Af Helene Grunstrup Taarnhøj
Jordomrejse: Missionen er at få mere tid sammen – drømmen er at se verden. Jobbene er sagt op, drengene taget ud af skolen, huset er solgt og tingene ligeså. Hvad der skal ske, når de om et år vender tilbage, ved de ikke. Lige nu handler det om at se verden og være sammen. Og at inspirere andre til at gøre det samme – som rejse-influencers.
Klokken er 15.30, vi har lige spist frokost, ungerne er hoppet i poolen, og vi sidder i skyggen og nyder drengenes grin og leg i poolen efter en oplevelsesrig formiddag på Angkor Wat her i Cambodia, et af verdens 7 vidundere … det er lige til at klare. Det lyder formodentlig som en dejlig ferie i de flestes ører. Men det er efterhånden sådan, de fleste dage ser ud for os.
Hvad er vi for nogle?
Lad mig dog lige starte med hvem vi er, og hvad vi laver. Vi er en dansk familie, der i mange år har drømt om at rejse ud og opleve verden med vores to børn på hhv. 8 og 12 år. Sådan rigtig rejse altså. For vi har faktisk boet i udlandet de sidste 10 år, først 6 år i Stockholm og senest 4 år i Barcelona. Vi har altid været vilde med at komme ud og opleve fremmede kulturer, møde nye mennesker, og se hvordan man lever andre steder. Det er nok også derfor, vi altid har haft drømmen om at rejse ud og opleve endnu mere, og mest af alt at være meget mere sammen med vores børn og som familie, end vi kunne være i en normal travl hverdag.
Sådan planlagde vi vores rejse
Vi traf beslutningen om at tage ud og rejse et helt år i slutningen af april 2019, og brugte således 3-4 måneder til at planlægge. Nu er vi dog ikke rigtig typerne, der planlægger specielt meget. Vi fik hurtigt en idé om hvilken lande, vi kunne tænke os at rejse i, men lagde os ikke fast på noget i form af flybilletter eller lignende, da vi foretrækker at være fleksible. Men i det store hele handler det om at turde springe ud i det, og ikke kalde det en drøm, men en plan.
Forud for afrejsen lavede vi et budget, opsagde vores arbejde, vi tog børnene ud af skolen, solgte og donerede en masse af vores ting væk, sagde alle abonnementer mv. op, og vi ved ikke, hvor vi skal bo når vi kommer hjem. I løbet af sommerferien hjemme i Danmark ordnede vi de praktiske ting, såsom vaccinationer, rejseforsikring, undersøgte hvilke lande man skulle have visum til samt pris, planlagde drengenes hjemmeskole etc.
Den mentale forberedelse – en vigtig familieøvelse
Inden vi tog af sted, lavede vi en for os vigtig familieøvelse, hvor vi alle fire fik et stykker papir og skrev svarene på følgende spørgsmål ned:
1. Hvad ville vi have ud af turen?
2. Hvor/hvad vi kunne tænke os at opleve?
3. Hvordan ser en optimal hverdag ud på rejsen?
Det hjalp os hver især med at tænke over, hvad det vil sige at rejse rundt i verden i et helt år, og hvad vi gerne vil have fået ud af det, når vi kommer hjem. Det er med udgangspunkt i disse papirer, at vi planlagde vores tur – mentalt, for da vi tog af sted hjemmefra, havde vi kun booket flyturen til Japan og 3 overnatninger i Tokyo – det var alt.
Turister med 100 km/timen
Vi lagde altså ud med at tage til Japan, hvor vi rejste rundt i 3 uger. Vi var turister hver dag med fuld fart på. Vi travede Tokyo, Osaka, Nara og Kyoto tynde. Vi så flotte og imponerende templer, bambusskove og spiste sushi næsten hver dag – vi gik efter ”running sushi”, da det er en favorit hos alle i familien, og overraskende nok er det ikke særlig dyrt. Så rejste vi videre og så, spiste, gik og oplevede vores vej igennem Taiwan, Vietnam og nu Cambodia.
Det er hårdt arbejde at rejse på fuldtid
Det kan måske lyde lidt provokerende i manges øre, men da vi efter mange uger på farten kom til Hanoi i Vietnam, var vi ved at koge over med oplevelser. Vi havde svært ved at tage mere ind, så vi måtte se indad og finde en løsning, som egentlig ikke var så svær at få øje på. Tempoet måtte skrues ned. Så det blev til en ny rejse-rutine, som vi stadig har, hvor drengene lave skole fra morgenstunden, mens vi voksne arbejder. Efter en sen morgenmad/tidlig frokost tager vi enten ud og ser/oplever noget eller leger og bare ”er”, hvor vi nu engang bor. Måske tager vi på café, leger i en pool, går en tur eller smutter i biografen for at slippe for den værste eftermiddagshede, spiser god mad til aften og slutter ofte af med spil, en god film, eller danske DR-programmer. Med andre ord: Vi kan ikke være ude og opleve hele tiden. Man bliver træt i hovedet, hvilket lyder som og er et rigtigt luksusproblem, men når vi nu har valgt denne levevis i et år, så vil vi have det absolut bedste ud af det, og det får vi kun, hvis vi også stopper op, absorberer og ikke mindst bearbejder alle de oplevelser, vi konstant beriger os selv med. Endelig skal det nævnes, at der naturligvis er dage, som er mindre spændende end andre. Vi er trods alt en hel almindelig familie, med gode og mindre gode dage, og vi ender også i pressede situationer på vores rejse. Det er så her, at vi minder os selv om, at det er når det bliver hårdt, at vi udvikler os, og at det er de situationer vi lærer af og vil huske, når vi kommer hjem.
Hvad er arbejde, når vi ikke ”har et arbejde”?
Når jeg skriver, at vi arbejder, er det fordi det ikke er et arbejde, som vi får penge for… endnu. Men der skal hele tiden planlægges, hvor vi skal rejse hen, hvordan vi kommer frem, hvor vi skal bo, hvad vi skal se etc. Det er sjovt, spændende og ofte temmelig tidskrævende. Derudover har vi lavet en hjemmeside, hvor vi skriver om vores oplevelser, og endelig er vi på de sociale medier. Her udbreder vi os om vores rejse i håbet om at kunne inspirere andre til at gøre noget lignende. Og så bruger vi dette år på at finde ud af, hvad vi skal lave, når vi kommer hjem, hvilket betyder, at vi tager online kurser og videreuddanner os, mens vi er af sted.
Så blev vi influencere!
Vi startede på de sociale medier et par måneder, inden vi tog af sted med henblik på at kunne bruge det professionelt under vores rejse. Det er nu lykkedes os efter nogle måneder, hvor vi samarbejder med bl.a. hoteller og tur-udbydere, der hvor vi kommer frem. Det betyder, at vi får nogle af vores ophold helt eller delvis betalt, får nogle af de ture vi er på, får transport eller hvad det nu kan være. Vi får det ikke gratis – vi arbejder for det. Det vil sige, at vi tager billeder af vores familie på f.eks. hotellet, som vi så aftaler med dem, hvordan de må bruge. Tilsvarende med nogle af de aktiviteter vi laver, eller ture vi er på. Vi laver reklame for det pågældende sted eller virksomhed via sociale medier og/eller på vores blog. Det føles lidt overdrevet at bruge ordet ”influencers” om os selv, da vi ikke umiddelbart føler os som sådanne, men det er jo i bund og grund, det vi er, og det vi sælger os på. Vores familie som fultids-rejsende er vores ”brand”. Det er os alle fire, og børnene er med på den. Vi arbejder generelt på engelsk, da der simpelthen er et større marked på den måde, og vi i øvrigt er vant til det gennem de seneste 4 år, hvor vi boede i Barcelona.
Børn som influencere – hvad tænker vi på?
Det har været med mange overvejelser og snakke frem og tilbage, om hvad det er vi gør, og især hvorfor vi gør det – at have børnene med i vores arbejde og på de sociale medier, og deres egen blog på vores hjemmeside. Vi gør det, fordi vi er ude at rejse som en familie for at være sammen, så vi arbejder sammen – alle fire. Det, at vi gør det, giver os nogle muligheder, som vi ellers ikke ville have haft. Vi reklamerer eller anbefaler udelukkende steder og ture, som vi kan stå inde for, og som har en profil, vi synes om, som f.eks. er miljøansvarlig, fokuserer på at uddanne og ansætte unge fra lokalbefolkningen, støtter lokale skoler/områder etc.
Vi sælger familien
Det er klart, at det overordnede ansvaret ligger hos os voksne, men når vi er på ture eller får et ophold betalt, så har vi alle fire et ansvar for, at vi lykkes, og at alle kan være glade og tilfredse. Det betyder, at vi er opmærkesomme på hurtigst mulig at få taget de billeder, vi skal bruge, når vi er rundt omkring, men ikke opstillet i en eller anden urealistisk situation. Vi sælger os på, at vi tager familiebilleder i familiesituationer, hvor vi forsøger at fortælle en historie med billederne. Heldigvis er det også det, som mange hoteller og turoperatører efterspørger, da de ofte allerede har modelbilleder med par, og de gerne vil have billeder, der tiltrækker familie eller bare ”user content” – altså brugernes egne billeder.
Hvad koster en 1-års rejse?
Alle spørger naturligvis til, hvordan vi får råd til at rejse, og som med alt andet er det et spørgsmål om prioritering. Vi har sparet op, hvad vi kunne, over mange år. Ikke nødvendigvis med henblik på denne rejse, men det er, hvad vi nu vælger at bruge vores penge på. Vi har ingen udgifter stående i hus eller andre udgifter hjemme. Vores budget er 30.000 kr/måned, hvilket vil sige 1000 kr/dag, og det dækker alt fra transport, logi, mad, oplevelser, og hvad vi ellers måtte kunne finde på undervejs. Vi rejser med så begrænset bagage som muligt, så det giver helt sig selv, at vi ikke har plads til at købe en masse ekstra. Endelig vil vi hellere bruge pengene på at rejse end at shoppe. Vi sparer, hvor vi kan, rejser på de billigste dage, booker stort set kun last minute deals på de hoteller vi bor på, forhandler os dagligt frem til en god pris – næsten alle er villige til at forhandle om så godt som alt, hvis man spørger. Indimellem giver vi 150 kr. for en overnatning og andre gange bruger vi 500 kr. pr nat… afhængig af hvad vi under os selv og trænger til.
Forfølg drømmen, men stress ikke over den
Vi aftalte hjemmefra, at vi ikke rejser ud for at kunne krydse en masse steder af på en liste over steder man skal se, og lande der skal opleves. Vi vil se og opleve det, der giver mening for os, på det tidspunkt vi er et sted. Det skal dog nævnes, at der naturligvis er dage, som ikke er lige så spændende som andre, vi er trods alt en hel almindelige familie, med alt hvad det bringer og kommer. Vi minder os selv om, at det er, når det bliver hårdt, at vi vokser, og at det er de situationer vi lærer af og vil huske, når vi kommer hjem. Men lige nu er vi af sted for at være mere sammen som familie, for at opleve sammen, lære sammen og lære hver for sig, og endelig for at finde ud af hvad næste skridt skal være for os rent professionelt. Vi ser også dette år som en mulighed for evt. at skifte karriere. Vi har begge nogle ideer og muligheder, og planen er at bruge dette år på at tænke over, hvad vi skal lave, når vi vender næsen mod Danmark næste sommer – for at bo i Danmark. Lige nu handler det om at forfølge den drøm vi altid har haft og udleve den til fulde.
Man kan læse om vores rejse på hjemmesiden: www.forevertravelersfamily.com
Instagram: @forever_Travelers_Family
Facebook: Forever Travelers Family
Hej,
Hvad har i gjort med henhold til kommunen og registreringen af udrejse fra Danmark? Er det noget i har erfaringen med?
Rigtig god læsning og alt det bedste herfra.
Hmm, kan du uddybe? Hvorfor skal det registeret hos kommunen?:-)