Børn? Nej tak!

Foto: In Focus: Childless by Choice
Foto: In Focus: Childless by Choice

Af Ena Hajdari

Færre kvinder i Danmark får børn! Karriere, prævention og ringe fertilitet spiller en vigtig rolle, men i dag er der også tale om et fravalg af børn for rigtig mange kvinder.

Nye former for fertilitetsbehandlinger har gjort det muligt for flere og flere kvinder at blive gravide og have kontrol over graviditeten, men alligevel viser tal fra Danmarks Statistik, at mellem 10 og 14 procent af danske kvinder forbliver barnløse.

 Antallet af kvinder der aldrig bliver mødre er øget markant de seneste par år, fortæller Hans Oluf Hansen, lektor emeritus i demografi ved Københavns Universitet:

“Tendensen tyder klart på, at færre kvinder i Danmark får børn. Om det er fordi, de ikke kan eller vil, siger tallene ikke noget om.”

Kvinder har en begrænset periode at få børn i, og det er som regel i 20’erne, at kvinden har de bedste chancer for graviditet. Men det er netop i 20’erne, at kvinderne dyrker sig selv som individ og tilsidesætter derfor familielivet. Det faktum påpeger mange læger og fysiologer, og blandt andre Oluf Hansen mener, at der derfor ikke er tid til både at tage en lang uddannelse, få en karriere på benene og føde børn i netop denne periode.

Karriere fremfor børn
Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen er enig i Oluf Hansens argumentation, da familielivet kan blive for hårdt og anstrengende for den moderne kvinde, der så gerne vil nå udover det sædvanlige på jobbet og på det det personlige plan:

Frihed og personlig udvikling betyder meget for alle i dag. Men folk er ved at få øjnene op for, at hvis de vil have tid til familien og karrieren, så skal de muligvis vælge andet fra. Derfor fravælger flere kvinder børnene. Tidsånden fordrer ikke rigtig familielivet, men mere individet. Kvinder vil pleje deres kroppe, have tid til sig selv og være karrieremennesker. Og det efterlader ikke meget plads til børn, familie og opofrelse  og derfor tror jeg, at man i den nærmeste fremtid vil se – som i udlandet – at flere og flere vælger børnene fra,” fortæller hun.

Færre kvinder får børn i dag i Danmark
Færre kvinder får børn i dag i Danmark

Det er en underlig kvinde!
I dag er der ikke stor forståelse i samfundet for de kvinder, der ikke ønsker at få børn. Mange oplever kritik af deres valg, fordi der ikke længere er nogen undskyldning for ikke at få børn, forklarer Jytte Larsen, kvindehistoriker og konsulent i Kvinfo:

Nye teknologiske muligheder har gjort det muligt for infertile, lesbiske og enlige at få børn, så de der ikke har børn, når de kommer op i 30’erne, skal svare på hvorfor. Der er ingen undskyldning mere, og da ønsket om at få børn altid har været opfattet som en del af kvindeligheden, bliver de der vælger dem fra, set på som underlige,” fortæller hun.

Ligestillingsudviklingen har udvisket, hvad der tidligere blev betragtet som naturlige kønsforskelle på de fleste områder, mener Jytte Larsen. Moderskabet er en af de sidste bastioner. Hvis man som kvinde fravælger moderskabet, kaster man kønsrollerne ud på dybt vand.

Bog om fravalget
Børn – Nej tak!
Det hedder Susanne Svendsens bog om 12 forskellige livssyn af 11 kvinder og 1 mand, der har valgt at leve et liv uden børn. Gennem bogen har den 30-årige blogger Christina fået bekræftelsen i, at hun ikke selv ønsker et familie liv, og at hun som livsnyder ikke har noget behov for børn.

Billede fra Christinas blog
Billede fra Christinas blog

 Jeg har ikke lyst til at få børn lige nu, fordi det ikke passer ind i mine planer, og lysten er der simpelthen ikke. Jeg er rigtig glad for mit liv som det er, og at jeg kan gøre, hvad det passer mig. Det er nok det, jeg går allermest efter.
At være glad og beskæftige mig med noget, jeg har lyst til. Gennem bogen har jeg fået en bekræftelse på, at det er det jeg føler,” skriver Christina i sit blogindlæg.

Foreninger:
Barnefri.dk er en forening for kvinder, der frivilligt har fravalgt børn, se HER

Læs andre artikler om emnet: 
-“Det er svært at sige til andre, at man ikke ønsker at få børn” HER-“Barnløse kvinder er intelligente tabere” HER

En tanke om "Børn? Nej tak!"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *