PODCAST om fødslen: “Ville du gøre det igen?”

Af Melissa Ejlersen

Kender du den der situation, når mændene på kontoret lettere paniske lister hørebøfferne på og synker ned bag skærmene, alt imens kvinderne rykker tættere sammen og deler anekdoter om en af de dage, som for alvor ændrede deres liv? Den dag de fødte deres børn. 

10 fødselsberetninger
Med et smil på læben var det netop, hvad jeg genkaldte mig, da jeg lyttede til podcastserien ”Ville du gøre det igen?”, hvor 10 forskellige kvinder inviterer dig ind i deres fødselsberetning og beskriver, ja, 10 vidt forskellige fødsler. På trods af forskelligheden er det dog fælles for alle, at virkeligheden adskilte sig markant fra forestillingen. Både på godt og ondt. 

Netop den pointe lykkedes det alle kvinderne at understrege på fineste vis. Der er ikke noget lyserødt røgslør eller tivolifarvet krymmeldrys på disse beretninger. Det er de helt rå fortællinger om moderskabet både første og anden gang, om det første møde med barnet, om at være forvirret i sit eget følelseslandskab og ikke mindst om, at planlægge og tilrettelægge kun for at se det hele skyllet ud med fostervandet.

Fødslen er en parentes
Når kvinderne til sidst bliver stillet overfor spørgsmålet ”Ville du gøre det igen?” er det på trods af fortællinger om akutte kejsersnit, svangerskabsforgiftninger, vestorme og langtrukne fødsler, langt de fleste som svarer ja, eller i hvert fald ikke endegyldigt nej. For uanset hvad er en fødsel, som moderen Elvira så fint formulerer det i episode 3, bare en parentes.

Mødre med deres egne beretninger i bagagen vil uden tvivl være godt underholdt og kan jo så tygge lidt på, om de vil kaste sig ud i endnu en omgang. Normalt er jeg ret forsigtig med at anbefale personlige fødselsberetninger til førstegangsfødende, men disse er i min optik en undtagelse. Fortællingerne er ikke kun fokuserede på det dramatiske element, men fortæller mere historien om, at det jo gik godt, selvom man måtte overgive sig til en epidural, eller slet ikke nåede at få den man ønskede sig. Derfor kan et lyt her effektivt tjene som en dæmper på fødselsnerverne…for hey, det skal nok gå!

”Ville du gøre det igen” er en podcastserie lanceret af Vores Børn i samarbejde med Fisher Price i 2019.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.