SPØRG FERTILITETSLÆGEN

Bettina Breitowicz er gynækolog på fertilitetsklinikken Trianglen i København – og svarer på spørgsmål om fertilitet her på siden

Mor-skab har nu fået en ekspert i fertilitet tilknyttet sitet. Ufrivillig barnløshed og dårlig fertilitet er noget mange par kæmper med i dag. Og ønsket om at få et barn, men det ikke vil lykkes, er noget, der sætter mange tanker og spørgsmål i gang.
Så brug formularen nedenfor, hvis du vil stille et spørsmål om fertilitet og fertilitetsbehandling og få gratis rådgivning. Det er helt anonymt – vi bruger kun dit fornavn.

Bettina Breitowicz er speciallæge i gynækologi og obstetrik hos fertilitetsklinikken “Trianglen” i København. Bettina er 44 år og har beskæftiget sig med Fertilitetsbehandling siden 2011 – først på Herlevs fertilitetsklinik, en anden privat klinik og nu Trianglen siden 2016.  “Jeg elsker mit arbejde, følger med i ny forskning og kommer til faglige møder og kongresser”, fortæller Bettina, der glæder sig til at svare på jeres spørgsmål om fertilitet.

Se andres spørgsmål og Bettinas svar under kontaktformularen!

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

_____________________________

Hvornår bør vi søge hjælp til nummer 2?

Hej Bettina

Vi har været i IVF behandling med barn nr 1 pga lav AMH værdi (3,4) der kom 1 æg ud men 3 follikere. Vi blev heldigvis gravide og har fået en dejlig søn som er 8 måneder. Vi er selvfølgelig lidt i vildrede om, hvornår vi burde søge hjælp til nr 2. Jeg har fået målt ny amh som nu er 6.1, så den er jo steget lidt. Jeg er 28 år og har et fsh tal på 8. Da vi fik ægget lagt tilbage sidste gang, sagde de at det var et meget flot æg.

Hvad tænker du? Burde vi opsøge hjælp nu eller kan vi prøve selv lidt længere tid?

Mvh Rikke

…………………..

Kære Rikke

Det kan godt være lidt svært at rådgive udfra AMH-værdien, man skal altid sammenholde det med en ultralydsskanning. Du er jo en ung kvinde så din ægkvalitet er god, men det lader til at ægreserven ikke er så stor, så du går nok i overgangsalder tidligere end gennemsnittet.

Jeg ved ikke, hvorfor I var i IVF-behandling, og om I har været igennem inseminationsbehandling først? Det lyder jo til, at det er IVF der skal til?
Man kan altid få en tid på en fertilitetsklinik og få alt undersøgt og få lagt en plan. Så kan I prøve selv de næste 3-4 mdr, såfremt sædkvalitet er i orden, og der er passage af æggelederne. Og hvis ikke det lykkes , så er I klar til IVF.
Man kan henvises af egen læge til nogle af fertilitetsklinikkerne, så koster samtale og udredning jer ikke noget.
Held og lykke
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

__________________________________

Kan jeg få en henvisning, når jeg er over 40 og allerede har børn?

Hej Bettina

Kan jeg få en henvisning fra egen læge til fertilitetsbehandling – altså insemination, selvom jeg er over 40 år og har børn i forvejen?

…………………..

Ja det kan man godt, men nogle klinikker har aldersgrænser for insemination fx indtil man fylder 41.

Venlig Hilsen Bettina

____________________________

Er mit AMH lavt i forhold til min alder?


Hej Bettina,

Min kæreste og jeg er igang med projekt baby.

Jeg har for 4 mdr siden smidt p pillerne, og min cyklus er lidt rodet på hhv 30,29,28 og 41 dage..

Jeg har lige fået taget blodprøver, og mit AMH er 17,8. Jeg er en sund og rask kvinde på 26 med ellers fine blodprøver.

Er mit AMH lavt i forhold til min alder?

Mvh

Mette Marie

…………………..

Kære Mette Marie

Dit AMH ser fint ud. Det er ikke et stationært tal. Det svinger fra cyklus til cyklus, men også i løbet af cyklus. Det siger noget om ægreserven og ikke noget om ægkvaliteten.

Det skal altid sammenholdes med en skanning af æggestokke, hvor man tæller antallet af ægblærer.

Cyklus som svinger med nogle dage er normalt fx 28-30 dage. At der er enkelt der så er længere betyder heller ikke noget.

Hvis den begynder at blive længere end 35-40 dage i hver cyklus, kan det have en betydning for at det kan være sværere at ramme ægløsningen, og nogle kvinder med meget lange cykli kan have manglende ægløsning.

Hvis I ikke bliver gravide efter et år er det en god ide at blive henvist til udredning og evt behandling på en fertilitetsklinik.

Held og lykke  med “projektet”

De bedste hilsner Bettina

_________________

Er bange for, det er et vindæg

Hej Bettina

Jeg har været igennem ivf behandling og i 5 forsøg testede jeg langt om længe positiv.
Vi var så glade og bestilte en tid hos en privat scanningsklinik 6+2 bare for at se om den sad hvor den skulle og så kunne vi jo være heldige at se hjerteblink…men ikke noget vi satsede på.
Stor flot livmoder ingen tvivl om at jeg var gravid sagde hun.
Vi kunne kun se en lille opklaring/fostersæk og hun mente at enten var jeg ikke så langt som jeg troede eller også var den lidt langsom…ellers så det rigtig fint ud.
Vi fik en ny tid til omscanning som vi nu venter på.
Jeg panikken lidt over om det er et vindæg for kan se at folk både kan se fostersæk og blommesæk 5+.
Nu tog jeg så en digital test som skriver at befrugtningen er sket for 2-3 uger siden
Tog så en digital test som viste befrugtningen er sket for 2-3 uger siden men det skrev den også for en uge siden…så ville stadig være 3 + ud fra testen…men 7+0 ud fra ivf.
Kan man overhovedet regne med hvor langt man er når det er ivf ?
Mvh Tina
…………………
Kære Tina
Jeg kan godt forstå man er spændt og nervøs , når man har været så meget igennem.
Vi plejer at vente med at skanne til man er 7 uger henne, for ellers kan der opstå tvivl.
Man siger man er 2+0 på ægudtagningsdagen. Når man er 6+0 plejer man at kunne se en gestationssæk og en blommesæk + evt et lille fosterekko på et par mm.
Man er meget sikker når det er IVF, fordi vi ved hvornår æggene er taget ud, befrugtet og lagt op.
Man bliver nødt til at skanne igen med ca 1 uges mellemrum for at se om der er en udvikling. Det er biologi så det kan udvikle sig forskelligt.
Håber det  bedste for jer
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

______________________________________

Kan man selv gøre noget for at forbedre sine chancer inden TESA/TESE?

Hej Bettina.
Hvad er forskellen på TESA og TESE?
Kan man selv gøre noget for at forbedre sine chancer inden TESA/TESE?
Mvh. Christian

………………………..

Kære Christian

TESA: testicular sperm aspiration (man stikker i testiklen i lokalbedøvelse med en kanyle og suger lidt væv ud op i en sprøjte)
TESE: testicular sperm extractio ( en åben biopsi, hvor man laver et lille snit i huden på testiklen og de underliggende lag og med synets vejledning tager lidt væv ud)
De fleste klinikker tilbyder kun TESA.
Man kan gøre sit for at optimere kvaliteten af de sædceller der er der. Vigtigt er ikke at udsætte testiklerne for varme fx: varme i bilsæde, sauna/spabade, computer i skødet etc.
Endvidere sund livsstil: ingen rygning, moderat motion, reducere overvægt, Spise økologisk, undgå phthalater og bisphenoler. D-vitamin tilskud hvis denne er for lav.
Man er ved at forske i om anti-oxidanter gør en forskel, men der er ikke evidens endnu.
Nogle tager tilskud af B-daddy (q-10), selen og zink, og folinsyre, men der ingen evidens endnu.
Rigtigt held og lykke
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

__________________

Kan vi få et barn sammen på trods af kromosomfejl?

Hej Bettina
Min kæreste (36år) og jeg (30år) ønsker at få et fælles barn. Min kæreste har i forbindelse med fertilitetsudredning fået påvist azoospermi x2, og har derfor fået foretaget en kromosomundersøgelse. Denne påviste mosaicisme for 45,X (76%)/ 46,X,r(y) (24%) med tilstedeværelse af SRY og AZF-regionerne.

Vil det være muligt for os at få et barn sammen trods denne kromosomfejl?
Hilsen Camilla

…………………………..

Kære Camilla
Tak for din mail. Azoospermi betyder der igen sædceller er i sæden. Man kan i nogle tilfælde alligevel finde sædceller ved biopsi i testiklerne. Hvis man kan , kan man gøre ICSI/TESA, dvs kvinden skal have taget æg ud og manden testikelvæv ud. Man finder sædceller og befrugter æggene og lægger et befrugtet æg op i livmoderen.
Angående kromosomanalysen kommer jeg til kort, her skal I tale med en genetiker. Formoder at de som har taget prøverne også kalder jer ind til en samtale om resultaterne. Har fundet en artikel omkring mosaik hos mænd med 45x/46xy hvor der hos nogle er fundet sædceller i Testiklerne: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31127831/
Hvis man ikke kan udhente sædceller, må man overveje anvendelse af donorsæd.
Men som sagt I må nok vente til I har talt med nogen som har mere forstand på det end jeg har.
Man skal også kigge på andre blodprøver etc. I bør nok henvises til afd. for vækst og reproduktion på Rigshospitalet eller anden lign. Afdeling hvis I bor andetsteds i landet.
Håber jeg var til lidt hjælp
Held og lykke
Bettina

____________________________________________________________________


Gravid igen kort tid efter kejsersnit

Hej Bettina

Jeg fik et barn for 4 måneder siden ved kejsersnit og nu er jeg gravid igen. Vi havde haft enormt svært ved at blive gravide første gang, så jeg kan ikke begribe, jeg nu er blevet gravid igen!

