Barnløshed skaber stress – og stress skader fertiliteten

Af Thilde Vesterby – Yogalærer og coach med speciale i fertilitet

Thilde laver forløb med Yoga for fertilitet for kvinder, der forsøger at blive gravide naturligt eller er i fertilitetsbehandling – både i København og online.

Da jeg til Yoga for fertilitet forleden spurgte de 15 kvinder, der er på forløbet, hvor mange, der følte sig stresset pga. udebleven graviditet eller fertilitetsbehandling, rakte alle hånden op. Uden undtagelse.

Det er megastressende at ville være gravid og så ikke lige blive det. Faktisk siger man, at det er lige så stressende at være i fertilitetsbehandling, som det er at være kritisk syg.

Så er det ekstra nedslående at læse, at stress faktisk skader fertiliteten. Det har et amerikansk forskningsforsøg for nyligt bevist.

I et forsøg, har forskere fra University of Louisville School of Public Health and Information Sciences fundet ud af, at kvinder, der føler sig stressede, mens de har ægløsning, har 40 % mindre chance for at undfange i den cyklus end i en måned, de ikke føler sig stressede. Du kan læse mere om forsøget her.

Er det ikke paradoksalt? Stress skader fertiliteten, og fertilitetsbehandling forårsager stress. Det er noget af et ’catch 22’.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at reducere stress. Yoga er én af dem.

Yoga kan afhjælpe dig med den stress ufrivillig barnløshed ofte bringer med sig

Når jeg underviser i yoga med fokus på fertilitet, laver vi øvelser, der fremmer kroppens naturlige fertilitet ved eksempelvis at øge blodtilførslen til livmoderen. Men endnu vigtigere: vi arbejder med stressreducerende teknikker, der hjælper med at være til stede i din krop og bevare forstanden, mens du arbejder på at blive gravid. Også når det er udfordrende at være dig.

Det gode ved yoga for kvinder, der prøver at blive gravide, er også, at du møder andre kvinder i sammen situation som dig selv. Der plejer at komme alt fra kvinder, der der ønsker at forberede kroppen på en sund graviditet til kvinder, der har været gennem flere fertilitetsbehandlinger. Det er noget, jeg oplever giver fællesskab og ro.

Rigtig meget held og lykke med at finde ro og stresse af midt i al den længsel og alle de tanker.

Du kan læse mere om Thilde og hendes fokus på fertilitet og yoga HER.

Thilde Vesterby – Thilde laver forløb med Yoga for fertilitet for kvinder, der forsøger at blive gravide naturligt eller er i fertilitetsbehandling – både i København og online

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.