altså perfekte. Ind i fryseren med dem og så tag én op ad gangen. De kan stilles i en matchende bakke, så de ikke står og vælter rundt i fryseren.
Du kan købe bakken med æsker HER


Fyld-selv-mos poser
img_0593
De fleste forældre på farten kender de populære “Ellas Kitchen” og andre retter og smoothies på tube. De er smarte, fordi barnet selv kan suge maden ude og dermed ikke sviner. Der er så mange forskellige, og de er økologiske, så jeg vil mene, at man sagtens kan bruge dem med god samvittighed.
Men det kan hurtigt blive lidt dyrt for pengepungen at købe dem. Så her er det genialt, at Naturebaby.dk har disse poser, som man selv kan fylde mange gange med sin egen mad. Det er miljørigtigt og besparende. Så kan baby have fars æblemos med på tur!
De smarte poser til mos kan købes HER


Højstol med bord

Der må godt leges med maden på højstolen Nomi Chairs bord "Tray"
Der må godt leges med maden på højstolen Nomi Chairs bord “Tray”

Vi er rigtig glade for vores “Nomi Chair”, der er designet af den samme mand, der designede klassikeren Trip Trap. Men med Nomi har Peter Opsvik lavet en mere moderne stol, der er let og ergonomisk korrekt. Du kan læse min anmeldelse af Nomi Chair HER

Den nyeste anskaffelse i Nomi-familien er det bord, der hører til stolen og har fået navnet “Tray”. Da vi begyndte med skemaden, tænkte jeg, at det da ikke var nødvendigt, for der madede vi ham, men bordet er virkelig praktisk, når vores søn skal have lov til at svine med retterne og udforske maden.
Tray er faktisk også genial, når sønnike lige skal sidde lidt selv og passende kan slå lidt på bordet med et piskeris eller andet sjovt.
Du kan købe Nomi Chair og Tray HER

Nomi Chair
Nomi Chair

Toddlers bestikimg_0602
Toddlers bestik er et prisvindende ergonomisk design uden Bpa og phalater. Og så er det danskere, der står bag.
Tanken er, at børn gerne vil kunne det samme som voksne, og at deres selvtillid vokser, hvis de kan sidde med bestik ligesom deres forældre og større søskende. Bestikkets brede greb med en lidt ru overflade gør det nemt at holde på, selv man ikke er så erfaren. Bestikket er faktisk formet ud fra observationer af, hvordan små børn griber ud efter ting.
Vores søn på syv måneder forstår endnu ikke helt, hvordan kan skal føre ske og gaffel op til munden MED maden på, men der er ingen tvivl om, at den leg det er for ham lige nu, er med til at udvikle ham. Og så har Toddlers helt sikkert fat i noget, for der er ingen tvivl om, at vores søn synes det er sjovt at være med, når vi voksne spiser.
Du kan læse mere om Toddlers HER

Hagesmæk med ærmer
Det kan godt betale sig at skaffe en hagesmæk, der minder om en bluse, for så kan du lade din baby grise sig godt til, uden at bekymre dig om tøjet. CeLaVi har lavet denne udgave HER

Nem grød og færdiglavet mad
img_0592

Den færdige pulvergrød er virkelig en god ven især om morgenen, hvor man er træt, og det ofte skal gå lidt hurtigt. Her hælder du bare kogende vand på, lader det køle lidt, og så er der serveret. Hurra!

“Børnemad på glas bør kun udgøre en lille del af barnets mad, for eksempel når man er udenfor hjemmet og ikke har adgang til at tilberede noget andet. Når barnet begynder at øve sig i at tygge vil den færdigkøbte grød og mos hurtigt være for findelt og konsistensen for blød”, kilde: “Mad til små” fra Sundhedsstyrelsen.


3 FORSKELLIGE FREMGANGSMÅDER MED SKEMAD

Fremgangsmåde 1 – Sundhedsstyrelsen:
Sundhedsstyrelsen siger, at man skal fuldamme de første seks måneder, og så står den på grød og mos.  Men mange begynder stille og roligt efter de fem måneder med grød. Efter grød introduceres mos. Og fra seks måneder skal de have protein i form af for eksempel kød. Det er også lidt utopi, at en baby skal til at leve af rigtig mad fra seks måneder, hvis de aldrig har prøvet det før.
Det er i begyndelsen bedre med små hyppige måltider end få og store, fordi det stadig er vigtigt med masser af mælk. En god guideline er cirka en deciliter pr. måltid, og hvis din baby spiser mere end det, skal du i stedet øge antal og give to måltider. Når du er oppe på de tre måltider om dagen, kommer der to mellemmåltider på. Når barnet har vænnet sig til mos og grød, begynder du at give ham eller hende kogte grøntsager, brød og lignende at sidde med selv.

Fremgangsmåde 2 – Mos i systemer:
Tina er mor til to og har lavet en del research i forhold til den gængse måde at introducere skemad på. Hun læste den franske bog ”French Kids Eat Everything” af Karen Le Billon og blev inspireret til en særlig måde at introducere mos på – og ja, springe den kedelige klæbrige grød over.  Med Tinas metode lader man baby smage den samme grøntsagsmos i fire dage og skifter så til en anden i fire dage. Det gør man de første uger. Derefter begynder man at introducere en frugtmos sammen med en af de velkendte grøntsagsmos. Se og følg evt. hendes skema og fremgangsmåde HER.

Fremgangsmåde 3 – BLW – baby kan selv!:
img_0815

BLW – Baby-Led-Weaning tager udgangspunkt i, at barnet skal have lov til at spise selv, og at maden skal være en positiv og udforskende oplevelse. Patricia DeCosta og Lærke Morell er kvinderne bag bogen “Jeg kan godt selv”, som er en nem dansk introduktion til konceptet.

Med BLW må man godt lege med maden. Tanken er også, at man spiser i fælleskab, at barnet spiser det samme som resten af familien og selv får lov at vælge, hvad de vil spise istedet for at blive madet. Forfatterne påpeger, at metoden giver børn en mere positiv tilgang til mad, og at de bliver mindre kræsne, fordi ingen stopper mad i munden på dem. Hos BLW får barnet mælk op til seks måneder og bliver så tilbudt mad, som barnet selv bestemmer, hvor meget det vil spise af.

Herhjemme synes vi, det svære er at se sit barn kaste rundt med maden og smøre sig ind i kødsauce uden at gribe ind. Og så er der også lige det med, at mad i større stykker kan sætte sig galt i halsen modsat mos. Men når det så er sagt, så er vi heller ikke i tvivl om, at det er den sjoveste og mest inspirerende måde at lade sit barn spise på – se bare videoen nedenfor, hvor Anker er ved at udforske avokado og brød.  
Hvis du vil vide mere om BLW, så læs om bogen “Jeg kan godt selv” HER


TIPS TIL SKEMAD

Super food!img_0591

Hybenmel, brændnældemel, kværnet hørfrø og mandelsmør er et hit! Der er meget, du kan gøre for at peppe din babys mad op. Mosen kan hurtigt komme til at bestå af kartoffelmos eller gulerodsmos, men for at give dit barn et skud superfood, anbefales det, at putte lidt brændnældemel i grøntsagtmos og den lidt sure hybelmel i sød frugtmos – de er begge gode for imunforsvaret. Derudover er det rigtig godt med kværnet hørfrø eller græskarkerner. At du kværner det gør, at din baby kan optage de gode stoffer.
Tip: Most banan med kværnet græskarkerner er beroligende inden sovetid.

Hvis barnet ikke vil spise
Hvis dit barn ikke rigtig vil spise skemaden, kan du holde en uges pause og så prøve igen. Efter denne uge har barnet glemt modviljen, og I starter på en frisk. Det kan også være, at der er enkelte ting, som barnet ikke vil spise. Så holder I ligeledes en pause med den enkelte ting. Det er ikke altid smagen barnet reagerer på, men at det er noget nyt.
(Kilde: Apoteket.dk)

Den første gulerodsmos
Den første gulerodsmos

Gode råd til skemad:
– Sørg for, at din baby er frisk og ikke alt for sulten.
– Sæt dig gerne med baby på skødet for at skabe tryghed.
– Tør skeen af mod babys overlæbe, hvis han ikke selv kan lukke læberne endnu.
– Spis gerne sammen med din baby, så al fokus ikke er på, om han eller hun spiser
– Smag gerne selv på babys mad og virk begejstret
– Start med et enkelt måltid om dagen, gerne frokosten.
Giv bryst eller flaske efter måltidet, så du er sikker på, at baby får mad og væske nok
– Øg først til to måltider, så baby spiser godt til frokost. Dog ikke mere en en deciliter, for så er det bedre at fordele det over to måltider
– Vent yderligere en uge eller to, før du indfører det tredje og sidste hovedmåltid
– Når det går godt med tre hovedmåltider om dagen, kan du indføre mellemmåltider, for eksempel frugt, og skrue langsomt ned for mælken.


BØGER TIL INSPIRATION

skaermbillede-2016-09-30-kl-22-11-55

“Helens bog om børn og mad”
af Helen Lyng Hansen
Helen Lyng Hansen er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske, men er mere kendt for sin meget populære brevkasse og sine mange gode bøger om børn.
Helen har skrevet en rigtig fin bog om, hvordan du introducerer rigtig mad for dit barn samt opskrifter, der passer til bestemte aldre. Bogen er rigtig god som et opslagsværk måned for måned, når du lige bliver i tvivl om et eller andet, og det er en rigtig god makker, når du og din baby skal ud på gyngende grund og ikke aner, hvordan og hvorledes med den der faste føde. Her finder du også gode råd til, hvordan du får et kræsent barn til at spise og en forklaring på, hvorfor det ikke må få honning.

Mange forældre er godt forvirrede over, hvor meget mælk og mad deres baby skal have, og her er Helen rigtig god til at lave eksempler på en hel dag ift mad og lure, som man kan lade sig inspirere af.
Her er et af hendes eksempler på døgnets mad til et barn på 6 måneder:
– Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre
– Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
– Formiddag 9.30: Lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på selv, vand af kop.
– Flaske og puttes til formiddagslur
– Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og stille og roligt begynde med kød og fisk i mosen. Man kan også hver anden dag give øllebrød, så rugbrødsmagen til frokost kommer ind der. Kan også tilbydes ristede rugbrødsbjælker at gumle på. Vand af kop.
– Flaske og puttes til middagslur kl. 13-13.30
– Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, og får også ofte en flaske om eftermiddagen.
(Powernappen springes ofte over i denne alder)
– Aften 18: Grøntsagsmos med lidt kød eller fisk i mosen, udgangspunktet bliver mere og mere af jeres mad, vand af kop.
– Flaske og puttes til natten 19.30-20
– Sen aften eller først på natten 23-01: Evt. en flaske
Køb Helen Lyng Hansens bog HER

skaermbillede-2016-09-30-kl-22-12-25

“Mad til små”
af Sundhedsstyrelsen (kan hentes på apoteket)
En gratis bog til forældre med børn fra 0-2 år om, hvordan man får sit barn til at gå fra mælk til skemad. Bogen er udgivet i 2016 og har de nyeste guidelines fra Sundhedsstyrelsen.
Bogen er overskueligt delt op ud fra måneder med opskrifter og de typiske problemer, der kan være i de forskellige periode.
Her er også listen over, hvad dit barn ikke må få og hvorfor.
Du kan hente en pdf af bogen HER

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *