1. trimester: kvalme, energitab og svimmelhed

Af Catalina Kromann Lyngsø

Catalina er uddannet psykolog, kostvejleder og personlig træner. Hun er gravid med termin til oktober 2019 og vil løbende tage fat i emner, der vedrører hendes egen graviditet – og dermed også mange andres.

Noget af det første min antropologiske natur lagde mærke til, efter jeg med lykke stod med mine to streger i hånden, er hvor hurtigt kvinder stimler sammen og danner fælles grundlag omkring graviditeten. Det er lidt ligesom at være kommet ind i en hemmelig klub, hvor adgangskortet er en voksende livmoder med dertilhørende baby. Der går ikke mange sekunder fra man har delt nyheden med en anden gravid/mor, før man føler båndet. Det er menneskets natur, der gør, at vi nu er enige om, at vi er i samme båd og derfor har hinandens ryg – vi er nu del af samme flok. Vi deler stærkt ud af råd/ideer til alle, der vil lytte, så det gør jeg selvfølgelig også til dig 😉 

Velkommen til 1. trimester og blandingen mellem gru, lykke, fysisk ubehag og psykisk ustabilitet. Men bare rolig – du skal nok komme over det! Hvis du er en af de heldige, som ikke døjer med symptomer – vær nu glad for det! Du skal ikke fremprovokere eller ønske dig gener, du ikke har – det er hverken mere eller mindre rigtigt at have symptomer under en graviditet.

Men er du derimod én af os som kæmper med symptomer, så er her lidt om, hvad du kan forvente, samt hvordan jeg personligt har håndteret udfordringerne. Og uanset hvad, så husk på, at vi alle er forskellige. Ikke lad dig narre af Supermom illusionen, hvor du får en tummy-only graviditet, spiser 100% organic, nul parfume, fodformede sko, AL make-up og neglelak er no-go, friskpresset juice hver morgen, hjemmebagte boller – selvfølgelig uden gluten, sukker er djævlen, du må kun sove på højre side, og alt andet er socialt uacceptabelt.

Her vil jeg lige slå fast, at hvad end du vælger er DIT valg, og det er totalt ok, men du skal bare ikke føle dig presset til en bestemt måde at være gravid på. Tag kontrol og mærk efter hvad netop du har brug for, og hvordan du bedst arbejder dig igennem de potentielle udfordringer, graviditeten kan bære med sig!

De 3 grusomme – kvalme, energitab og svimmelhed 
Denne giftige kombination kan virkelig være en dræber, især tidligt i graviditeten. For mig kom den som en hammer i hovedet. Inden graviditeten var jeg super aktiv 1,5-2 timer dagligt og tog det ærligt som et stort nederlag at jeg hurtigt kun kunne klare 1 time hver 2-3 dag. Det er interessant, om end super frustrerende, at observere hvordan den følelse af energitab og kvalme kan give direkte depressive symptomer: nedsat sexlyst, skiftende humør, øget søvnbehov, skift i spisemønster og tristhed.

Men det går altså lidt hønen eller ægget i det for mig, for hvad kommer først og hvad hænger sammen? For man kan godt komme til at kæde alt sammen med sin nyligt fundne lykkelige omstændigheder. Og lad os lige skille tingene ad. Mon ikke du inden graviditeten havde dage med dårligt humør, hovedpine, træthed, ondt i maven etc.? Egentlig er det ikke relevant at dykke ned i hvorfor, hvordan og hvilken rækkefølge.

Som psykolog vil jeg sige, at det vigtige er, at du finder en din helt egen måde at acceptere og trives med de nye omstændigheder som du nu befinder dig i. Jo mere du kæmper imod og ser blokeringer, svaghed og problemer, jo mere negativ går du og bliver. Effekten af dette er stor, ikke kun for dig selv, men bestemt også for dit parforhold, din arbejdsplads og din venindeflok! 

Kroppen er på hårdt arbejde
Det kan være fornuftigt at lave en tabula rasa, altså starte med ren tavle, og på den måde forsøge ikke at sammenligne din fysiske og psykiske formåen med dig selv før graviditeten. For uanset hvad, så er kroppen på hårdt arbejde og der VIL altså være ting du skal ændre på uanset om du er hårdt ramt af disse symptomer eller ej. Men accepten af ændringen betyder ikke at du skal lade være med at søge i løsninger – tværtimod. Du skal bare give dig selv ro, og rum til at søge netop det der passer dig, og som du føler er rigtigt. 

Hvis du battler med de 3 grusomme, så er det hver kvinde for sig selv i overlevelse. Du er forskellig fra alle andre, så hvad der virker for mig, behøver ikke virke for dig – men du kan jo være heldig. 

Jeg har haft en lang periode, hvor jeg har kastet op hver eneste dag. Jeg forsøgte alt: kiks ved siden af sengen, spise inden sengetid, bestemt the, ingefær, motion om morgenen, motion om aftenen, ingen motion, sove med hovedet højt, undgå stærk/syrlig mad – jamen, jeg kunne blive ved. Men selvom jeg fandt nogle rutiner, som gjorde det holdbart for mig, så stoppede det ikke de 3 grusomme. Jeg fik anbefalet af en veninde at tage et kig mod akupunktur, da jeg 8 uger inde i min graviditet simpelthen var klar til at lægge mig i sengen permanent. Det viste sig at være den helt rigtige beslutning. 

Akupunktur og lysere tider
I den kinesiske medicin tror man på at kroppens symptomer er tegn på ubalance og akupunkturen bruges derfor til at genoprette balancen. Behandlingen består i at små nåle sættes de rigtige steder i kroppen, som har forbindelse til de organer som menes at være i ubalance – fx er leveren ofte skyld i svimmelhed og kvalme. Behandlinger mod graviditetsgener kan i sig selv være vanskelig, da meget hænger sammen og der ofte er mange forskellige gener på én gang. Så her er det vigtigt med en erfaren og kyndig akupunktør, der forstår sig på graviditet. 

Jeg mødte Jordemoder og zoneterapeut Louise Nørby en morgen hvor jeg allerede havde ligget med hovedet i toilettet 2 gange. Jeg var træt, uoplagt, dårlig, og mildt sagt ikke særlig optimistisk. Men prøves skulle det. Jeg havde bestilt en tid til en gang akupunktur mod kvalme og graviditetsgener. Det er ikke meget af den slags tilbud vi har at byde på i Nordjylland så jeg blev glad for at komme til den lille hyggelige oase af graviditetshjælp i Hasserisgaard i Aalborg. 

Louise tog sig fantastisk tid til mig og jeg følte mig virkelig hjemme, og prioriteret. Hun har virkelig en høj faglighed og er god til at forklare sammenhænge, så skeptikeren i mig fik en god behandling. Hvis du er så heldig at være en Nordjysk gravid, så vil jeg klart anbefale et besøg ved Louise Nørby. Ellers er jeg sikker på at din by også har muligheder for gravide. Du skal bare spørge din læge til råds. 

Efter behandlingen
Jeg er lidt af en quick-fix type, så jeg blev da ærligt lidt nedslået da Louise forklarede, at jeg ikke kunne forvente fuld bedring efter kun én gang – men jeg besluttede at holde hovedet højt og booke tid ugen efter til en omgang mere. Og nej, det hjalp da heller ikke efter første gang, hvilket nok var et utopisk ønske fra min side.

Men efter 2. gang skal jeg da ellers lige love for at der skete ting og sager. Dagen efter min 2. behandling var jeg stadig ikke på toppen og tænkte flere gange at det måske alligevel ikke virkede for mig. Men så kom 3. dagen – hvad er det man siger 3. gang (læs: dag) er lykkens gang. Der begyndte det at vende for mig. Jeg kan med lethed og lykke sige, at jeg ikke har kastet op siden og energien er begyndt at vende tilbage så jeg igen har overskud til at holde kroppen sund og stærk! Det er selvfølgelig klart at der kan være mange forskellige betingelser for bedringen, så om det var tiden eller behandlingen kan være svært at sætte helt fast.

Men uanset hvad, så er jeg glad for at være kommet over det værste, og jeg ser nu frem mod nogle skønne måneder, hvor jeg kan nyde graviditeten og glæde mig til at skulle være mor.   

Der er sponsorerede ting i artiklen og videoen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdningerne er fra hjertet. Produkter, der fremvises her, er ting, vi har håndplukket! //Mor-skab


En tanke om "1. trimester: kvalme, energitab og svimmelhed"

  1. Уour mode of describing еverything in this article
    is in fact fastidіouѕ, еvery one be ɑble to effortlessly understand it, Thanks a lot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.