SPØRG FERTILITETSLÆGEN

Bettina Breitowicz er gynækolog på fertilitetsklinikken Trianglen i København – og svarer på spørgsmål om fertilitet her på siden

Mor-skab har nu fået en ekspert i fertilitet tilknyttet sitet. Ufrivillig barnløshed og dårlig fertilitet er noget mange par kæmper med i dag. Og ønsket om at få et barn, men det ikke vil lykkes, er noget, der sætter mange tanker og spørgsmål i gang.
Så brug formularen nedenfor, hvis du vil stille et spørsmål om fertilitet og fertilitetsbehandling. Det er helt anonymt – vi bruger kun dit fornavn.

Bettina Breitowicz er speciallæge i gynækologi og obstetrik hos fertilitetsklinikken “Trianglen” i København. Bettina er 44 år og har beskæftiget sig med Fertilitetsbehandling siden 2011 – først på Herlevs fertilitetsklinik, en anden privat klinik og nu Trianglen siden 2016.  “Jeg elsker mit arbejde, følger med i ny forskning og kommer til faglige møder og kongresser”, fortæller Bettina, der glæder sig til at svare på jeres spørgsmål om fertilitet.

Se andres spørgsmål og Bettinas svar under kontaktformularen!

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

___________________________________________________________________________

Fortrudt: Kan man gøre noget for at ægget ikke sætter sig fast?
Hej Bettina.
Jeg skriver og spørger for en veninde, der fik lagt æg op igår fra en donor. Hun har fortrudt, men tør ikke kontakte klinikken – det er en meget lang historie.
Er der noget, hun kan gøre så det blir afbrudt?
Hilsen veninden

—————

Kære Veninde
Det er synd at komme så langt i processen og så fortryde. Der er jo ikke rigtigt noget at gøre aktivt på det her tidspunkt, andet end at vente og se om graviditets-testen bliver positiv. Hvis såfremt, så henvende sig til egen læge, skulle hun stadig have det på samme måde.
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Ondt efter fertilitetsbehandling
Hej Bettina

Jeg skriver, fordi jeg har været i fertilitetsbehandling (IVF), og er blevet gravid. Hurra! Jeg er nu 11 uger henne.
Jeg oplever at have ondt i æggestokkene – i hver side. Det kommer og går lidt, men hvis jeg trykker udenpå kan det føles som blå mærker. Da jeg blev scannet i uge 7, kunne de se cyster, som er kommet efter ægudtagningen (de tog 16 æg ud).
Men kan det virkelig passe, at de stadig skal være så ømme? Nogle gange niver det, bare jeg vender mig i sengen eller hoster.
Er cyster farlige? Jeg har ikke lidt af cyster før.
På forhånd tak.
Mette
 ————————————-
Kære Mette

Tillykke med din graviditet. Man kan være øm af flere årsager under graviditet. Man må kunne se, om der stadig er cyster efter ægudtagningen, når du kommer til nakkefoldsskanningen. Cyster efter ægudtagningen er ikke farlige, og vi ser sommetider, det tager lidt tid før, de forsvinder under graviditet.

Selvfølgelig synes jeg, at hvis du har meget ondt og er bekymret, bør søge læge for at få det undersøgt, man kan jo have ondt af flere årsager.

Held og lykke

Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Gravid på trods af sterilisation?
Hej Bettina.
Jeg skriver, da jeg i forbindelse med et kejsersnit for 7 år siden blev sterilliseret ved, at man fjernede min æggeleder i venstre side (højre var fjernet et par år før grunden graviditet i den). Nu er det umulige sket, at jeg er 46 år og har testet positivt gravid. Hvordan er det sket? Lægen sagde dengang, at sikkerheden var 99 procent. Er det æggelederen, der har gendannet noget, som jeg har læst sjældent sker? Vh Anne Dorte.

———————————————–
Kære Anne Dorte

Tak for dit spørgsmål. Hvis begge æggeledere er fjernet er det meget usandsynligt at blive gravid ved samleje. Sæd og æg skal kunne mødes og det kan de ikke hvis æggelederne er lukket eller fjernet. Måske har de ikke fjernet æggelederen ved kejsersnittet, men bare lukket den af/klippet den over og der  alligevel har dannet sig en åbning?

Under alle omstændigheder, synes jeg du bør henvende dig til din læge snarest og få målt graviditetshormon i dit blod, det hedder HCG og bede om at blive skannet af en gynækolog, så man kan se hvor graviditeten er lokaliseret.

Held og lykke, du må gerne lade mig vide hvordan det hele forløber sig.

venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik
Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

 

– moderskab og morskab