SPØRG AMMERÅDGIVER

Mød ‘Mor-skabs’ ammerådgiver og jordemoder Camilla Kristiansen! Og stil hende (gratis) et spørgsmål om din amning via formularen nederst på denne side.

Fotograf: Camilla Stephan

Jeg hedder Camilla og har været jordemoder siden 2004, hvor jeg har arbejdet på Ålborg Sygehus, på Gentofte Sygehus og på Herlev Hospital. Her har jeg især arbejdet med selve fødslerne men også med barsel og graviditet. Siden 2015 har jeg været ansat på Baby Instituttet og Det Private Barselshotel i Gentofte, hvor jeg giver massevis af ammevejledning til nybagte familier – både på timebasis og på døgnophold, hvor jeg bor sammen med familierne og på den måde kan opnå den allerstørste kvalitet og kontinuitet i mit arbejde. 

Det er her, jeg virkelig har specialiseret mig i amning – ved at kombinere min teoretiske og praktiske viden med også at følge mit eget arbejde fra amning til amning flere døgn i træk, og derved hele tiden kunne evaluere på, hvor godt og hvordan min rådgivning, og beslutninger virker i de enkelte tilfælde. Derudover er jeg netop nu i gang med at uddanne mig til IBCLC (Internationalt Certificeret Ammevejleder). Jeg er også forfatter til Baby Instituttets Ammeguide og til bogen “Refluks – Hjælp din baby.“

Jeg glæder mig meget til at hjælpe med små og store ammeproblemer her på Mor-skab.dk.

Kærlig Hilsen Camilla

(NB vi har tidligere haft en ammerådgiver, der hed Louise, så det er derfor nogle af “brevene” er skrevet til en Louise)

 

TIDLIGERE SPØRGSMÅL:


Hej Camilla

Jeg er blevet mor til vores 3 barn for lidt over 3 mdr siden. Han var sund og rask og tog rigtig fint på den første halvanden måneds tid. Med men ved de to sidste sundhedsplejerskebesøg var hans vægt først stagneret og så havde han tabt sig, så der er et aller andet galt.

Jeg har helt fra begyndelsen været bekymret for om han fik dybt nok fat, og jeg fik alle der kom (både jordmødre og sundhedsplejerske) til at tjekke om han suttede ordenligt, og de sagde det var fint.. men her står vi nu…. Man skulle tro at jeg havde lært at stole på min egen mavefornemmelse når nu det er tredje barn, men ak nej!

I hvert tilfælde er amning for os begge langsomt blevet en større og større frustration. Han flipper helt ud når jeg prøver at lægge ham til den sidste uges tid ville han kun ligge ned og amme og nu vil han overhovedet ikke.

Da jeg har to andre børn har jeg simpelthen forsømt mig selv og aldrig fået drukket og spist nok, så No wonder at der ikke rigtig har været noget i brysterne. Det er jeg så begyndt på forleden, efter hans vægttab og for første gang i et stykke tid kan jeg mærke at minde bryster spænder op igen som i begyndelsen.

For at han kan begynde at tage på får han lidt MME, fordi han jo ikke har sovet og spist godt nok i halvanden måned, så han er i underskud.
Jeg vil rigtig gerne kunne amme fuldt ud igen, så derfor er det som supplement.. men det er svært da han jo som sagt nu forbinder amning med noget ubehageligt og frustrerende for os begge.

Vi er begyndt hud mod hud og har gjort det i nogle dage… Så vi gør hvad vi kan, men hvad kan jeg gøre for at hjælpe ham med at tage ordenligt fat, nu hvor jeg producere igen? For hvis han ikke stimulere brystet kan jeg ikke producere nok til at gøre ham mæt, alt andet lige tømme mine nu fyldte og ømme bryster.

Desuden har jeg virkelig svært ved at slappe af i ammestillinger.  Jeg har prøvet så meget forskelligt, set utrolig mange videoer, men alle videoer er med nyfødte og ikke vilde og stærke 4mdrs babyer.

Alle gode råd modtages med kyshånd.

Rebecca


………………………

 
Hej Rebecca
 
Tillykke med din dejlig og store dreng. Det lyder som om, du er på hårdt arbejde og du har min fulde forståelse og medfølelse i forhold til, hvor svært, bekymrende og frustrerende det er, når amningen ikke rigtigt kører, som den helst skulle. 
 
Der kan jo være flere forklaringer på, at I er havnet, hvor I er nu. I en situation, hvor din mælkeproduktion er (og har været) i underkanten af din søns behov – og at han bliver frustreret ved brystet. Jeg tænker, at du nok har ret i, at hans teknik ikke har været optimal fra starten. Om det så er fordi, han har ligget for yderligt på brystet, at han har manglet styrke eller teknik, at han har / har haft spændinger i kæbe / nakke, at hans tungebånd eventuelt er stramt – det er svært for mig at sige, uden at have ham i hænderne. Men uanset hvad, så har det i hvert fald gjort det svært for ham at hente nok mælk ud af brystet og dermed også at kunne opretholde en stor nok mælkeproduktion hos dig. Og for de fleste babyer, så ender det ofte med at amningen bliver en kilde til frustration, hvilket er super hårdt for både mor og baby. 
 
Jeg synes, at det er en rigtigt god idé at prioritere hvile, mad, drikke og søvn til dig selv så vidt, det er muligt. For der er ingen tvivl om, at kroppen laver bedst mælk, når den ikke er i underskud på de helt basale behov. Derudover kan det hjælpe produktionen på vej op igen, hvis du supplerer amningen med udmalkning nogle gange i døgnet. Det kan også være en måde at opretholde produktionen på, hvis din dreng har svært ved at tømme brysterne effektivt (når han ammes). 
 
Jeg vil også råde dig til at få kigget din dreng igennem for spændinger / låsninger i kroppen og også at få tjekket, om hans tungebånd er stramt. Altså om han har nogle mere strukturelle udfordringer i sin krop, der gør amningen ekstra svær for ham. 
 
Hvis din dreng helt nægter at tage brystet lige nu, så er det vigtigt, at du pumper ud i stedet. da en manglende tømning vil nedsætte din produktion igen og samtidig også udgøre en risiko for brystbetændelse. Prøv at ligge eller sidde med ham, hvor du har bare bryster men uden at prøve aktivt at lægge ham til. Bare at lade ham være hos dig, hvor brystet er tilgængeligt. Så du skaber en stemning af, at “hvis du har lyst, så er du velkommen – men hvis ikke, så lader du bare være” overfor din søn. Altså at du prøver at fjerne al dårlig stemning og alt pres omkring amme-situationen. Prøv også om du selv kan slappe af i det og bare få skuldrene ned. Jeg ved godt, at det er svært men det kan virkelig gøre en forskel for jer begge. Det kan også være, at du har mere held med det, hvis du gør det, når din dreng er træt og afslappet og ikke alt for sulten. 
 
Hvis det lykkes fint at få ham til at tage brystet igen, så er det en god idé at gøre en ekstra indsats for at  genskabe din drengs tillid til at han kan hente mælk nok ved brystet og dermed også genskaber og øger hans motivation til at give amning en chance. Her vil jeg foreslå, at du giver ham hans supplering på et SNS-system (Supplemental Nursing Systeme), hvor han kan få lidt ekstra mælk under selve amningen i stedet for på flaske. På den måde får han oplevelsen af, at hans arbejde ved brystet “batter noget”, han får følelsen af mæthed ved brystet – og samtidig motiveres han til at sutte effektivt i længere tid, hvilket er med til at stimulere mælkeproduktionen yderligere. 
 
Jeg sender alle gode tanker i jeres retning og håber at det lykkes for at at få amningen tilbage på ret kurs igen! 
 
Med venlig hilsen
Camilla Kristiansen
Jordemoder_________________________

Det svære ammestop

Hej Camilla
Vi har en skøn søn på 14 måneder, som jeg stadig ammer. Han havde kolik ( forstoppelse og silent refluks)  de første 6 måneder og rigtig ondt – her var amning en af de få ting, der gav ham ro, så han er rigtig glad for at amme.
Nu ammer han på gode dage 3-4 gange og dårlige dage oftere.
Han skal starte i vuggestue i august måned, og vi er i tvivl om, hvornår vi skal stoppe amningen: Skal vi tage kampen før opstart eller lade ham amme nu og under opstart og så se om behovet for amning roligt forsvinder, når han er kommet godt ind i sin nye hverdag i vuggestuen?

Hilsen Sara

…………………

Hej Sara 

Hvor er det dejligt for jer begge, at amningen fungerer så fint og også har været en hjælp for din søn, når refluksen har været hård for ham! 

Jeg synes ikke, at der er nogen grund til at stoppe med at amme, hvis I begge er har lyst til at fortsætte, og sådan læser jeg det…? Din søn kan jo sagtens blive ammet selvom han starter i vuggestue. Så bliver det bare på tidspunkter, hvor I to er sammen (ligesom nu). I så fald, synes jeg ikke at du skal ændre på noget. Det kommer til at give sig selv, i takt med indkøring i vuggestuen, at I er væk fra hinanden i længere og længere tid, og at han så kan ammes om morgenen, om eftermiddagen og aftenen, når I er sammen igen. Altså en helt naturlig og udramatisk justering af hverdagen 🙂

Rigtig god sommer til jer – og al god vind med opstart i vuggestuen. 

Hilsen Camilla

____________________

Min amning giver voldsomme smerter

Kære Camilla

Jeg blev mor til en dreng for ca 6 uger siden. Amning har fungeret fint hidtil. Jeg har de sidste 8 dage haft voldsomme stærker i højre bryst, hvor egen læge blev kontaktet. Smerterne startede ret akut. Det skal siges, at brystet hverken er rødt, hævet eller spændt. Ingen sår, rifter eller revner. Jeg har ingen smerter under amning. Kun efter amning.
Egen læge mente det var svamp, hvor jeg har været på Fluconazol – både som en gangsdosis og på en 7 dags kur. Dog uden den mindste effekt. Man har mistænkt det for, at være Raynaud Syndrom, hvilket også er udelukket. Hans sutteteknik er helt fin. Herefter har jeg fået podet mælken, hvor man finder ud af, at der er fundet stafylokokker aureus og jeg er nu på Penicillinkur ( Primicillin 800 mg 3 x dagl.) Kan det virkelig give så stærke smerter?
Jeg kan simpelthen ikke forstå, at smerterne bliver ved med, at være så kraftige og uafbrudt. Jeg er nået dertil, at ammestop virker fristende. Jeg er fuldstændig udkørt grundet smerterne.
Kan det været andet der er galt?

Mvh

Farwa

—————–

Kære Farwa
 
Hjerteligt tillykke med din lille dreng! 
 
Det lyder godt nok hårdt at have så ondt, som du har. Og jeg kan godt forstå, at du overvejer et ammestop, hvis det fortsætter. Jeg vil dog råde dig til at give det lidt tid endnu, dels fordi det med stor sandsynlighed hjælper med det behandling, du er igang med nu. Og dels fordi du ikke “bare” kan stoppe med at amme men er nødt til at trappe din mælkeproduktion gradvist ned, hvis det er den vej, du vælger at gå. Så du er nødt til at fortsætte lidt endnu… 
 
Brystbetændelse opleves i langt de fleste tilfælde som varme, rødme, ømhed og hårdhed i og på brystet eventuelt kombineret med at man føler sig syg/ sløj, bliver træt og utilpas, får feber osv. Brystbetændelse kan både være mekanisk og opstå pga mælk, der er ophobet i brystet men uden bakterievækst – eller bakteriel, hvor der er bakterier i den ophobede mælk. Symptomerne vil være nogenlunde ens uanset, om der er bakterier involveret eller ej, dog kan man have tendens til at blive mere sløj og få højere feber, hvis der er bakterievækst. 
 
Men i nogle tilfælde kan man faktisk godt have en bakterie-infektion i brystet uden at have de klassiske tegn på brystbetændelse. Det kan ske hos kvinder, hvis baby faktisk spiser godt og dermed skaber et godt flow og en god tømning af brystet, hvilket jo lyder til at være tilfældet hos dig. Her opstår der ikke knuder i brystet, fordi mælken simpelthen tømmes så effektivt. Så bakterierne kan ikke på den måde “hygge sig” i mælken men kan alligevel godt irritere og give smerter i brystet og i mælkegangene. 
 
Mit bedste råd til dig er derfor at fortsætte din behandling, fortsætte med at få tømt brystet godt ud og holde brystet varmt mellem amningerne. Pamol kan eventuelt nedsætte smerterne og dermed gøre det mere udholdeligt for dig nu og her. 
 
Hvis ikke du oplever nogen bedring herefter, så synes jeg at du skal kontakte en ammerådgiver, det kan være privat eller gennem kommunen (spørg din sundhedsplejerske) og bede om en konsultation, hvor man kan mærke på dit bryst, se og vurdere en amning, komme nærmere ind på præcis hvor smerterne sidder, hvor længe de varer og også afklare om de hænger direkte sammen med amning, eller om de også opstår efter tømning med brystpumpe. 
 
De bedste tanker herfra. 

_______________________________

Er det usundt, at jeg bliver ved med at amme min 1-årige om natten?

Kære Camilla

Min datter er blevet et år, og jeg er startet på job igen. Jeg ammer hende stadig – morgen – efter job – når hun skal sove og løbende hele natten. Hun sover ved siden af mig, så hun tager selv for sig af retterne. 
 
Jeg møder mange meninger om dette. Jeg får at vide, at nu hvor hun er et år, bør jeg ikke amme så meget mere. At hun ikke skal ammes om natten længere. Mit instinkt siger mig, at jeg bare vil følge hendes behov, for det gør ikke mig noget. Men hvad er din holdning – bør hun af en eller anden grund ikke blive ammet om natten længere, fordi hun er over et år?
 
Jeg kan godt føle, at vi bare har skabt sådan en kultur, hvor de skal ammeafvendes, når de er et år, fordi “nu skal mor ud og arbejde igen”. I mange andre lande er det jo normalt at amme børn til de er 2, 3 eller 4 år sågar. Hvad er din holdning til dette? Jeg ved, at det er inviduelt, men er der nogle sundhedsfaglige argumenter for det ene eller det andet?
 
Tak.
 
Mvh D

 

 

—————————-

Kære D 
 
Tak for dit spørgsmål. Allerførst vil jeg ønske dig hjerteligt tillykke med din amning. Hvor er det dog skønt for både din datter og dig, at I ammer så fint og også så længe. Der er så mange mødre, der drømmer om et langt ammeforløb, men som desværre må give op længe før, de ønsker på grund af vanskeligheder. 
 
Anbefalingen fra den danske sundhedsstyrelse er, at man ammer fuldt i 6 måneder og delvist i 12 måneder eller længere, hvis mor og barn har det godt med det. Og det er også min holdning. Man kan sige, at de 12 måneder er en “mindste-anbefaling”. Ligesom at man anbefaler minimum 30 minutters motion om dagen – men gerne længere. 
 
Jeg synes bestemt, at du skal fortsætte med at amme lige så længe, I begge nyder det, og der er ingen sundhedsmæssige årsager til at stoppe med det! Tværtimod får din datter stadig mange gode anti-stoffer fra mælken, hvilken er en god støtte til immunforsvaret i en alder, hvor mange børn starter i institution og dermed udsættes for en del vira osv. Og amningen er da en dejlig hyggestund at mødes om og en god kilde til et lille “oxytocin-bad”, når I atter er sammen efter at have været hver for sig hele dagen. 
 
Det eneste, jeg tænker der kan være på spil sundhedsmæssigt ved at langtidsamme er situationer, hvor barnet fravælger mad til fordel for amning. Der er enkelte børn, som fx vælger ikke at ville spise hele dagen i vuggestuen for at “vente” på at blive ammet, når mor kommer. Eller som spiser meget meget lidt eller næsten intet og kun vil ammes. I disse tilfælde kan barnet komme til at mangle næringsstoffer og kalorier – men det er sjældent.
 
Og så kan der selvfølgelig være en problematik omkring søvnen, hvis din datter ammer natten lang i så stort et omfang, at det går (for meget) ud over jeres begges søvn. At få nok søvn og søvn i en god nok kvalitet er ufatteligt vigtigt for vores samlede sundhed og for, at vores krop, hjerne, nervesystem og indlæring fungerer. Det er dig som mor, der kan og skal vurdere den balance, da du er den, der kender dig selv og din datter allerbedst. Hvis mangel på søvn koster på jeres overskud og livskvalitet, så kan det være en idé at skære ned på de natlige amninger og så holde fast i de øvrige amninger morgen, eftermiddag og aften istedet.  
 
Mvh Camilla

________________________________________

Jeg kæmper med mit venstre bryst
Kære Camilla.

Er blevet forgudet med en dejlig lille dreng på snart 4 mdr. Amningen gik godt fra start, men er løbende blevet en kamp med mit venstre bryst, som nærmest intet giver mere.

Lang histore kort, er jeg ryg opereret og de er “kommet til”, a beskadige nerven som går fra rygraden og videre om til venstre bryst. Har ikke den vildeste følelse i hverken bryst eller selve brystvorte, da det primært er følelsesløst.

Har sjældent kunne få mælken til a løbe, ved først a ligge ham til venstre. Så har ofte startet med a ligge ham til højre bryst, hvorefter jeg har skyndt mig a ligge ham til venstre for a stimulere det.  Købt en elektronisk brystpumpe fra Meleda, som jeg benytter til venstre bryst, imens jeg ammer ham fra det højre, for at få det stimuleret.

Prøvet alt fra at pumpe til hver 2. Amning til hver amning, men føler intet hjælper, af det jeg gør. 

Da mælken først løb til og i den første tid, var begge mine bryster helt i top med mælken. Det gør mig endnu mere frustreret i, at jeg ved det venstre “har fungeret”, til trods min følelsesløshed.  Lige nu står jeg bare tilbage med et meget lille venstre bryst & et stort højre.

Har du et godt råd til hvad jeg i alverden kan stille op? Bruger jeg pumpen helt forkert og ikke i den bedste sammenhæng, eller er løbet kørt? Han trives og tager fint på, men ved det et spørgsmål om tid, før jeg må sige 50/50 mme og modermælk. Hans appetit er vokset en del, og mit højre bryst kan ikke mætte ham for evigt.

Har været nød til a supplere i ny og næ, da jeg har vil være sikker på a han var mæt.

Bedste hilsner Amalie

——————————–

Kære Amalie

Tak for dit spørgsmål og hjerteligt tillykke med din dejlige dreng. 

Ud fra din fine og præcise beskrivelse af dit forløb, så vurderer jeg, at problemerne med din mælkeproduktion og nedløbet af mælk fra dit venstre bryst med overvejende sandsynlighed skyldes den nerveskade, du har pådraget dig under rygoperationen. Det samme problem ses hos kvinder, der har fået lignende nerveskader i forbindelse med bryst-operationer. Her bør der altid være en “klokke der ringer” (hos de fagpersoner, der rådgiver om amning), når en kvinde efter en operation oplever nedsat følelse i brystvorten, da dette indikerer at nerveforsyningen kan være beskadiget på en måde, der vanskeliggør amning. 

Fysiologisk set er det sådan, at både mælkeproduktionen og selve nedløbet af mælk aktiveres ved barnets stimulation af brystet under amningen (eller af pumpning). Ved stimulation af brystvorten sendes der besked via de nerver, der involverer brystvorten og videre til hjernen, der på den måde får besked på at danne prolaktin, som er det hormon der står for dannelsen af mælk samt oxytocin, som er det hormon, der får mælken til at løbe.

Når nerveforsyningen til og fra brystvorten er beskadiget, så når de rette beskeder desværre ikke frem til hjernen, og derfor oplever du nu, at du ikke kan holde mælkeproduktionen oppe, heller ikke ved hjælp af pumpen. 

Du skriver, at begge dine bryster var helt i top med mælk, da mælken løb til og i den første tid efter fødslen. På det tidspunkt fungerer mælkeproduktionen lidt anderledes end i resten af ammeforløbet, idet der i de første dage efter fødslen kommer et automatisk forhøjet niveau af prolaktin (det mælkedannende hormon), som får mælken til at løbe til og produktionen til at være tilstrækkelig i de første ca 14 dage efter fødslen. Hormonproduktionen er på det tidspunkt “indefra-styret” og har endnu intet med efterspørgsel og udbud at gøre. 

10-14 dage efter fødslen overtages mælkeproduktionen så af det, man kalder for en “autokrin regulering” – som er det samme som “efterspørgsel og udbud”. Her dannes der meget prolaktin (og dannes derved meget mælk), hvis bryst og brystvorte stimuleres effektivt – og hvis nerveforsyningen er intakt.  Og omvendt dannes der mindre prolaktin og derved mindre mælk, hvis stimulationen er utilstrækkelig eller hvis nerveforsyningen er beskadiget. 

Du har gjort alt det rigtige, og alt hvad du kan gøre for din amning, og du bruger ikke pumpen forkert. Det har desværre bare ligget i kortene, at din nerveskade har givet – og fortsat giver dig udfordringer med din amning. Det er enormt ærgerligt, og det gør mig ondt for dig. Men det er en præmis, som du hverken er skyld i eller kan ændre på. 

Jeg vil råde dig til at fortsætte med at amme på højre bryst først og så venstre bagefter og se, hvordan det går fremadrettet. Og slutte fred med, at brysterne opfører sig forskelligt og at din søn primært får mad fra det højre. Din søns behov for mælk stiger ikke så meget længere og med hans alder er det ikke urealistisk, at næste skridt kan være opstart på overgangsmad sammen med fortsat amning (i stedet for at øge supplering med modermælkserstatning). Det synes jeg, at du skal tale med din sundhedsplejerske om. 

Derudover synes jeg, at du skal overveje at stoppe med at pumpe. Jeg fornemmer ikke, at pumpningen gør specielt meget gavn for din mælkeproduktion – og når det er tilfældet, så tænker jeg, at amningerne vil være en bedre hyggestund for dig og din søn, hvis du ikke sidder med pumpen samtidig. 

Jeg er sikker på, at du vil kunne fortsætte din amning i mange måneder endnu, omend det primært (eller henad vejen måske udelukkende) er på det højre bryst. Og jeg ønsker dig og din søn alt godt fremover. 

Mange hilsener fra Camilla

 

________________

Min datter afviser brystet

Hej Camilla
 
Jeg har en datter på 3 måneder nu og har for 10 dage siden fået brystbetændelse for 4. gang og startet på en pencilin kur som slutter i dag. Hun har den seneste tid (kan ikke huske om det var i forbindelse med brystvetændelsen) ikke ville tage så godt imod bryst, når jeg ligger hende til. Enten tager hun fat, som om hun er sulten og giver slip igen med det samme ellers vil hun slet ikke tage fat og kigger væk med det samme og græder. Nogle gange når jeg går rundt med hende og ammer hende så vil hun tage fat i et par minutter også giver hun slip igen og græder….. jeg kan slet ikke amme hende siddende næsten. Jeg prøvede at give hende flaske med MME og den tømte hun med det samme. Hvad skal jeg gøre? Jeg vil gerne blive ved med at amme hende og har kæmpet med det. Sutte teknikken er også helt fin og jeg har ikke smerte eller sår ved amning. I dag var jeg til vejning med hende og hun vejede 5 kilo og for 3 uger siden vejede hun 4750. Hun lå stadig fint nok på vægtkurven, mendet er ikke meget hun har taget på synes jeg. 
 
Hilsen Hanieh

 

 

 

———————–

Kære Hanieh

Tak for din besked! Det lyder godt nok hårdt med 4 gange brystbetændelse, hvor er det synd for dig at skulle kæmpe med det. 

Som du beskriver det, så synes jeg, at din datter opfører sig, som om hun godt kunne tænke sig, at der var mere mælk i brysterne – altså at hun fortæller dig, at det er svært for hende helt at få den mængde mad, hun har behov for. Hvilket også giver en god forklaring på, at hun ikke har taget helt så meget på i vægt de seneste uger. 

Når du får gentagne brystbetændelser, så tyder det på, at dit bryst / dine bryster ikke tømmes helt så godt, som de gerne skulle under amningerne. Derudover er det allervigtigste, der skal til for at få (og ikke mindst opretholde) en god mælkeproduktion, at brysterne tømmes godt under amningerne. Så hvis brysterne ikke tømmes helt godt, kan det altså give dig problemer med både brystbetændelser og en faldende mælkeproduktion. Mælkeproduktionen kan dog også falde på grund af selve brystbetændelsen (og brystbetændelse får mælken til at smage mere salt, hvilket nogle babyer ikke bryder sig om.) Så det kan altså være svært at sige, hvad der kom først – “hønen eller ægget”. 

Uanset hvad, så synes jeg at du lige skal tjekke din datters teknik efter i sømmene en ekstra gang. 

Når din datter spiser med en god teknik ved brystet, så vil du se, at:

  • hun har hele (eller næsten det hele) det brune område inde i munden
  • hun har nakken en smule bagud eller lige – altså har din datter IKKE hovedet bøjet forover
  • hendes kinder er helt inde og røre brystet, så du ikke kan se din datters mundvige
  • hendes hage er helt “inde i” brystet og hjælper med at massere mælken ud
  • hendes næse er fri af brystet, så hun ubesværet kan trække vejret

På den måde har din datter de allerbedste betingelser for at lave et godt og kraftigt undertryk inde i brystet, så mælkekirtlerne tømmer sig bedst muligt.

Derudover vil jeg foreslå, at du:

  • Laver brystkompressioner, når du ammer. Altså at du med hænderne komprimerer og masserer dit bryst, så du hjælper mælken på vej mod din datters mund. Brystkompressioner giver en endnu bedre tømning af brystet og derved en bedre mælkeproduktion – og mere mælk i maven på din datter.
  • Ammer med SNS (Suplemental Nursing System), som er en form for “hjælpebryst”, der giver dig mulighed for at give din datter ekstra mad ved brystet istedet for på flaske. På den måde får din datter stadig oplevelsen af at blive mæt ved brystet, OG hun spiser effektivt ved brystet i længere tid, end hun ellers ville – hvilket giver en god ekstra stimulation af brystet og på den måde hjælper til en øget mælkeproduktion. SNS kan du med fordel bruge, indtil din egen mælkeproduktion igen er tilstrækkelig.
  • Malker ud med en elektrisk brystpumpe 2-4 gange i døgnet i 15-20 minutter efter amning (i det omfang, du har overskud til det. Der skal gerne være tid til mad, drikke og hvile også)
  • Slapper af så meget som muligt og også prioriterer at have hyggelige stunder med hud mod hud kontakt sammen med din datter. 

Hvis du følger disse råd, så er min forventning, at din mælkeproduktion begynder at stige, og at din datter bliver mere og mere tilfreds ved brystet igen indenfor de næste en til to uger. Jeg ønsker dig og din datter alt det bedste. 

Mange hilsener fra Camilla

________________

Er løbet kørt for min amning?

Hej Louise

Min mælk løb først rigtigt til, da min dreng var ca 14 dage gammel. 2 morgener vågnede jeg op med hårde og ømme bryster – og han tog på. Forinden havde han ikke taget nok på. I torsdags, da han var 21 dage, havde han igen ikke taget tilstrækkeligt på og har været en del ked af det og svær at trøste dagene op til. Vi beslutter at supplere med mælkeerstatning og jeg er begyndt at pumpe ud hver tredje time, hvor jeg forinden ligger ham til 10-15min. Der kommer bare utroligt lidt når jeg pumper ud, og samtidig kan jeg høre, at det er utroligt lidt han synker.

Er løbet kørt for min amning? Eller kan det stadig lade sig gøre? I så fald! Hvad gør jeg??

Mvh
Trine

———————–

Kære Trine.
 
Tak for din mail. Og tillykke med din lille dreng 🙂
 
Det er altid svært når ens barn ikke tager på, for det er ligesom dét som de fleste måler trivsel på. Og det er da også supervigtigt at de kære små tager på i vægt. Trivsel er mange ting: det er også tunge, våde bleer, bleer med afføring, god kontakt, god søvn som barnet vågner af selv, et barn som virker frisk og rask. Disse ting skal også regnes med, når vi taler trivsel. Nu skriver du ikke hvor mange gram det drejer sig om, så det er svært at vurdere hans trivsel uden disse oplysninger.
Er hans sutteteknik god? Har du sår og rifter? For hvis du har, kunne det tyde på, at noget skal rettes til. Hvis sutteteknikken ikke er helt korrekt, får han heller ikke nok mælk.
Nu er I begyndt at supplere med MME, og det forstår jeg godt, for I vil gerne gøre det bedste for jeres dreng. Men ved at supplere fortæller du desværre dine bryster, at de skal lave en mængde mindre mælk (den mængde han får på flaske) og det er jo en træls glidebane, når nu du gerne vil amme ham. Det er fint at du pumper ud for at oppe din produktion, men pumpen stimulerer bare ikke så godt som din dreng (med den rette teknik). Så dét at der ikke kommer ret meget ud når du pumper, er ikke retvisende for mængden i dine bryster. Så dét må du ikke stresse over. Pumpen stimulerer også når der ikke kommer mere ud af dine bryster.
 
Jeg foreslår dig at gå i ammelejr i 2-3 dage. Af med tøjet og i seng med jer. Am, am, am løs ved mindste tegn på sult eller behov for nærhed. Aflys jeres planer hvis I har nogle og få noget ro på. Prøv at droppe dine bekymringer og nyd jeres søn og at være tæt på ham. Hvis du er tryggest ved at supplere stadig, så gør det, men prøv at trappe ned med MME. Og ingen sociale medier i ammelejr 😉 Det danner du ikke mælkestimulerende hormoner af, men blot stresshormoner, og dem har du ikke brug for 🙂
 
Ring evt til mig, hvis der er flere spørgsmål (2684 8294). Mit råd er givet ud fra de oplysninger jeg har.
God amme’ferie’ 🙂
 
Kh Louise.

________________

Hvordan får jeg en smertefri amning?

Hej Louise

Vi fik vores søn d 23 jan så han er ved at være 6 uger. Jeg gik meget i stykker og var derfor væk fra ham i 2 timer, hvor han søgte og søgte hos far. Da jeg endelig kom tilbage var han så træt at han bare sov og amning var derfor ikke så nem at starte. Fik ammebrikker da jeg har flade brystvorter (de er dog ved at være suttet til).
Nu har vi så prøvet at fjerne ammebrikkerne. Og han kan sagtens få fat. Dog tænker jeg han har den forkerte teknik og mine brystvorter er så ømme at de svier og brænder både under og efter amning. Har fået af vide at jeg skal lægge ham til samme bryst af flere omgange, men det er svært da de gør mere og mere ondt for hver omgang. Jeg sidder med tårer i øjnene.. Jeg vil så gerne amme og helst uden ammebrikker..

Vi har store problemer med luftindtag (da han spiser meget ivrigt) og en MASSE gylp. Til sådan en grad at jeg er nervøs for om han får nok næring. Tænker luft er en del af det problem. Det gør også at søvn er en by i Rusland, han kan ikke finde ro, og så vil han ammes og ammes.. Måske fordi han har ondt i maven..

Mine tanker: forkert teknik, svamp, for kort tungebånd.. Med henhold til teknik, vil jeg arbejde med deep latch teknikken, men uanset hvad jeg prøver, så gør det bare ondt og er næsten uudholdelig. Og frygter jeg ender med at smide håndklædet i ringen 😭 har du nogen råd til hvad jeg kan gøre for at få en hyggelig og smertefri amning op at køre??

Mange håbefulde kram.

——————

Kære Elisabeth

Tak for din mail og sikke da en omgang. Det lyder rigtig hårdt.
Jeg vil sige, at de tanker du gør dig ikke er helt tossede.
 
Har du svamp, skal I begge behandles. Du har symptomerne, så hvis du ikke allerede har været hos lægen, er det med at komme afsted.
 
Er tungebåndet blevet checket? Få en tid hos en øre-næse-hals læge, som er mere specialiserede end de praktiserende læger, så I kan få det af- eller bekræftet.
 
Hvordan gylper han? Kommer der en lang stråle ud af ham, skal I have ham checket for en Pylorus Stenose. En forsnævring i mavemunden.
 
Det er rigtigt af dig at tænke deep latch teknik. Brug evt Laid Back metoden til dette. Det kan du Google 🙂 Og hvis teknikken fortsat driller, vil jeg anbefale at du finder en dygtig ammerådgiver og får hende ud. Jeg ved at Den Gode Barsel er landsdækkende og er meget dygtige 🙂
Amningen skal ikke gøre ondt.
Har han været hos en osteopat eller kranio-sakral-terapeut? Måske har han spændinger efter fødslen? Hans uro kan måske også tilskrives smerter pga skævheder.
 
Er smerterne så voldsomme at du bare ikke orker mere, kan du malke ud i et par dage og give ham din egen mælk. Så får brysterne lidt ro, men produktionen bliver vedligeholdt.
 
Supplerer du med erstatning?
 
Hvis ikke du allerede har fået alle ovenstående ting undersøgt, så overvej om ikke du skal det. Og få så fat i en ammerådgiver og få hende ud.
Hjælper ingen af delene og føler du at du må opgive, kan du ihvertfald sige til dig selv at du har gjort alt i din magt for at få det til at køre.
Men giv den en sidste skalde og vid, at man også får gode børn ud af flaskebørn 😉 (har selv to af dem) Men det er smertefuldt at måtte opgive, hvis man virkelig ønsker amning, det kan jeg skrive under på.
Nogle gange er der bare nogle omstændigheder der gør, at det ikke fungerer.
 
Men mist ikke modet. Du har arbejdet hård og har gjort det godt, og føler du at du har mere energi, så giv den gas 🙂
 
Ønsker du en sludder med mig eller har du spørgsmål til det jeg skriver, så ring gerne til mig på 26848294.
 
God vind.
 
Kh Louise.

________________

Min datter sutter kort tid og bliver hysterisk ved brystet

Hej Louise.

Jeg fødte min datter for 8 uger siden. Vi havde svært ved at få amningen til at fungere i starten og hun tabte sig lidt for meget, hvorfor vi fik udleveret sutterbrikker på barselsgangen. Herefter har amningen kørt fint og hun har taget på som hun skal og hun trives. Ved seneste besøg fra sundhedsplejersken fik jeg besked på at forsøge at komme af med brikkerne. Jeg vil da også meget gerne selv af med dem, men det vigtigste for mig er at hun trives, får hvad hun skal have og at amningen er en god oplevelse for os begge.
I denne uge er jeg så begyndt at forsøge amning uden brikkerne. I første omgang ved at tage den af under amningen. Dette fungerede dog slet ikke. Herefter prøvede jeg så at ligge hende til uden brikkerne. I de første par dage tager hun fint ved og sutter kraftigt og jeg hører tydelige synkelyde. Efter 3-5 minutter(enkelte gange lidt længere) slipper hun dog brystet med et skrig og vil efterfølgende ikke tage ved igen. Enkelte gange har jeg kunnet få hende til at tage ved igen ved at sætte brikken på, men oftest er hun dybt ulykkelig/vred i et par minutter efter og spænder op som en flitsbue. Der kommer ofte en stor bøvs når jeg tager hende op, men jeg kan alligevel ikke ligge hende til efterfølgende uden at hun bliver meget vred og slet ikke vil tage fat. Kort efter kan hun dog virke sulten igen)sutter på fingre, vender hovedet mod min krop og åbner munden), men hvis jeg så igen forsøger at ligge hende til, bliver hun igen helt hysterisk.
I dag har jeg så pludselig ikke kunnet ligge hende til, hverken med brik eller uden, og det lykkedes mig først at få hende til at spise da jeg gik rundt med hende imens jeg ammede.
Nu til mine spørgsmål:
Er det normalt kun at sutte så kort tid uden brik kontra med brik? Tidligere kunne hun typisk ligge 20-30 minutter. Og er det muligt for hende at få nok af den “fede” mælk på så kort tid? Hun virker tilpas og glad det meste af dagen og sover for det meste fint.
Kan hun være mæt på så kort tid, og de andre “suttetegn” mere handle om at hun undersøger med hendes mund?
Har du nogen ide om hvorfor hun pludselig bliver så hysterisk og vred ved amning og svær at ligge til? Er det en reaktion på at jeg har fjernet brikken? Tidligere har hun dog bare signaleret mæthed ved at stoppe med at sutte og jeg kunne ligge hende til hvornår det skulle være uden problemer.
Skal jeg stoppe amningen når hun bliver så vred eller har du gode råd til hvordan jeg kan genoptage amningen på en god måde?
Jeg håber du kan hjælpe med lidt gode råd, som kan hjælpe på mine frustrationer.

Mvh Anne

————————-

Kære Anne.

Tak for dit spørgsmål.

Suttebrikken giver næsten altid anledning til problemer på et eller andet tidspunkt i forløbet. Oftest når man skal af med dem. Det du har gjort for at skrifte over, lyder fint. Hvis din pige bliver meget ked af det, skal du trøste hende og ikke tvinge amning igennem, da hun måske kan udvikle en aversion mod brystet, og det ønsker vi ikke.

Svar på dine spørgsmål:
Er det normalt kun at sutte så kort tid uden brik kontra med brik?

Det kan sagtens være at hun er hurtigere til at spise det hun har brug for, uden brik, da kontakten til brystet er bedre. Dog vil jeg sige at 3-5 minutter måske er for kort tid ved brystet, men der er dog enkelte tilfælde hvor det er nok. Det er noget du må vurdere som mor. Frem med mor- intuitionen, du kender dit barn bedst. Er hun tilfreds? Sover hun godt? Melder hun sig efter ganske kort tid igen? (så har hun nok ikke været helt mæt) Hvad med vægtøgningen? Tag nogle dage, hvor du kun kører på din intuition, med ro omkring dig, vej hende inden og efter. Har hun taget på, er alt som det skal være, har hun ikke taget på eller kun ganske lidt, skal du tænke over hvad du har lyst til at gøre. Hvis hun er tilfreds og mæt i længere tid efter amning og hun stadig sutter og søger, så tilbyd forsigtigt brystet, hvis hun ikke vil have det, så er det helt ok, så giv hende god kontakt, hud mod hud og hyg jer 🙂 Hvis I giver hende en sut kan du evt. tilbyde hende denne.

Har du nogen ide om hvorfor hun pludselig bliver så hysterisk og vred ved amning og svær at ligge til?

Hvis det er i forbindelse med, at brikken er blevet fjernet, ville jeg sige, at hun bliver vred fordi hun skal tilpasse sig noget nyt og at det tager lidt tid. Hun skal langsomt vænne sig til det nye. Det kan godt tage noget tid.

Skal jeg stoppe amningen når hun bliver så vred eller har du gode råd til hvordan jeg kan genoptage amningen på en god måde?

Ja, du skal tage hende op og (evt give hende til far) trøste hende og få hende ud af den tilstand og forsigtigt prøve igen. Prøv evt. flere forskellige ammestillinger.
Laid-back er en fortræffelig ammestilling. Der er masser af videoklip på nettet, hvor du kan se hvordan det gøres.

Rigtig god amning.
Du er altid velkommen til at kontakte mig på telefonen, hvis du har yderligere spørgsmål.
Kh Louise.

________________

Mine brystvorter gør ondt

29. Maj 2017

Kære Louise..

Til at starte med, vil jeg lige sige hvor er det fantastisk at du hjælper os amme mødre frivilligt.. Det er godt nok en vildmark at finde rundt i hvor man kan finde hjælp..

Jeg fødte min søn for lidt over tre uger siden.. Det tog 5 dage før mælken løb til, og tænkte at det egentligt gik ok, bortset fra at det var rigtig hårdt at man ingen søvn fik.
Lige efter mælken løb til begyndte jeg at bruge engangs amme indlæg og smurte lanolin på efter hver amning  (sidste amning af min datter gik galt, dels med sår på brystvorten fra dag ét og brystbetændelse m. m)

Nogen dage efter jeg begyndte at bruge de her engangs amme indlæg begyndte det at gøre så ondt hver gang jeg lagde ham til, og mine brystvorter blev helt lyserøde. Jeg gik til lægen som mistænker svamp og har fået brentan creme til mine brystvorter og gel til min søn. Derudover bruger jeg danskvand inden amning.. MEN det gør stadig lige ondt at ligge ham til. Og efter amning kan mine brystvorter svie og stikke.. Tænker bare at der burde være bedring når man har været på det i over en uge nu..? Så hvad gør jeg galt?

Derudover har jeg haft begyndende brystbetændelse to gang og en omgang brystbetændelse som jeg ikke selv kunne få væk og er også kommet på antibiotika nu..
Mit spørgsmål er så om han kan have forkert suttetenikken og ikke tømmer brystet?
Jeg synes selv jeg er OBS på at han åbner munden helt og sørger for at der kommer så meget ind som muligt..
Til info har jeg lagt mærke til at nogen gange er brystvorten anden form efter amning, men det er sjældent,, kan det have betydning?

Håber meget på din hjælp.. Og beklager at indlægget er blevet så langt..

Kh Mie

———————

Kære Mie
 
Tak for din mail og stort tilykke med din lille søn 🙂
 
Det lyder til at du måske stadig har svamp. Er dine bryster ‘pakket ind’ imellem amningerne? Hvis de er, skal du pakke dem ud 😉 og lade dem lufttørre. Svamp har det så dejligt i et varmt og fugtigt miljø 😉 Køb evt et skjold som du kan bruge imellem amninger, som holder afstand mellem brystvorte og bh/ammeindlæg. Jeg har set et nyt produkt på apotekerne som hedder iNurse. Måske kunne du undersøge om det kunne være noget for dig. Det er også en god idé at tage mælkesyrebakterier/probiotika.
 
Mht brystbetændelsen kunne det godt tyde på at din søn ikke får tømt brystet ordentligt. Den bedste kur mod brystbetændelse er amning, amning og amning. Giv dig til at fri-amme, gå i seng med baby og lig hud mod hud et par dage og giv fri adgang til brystet. Hvis du oplever, at der er steder i brystet der er sværere at få tømt ud end andre, så sørg for at ligge baby i flere forskellige ammestillinger. Er der en mælkeknude, så sørg for at babys hage er ud for det område, for så får han nemmere has på det 🙂
Mht til sutteteknik, har han haft forkert fat hvis din brystevorte ligner lidt en læbestift på formen efter amning. Hvis du mærker at han ikke har ordentligt fat, så tag ham fra og prøv igen. Er dine bryster meget spændte inden amning, sådan at han har svært ved at få ordentligt fat, så malk lidt ud med hånden, sådan at området bliver lidt blødere og dermed lettere for ham, at få fat om.
 
Jeg håber at du kan bruge mine råd, men hvis du har brug for en snak, så ring til mig 🙂
Jeg kan findes hér: www.louisenabe.dk
🙂
 
Kh Louise.

_____________________

Min søn mister vaakum

18. Maj 2017

Kære Louise,
Jeg blev den 23. Februar mor til mit andet barn. En stor, sund og rask dreng. Da jeg fik min datter for to år siden ville hun ikke tage ordentligt fat, så jeg fik udleveret ammebrikker på barselhotellet. Dem kom jeg først af med tre måneder senere da hun fik klippet tungebåndet. Denne gang bruger jeg heldigvis ikke ammebrikker og min dreng taget rigtig fint på og intet gør ondt på mig når han sutter. Dog har jeg ikke kunne se den her torskemund som alle siger de skal have; altså han underlæbe er ikke helt krænget bagud. Men da der ikke har været problemer har jeg ikke tænkt over det. Nu er han dog begyndt at miste vakuum. Nogle gange under hele Amningen (han er hurtigspiser og sutter maks fem minutter). Det ser ikke ud til at frustrere ham, men jeg bliver lidt stresset, da jeg tænker der må være et eller andet der ikke er som det skal være. Har du nogle bud på hvad det kan være? Og hvorfor først nu?
På forhånd tak 🙂
Mvh Sigrid

——————-

Kære Sigrid.

Tillykke med sønnike 🙂 Tak for dit spørgsmål.

Jeg går ud fra at du har checket din søns tungebånd og at det ikke ser ud til at være for kort. Nu har du jo været igennem sådan et forløb én gang før 🙂

Der er jo ingen facitlister når det gælder amning. Dét vi skal have for øje er barnets trivsel. Tager din søn stadig på? Sover han godt om natten (eller som han ‘plejer’?), er han glad og tilfreds, er hans bleer våde og fyldte flere gange om dagen? Hvis du kan svare ja, til disse ting, mener jeg ikke at du skal bekymre dig. Det kan være at han er lidt øm i gummerne pga tandfrembrud. Måske er det bare hans ‘stil’ 😉 at sutte sådan som han gør.
Taber han sig og er ulykkelig, skal der selvfølgelig kigges på ham. Først og fremmest om der er noget fysisk som plager ham. Dernæst sutteteknik. Men hvis du ikke har sår og revner og hvis han, som nævnt længere oppe, tager på i vægt, mener jeg ikke der er grund til bekymring.

Håber du kan bruge mit svar. Ellers så giv mig et ring, så jeg kan få flere detaljer 🙂 Du er velkommen (2684 8294)

Kh Louise.

Amning gør MEGET ondt, hvad kan jeg gøre?

 

 

 

 

 

 

22. Juni 2016

Hej Louise

Min søn er nu 3 uger. Det kommer ikke bag på mig, at opstart af amning er hårdt arbejde. Men det kommer bag på mig, at man kan få infektion i brystvorterne og hvor hårdt det kan være – både fysisk og psykisk.

 Mit forløb:

Min dreng kom til verdenen og fik allerede fra start rosende ord med på vejen omkring, hvor ivrigt og flot han suttede – og at “der er godt nok sug på ham der!”… Det endte med blå brystvorter og til sidst med huller i brystvorterne. Her tænker jeg infektionen er kommet ind.

Jeg fik 2 forskellige jordemødre samt vores sundhedsplejerske til at se nogle forskellige amninger hjemme hos os, og alle 3 syntes det så rigtig fint ud.

 MEN:

For en uge siden tog jeg til lægen med røde og super ømme brystvorter. Jeg fik “fucidin” at smøre med.. Efter 3 dage og ingen bedring – kun at sårene var blevet lidt mindre – tog jeg til lægen igen. Jeg kunne ikke overskue at skulle gå en hel weekend uden nogen form for bedring. Det endte med jeg fik nogle piller – “dicillin 500mg”. Efter 4 dage på pille-kur tænker jeg, at der burde være bedring i mine brystvorter, som brænder og svier både under og imellem amningerne. Jeg giver lægen et kald igen og får nye piller: “primcillin 800mg”. Er nu oppe på 8 piller om dagen + smørelse.

Jeg er ærlig talt ved at gå ud af mit gode skind, og jeg synes det er frygtelig synd for min lille dreng, at han skal udsættes for en mor der sidder og råber og tramper i gulvet og piver lidt og somme tider græder fordi det gør så ondt – og fordi mor her bare ikke magter flere præparater, der skal afprøves, som lægen jo siger “det her burde virke, og ellers kommer du jo bare igen”…

Åh, jeg synes det er hårdt! Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. Imorgen står den på 4. Lægebesøg. Er der snart andet man kan gøre for at få det til at gå væk og for at finde glæden ved amning?

Jeg er fast besluttet på, at jeg vil amme, og der skal virkelig meget til før end jeg stopper – selvom det er ved at køre mig godt og grundigt ned det her…

Mvh Stine – en frustreret stadig ammende mor med meget røde og sviende brystvorter.

Kære Stine

 

 

 

 

 

 

Først og fremmest: Stort tillykke med din søn. Og dernæst: Puha! Jeg kan godt forstå, du er frustreret. Det er altoverskyggende, når amningen bare gør så ondt, som du beskriver.

Selvom du har fået tjekket amningen af tre kyndige fagpersoner, er der nu alligevel tegn på, at der er noget galt med din søns sutteteknik. Det skal ikke blive ved med at gøre så ondt, og nye sår skal ikke opstå, heller ikke når du nu er i behandling.

Der er nogle ting, jeg mangler svar på for at kunne rådgive dig bedst muligt, så nu skyder jeg med spredehagl, for at se om jeg kan ramme rigtigt 😉

Er din søn taget med kop? Hvis han er, kan det godt gå lidt ud over hans mund, og hér kunne det være en idé at tage ham til en kraniosakral-terapeut og få ham behandlet for spændinger.

Kunne han have et for stramt tungebånd? Læs evt. en artikel på min blog om dette emne hér: https:// louisenabeblog.wordpress.com/2016/06/13/stramt-tungebaand/ Hvis du har mistanke om det, skal han tilses af en læge og evt. have dette behandlet.

Sørger du for at få dit bryst langt ind i hans mund, når du lægger ham til? Det er vigtigt at han kobler sig dybt på brystet, da brystvorten så er ‘fritlagt’ inde i munden på ham. Derved vil du undgå at få sår og rifter og at blive blå. Det kunne tyde på, at hans tilkobling på brystet er for overfladisk. Hvordan ser din brystvorte ud, lige efter en amning? Her tænker jeg formen. Er den skæv eller ser den ud, som da du lagde ham til? Også dette indikerer en forkert sutteteknik.
Hvordan trives han ellers? Tager han på som han skal? Er hans måltider meget lange, før han er tilfreds? Dette kunne også indikere en for overfladisk tilkobling til brystet. Sover han i længere stræk, eller vågner han meget ofte og vil spise? Løb din mælk ordentligt til?

Kan du have svamp?

Hvis du bare ikke kan holde ud at lægge ham til, vil det måske være på sin plads at forsøge sig med et par suttebrikker. Bare i et par dage for at aflaste brystvorterne lidt. Jeg er ikke stor fan af dem i længere tid, men hvis man er så hårdt ramt som dig, kunne det være en mulighed, så du kan nå at hele.

Går det helt galt, kunne du overveje at leje en elektrisk brystpumpe med to pumper, så dine bryster kan få ro i en dag eller to. Du ville så skulle give din søn din egen mælk på kop.

Køb nogle slatvandspipetter på apoteket og skyld dine brystvorter i det.

Hvis jeg har ramt helt ved siden af hér, er du meget velkommen til at ringe til mig og få en snak. Jeg rådgiver gratis over telefonen.

Find mig hér: www.louisenabe.dk

Kærlig hilsen Louise

Hvordan kommer jeg af med suttebrikken?

 

 

 

 

 

 

Kære Louise

Jeg har en søn på 10 uger. Han blev født ved akut kejsersnit 36+4 og måtte på neonatal i cpap i 5 dage. Han havde ikke kræfter til at sutte ved mig og da jeg samtidig måtte omkring intensiv så fik han sonde i de første 4 dage, hvorefter jeg prøvede opstart på amning. Han havde meget svært ved at sutte sig fast på brystet og personalet gav mig derfor suttebrik med det samme – det hjalp. Hurtigt spiste han kun ved mig. Han bruger ligeledes almindelig sut som neonatal gav ham kun få timer gammel for at få hans sutten i gang trods sonden. Nu her 10 uger henne med ham har jeg kæmpet og kæmpet med de suttebrikker. Jeg har utrolig meget mælk så han bruger ikke mange kræfter da brikkerne nærmest fylder sig selv og det ligger han bare og suger til sig (giver desværre en del luft i maven). Jeg har forsøgt af flere omgange at komme af dem, desværre hver gang med brystbetændelse til følge. Jeg er pt på penicillin kur nr to :'(.

Jeg har selv på fornemmelsen at det er fordi han sutter forkert. Kan babyer miste evnen til det suttevakuum de skal kunne lave? Han glider nemlig af brystet og sutter kun yderst; samtidig krænger han underlæben ind og slår ofte hovedet tilbage og har ligeledes svært ved at holde sutten inde. Han vil meget gerne have sin sut hele tiden men vi er nødt til næsten hele tiden at holde den for ham. Jeg synes at kan mærke han laver mindre vakuum om min finger nu end han gjorde da han var nyfødt.

Det skal siges at han vokser rigtig godt på min mælk, sover godt og trives. Han spiser hver anden time døgnet rundt. Jeg er så ked af at være afhængig af brikkerne da det bare føles så unaturligt men det er virkelig smertefuldt uden og jeg bliver så forfærdelig syg af betændelsen i brysterne. Lige nu har jeg ondt i maven over min kur snart er slut da jeg frygter det vender tilbage igen. Jeg kan tydeligt mærke han sutter forkert og ikke får tømt mit bryst Jeg prøver selv at massere det ud men forgæves. Jeg er efterhånden så fortvivlet. Jeg ammede storebror for 12 år siden i 6 måneder.

Med håb om gode råd. Kærlig hilsen Anne

Kære Anne
Tak for din mail.Jeg kan godt forstå at du fortvivler lidt over din situation.Jeg tænker, at det er muligt, at den tidlige brug af suttebrik (som var nødvendig på dette tidspunkt) ikke har gjort noget godt for din søns udvikling af sutteteknikken. Han har ikke fået brugt muskulaturen bagerst i mundhulen korrekt og derfor er hans sutteteknik nu ikke helt korrekt. Det kan måske også forklare, at du føler at hans sug ikke er så kraftigt. En anden mulighed kunne være et for kort tungebånd, men det tænker jeg, at han allerede må være undersøgt for. Måske har han spændinger i nakke og ryg, som føles ubehagelige for ham, hvis han skal bruge det kraftige sug, til at holde brystet (uden brik) eller sutten inde i munden. Har I overvejet/ prøvet kranio sakral terapi til at løsne disse spændinger? Har I prøvet flere forskellige slags sutter? I har sikkert fået en rund sut på neonatal afd?! Jeg vil anbefale jer at prøve med en flad eller anatomisk sut, hvis I ikke allerede har gjort det.Du skriver, at du får ondt i maven over, at din penicillin kur snart er slut. Er det rigtigt læst at brystbetændelsen kun kommer hvis du slipper diebrikkerne? For så synes jeg du skal bruge dem, indtil du har haft en konsultation med en ammerådgiver, som kan give dig råd og vejledning. Jeg tror I har brug for et erfarent øje, for at få den sutteteknik på plads. Find en i dit område og tag en snak over telefonen og se om kemien mellem jer passer. Det er meget vigtigt, at det er en person du føler dig tryg ved.Anne, er det rigtigt læst, at dit største problem med brikkerne er, at det føles unaturligt at bruge dem? At det simpelthen gør ondt at amme uden, og at det så leder til brystbetændelse?Jeg kan godt forstå at du gerne vil af med dem, men hvis det nu fungerer og han trives, tager på som han skal, er glad og har våde bleer? Hvis alternativet er smerter og gentagne penicillinkure? Er de så ikke værd at holde fast i?Hvis du dog har mod på at prøve at komme af med dem endnu engang, så kan jeg godt komme med et par råd til, hvordan der kan arbejdes med det. Jeg ved jo ikke hvad der allerede er prøvet af, men herunder finder du mine forslag:
Først er det super vigtigt at have tålmodighed og din søn må ikke ligge og blive ked af det eller frustreret når han skal lægges til, for så kan det hele gå i hårdknude.
Du kan med fordel malke lidt mælk ud af brystet hvis det er meget spændt, så området omkring brystvorten bliver blødere, da det så vil være lettere for din søn at få bedre fat. Du kan herefter forsøge med is på brystet for at gøre brystvorten hård, da den så også er nemmere at få hægtet sig på for din søn.
Du kan prøve forskellige ammestillinger.
Du kan prøve at fjerne skjoldet midt under en amning, men skiftet skal være hurtigt. Hvis din søn spiser ved begge bryster, kan du tilbyde det ene med skjold og det andet uden.Dette er lige mine tanker umiddelbart. Hvis mine svar ikke er fyldestgørende, er du velkommen til at kontakte mig på telefonen, så kan vi tage os en snak.Kærlig hilsen, Louise.
Hvordan forbereder jeg mig bedst på amning?

27. Januar 2016
Kære LouiseJeg skriver til dig, da jeg til Februar bliver mor for første gang, og det er gået op for mig, at det at amme ikke nødvendigvis er så lige til, som man måske forventer. Jeg kan mærke, at det betyder meget for mig at komme til at amme min søn, da jeg både ved, hvor god mælken er, hvor meget nærhed der opstår, og så virker det nemt at have madpakkerne med sig hele tiden. Derfor vil jeg høre dig, hvordan jeg bedst forbereder mig inden fødslen? Hvad er den bedste taktik ift, at få amningen startet bedst muligt, når baby lige er født? Og hvad kan være grunden til, at det ikke kører?
Jeg glæder mig til dit svar.
Mange Hilsner en kommende ny mor

Kære du.
Tak for dit spørgsmål. Og stort tillykke med den lille nye der er på vej, ganske snart.
Det er rigtigt, at amning ikke nødvendigvis kører perfekt fra starten. Det kræver en meget stor indsats fra dig og baby. Jeg vil sige, at det er mere reglen end undtagelsen, at det kan være vanskeligt at få etableret amningen.
Modermælk er uden tvivl, den bedste ernæring for dit barn. Sammensætningen af mælken passer altid perfekt til dit barn, så jeg kan godt forstå at du ønsker at amme. Og så er det bare dejligt nemt, at dit barn altid har adgang til mad, hvor end I er.

Du spørger mig hvordan du kan forberede dig til amning inden fødslen, og der må mit råd være, at du sætter dig ind i hvordan ‘det hele fungerer’. Læs om hvad der sker i brysterne i graviditeten, om hormonpåvirkning, stress og pres i forhold til fødslen. Snak med veninder om deres erfaringer. Søg på små filmklip af ammende babyer og teknikker. Og vigtigst af alt, tænk over hvor meget du vil investere i amningen og hvor vigtigt det er for dig at amme. Og vid at der ofte går op til 5-6 uger før ‘det kører’! At det KAN gøre rigtig ondt og føles rigtig svært.
Omvendt kan det være, at det bare er super nemt for dig og din baby og hurra for det, hvis det er tilfældet 🙂

Når du har født kommer baby op på din mave og ligge (hvis din fødsel er ukompliceret og alt er godt, naturligvis) Her skal I bare ligge og hygge jer lige så længe I har lyst. Hvis baby begynder at smaske og sutte på sine fingre, så hjælp lidt på vej mod brystet og se om ikke baby tager fat og får suttet lidt. Hvis du er i tvivl om hvordan baby skal have fat, så kald endelig en jordemoder eller sygeplejerske der kan hjælpe jer lidt på vej. Det er vigtigt at baby får lov at sutte lige så ofte og meget han lyster. Jeg vil anbefale, at I, når I kommer hjem simpelthen bare går i seng og ligger dér hud mod hud, og lærer hinanden at kende , uden de store forstyrrelser, hvis det er muligt, med fri adgang til brystet. Og er du det mindste i tvivl om det du gør er rigtigt, så kontakt en person der ved hvad de snakker om. Det er tvingende nødvendigt med den helt rette rådgivning i starten, før det evt. begynder at gå skævt, for det kan gå ud over din selvtillid og stresse dig og det kan påvirke ammeetableringen negativt.

Jeg ønsker dig og jer al mulig held og lykke med fødsel og amning.
Kærligst, Louise.

Du kan også bestille en ammekonsultation hos Camilla – se mere HER

[contact-form-7 404 "Ikke fundet"]