Det er virkelig et ønskebarn, men det kom måske lidt tidligere end vi havde forstillet os.

Vi vil gerne have barnet, men er det overhoved forsvarligt at gennemføre en graviditet allerede nu? Hvad er sandsynligheden for at briste i arret? Og hvad sker der egentlig hvis man brister? Dør jeg? Dør baby? Forestiller mig, at jeg må acceptere et planlagt kejsersnit, men er der også risiko for at briste i arret under graviditeten?

Det eneste der kan få os til at ændre mening er, hvis der kan ske noget med mig.

På forhånd tak for svar.

Mvh
Kathrine

……………………….

Kære Kathrine

Først og fremmest tillykke!
Jeg tænker du i virkeligheden skal have en samtale med en obstetriker (fødselslæge) på hospitalet. Det kan din egen læge henvise til.
Man anbefaler, der skal gå ca 18 måneder mellem kejsersnit og ny fødsel. Hvis der er kortere imellem, vil man nok lave et planlagt kejsersnit, fordi der er risiko for at arret brister under veer.
Det er en meget lille risiko, måske 0,5%. Formentligt er risikoen størst under ve-arbejde. Den største risiko er for barnet. Hvis livmoderen brister og moderkagen løsner sig, kan barnet ikke overleve længe.
Der er også en risiko for moderen hvis det bløder fra arret. Jeg har dog ikke hørt om, at der er sket noget alvorligt med moderen pga sådan en bristning i de 15 år jeg har arbejdet på hospitalet som gynækolog/obstetriker.
De sidste mange år, har jeg arbejdet som fertilitetslæge, så tænker ,du må ind og tale med en der har fingeren lidt mere på pulsen end jeg. Jeg mener dog,  risikoen er meget lille, for at der skulle ske noget alvorligt med dig eller barnet, men du skal forvente et planlagt kejsersnit.
Rigtigt held og lykke
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen



Kan der være for mange sædceller i for lidt vand?

Kære Bettina

Jeg håber, vi må stille dig et spørgsmål, for vi har lige siddet og læst på din hjemmeside, og du virker meget kompetent. 

Min kæreste og jeg har netop været til lægen, for vi er blevet tjekket, fordi vi har svært ved at få barn nummer to. Vi er 39 år (mig – kvinden) og 46 år, så vi er også ved at være halvgamle jo. Men nu sagde lægen, at jeg (kvinden) så fin ud, men at min kæreste har “for mange sædceller i for lidt vand”. Lægen sagde, at sædcellerne var gode nok, men at de var for koncentrerede og derfor opførte sig stresset og svømmede ind i hinanden, og at han skulle gå hjem og drikke mere vand og spise dadler, og så ville der komme mere væske til sædcellerne.

Jeg har sådan lyst til lige at høre fra en anden fløj, om den udlægning kan være rigtig nok? Jeg kunne ikke lige læse om “for tæt svømmende” sædceller i nettets ellers fine gennemgang af, hvad der kan være galt med sæden. Men vores læge har da sikkert ret. Vi har bare ikke så meget tid at løbe på, tænker jeg, så derfor vil jeg lige dobbelttjekke, at der ER noget, der hedder for stressede sædceller på grund af for lidt vand og for mange “haletudser” på for lidt plads? Og at dette kan kureres med at drikke mere vand og spise dadler? For så skal vi da helt klart i gang med det:-)

Lægen talte også noget om, at min kærestes sædtal var på 2, men skulle være på 3. Måske det giver mening for dig.

Med håb om svar fra dig og på forhånd TUSIND tak,

venlig hilsen Mai og kæresten

……………………..

Kære Mai og kæresten
Tak for jeres mail. Jeg har nu heller ikke hørt, at sæden kunne være for koncentreret… og at vand og dadler skulle hjælpe.
Jeg synes hellere, I skulle blive henvist til en fertililtetsklinik, hvis I har forsøgt 1 år mhp fertilitetsudredning og så evt. insemination. Insemination er dækket af sygesikringen på de fertilitetsklinikker der også er gynækologisk speciallægepraksis , fx hvor jeg selv arbejder.
Forudsætning for insemination er sædkvalitet på et vist niveau og åbne æggeledere. Men det lyder til I har et barn i forvejen, så jeg tænker det må være ok.
Venlig hilsen
Bettina

____________________________________________

Er det graviditet uden for livmoderen?

Kære Bettina.

Jeg begyndte at bløde d. 17/12 i 7. graviditetsuge, og på baggrund af hcg-værdien blev det bekræftet, at jeg var ved at abortere. Undervejs i graviditeten mistænkte lægerne en graviditet udenfor livmoderen – dog blev det aldrig bekræftet, da de ikke kunne finde noget hverken i eller udenfor for livmoderen. Jeg har løbende fået taget blodprøver for at se, om tallet faldt som det skulle. Fra d. 21/12 til den 30/12 faldt tallet fra 151 til 44. Fredag d. 10/1 var min hcg-værdi steget til 77. Ved du, hvad det kan skyldes? Hospitalslægen er desværre ikke optimistisk, og han tror, at det skyldes graviditeten udenfor livmoderen. Jeg håber selvfølgelig, at det kan være en ny graviditet. Hvis tallet fortsat stiger, skal jeg have MTX, hvilket gør mig rigtig ked af det, da vi ikke må forsøge i 3 måneder. Vi har i forvejen forsøgt i næsten halvandet år

Mvh. R

…………………..

Kære R
 
Ja det kan være ret frustrerende når man ikke helt ved hvor graviditeten sidder. Sommetider er der kun lidt graviditetsvæv fx i æggelederen eller andet steds i bughulen, som danner graviditetshormon, men som man ikke kan fjerne kirurgisk, fordi det ikke kan ses med det blotte øje. Hvis graviditeten ikke forgår af sig selv, er man bedre tjent med at blive behandlet med med methrotrexat.
De her svingninger kan desværre skyldes at graviditeten sidder et uhensigtsmæssigt sted. Det er ikke så sandsynligt at det er en ny graviditet, da der ofte først kommer en ny ægløsning et par uger efter HCG er i bund, så det passer ikke helt med tidsintervallet.
Formentligt vil de lige tage nogle flere HCG´er, inden de beslutter at opstarte MTX.
 
Når i har prøvet så længe, vil jeg anbefale I bliver henvist til en fertilitetsklinik enten i hospitals-regi eller i speciallægepraksis mhp fertilitetsudredning og evt behandling ( insemination eller IVF).
 
Held og lykke

____________________________________________Hvorfor kan mine prøver ikke valideres?

Kære Bettina

Jeg har fået fjernet min hormonspiral, da min mand og jeg ønsker at opnå en graviditet. Gyn, som fjernede spiralen, foreslog, at jeg fik taget en portion blodprøver på 2.-3.-dagen for at tjekke, at alt er, som det skal være. Første blodprøve kom tilbage med, at prøverne (FSH, LH, progesteron og østradiol) ikke kunne valideres og gyn sagde, at jeg ikke havde ramt rigtig ift. cyklusdag. Ved nærmere eftertanke har det nok været blødning pga. spiraludtagning, som var ret kompliceret. Men nu er der ingen tvivl om, at jeg har fået menstruation og en rigtig (og kraftig) blødning. Jeg har med sikkerhed ramt 2. cyklusdag, men prøverne er igen kommet tilbage med svar om, at de ikke kan valideres.
Hvorfor kan jeg ikke få et svar på prøverne? Hvad kan det skyldes, at de igen kommer tilbage uden at kunne valideres?

Mange hilsner Maia

………………………..

Kære Maia

Jeg har ikke noget godt svar på, hvorfor de ikke kan valideres. Tænker det har noget med blodprøvetagningen/afsendelse af prøverne der er noget i vejen med. Uanset hvad burde man kunne aflæse et hormon niveau uafhængigt hvornår i cyklus de tages. Du burde kunne se dem i sundhed.dk.
Ellers ring evt  til det analyserende laboratorium og spørg hvad problemet er.
venlig hilsen
Bettina
____________________________________________Gør p-piller det sværere at blive gravid, når jeg en dag vil stoppe?

Hej Bettina

Jeg har efter mange års forbrug af p-piller stoppet for, at se hvorvidt jeg selv kan menstruere. Jeg stoppede for en mdr siden og har ikke fået den endnu. Hvis jeg nu starter op igen om en måneds tid på p-pillerne, vil det så forvirre min cyklus så meget, at chancen for at blive gravid vil blive mindre – altså er det sværere at blive gravid jo mere du jonglerer rundt mellem p-piller og ikke p-piller?

På forhånd tak

Hilsen Nadia

……………………………..

Kære Nadia
Det er meget almindeligt at menstruationen kan lade vente på sig efter stop af p-piller. Der kan gå 2-3 måneder.
Der sker ikke noget ved at starte op igen om 1 måned. Det nedsætter ikke chancen for at blive graviditet, fordi man har taget p-piller on/off.
Hvis menstruationen slet ikke kommer , fx efter 1/2-1 år efter, man er stoppet med p-piller, så kan det være man skal have hjælp til at blive gravid. Det skyldes dog ikke p-pillerne, men andre årsåger til at man ikke modner æg og får ægløsning.
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

_______________________________________________

Er der større chance for at få drenge ved IVF?

Hej Bettina

Er det rigtigt, at der er en større chance for at få drenge ved IVF?
Min mand og jeg har fået to drenge ved IVF og har 5 blastocyster på frys. Vi overvejer at få et tredje barn.
Vi er selvfølgelig bare rigtig glade for, at vi har fået børn. Men vores fornemmelse er, at der med hjælp kommer flere drenge, fordi man rammer ret præcist på ægløsningstidspunktet. Vi kan også se, at de fleste af vores venner, der har fået hjælp får drenge.
Vi overvejer derfor at prøve selv først for at øge chancen for en pige, så vi kunne opleve begge køn.

Tak. Mvh Louise…………………………….

Kære Louise

Tak for din mail. Det lyder godt med så mange blastocyster i fryseren.

Generelt bliver der født flere drenge end piger. Ved spontan graviditet er det 51/100 børn, ved ivf nok lidt mere, det opgives til at være 56/100. Dog er der nogle studier der viser, at ved ICSI og frysebehandlinger er der overvægt af piger.
Vores egne data svinger lidt fra år til år, det ene er der flere drenge og det andet flere piger. Det er kun få procent det svinger med .
Held og lykke
Bettina

_______________________________________________

Sædkvaliteten svinger meget

Hej Bettina
Min kæreste og jeg har været igang med en længere fertilitetsudrening, da vi ikke er blevet naturligt gravide efter 1 år – vi har ikke set skyggen af en positiv test. Vi har desuden været til første samtale hos en gynækolog, hvor vi også skal opstarte IUI. Til denne samtale fik min kæreste samtidig lavet en sædprøve, som blev vurderet som fin, da der var 11 millioner sædceller i den oprensede sædprøve.

Men en uges tid senere fik vi svar fra Riget på en anden sædprøve, som viste, at min kæreste kun har 6,5% sædceller med normal morfologi, penetrationsevnen var 27, og sædvolumen 1,7 ml. På de andre parametre var sædprøven normal. Riget konkluderede, at min kæreste har moderat nedsat sædkvalitet, og at IUI er muligvis tilstrækkeligt, men de kan ikke udelukke IVF eller ICSI.

Altså har vi fået to meget forskellige svar fra hhv. gynækologen og Riget, hvilket forvirrer os. Vi er selvfølgelig bange for, at hans nedsatte sædkvalitet gør det meget svært for os at blive gravide. På forhånd tak!

……………………………….

Hej
Sædkvaliteten svinger fra gang til gang. Det er forskellige måder der er kigget på sæden. 11 mill. Efter oprensning er lidt nedsat i forhold til normalområdet som ligger over 15 mill., men egentlig meget fin.
I den anden prøve er der kigget på morfologien som er nedsat, men jeg kan ikke se hvad udgangspunktet er (total antal sædceller ). Motiliteten lyder til at være normal. Penetrationsevnen nedsat.
Det kan være at spontan graviditet besværliggøres at den lettere nedsatte sædkvalitet. Insemination er en god ide, da man her timer ægløsningen og bringer sæden forbi det sekret i livmoderhalskanalen, som kan være svært at penetrere. Måske er det bare det der skal til.
Sommetider skal der lidt mere til, nemlig ivf, det kan skyldes sædkvalitet, men også andre faktorer, som fx om der er passage af ægledere og også kvindens alder.
Man inseminere op til 3 gange hvis kvinden menstruerer regelmæssigt, hvis man ikke bliver gravid, så er næste step også ivf.
Held og lykke
Bettina

_______________________________________________

Hvad betyder vores blodprøve resultater?

Hej Bettina
min kone har endometriosis, og har operationer fjerne cysterne. Det var i 12.04.2019. Nu vi har bestilt til til IVF og venter. Men 14.07.2019 huns blød prøve Anti Mülleren-niveauer var (17,1 ng/l) og laver nye blød prøve efter 1 måned nu 17.08.2019 var dobbelt (31,1 ng/l) Hun kan ikke finde svar hvorfor er increase dobbelt. Hun tro nu har kræft fordi er dobbelt Anti Mülleren-niveauer. Kan du hjelp til mig og min kone at finde svar. Jeg ikke så godt snakket Dansk, men jeg prøve at slap af min kone, fordi hun er might stresset. Tak for svar

………………………………
Hej

Anti-Müllersk hormon er et udtryk for hvor mange æg der er i æggestokkene og har ikke noget med kræft at gøre. Værdierne kan svinge fra cyklus til cyklus, og bliver lavere under p-piller og måske lige efter en operation. Tallene tyder på din kone har mange æg… hvis det er AMH ng/L så tyder det på PCOS, som ikke er farligt, men menstruationerne kan være uregelmæssige.
Normalt måler man ca-125, når man har endometriose, som stiger når der kommer mere aktivitet.
Held og lykke
Bettina

_______________________________________________

Hvilken betydning får forhøjet TSH-niveau?

Kære Bettina,

Min kæreste og jeg har i et års tid forsøgt at blive gravide, men desværre uden succes. Vi er på nuværende tidpunkt igang med fertilitetsudredning, hvor jeg i den forbindelse har fået taget blodprøver. Lægen har netop ringet og fortalt, at hun har bestilt to nye blodprøver til mig, hvor jeg blandt andet skal have målt mit TSH-niveau endnu engang. Ved den sidste blodprøve var denne værdi 3,07, og jeg kan læse mig frem til, at det tal er forhøjet og bør ikke overstige 2,5. Hvilken betydning får det for mine muligheder for graviditet? Det skal siges, at mine øvrige værdier umiddelbart ser fine ud (Herunder bl.a.; AMH = 34, FSH = 5,9, LH = 4,5, Østradiol = 0,26). Jeg er 29 år. Min kæreste har let nedsat sædkvalitet ud fra Rigets intervaller.

Med venlig hilsen
Emma

……………………….

Kære Emma
Din TSH er egentligt i normalområdet, men når vi taler fertilitet ser vi gerne at TSH ligger under 2,5 såfremt du har antistoffer mod enzymet thyroideaperoxidase (anti-TPO).
Det er nok de nye blodprøver der er bestilt. Man vil se om du har antistofferne. Hvis der er antistoffer og TSH er over 2,5, så vil man behandle med medicin så TSH kommer under 2,5. Hvis du ikke har antistoffer så er TSH op til 4 fint.
Du er 29 og har en flot ægreserve, din kæreste har “kun” let nedsat sædkvalitet, hvis TSH (stofskiftet ) skal reguleres er det kun en smule. Jeg mener ikke det vil have den store betydning for jeres chancer for at blive gravide. Hvis der er antistoffer så får du lidt medicin for at regulere det og det er slet ikke sikkert det er nødvendigt.
Man skal undersøge passagen af æggelederne og hvis det er fint, må man gøre inseminationsbehandling for at time ægløsningen og få sæden forbi livmoderhalskanalen og ind i livmoderhulen.
Rigtigt held og lykke
Bettina

_______________________________________________

Hvor dårlig er min sædkvalitet?
Hej. Vi har prøvet i over et år at få et barn, men uden held. Jeg har fået testet min sædkvalitet og har fået at vide, at antallet af sædceller er lavt, men at mobiliteten er fin. Resultatet for “Sem-Spermatozoa antal x10^9L” er 8, og det skal helst være over 20. Hvor alvorligt er det? Hverken min læge eller uolog kunne give et klart svar på det spørgsmål. I forhold til resultatet for “Sem Spermatozoa (levende)” var svaret over 80, og det skulle være over 25. Og mobiliteten var på 3 ud af 3. Håber I kan hjælpe.
Dan

—————————-

Hej Dan
Udfra de tal du giver, ser det ikke ud som om sædkvaliteten er særligt nedsat. Antallet af levende og bevægelige sædceller ser umiddelbart fint ud. Det er altid en god ide at gentage prøven , hvis der er nedsættelse fordi sædkvaliteten kan svinge.
Når man har været igang et år uden graviditet, kan være en god ide at blive henvist til en fertilitetsklinik for videre udredning og evt behandling .
Kvinden skal have  undersøgt om hun har ægløsning og om der er passage af æggeledere . Hun får også undersøgt stofskiftet. Derefter kan tale om behandling, hvor insemination er den mildeste form. Her skal sædkvaliteten være på et vist niveau (det ser din ud til at være) og der skal være passage af æggeledere. Så sprøjtes sæden op i livmoderhalsen på ægløsningstidspunktet Ellers er der reagensglasbehandling/ assisteret reproduktion, hvor man tager æg ud af æggestokkene, befrugter æg med sæd og lægger befrugtet æg op i livmoderen.
Hvis man selv skal prøve at time samlejet, så skal man være sammen hver 2.-3. Dag for at ramme ægløsningen ca fra menstruationen slutter og 2 uger frem.
Jeg ville nu anbefale I fik undersøgt de nævnte ting på nuværende tidspunkt .
Held og lykke
Bettina

____________________________

Er jeg blevet gravid af insemination eller sex?
Hej Bettina,
Jeg ved ikke om dette er det rette sted til dette spørgsmål, men har forsøgt at læse om det, men kan ikke finde noget svar, så nu håber jeg at få svar her, selvom det ikke helt passer ind til de andre spørgsmål på siden.

Situationen er den, at jeg blev insemineret en mandag den 11 (tog Ovitrelle sprøjten lørdag kl. 21). Forinden da havde jeg fået tabletbehandling bestående af 50 mg. Clomid i 5 dage (torsdag-mandag).
Efter insemineringen mandag havde jeg sex onsdag og torsdag (med den samme).
Jeg vil gerne vide om jeg kan være sikker på, at graviditeten er sket ved inseminationen og ikke ved den sex jeg havde onsdag eller torsdag.
Eller om der kan være en risiko for det? Håber meget du vil besvare mit spørgsmål.

Hilsen Tina

——————–

Hej Tina
Ægløsningen sker 34-42 timer efter Ovitrelle, og ægget lever 1-1,5 døgn cirka efter ægløsningen, så det er mest sandsynligt, at graviditeten er opstået i forbindelse med inseminationen og at onsdag og torsdag er lidt for sent.
Hvis man skal være helt sikker, må man tage en dna test.
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Er det normalt ikke at få sin menstraution efter p-pille stop?Hej Bettina
Jeg håber ikke mit spørgsmål er upassende eller for dumt til at stille dig – jeg er blot ny i fertilitets-området.
Jeg er 26 år og ønsker at blive gravid. Jeg er stoppet på p-piller den 22. feburar 2019 efter 10 års brug uden stop. Jeg fik en kortvarig blødning lige efter stoppet, men har så ikke fået menstruation siden. Hvad er normalt her? Er det normalt, at der går mange måneder indtil min menstruation kommer på rette spor igen?
Er det muligt at bliver gravid selvom min menstruation ikke har en normal cyklus endnu?
Jeg håber du vil svare på mine spørgsmål – på forhånd tak.
Med venlig hilsen Henriette

———————-

Kære Henriette
Tak for din mail.
Der kan godt gå nogle måneder, før din cyklus begynder igen efter stop af p-piller.
Selvfølgelig skal man lige tjekke, at det ikke er fordi, du er gravid , at den ikke kommer.
Normalt kommer menstruationen ca. 2 uger efter ægløsningen, så hvis der ikke er regelmæssig menstruation, kan man ikke være sikker på der er ægløsning, og så kan man ikke blive gravid på naturlig vis.
Dog ser man også kvinder, der ikke har regelmæssige menstruationer,  fx  kun 4-6 gang årligt, som så alligevel har ægløsning, bare færre gange end de normalt 12 om året. Det kan så være svært at time samlejet.
Jeg synes, du skal starte med at tage en graviditets test, og hvis den er negativ, giv det nogle måneder, måske 3-4.
Hvis den ikke kommer, så gå til egen læge og få taget hormonprøver som kan forklare hvorfor den ikke kommer.
Herefter kan du få hjælp hos en gynækolog eller fertilitetsklinik, hvor man sikrer at du får ægløsning ved at stimulere med hormoner.
Men giv det lige lidt tid.
Håber det var svar på dine spørgsmål
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen
____________________________________
Kan jeg få flere børn i min alder?
Hej Betina.Jeg skriver til dig for at høre om min mulighed for at få flere børn. Jeg er (allerede) mor til 2 børn, som kom i første hug, den første da jeg var 17 år og den anden da jeg var 28 (med to forskellige fædre) og ved et uheld.

Nu har jeg fået en sød kæreste og vi prøver aktivt på at få et barn sammen. Jeg er blevet 37 og er 1.61 høj og vejer knap 80 kg. Så jeg kan selv læse mig frem til at odssene ikke er super gode. Min kæreste er 38 og har ingen børn.
Jeg har i mit liv været gravid i alt 5 gange. To gange hvor det endte med et barn, 1 gang med et vindæg og 1 gang med en spontan abort.
Og sidste år var jeg desværre nødsaget til at få en kirurgisk provokeret abort (grundet en masse trælse ting). den abort endte med en hystereskopi grundet noget arvæv.

Jeg frygter lidt at aborten måske er skyld i at jeg ikke kan blive gravid nu. Vi har prøvet i nogle måneder, så ganske vist er det ikke i lang tid. Men når jeg så nemt er blevet gravid tidligere er jeg meget bange for om jeg har ødelagt mine chancer ved at få den abort sidste år. Eller om jeg blot er blevet for gammel:(
Hvilket jo både er typisk og uretfærdigt når jeg endelig nåede til de stadie hvor jeg aktivt prøver at blive gravid.

Har du nogle gode råd?? Jeg er lidt fortvivlet, da jeg fik min mens (igen) i dag:(

Mvh. den fortvivlede

————–

Kære fortvivlede
Tak for din mail.
Du har været gravid 5 gange i dit liv, sidst sidste år. Så umiddelbart tyder det på, at du godt kan blive gravid igen.
Der er dog flere faktorer der spiller ind.
Alderen betyder noget, men du var gravid sidste år, så tænker ikke det er der problemet ligger.
I har kun prøvet kort tid….giv det minimum 6 mdr, faktisk siger vi jo op til 1 år før man starter udredning.
Aborten sidste år, hvor man også var oppe og fjerne noget væv: sommetider kan man få skrabet for meget i livmoderhulen, så der kan komme sammenvoksninger, hvilket kan give problemer med at blive gravid.
Hvis du har regelmæssige menstruationer, går man udfra du har ægløsning. Der skal selvfølgelig være æg for at blive gravid.
Så skal der være passage af æggelederne for at sæd og æg skal kunne mødes og sidst men ikke mindst, betyder sædkvaliteten jo også en del.
Så der flere faktorer der kan influere. Igen så har mennesker kun ca 25-35 % chance for at blive gravide pr cyklus….Så tænker at I nok minimum må forsøge i 6 måneder, være sammen hver 2. -3. dage fra menstruationen er slut og så 14 dage frem.
Hvis der ikke sker noget, jamen så få tjekket sædkvaliteten til at starte med og ellers videre med udredning af dig.
Held og lykke,

Bettina

———————————————————————————-


Fortrudt: Kan man gøre noget for at ægget ikke sætter sig fast?
Hej Bettina.
Jeg skriver og spørger for en veninde, der fik lagt æg op igår fra en donor. Hun har fortrudt, men tør ikke kontakte klinikken – det er en meget lang historie.
Er der noget, hun kan gøre så det blir afbrudt?
Hilsen veninden

—————

Kære Veninde
Det er synd at komme så langt i processen og så fortryde. Der er jo ikke rigtigt noget at gøre aktivt på det her tidspunkt, andet end at vente og se om graviditets-testen bliver positiv. Hvis såfremt, så henvende sig til egen læge, skulle hun stadig have det på samme måde.
Venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Ondt efter fertilitetsbehandling
Hej Bettina

Jeg skriver, fordi jeg har været i fertilitetsbehandling (IVF), og er blevet gravid. Hurra! Jeg er nu 11 uger henne.
Jeg oplever at have ondt i æggestokkene – i hver side. Det kommer og går lidt, men hvis jeg trykker udenpå kan det føles som blå mærker. Da jeg blev scannet i uge 7, kunne de se cyster, som er kommet efter ægudtagningen (de tog 16 æg ud).
Men kan det virkelig passe, at de stadig skal være så ømme? Nogle gange niver det, bare jeg vender mig i sengen eller hoster.
Er cyster farlige? Jeg har ikke lidt af cyster før.
På forhånd tak.
Mette
 ————————————-
Kære Mette

Tillykke med din graviditet. Man kan være øm af flere årsager under graviditet. Man må kunne se, om der stadig er cyster efter ægudtagningen, når du kommer til nakkefoldsskanningen. Cyster efter ægudtagningen er ikke farlige, og vi ser sommetider, det tager lidt tid før, de forsvinder under graviditet.

Selvfølgelig synes jeg, at hvis du har meget ondt og er bekymret, bør søge læge for at få det undersøgt, man kan jo have ondt af flere årsager.

Held og lykke

Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________

Gravid på trods af sterilisation?
Hej Bettina.
Jeg skriver, da jeg i forbindelse med et kejsersnit for 7 år siden blev sterilliseret ved, at man fjernede min æggeleder i venstre side (højre var fjernet et par år før grunden graviditet i den). Nu er det umulige sket, at jeg er 46 år og har testet positivt gravid. Hvordan er det sket? Lægen sagde dengang, at sikkerheden var 99 procent. Er det æggelederen, der har gendannet noget, som jeg har læst sjældent sker? Vh Anne Dorte.

———————————————–
Kære Anne Dorte

Tak for dit spørgsmål. Hvis begge æggeledere er fjernet er det meget usandsynligt at blive gravid ved samleje. Sæd og æg skal kunne mødes og det kan de ikke hvis æggelederne er lukket eller fjernet. Måske har de ikke fjernet æggelederen ved kejsersnittet, men bare lukket den af/klippet den over og der  alligevel har dannet sig en åbning?

Under alle omstændigheder, synes jeg du bør henvende dig til din læge snarest og få målt graviditetshormon i dit blod, det hedder HCG og bede om at blive skannet af en gynækolog, så man kan se hvor graviditeten er lokaliseret.

Held og lykke, du må gerne lade mig vide hvordan det hele forløber sig.

venlig hilsen
Bettina Breitowicz
Speciallæge i gynækologi og obstetrik
Fertilitetsklinikken Trianglen

___________________________________________________________________________