Boganmeldelse: “Med egen hånd” af Suzanne Brøgger

Af Victoria Klostermann Olsen

Suzanne Brøgger skriver skarpt, og med en vågen hånd, der ikke misser iagttagelser eller beskrivelser. Bogen er klart en anbefaling værdigt – til de små tænkepauser.

“Med egen hånd” er på 252 sider og blev udgivet i januar 2021 hos Gyldendal. Bogen indeholder 27 essays (hvoraf nogle af dem har været udgivet før) samt nye breve og digte, og uddrag fra egne tidligere værker, hvor Suzanne Brøgger går i dialog med sig selv. Jeg havde personligt ikke læst noget af Suzanne Brøgger, før jeg selv greb fat i bogen her og var meget positivt overrasket over dens indhold, og hvor skarpt reflekterende Suzanne er. Mange af Suzannes betragtninger vil være provokerende for nogle, og for andre så naturlige som at trække vejret; og det er det der gør hendes spændende at læse.

Feminisme og kvindeliv
Vi kommer omkring tematikker som feminisme, kvindebilledet i samfundet, voldtægt, parforholdet – i et moderne perspektiv – og bla også hævnporno, krig, #metoo og retten til at være den, man vil være. Brøgger er ikke bange for at ændre holdning, hvis hun er blevet klogere, hvilket “Med egen hånd” er et resultat af. Bogen får en stor anbefaling til dig, der er interesseret i feministisk og eksistentiel undersøgende litteratur, om kvindelivet og til dig, som vil lære nye levemåder og mennesker at kende.

Spot på samfundet, vi lever i
Det er ikke den nemmeste bog for alle at kaste sig ud i, men den giver så meget til den læser, der engagerer sig i den. Man sidder tilbage med en fornemmelse af at være blevet klogere og mere kritisk stillet overfor det samfund vi lever i, og den verden vi giver videre til vores børn.

Med sine essays vil bogen være oplagt til sommerens må læsepauser, måske til strandtasken eller sommerhuset. Rigtig god sommer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.