SPØRG AMMEEKSPERTEN

Fotograf: Ivette Ivens
Fotograf: Ivette Ivens

Mød ‘Mor-skabs’ ammerådgiver Louise Nabe!
Louise brænder for at hjælpe nybagte mødre i gang med amningen.
Hun er ammerådgiver og uddannet sygeplejerske med neonatal erfaring (for tidligt fødte). Louise er selv mor til tre og interesserer sig rigtig meget for amning og synes, det er rigtig synd, at det kun er 9,8 % af danske børn, der fuldammes helt indtil de er 6 måneder.
Det vil hun gerne være med til at ændre:
“Sundhedssystemet gør ikke nok for de nybagte mødre og deres babyer og alt for meget vigtig amning går tabt pga. for mangelfuld vejledning. Der er simpelthen ikke tid og ressourcer til det i dag, og det er bare ikke i orden. Jeg vil gerne være livlinen, når du som nybagt mor bliver udskrevet fra hospitalet. Der går typisk et par dage inden sundhedsplejersken kommer på besøg og her er amningen måske allerede gået i hårdknude”.

Nederst kan du stille Louise dit spørgsmål om amning!

________________

Min datter sutter kort tid og bliver hysterisk ved brystet

Hej Louise.

Jeg fødte min datter for 8 uger siden. Vi havde svært ved at få amningen til at fungere i starten og hun tabte sig lidt for meget, hvorfor vi fik udleveret sutterbrikker på barselsgangen. Herefter har amningen kørt fint og hun har taget på som hun skal og hun trives. Ved seneste besøg fra sundhedsplejersken fik jeg besked på at forsøge at komme af med brikkerne. Jeg vil da også meget gerne selv af med dem, men det vigtigste for mig er at hun trives, får hvad hun skal have og at amningen er en god oplevelse for os begge.
I denne uge er jeg så begyndt at forsøge amning uden brikkerne. I første omgang ved at tage den af under amningen. Dette fungerede dog slet ikke. Herefter prøvede jeg så at ligge hende til uden brikkerne. I de første par dage tager hun fint ved og sutter kraftigt og jeg hører tydelige synkelyde. Efter 3-5 minutter(enkelte gange lidt længere) slipper hun dog brystet med et skrig og vil efterfølgende ikke tage ved igen. Enkelte gange har jeg kunnet få hende til at tage ved igen ved at sætte brikken på, men oftest er hun dybt ulykkelig/vred i et par minutter efter og spænder op som en flitsbue. Der kommer ofte en stor bøvs når jeg tager hende op, men jeg kan alligevel ikke ligge hende til efterfølgende uden at hun bliver meget vred og slet ikke vil tage fat. Kort efter kan hun dog virke sulten igen)sutter på fingre, vender hovedet mod min krop og åbner munden), men hvis jeg så igen forsøger at ligge hende til, bliver hun igen helt hysterisk.
I dag har jeg så pludselig ikke kunnet ligge hende til, hverken med brik eller uden, og det lykkedes mig først at få hende til at spise da jeg gik rundt med hende imens jeg ammede.
Nu til mine spørgsmål:
Er det normalt kun at sutte så kort tid uden brik kontra med brik? Tidligere kunne hun typisk ligge 20-30 minutter. Og er det muligt for hende at få nok af den “fede” mælk på så kort tid? Hun virker tilpas og glad det meste af dagen og sover for det meste fint.
Kan hun være mæt på så kort tid, og de andre “suttetegn” mere handle om at hun undersøger med hendes mund?
Har du nogen ide om hvorfor hun pludselig bliver så hysterisk og vred ved amning og svær at ligge til? Er det en reaktion på at jeg har fjernet brikken? Tidligere har hun dog bare signaleret mæthed ved at stoppe med at sutte og jeg kunne ligge hende til hvornår det skulle være uden problemer.
Skal jeg stoppe amningen når hun bliver så vred eller har du gode råd til hvordan jeg kan genoptage amningen på en god måde?
Jeg håber du kan hjælpe med lidt gode råd, som kan hjælpe på mine frustrationer.

Mvh Anne

————————-

Kære Anne.

Tak for dit spørgsmål.

Suttebrikken giver næsten altid anledning til problemer på et eller andet tidspunkt i forløbet. Oftest når man skal af med dem. Det du har gjort for at skrifte over, lyder fint. Hvis din pige bliver meget ked af det, skal du trøste hende og ikke tvinge amning igennem, da hun måske kan udvikle en aversion mod brystet, og det ønsker vi ikke.

Svar på dine spørgsmål:
Er det normalt kun at sutte så kort tid uden brik kontra med brik?

Det kan sagtens være at hun er hurtigere til at spise det hun har brug for, uden brik, da kontakten til brystet er bedre. Dog vil jeg sige at 3-5 minutter måske er for kort tid ved brystet, men der er dog enkelte tilfælde hvor det er nok. Det er noget du må vurdere som mor. Frem med mor- intuitionen, du kender dit barn bedst. Er hun tilfreds? Sover hun godt? Melder hun sig efter ganske kort tid igen? (så har hun nok ikke været helt mæt) Hvad med vægtøgningen? Tag nogle dage, hvor du kun kører på din intuition, med ro omkring dig, vej hende inden og efter. Har hun taget på, er alt som det skal være, har hun ikke taget på eller kun ganske lidt, skal du tænke over hvad du har lyst til at gøre. Hvis hun er tilfreds og mæt i længere tid efter amning og hun stadig sutter og søger, så tilbyd forsigtigt brystet, hvis hun ikke vil have det, så er det helt ok, så giv hende god kontakt, hud mod hud og hyg jer 🙂 Hvis I giver hende en sut kan du evt. tilbyde hende denne.

Har du nogen ide om hvorfor hun pludselig bliver så hysterisk og vred ved amning og svær at ligge til?

Hvis det er i forbindelse med, at brikken er blevet fjernet, ville jeg sige, at hun bliver vred fordi hun skal tilpasse sig noget nyt og at det tager lidt tid. Hun skal langsomt vænne sig til det nye. Det kan godt tage noget tid.

Skal jeg stoppe amningen når hun bliver så vred eller har du gode råd til hvordan jeg kan genoptage amningen på en god måde?

Ja, du skal tage hende op og (evt give hende til far) trøste hende og få hende ud af den tilstand og forsigtigt prøve igen. Prøv evt. flere forskellige ammestillinger.
Laid-back er en fortræffelig ammestilling. Der er masser af videoklip på nettet, hvor du kan se hvordan det gøres.

Rigtig god amning.
Du er altid velkommen til at kontakte mig på telefonen, hvis du har yderligere spørgsmål.
Kh Louise.

________________

Mine brystvorter gør ondt

29. Maj 2017

Kære Louise..

Til at starte med, vil jeg lige sige hvor er det fantastisk at du hjælper os amme mødre frivilligt.. Det er godt nok en vildmark at finde rundt i hvor man kan finde hjælp..

Jeg fødte min søn for lidt over tre uger siden.. Det tog 5 dage før mælken løb til, og tænkte at det egentligt gik ok, bortset fra at det var rigtig hårdt at man ingen søvn fik.
Lige efter mælken løb til begyndte jeg at bruge engangs amme indlæg og smurte lanolin på efter hver amning  (sidste amning af min datter gik galt, dels med sår på brystvorten fra dag ét og brystbetændelse m. m)

Nogen dage efter jeg begyndte at bruge de her engangs amme indlæg begyndte det at gøre så ondt hver gang jeg lagde ham til, og mine brystvorter blev helt lyserøde. Jeg gik til lægen som mistænker svamp og har fået brentan creme til mine brystvorter og gel til min søn. Derudover bruger jeg danskvand inden amning.. MEN det gør stadig lige ondt at ligge ham til. Og efter amning kan mine brystvorter svie og stikke.. Tænker bare at der burde være bedring når man har været på det i over en uge nu..? Så hvad gør jeg galt?

Derudover har jeg haft begyndende brystbetændelse to gang og en omgang brystbetændelse som jeg ikke selv kunne få væk og er også kommet på antibiotika nu..
Mit spørgsmål er så om han kan have forkert suttetenikken og ikke tømmer brystet?
Jeg synes selv jeg er OBS på at han åbner munden helt og sørger for at der kommer så meget ind som muligt..
Til info har jeg lagt mærke til at nogen gange er brystvorten anden form efter amning, men det er sjældent,, kan det have betydning?

Håber meget på din hjælp.. Og beklager at indlægget er blevet så langt..

Kh Mie

———————

Kære Mie
Tak for din mail og stort tilykke med din lille søn 🙂
Det lyder til at du måske stadig har svamp. Er dine bryster ‘pakket ind’ imellem amningerne? Hvis de er, skal du pakke dem ud 😉 og lade dem lufttørre. Svamp har det så dejligt i et varmt og fugtigt miljø 😉 Køb evt et skjold som du kan bruge imellem amninger, som holder afstand mellem brystvorte og bh/ammeindlæg. Jeg har set et nyt produkt på apotekerne som hedder iNurse. Måske kunne du undersøge om det kunne være noget for dig. Det er også en god idé at tage mælkesyrebakterier/probiotika.
Mht brystbetændelsen kunne det godt tyde på at din søn ikke får tømt brystet ordentligt. Den bedste kur mod brystbetændelse er amning, amning og amning. Giv dig til at fri-amme, gå i seng med baby og lig hud mod hud et par dage og giv fri adgang til brystet. Hvis du oplever, at der er steder i brystet der er sværere at få tømt ud end andre, så sørg for at ligge baby i flere forskellige ammestillinger. Er der en mælkeknude, så sørg for at babys hage er ud for det område, for så får han nemmere has på det 🙂
Mht til sutteteknik, har han haft forkert fat hvis din brystevorte ligner lidt en læbestift på formen efter amning. Hvis du mærker at han ikke har ordentligt fat, så tag ham fra og prøv igen. Er dine bryster meget spændte inden amning, sådan at han har svært ved at få ordentligt fat, så malk lidt ud med hånden, sådan at området bliver lidt blødere og dermed lettere for ham, at få fat om.
Jeg håber at du kan bruge mine råd, men hvis du har brug for en snak, så ring til mig 🙂
Jeg kan findes hér: www.louisenabe.dk
🙂
Kh Louise.

_____________________

Min søn mister vaakum

18. Maj 2017

Kære Louise,
Jeg blev den 23. Februar mor til mit andet barn. En stor, sund og rask dreng. Da jeg fik min datter for to år siden ville hun ikke tage ordentligt fat, så jeg fik udleveret ammebrikker på barselhotellet. Dem kom jeg først af med tre måneder senere da hun fik klippet tungebåndet. Denne gang bruger jeg heldigvis ikke ammebrikker og min dreng taget rigtig fint på og intet gør ondt på mig når han sutter. Dog har jeg ikke kunne se den her torskemund som alle siger de skal have; altså han underlæbe er ikke helt krænget bagud. Men da der ikke har været problemer har jeg ikke tænkt over det. Nu er han dog begyndt at miste vakuum. Nogle gange under hele Amningen (han er hurtigspiser og sutter maks fem minutter). Det ser ikke ud til at frustrere ham, men jeg bliver lidt stresset, da jeg tænker der må være et eller andet der ikke er som det skal være. Har du nogle bud på hvad det kan være? Og hvorfor først nu?
På forhånd tak 🙂
Mvh Sigrid

——————-

Kære Sigrid.

Tillykke med sønnike 🙂 Tak for dit spørgsmål.

Jeg går ud fra at du har checket din søns tungebånd og at det ikke ser ud til at være for kort. Nu har du jo været igennem sådan et forløb én gang før 🙂

Der er jo ingen facitlister når det gælder amning. Dét vi skal have for øje er barnets trivsel. Tager din søn stadig på? Sover han godt om natten (eller som han ‘plejer’?), er han glad og tilfreds, er hans bleer våde og fyldte flere gange om dagen? Hvis du kan svare ja, til disse ting, mener jeg ikke at du skal bekymre dig. Det kan være at han er lidt øm i gummerne pga tandfrembrud. Måske er det bare hans ‘stil’ 😉 at sutte sådan som han gør.
Taber han sig og er ulykkelig, skal der selvfølgelig kigges på ham. Først og fremmest om der er noget fysisk som plager ham. Dernæst sutteteknik. Men hvis du ikke har sår og revner og hvis han, som nævnt længere oppe, tager på i vægt, mener jeg ikke der er grund til bekymring.

Håber du kan bruge mit svar. Ellers så giv mig et ring, så jeg kan få flere detaljer 🙂 Du er velkommen (2684 8294)

Kh Louise.

 

Amning gør MEGET ondt, hvad kan jeg gøre?

22. Juni 2016

Hej Louise

Min søn er nu 3 uger. Det kommer ikke bag på mig, at opstart af amning er hårdt arbejde. Men det kommer bag på mig, at man kan få infektion i brystvorterne og hvor hårdt det kan være – både fysisk og psykisk.

 Mit forløb:

Min dreng kom til verdenen og fik allerede fra start rosende ord med på vejen omkring, hvor ivrigt og flot han suttede – og at “der er godt nok sug på ham der!”… Det endte med blå brystvorter og til sidst med huller i brystvorterne. Her tænker jeg infektionen er kommet ind.

Jeg fik 2 forskellige jordemødre samt vores sundhedsplejerske til at se nogle forskellige amninger hjemme hos os, og alle 3 syntes det så rigtig fint ud.

 MEN:

For en uge siden tog jeg til lægen med røde og super ømme brystvorter. Jeg fik “fucidin” at smøre med.. Efter 3 dage og ingen bedring – kun at sårene var blevet lidt mindre – tog jeg til lægen igen. Jeg kunne ikke overskue at skulle gå en hel weekend uden nogen form for bedring. Det endte med jeg fik nogle piller – “dicillin 500mg”. Efter 4 dage på pille-kur tænker jeg, at der burde være bedring i mine brystvorter, som brænder og svier både under og imellem amningerne. Jeg giver lægen et kald igen og får nye piller: “primcillin 800mg”. Er nu oppe på 8 piller om dagen + smørelse.

Jeg er ærlig talt ved at gå ud af mit gode skind, og jeg synes det er frygtelig synd for min lille dreng, at han skal udsættes for en mor der sidder og råber og tramper i gulvet og piver lidt og somme tider græder fordi det gør så ondt – og fordi mor her bare ikke magter flere præparater, der skal afprøves, som lægen jo siger “det her burde virke, og ellers kommer du jo bare igen”…

Åh, jeg synes det er hårdt! Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. Imorgen står den på 4. Lægebesøg. Er der snart andet man kan gøre for at få det til at gå væk og for at finde glæden ved amning?

Jeg er fast besluttet på, at jeg vil amme, og der skal virkelig meget til før end jeg stopper – selvom det er ved at køre mig godt og grundigt ned det her…

Mvh Stine – en frustreret stadig ammende mor med meget røde og sviende brystvorter.

Kære Stine

Først og fremmest: Stort tillykke med din søn. Og dernæst: Puha! Jeg kan godt forstå, du er frustreret. Det er altoverskyggende, når amningen bare gør så ondt, som du beskriver.

Selvom du har fået tjekket amningen af tre kyndige fagpersoner, er der nu alligevel tegn på, at der er noget galt med din søns sutteteknik. Det skal ikke blive ved med at gøre så ondt, og nye sår skal ikke opstå, heller ikke når du nu er i behandling.

Der er nogle ting, jeg mangler svar på for at kunne rådgive dig bedst muligt, så nu skyder jeg med spredehagl, for at se om jeg kan ramme rigtigt 😉

Er din søn taget med kop? Hvis han er, kan det godt gå lidt ud over hans mund, og hér kunne det være en idé at tage ham til en kraniosakral-terapeut og få ham behandlet for spændinger.

Kunne han have et for stramt tungebånd? Læs evt. en artikel på min blog om dette emne hér: https:// louisenabeblog.wordpress.com/2016/06/13/stramt-tungebaand/ Hvis du har mistanke om det, skal han tilses af en læge og evt. have dette behandlet.

Sørger du for at få dit bryst langt ind i hans mund, når du lægger ham til? Det er vigtigt at han kobler sig dybt på brystet, da brystvorten så er ‘fritlagt’ inde i munden på ham. Derved vil du undgå at få sår og rifter og at blive blå. Det kunne tyde på, at hans tilkobling på brystet er for overfladisk. Hvordan ser din brystvorte ud, lige efter en amning? Her tænker jeg formen. Er den skæv eller ser den ud, som da du lagde ham til? Også dette indikerer en forkert sutteteknik.
Hvordan trives han ellers? Tager han på som han skal? Er hans måltider meget lange, før han er tilfreds? Dette kunne også indikere en for overfladisk tilkobling til brystet. Sover han i længere stræk, eller vågner han meget ofte og vil spise? Løb din mælk ordentligt til?

Kan du have svamp?

Hvis du bare ikke kan holde ud at lægge ham til, vil det måske være på sin plads at forsøge sig med et par suttebrikker. Bare i et par dage for at aflaste brystvorterne lidt. Jeg er ikke stor fan af dem i længere tid, men hvis man er så hårdt ramt som dig, kunne det være en mulighed, så du kan nå at hele.

Går det helt galt, kunne du overveje at leje en elektrisk brystpumpe med to pumper, så dine bryster kan få ro i en dag eller to. Du ville så skulle give din søn din egen mælk på kop.

Køb nogle slatvandspipetter på apoteket og skyld dine brystvorter i det.

Hvis jeg har ramt helt ved siden af hér, er du meget velkommen til at ringe til mig og få en snak. Jeg rådgiver gratis over telefonen.

Find mig hér: www.louisenabe.dk

Kærlig hilsen Louise

Hvordan kommer jeg af med suttebrikken?

Kære Louise

Jeg har en søn på 10 uger. Han blev født ved akut kejsersnit 36+4 og måtte på neonatal i cpap i 5 dage. Han havde ikke kræfter til at sutte ved mig og da jeg samtidig måtte omkring intensiv så fik han sonde i de første 4 dage, hvorefter jeg prøvede opstart på amning. Han havde meget svært ved at sutte sig fast på brystet og personalet gav mig derfor suttebrik med det samme – det hjalp. Hurtigt spiste han kun ved mig. Han bruger ligeledes almindelig sut som neonatal gav ham kun få timer gammel for at få hans sutten i gang trods sonden. Nu her 10 uger henne med ham har jeg kæmpet og kæmpet med de suttebrikker. Jeg har utrolig meget mælk så han bruger ikke mange kræfter da brikkerne nærmest fylder sig selv og det ligger han bare og suger til sig (giver desværre en del luft i maven). Jeg har forsøgt af flere omgange at komme af dem, desværre hver gang med brystbetændelse til følge. Jeg er pt på penicillin kur nr to :'(.

Jeg har selv på fornemmelsen at det er fordi han sutter forkert. Kan babyer miste evnen til det suttevakuum de skal kunne lave? Han glider nemlig af brystet og sutter kun yderst; samtidig krænger han underlæben ind og slår ofte hovedet tilbage og har ligeledes svært ved at holde sutten inde. Han vil meget gerne have sin sut hele tiden men vi er nødt til næsten hele tiden at holde den for ham. Jeg synes at kan mærke han laver mindre vakuum om min finger nu end han gjorde da han var nyfødt.

Det skal siges at han vokser rigtig godt på min mælk, sover godt og trives. Han spiser hver anden time døgnet rundt. Jeg er så ked af at være afhængig af brikkerne da det bare føles så unaturligt men det er virkelig smertefuldt uden og jeg bliver så forfærdelig syg af betændelsen i brysterne. Lige nu har jeg ondt i maven over min kur snart er slut da jeg frygter det vender tilbage igen. Jeg kan tydeligt mærke han sutter forkert og ikke får tømt mit bryst Jeg prøver selv at massere det ud men forgæves. Jeg er efterhånden så fortvivlet. Jeg ammede storebror for 12 år siden i 6 måneder.

Med håb om gode råd. Kærlig hilsen Anne

Kære Anne
Tak for din mail.Jeg kan godt forstå at du fortvivler lidt over din situation.Jeg tænker, at det er muligt, at den tidlige brug af suttebrik (som var nødvendig på dette tidspunkt) ikke har gjort noget godt for din søns udvikling af sutteteknikken. Han har ikke fået brugt muskulaturen bagerst i mundhulen korrekt og derfor er hans sutteteknik nu ikke helt korrekt. Det kan måske også forklare, at du føler at hans sug ikke er så kraftigt. En anden mulighed kunne være et for kort tungebånd, men det tænker jeg, at han allerede må være undersøgt for. Måske har han spændinger i nakke og ryg, som føles ubehagelige for ham, hvis han skal bruge det kraftige sug, til at holde brystet (uden brik) eller sutten inde i munden. Har I overvejet/ prøvet kranio sakral terapi til at løsne disse spændinger? Har I prøvet flere forskellige slags sutter? I har sikkert fået en rund sut på neonatal afd?! Jeg vil anbefale jer at prøve med en flad eller anatomisk sut, hvis I ikke allerede har gjort det.Du skriver, at du får ondt i maven over, at din penicillin kur snart er slut. Er det rigtigt læst at brystbetændelsen kun kommer hvis du slipper diebrikkerne? For så synes jeg du skal bruge dem, indtil du har haft en konsultation med en ammerådgiver, som kan give dig råd og vejledning. Jeg tror I har brug for et erfarent øje, for at få den sutteteknik på plads. Find en i dit område og tag en snak over telefonen og se om kemien mellem jer passer. Det er meget vigtigt, at det er en person du føler dig tryg ved.Anne, er det rigtigt læst, at dit største problem med brikkerne er, at det føles unaturligt at bruge dem? At det simpelthen gør ondt at amme uden, og at det så leder til brystbetændelse?Jeg kan godt forstå at du gerne vil af med dem, men hvis det nu fungerer og han trives, tager på som han skal, er glad og har våde bleer? Hvis alternativet er smerter og gentagne penicillinkure? Er de så ikke værd at holde fast i?Hvis du dog har mod på at prøve at komme af med dem endnu engang, så kan jeg godt komme med et par råd til, hvordan der kan arbejdes med det. Jeg ved jo ikke hvad der allerede er prøvet af, men herunder finder du mine forslag:
Først er det super vigtigt at have tålmodighed og din søn må ikke ligge og blive ked af det eller frustreret når han skal lægges til, for så kan det hele gå i hårdknude.
Du kan med fordel malke lidt mælk ud af brystet hvis det er meget spændt, så området omkring brystvorten bliver blødere, da det så vil være lettere for din søn at få bedre fat. Du kan herefter forsøge med is på brystet for at gøre brystvorten hård, da den så også er nemmere at få hægtet sig på for din søn.
Du kan prøve forskellige ammestillinger.
Du kan prøve at fjerne skjoldet midt under en amning, men skiftet skal være hurtigt. Hvis din søn spiser ved begge bryster, kan du tilbyde det ene med skjold og det andet uden.Dette er lige mine tanker umiddelbart. Hvis mine svar ikke er fyldestgørende, er du velkommen til at kontakte mig på telefonen, så kan vi tage os en snak.Kærlig hilsen, Louise.
Hvordan forbereder jeg mig bedst på amning?

27. Januar 2016
Kære LouiseJeg skriver til dig, da jeg til Februar bliver mor for første gang, og det er gået op for mig, at det at amme ikke nødvendigvis er så lige til, som man måske forventer. Jeg kan mærke, at det betyder meget for mig at komme til at amme min søn, da jeg både ved, hvor god mælken er, hvor meget nærhed der opstår, og så virker det nemt at have madpakkerne med sig hele tiden. Derfor vil jeg høre dig, hvordan jeg bedst forbereder mig inden fødslen? Hvad er den bedste taktik ift, at få amningen startet bedst muligt, når baby lige er født? Og hvad kan være grunden til, at det ikke kører?
Jeg glæder mig til dit svar.
Mange Hilsner en kommende ny mor

Kære du.
Tak for dit spørgsmål. Og stort tillykke med den lille nye der er på vej, ganske snart.
Det er rigtigt, at amning ikke nødvendigvis kører perfekt fra starten. Det kræver en meget stor indsats fra dig og baby. Jeg vil sige, at det er mere reglen end undtagelsen, at det kan være vanskeligt at få etableret amningen.
Modermælk er uden tvivl, den bedste ernæring for dit barn. Sammensætningen af mælken passer altid perfekt til dit barn, så jeg kan godt forstå at du ønsker at amme. Og så er det bare dejligt nemt, at dit barn altid har adgang til mad, hvor end I er.

Du spørger mig hvordan du kan forberede dig til amning inden fødslen, og der må mit råd være, at du sætter dig ind i hvordan ‘det hele fungerer’. Læs om hvad der sker i brysterne i graviditeten, om hormonpåvirkning, stress og pres i forhold til fødslen. Snak med veninder om deres erfaringer. Søg på små filmklip af ammende babyer og teknikker. Og vigtigst af alt, tænk over hvor meget du vil investere i amningen og hvor vigtigt det er for dig at amme. Og vid at der ofte går op til 5-6 uger før ‘det kører’! At det KAN gøre rigtig ondt og føles rigtig svært.
Omvendt kan det være, at det bare er super nemt for dig og din baby og hurra for det, hvis det er tilfældet 🙂

Når du har født kommer baby op på din mave og ligge (hvis din fødsel er ukompliceret og alt er godt, naturligvis) Her skal I bare ligge og hygge jer lige så længe I har lyst. Hvis baby begynder at smaske og sutte på sine fingre, så hjælp lidt på vej mod brystet og se om ikke baby tager fat og får suttet lidt. Hvis du er i tvivl om hvordan baby skal have fat, så kald endelig en jordemoder eller sygeplejerske der kan hjælpe jer lidt på vej. Det er vigtigt at baby får lov at sutte lige så ofte og meget han lyster. Jeg vil anbefale, at I, når I kommer hjem simpelthen bare går i seng og ligger dér hud mod hud, og lærer hinanden at kende , uden de store forstyrrelser, hvis det er muligt, med fri adgang til brystet. Og er du det mindste i tvivl om det du gør er rigtigt, så kontakt en person der ved hvad de snakker om. Det er tvingende nødvendigt med den helt rette rådgivning i starten, før det evt. begynder at gå skævt, for det kan gå ud over din selvtillid og stresse dig og det kan påvirke ammeetableringen negativt.

Jeg ønsker dig og jer al mulig held og lykke med fødsel og amning.
Kærligst, Louise.

Du kan også bestille Louise til at komme hjem til dig – se mere HER

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

– moderskab og morskab