Gem babys stamceller

Efter et brystkræftforløb gjorde Maria noget ved de overvejelser, hun også have haft ved sit andet barn. Tredje barn skulle have opbevaret sine stamceller – måske til gavn for hele familien på nu 5 medlemmer.

Af Maria Lyngsø Hougaard – ANNONCE

Da jeg i januar 2019 skulle have mit andet barn Svend, var jeg også inde og kigge på Cellavivas hjemmeside. Jeg synes, sådan noget er enormt spændende, og man ved jo aldrig, hvad man rammes af. Men samtidig kender jeg ingen, der har fået gemt stamceller, da det jo er en ukendt ting for mange, så jeg slog det hen igen. 

Fotograf Anastasia Sevriukova

Vi blev ramt af kræft
I slutningen af 2019 blev jeg så selv ramt af brystkræft i en alder af 38 år. Det slog benene væk under mig og familien, og det ramte, at det ikke altid sker for naboen. Det skete for os. En dødelig sygdom åndede os i nakken, og et forløb med operation og kemo tærede på os. 
Da jeg så kom om på den anden side og mirakuløst blev gravid med vores tredje barn, begyndte tanken om at opbevare stamceller at ulme igen. Og denne gang var det jo tydeligt for os, at vi kunne rammes af noget alvorligt. 

Opkald til Cellaviva
Jeg kontaktede Cellaviva og fik den skønneste snak med jordemoder Mianne. Det er fascinerende, at et barns stamceller måske kan bruges i helbredelsen af de andre i familien. På den måde er det en gave til hele familien, at der tages stamceller fra et af børnene. Og at de kan fryses ned i så lang tid, uden at miste deres særlige egenskaber. Over 80 sygdomme kan behandles med stamceller, og der forskes rigtig meget i det lige nu, så man i fremtiden forventer at kunne behandle fx type 1 diabetes, hjerneskader, Sclerose, autisme, cancer og mange flere med stamceller fra navlestrengen.
Jeg vendte det med min kæreste, og han syntes straks at det var en god ide. Tanken om at have det liggende, hvis noget rammer, føltes trygt.

Bestilling af pakke
Next step er at bestille en pakke, som du skal tage med til fødslen. Jeg gik ind på Cellavivas hjemmeside og udfyldte en formular og bestilte dermed min pakke.
Få dage efter ankom den. Det er en boks, der er dobbelt så stor som en stor skotøjsæske, og den skal så bare medbringes til din fødsel. Den indeholder det udstyr som Cellavivajordemoderen skal bruge, når hun skal lave opsamlingen. Der kommer også en mail med dokumenter, som skal udfyldes med en aftale om, at vi ønsker, at Cellaviva skal opbevare stamceller samt en helbredserklæring, så laboratoriet ved, om der er noget, de skal tage særligt hensyn til, når stamcellerne ankommer dertil. Når fødslen går i gang, skal man så ringe til Cellavivas nummer, og de vurderer så, hvornår de skal sende en jordemoder op og opsamle stamcellerne, lige efter barnet er kommet ud. 

Mit fødecrew
Da jeg fødte mit andet barn, havde jeg jordemoder Heidi Meyer Vallentin med. Vi havde haft fødselsforberedelse med hende, da min første fødsel var lidt for overvældende, og vi kom meget tæt på hinanden, og det endte med, at Heidi var med til den fødsel. Med var også den super dygtige familiefotograf Frederikke Brostrup. Og vi aftalte, at hvis sol og måne stod lige, så skulle de med igen. For sikke et fødselscrew og stemning, vi lavede sidst.

Afventning af fødsel
Mianne fra cellaviva ringede til mig et par uger inden termin for at fortælle, hvornår jeg skulle ringe til Cellavivas vagtcentral, vi talte om mine ønsker til afnavling, og hun forklarede om, hvordan en opsamling af stamceller på fødestuen normalt foregår…

LÆS RESTEN/HELE ARTIKLEN HER PÅ CELLAVIVAS HJEMMESIDE

…der står også meget mere om, hvordan en opsamling foregår

Fotograf Frederikke Brostrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *