Forevig bedsteforældre og børnebørn med en familiefotograf

Af Maria Lyngsø Hougaard

Jeg oplever, at mange bedsteforældre har utroligt svært ved at sige, hvad de ønsker sig til jule og fødselsdag. Mange af dem har nok efter et langt liv, hvad de skal bruge. Og jeg oplever, at de ofte bliver glade for oplevelser. Men oplevelser behøver jo ikke være en tur i zoo. Hvad med en hyggedag med en familiefotograf og så en fotobog eller billede til væggen i gave?

Vi inviterede dokumentaristisk familiefotograf Jess Lycoops med en tur i familiens sommerhus på smukke Fanø en sommerferie med både bedsteforældre og børnebørn.

Sidste sommer tog vi dokumentaristisk familiefotograf Jess Lycoops med på sommerferie på Fanø. Her har vi et gammelt familiehus, og det er efterhånden en tradition, at vi nogle dage i sommeren er derovre med både mine forældre og min kærestes.

Det er et hus, der er gået i arv, og som også har dannet rammen for min kærestes barndomssomre. Så vores ønske til Jess var, at hun skulle fange relationen imellem bedsteforældre og børnebørn samt min kærestes barndomssomre, der nu gives videre til hans sønner.

Vi havde selvfølgelig forberedt bedsteforældrene, der synes, det var lidt specielt, at der sådan skulle komme en fotograf og følge dem. De jokede med, at det var ’total VIP’ stil. Men Jess er meget stille og rolig, når hun træder ind i en familie. Hun ser lige det hele an og lader børnene røre lidt ved kameraet og sludrer med dem. Og så går hun stille og roligt i gang.

Dokumentaristiske familiefotografer
For mange er det normalt at stille sig op og smile til kameraet, når der pludselig står en fotograf. Sådan har det jo også været tidligere; at man tog ungerne med til fotograf, og så kiggede alle ind i linsen og klik, så var der et billede i kassen. Den mere dokumentaristiske tilgang til billeder var mere forbeholdt fotojournalister, der skulle dække en historie eller situation.

Men dokumentaristiske familiefotografer vinder ind på familieområdet. At tage familien ud af fotostudiet og lade sig fotografere i hjemmet eller haven, uden at nogen dikterer, hvor man skal kigge hen, og hvad man skal gøre – meget mere personligt og naturligt. 
Og billederne fortæller historier og viser relationer. 

Naturligt i det unaturlige
Jeg synes, at den ældre generation hurtigt vænnede sig til det – og børnene tog ikke rigtig notits ad det. De vidste også, at Jess kom for at hygge med os (vi prøvede at fjerne fokus fra, at hun kom for at tage billeder). 
Det er selvfølgelig specielt at have en fotograf omkring sig, og man kan føle sig lidt kunstig, men når man har sin familie at spille op ad, glemmer man det også. Og det er jo heller ikke naturligt i et fotostudie;-)

Ud af det kom nogle helt utrolig smukke og sigende billeder! I de billeder er der både fanget små historier, relationer og sommerferieminder.

Vi har givet begge hold bedsteforældre en fotobog samt prints i julegave. Det er ofte, at bedsteforældre har sokker og vinoplukker på deres ønskeseddel – en generation, der har hvad de skal bruge. Så er det noget federe at give dem oplevelser og minder, synes vi.

Når vi ser på billederne sendes vi tilbage til en fantastisk sommerdag på Fanø med dejlige minder om bedsteforældre og børnebørn, som vi forestiller os, at vores børn kan have gavn af resten af livet – også engang når deres bedsteforældre og barndomssomre blot er smukke minder. 

Du kan læse mere om fotograf Jess Lycoops her – samt booke hende til et sommer-fotoshoot med sol, hav og isvafler:-)Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.