SPØRG FERTILITETSLÆGEN

Bettina Breitowicz er gynækolog på fertilitetsklinikken Trianglen i København – og svarer på spørgsmål om fertilitet her på siden

Mor-skab har nu fået en ekspert i fertilitet tilknyttet sitet. Ufrivillig barnløshed og dårlig fertilitet er noget mange par kæmper med i dag. Og ønsket om at få et barn, men det ikke vil lykkes, er noget, der sætter mange tanker og spørgsmål i gang.
Så brug formularen nedenfor, hvis du vil stille et spørsmål om fertilitet og fertilitetsbehandling. Det er helt anonymt – vi bruger kun dit fornavn.

Bettina Breitowicz er speciallæge i gynækologi og obstetrik hos fertilitetsklinikken “Trianglen” i København. Bettina er 44 år og har beskæftiget sig med Fertilitetsbehandling siden 2011 – først på Herlevs fertilitetsklinik, en anden privat klinik og nu Trianglen siden 2016.  “Jeg elsker mit arbejde, følger med i ny forskning og kommer til faglige møder og kongresser”, fortæller Bettina, der glæder sig til at svare på jeres spørgsmål om fertilitet.

Se andres spørgsmål og Bettinas svar under kontaktformularen!

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

_____________________________________________________________________________

Er jeg blevet gravid af insemination eller sex?
Hej Bettina,
Jeg ved ikke om dette er det rette sted til dette spørgsmål, men har forsøgt at læse om det, men kan ikke finde noget svar, så nu håber jeg at få svar her, selvom det ikke helt passer ind til de andre spørgsmål på siden.

Situationen er den, at jeg blev insemineret en mandag den 11 (tog Ovitrelle sprøjten lørdag kl. 21). Forinden da havde jeg fået tabletbehandling bestående af 50 mg. Clomid i 5 dage (torsdag-mandag).
Efter insemineringen mandag havde jeg sex onsdag og torsdag (med den samme).
Jeg vil gerne vide om jeg kan være sikker på, at graviditeten er sket ved inseminationen og ikke ved den sex jeg havde onsdag eller torsdag.
Eller om der kan være en risiko for det? Håber meget du vil besvare mit spørgsmål.

Hilsen Tina

——————–

Hej Tina
Ægløsningen sker 34-42 timer efter Ovitrelle, og ægget lever 1-1,5 døgn cirka efter ægløsningen, så det er mest sandsynligt, at graviditeten er opstået i forbindelse med inseminationen og at onsdag og torsdag er lidt for sent.
Hvis man skal være helt sikker, må man tage en dna test.
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Er det normalt ikke at få sin menstraution efter p-pille stop?Hej Bettina
Jeg håber ikke mit spørgsmål er upassende eller for dumt til at stille dig – jeg er blot ny i fertilitets-området.
Jeg er 26 år og ønsker at blive gravid. Jeg er stoppet på p-piller den 22. feburar 2019 efter 10 års brug uden stop. Jeg fik en kortvarig blødning lige efter stoppet, men har så ikke fået menstruation siden. Hvad er normalt her? Er det normalt, at der går mange måneder indtil min menstruation kommer på rette spor igen?
Er det muligt at bliver gravid selvom min menstruation ikke har en normal cyklus endnu?
Jeg håber du vil svare på mine spørgsmål – på forhånd tak.
Med venlig hilsen Henriette

———————-

Kære Henriette
Tak for din mail.
Der kan godt gå nogle måneder, før din cyklus begynder igen efter stop af p-piller.
Selvfølgelig skal man lige tjekke, at det ikke er fordi, du er gravid , at den ikke kommer.
Normalt kommer menstruationen ca. 2 uger efter ægløsningen, så hvis der ikke er regelmæssig menstruation, kan man ikke være sikker på der er ægløsning, og så kan man ikke blive gravid på naturlig vis.
Dog ser man også kvinder, der ikke har regelmæssige menstruationer,  fx  kun 4-6 gang årligt, som så alligevel har ægløsning, bare færre gange end de normalt 12 om året. Det kan så være svært at time samlejet.
Jeg synes, du skal starte med at tage en graviditets test, og hvis den er negativ, giv det nogle måneder, måske 3-4.
Hvis den ikke kommer, så gå til egen læge og få taget hormonprøver som kan forklare hvorfor den ikke kommer.
Herefter kan du få hjælp hos en gynækolog eller fertilitetsklinik, hvor man sikrer at du får ægløsning ved at stimulere med hormoner.
Men giv det lige lidt tid.
Håber det var svar på dine spørgsmål
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen
____________________________________
Kan jeg få flere børn i min alder?
Hej Betina.Jeg skriver til dig for at høre om min mulighed for at få flere børn. Jeg er (allerede) mor til 2 børn, som kom i første hug, den første da jeg var 17 år og den anden da jeg var 28 (med to forskellige fædre) og ved et uheld.

Nu har jeg fået en sød kæreste og vi prøver aktivt på at få et barn sammen. Jeg er blevet 37 og er 1.61 høj og vejer knap 80 kg. Så jeg kan selv læse mig frem til at odssene ikke er super gode. Min kæreste er 38 og har ingen børn.
Jeg har i mit liv været gravid i alt 5 gange. To gange hvor det endte med et barn, 1 gang med et vindæg og 1 gang med en spontan abort.
Og sidste år var jeg desværre nødsaget til at få en kirurgisk provokeret abort (grundet en masse trælse ting). den abort endte med en hystereskopi grundet noget arvæv.

Jeg frygter lidt at aborten måske er skyld i at jeg ikke kan blive gravid nu. Vi har prøvet i nogle måneder, så ganske vist er det ikke i lang tid. Men når jeg så nemt er blevet gravid tidligere er jeg meget bange for om jeg har ødelagt mine chancer ved at få den abort sidste år. Eller om jeg blot er blevet for gammel:(
Hvilket jo både er typisk og uretfærdigt når jeg endelig nåede til de stadie hvor jeg aktivt prøver at blive gravid.

Har du nogle gode råd?? Jeg er lidt fortvivlet, da jeg fik min mens (igen) i dag:(

Mvh. den fortvivlede

————–

Kære fortvivlede
Tak for din mail.
Du har været gravid 5 gange i dit liv, sidst sidste år. Så umiddelbart tyder det på, at du godt kan blive gravid igen.
Der er dog flere faktorer der spiller ind.
Alderen betyder noget, men du var gravid sidste år, så tænker ikke det er der problemet ligger.
I har kun prøvet kort tid….giv det minimum 6 mdr, faktisk siger vi jo op til 1 år før man starter udredning.
Aborten sidste år, hvor man også var oppe og fjerne noget væv: sommetider kan man få skrabet for meget i livmoderhulen, så der kan komme sammenvoksninger, hvilket kan give problemer med at blive gravid.
Hvis du har regelmæssige menstruationer, går man udfra du har ægløsning. Der skal selvfølgelig være æg for at blive gravid.
Så skal der være passage af æggelederne for at sæd og æg skal kunne mødes og sidst men ikke mindst, betyder sædkvaliteten jo også en del.
Så der flere faktorer der kan influere. Igen så har mennesker kun ca 25-35 % chance for at blive gravide pr cyklus….Så tænker at I nok minimum må forsøge i 6 måneder, være sammen hver 2. -3. dage fra menstruationen er slut og så 14 dage frem.
Hvis der ikke sker noget, jamen så få tjekket sædkvaliteten til at starte med og ellers videre med udredning af dig.
Held og lykke,

Bettina

———————————————————————————-


Fortrudt: Kan man gøre noget for at ægget ikke sætter sig fast?
Hej Bettina.
Jeg skriver og spørger for en veninde, der fik lagt æg op igår fra en donor. Hun har fortrudt, men tør ikke kontakte klinikken – det er en meget lang historie.
Er der noget, hun kan gøre så det blir afbrudt?
Hilsen veninden

—————

Kære Veninde
Det er synd at komme så langt i processen og så fortryde. Der er jo ikke rigtigt noget at gøre aktivt på det her tidspunkt, andet end at vente og se om graviditets-testen bliver positiv. Hvis såfremt, så henvende sig til egen læge, skulle hun stadig have det på samme måde.
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Ondt efter fertilitetsbehandling
Hej Bettina

Jeg skriver, fordi jeg har været i fertilitetsbehandling (IVF), og er blevet gravid. Hurra! Jeg er nu 11 uger henne.
Jeg oplever at have ondt i æggestokkene – i hver side. Det kommer og går lidt, men hvis jeg trykker udenpå kan det føles som blå mærker. Da jeg blev scannet i uge 7, kunne de se cyster, som er kommet efter ægudtagningen (de tog 16 æg ud).
Men kan det virkelig passe, at de stadig skal være så ømme? Nogle gange niver det, bare jeg vender mig i sengen eller hoster.
Er cyster farlige? Jeg har ikke lidt af cyster før.
På forhånd tak.
Mette
 ————————————-
Kære Mette

Tillykke med din graviditet. Man kan være øm af flere årsager under graviditet. Man må kunne se, om der stadig er cyster efter ægudtagningen, når du kommer til nakkefoldsskanningen. Cyster efter ægudtagningen er ikke farlige, og vi ser sommetider, det tager lidt tid før, de forsvinder under graviditet.

Selvfølgelig synes jeg, at hvis du har meget ondt og er bekymret, bør søge læge for at få det undersøgt, man kan jo have ondt af flere årsager.

Held og lykke

Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Gravid på trods af sterilisation?
Hej Bettina.
Jeg skriver, da jeg i forbindelse med et kejsersnit for 7 år siden blev sterilliseret ved, at man fjernede min æggeleder i venstre side (højre var fjernet et par år før grunden graviditet i den). Nu er det umulige sket, at jeg er 46 år og har testet positivt gravid. Hvordan er det sket? Lægen sagde dengang, at sikkerheden var 99 procent. Er det æggelederen, der har gendannet noget, som jeg har læst sjældent sker? Vh Anne Dorte.

———————————————–
Kære Anne Dorte

Tak for dit spørgsmål. Hvis begge æggeledere er fjernet er det meget usandsynligt at blive gravid ved samleje. Sæd og æg skal kunne mødes og det kan de ikke hvis æggelederne er lukket eller fjernet. Måske har de ikke fjernet æggelederen ved kejsersnittet, men bare lukket den af/klippet den over og der  alligevel har dannet sig en åbning?

Under alle omstændigheder, synes jeg du bør henvende dig til din læge snarest og få målt graviditetshormon i dit blod, det hedder HCG og bede om at blive skannet af en gynækolog, så man kan se hvor graviditeten er lokaliseret.

Held og lykke, du må gerne lade mig vide hvordan det hele forløber sig.

venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik
Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

– moderskab og morskab