Barselsrejse i Thailand – del 2: Koh Kood og Koh Mak

Af Maria Lyngsø Hougaard

ØEN KOH KOOD
Vi sidder på terrassen i vores Bali hytte på øen Koh Kood. En ægte bounty-ø med frodig jungle, bakker, det hvideste sand og de smukkeste blå bølger. Koh Kood er selvfølgelig besøgt af andre, men den ligger alligevel tilpas ‘besværligt’ til, at alle ikke bare valfarter hertil. Så her er bestemt ikke overrendt – selvom her er så smukt. Der er mange resorts, men de virker til at ligge med en god spredning – og indimellem er der så vild natur og små lokale fiskerlandsbyer.

Vi valgte Koh Kood Beach Resort, fordi vi havde hørt rigtig godt om det fra flere bekendte – faktisk flere uafhængigt af hinanden.
Resortet har simpelthen den smukkeste udsigt – jeg har sjældent taget så mange billeder af den samme udsigt som her. Og mellem hytterne og pool/strand er der en have fyldt med palmer. Og der er bjerge i baggrunden. Meget meget fint.

Det føles som om, at resortet ligger helt øde. Der er en rigtig fin pool, men også en dejlig lille strand med hvidt strandsand, som kun bruges af resortets gæster. Og så er personalet geniale! De er så søde og serviceminded, og de forstår (lige som de fleste thaier) at fange børnene, og at få dem til at føle sig rigtig godt tilpas.

Vi har lavet en (måske lidt for lang) video, der viser øjeblikke fra vores tid på resortet:

Udsigt fra poolen ved Koh Kood Beach Resort

Nogle af Thailands smukkeste strande
Vi ankom til Koh Kood ved at tage med en Bonsiri bus fra Bangkok til Trat og derfra med deres færge 50 min til Koh Kood. På vejen sejlede vi forbi de små øer Koh Wai, Koh Kham og Koh Rayang, som man også kan besøge.

Da vi sad hjemme i Danmark og læste om øen, blev det mange steder skrevet, at Koh Kood har nogle af Thailands smukkeste strande og er et paradis for strand-, jungle- og vandfaldsdyrkere. Og her er virkelig bountystrande! Og du kan rent faktisk finde strande uden andre mennesker – jep, det eksisterer stadig.

Man har næsten lyst til ikke at sprede mere viden om denne smukke autentiske ø, for resultatet er jo så flere besøgende, men omvendt er det også strengt at holde på den hemmelighed. En stor del af øen er dækket af bjerge og regnskov. Det er primært de vestlige og sydlige områder som besøges af turister, og her bor kun 2000 lokale på Koh Kood.

Smukke Balihytter
Koh Kood Beach Resort kan man bo i Balihytter med enten ét rum eller to, som hedder “deluxe”. Det sjove er, at vi på vores første barselsrejse i 2016 netop var på Bali, hvor vi også boede i Bali-hytter, så vi vidste godt, hvad det var. De har også Thai Twin House med stort, privat badekar på terrassen.

Vi bor i en Bali Deluxe hytte på 63 kvm med to værelser, hvilket er virkelig dejligt, når man har børn med. Det er så fedt at kunne dele dem op, hvis de sover lidt uroligt, så de ikke vækker hinanden. Balihytterne er meget smukke indvendigt med deres vægge af træ, bambus og kokosblade. Og så er alle hytterne placeret under en kokospalme, så de får skygge.
Badeværelset er open air, som vi også husker det fra Bali. Det er der altså noget meget eksotisk over. Ja, der kommer selvfølgelig flere insekter, men det er så unikt at stå der og bade under åben himmel!

Pop up senge med myggenet
Vi har valgt at medbringe to Deryan pop up telte til drengene i junior størrelse. Det har vi gjort, fordi vi havde rigtig god erfaring med det fra Bali. Det betyder, at selvom vi flytter os fra sted til sted, så er børnenes ‘værelser/senge’ de samme, hvilket giver tryghed – de ser på det samme, når de skal sove. Og så er de myggetætte, og derudover sprayer vi dem udvendigt med tekstil-myggespray. De kan også mørklægges helt, hvis vi ønsker at have lyset tændt på værelset. Derudover sparer det os også penge til ekstra senge eller ekstra værelser.

Deryan pop up rejseseng/telt

Store altaner = genialt for børnefamilier
Vi elsker altaner og terrasser, når vi rejser med små børn, for så kan de blive puttet indenfor, mens vi voksne kan sidde udenfor og se film på computeren, eller drikke drinks og hygge. Og her blev vi så glade, da vi så Balihytterne hos Koh Kood Beach Resort, for de har en dejlig stor terrasse, hævet over niveau – endda med et bord og stole til fire personer, hvilket også betyder, at vi nogle gange kan spise aftensmad der, hvis stemningen i vores familie ikke lige er til restaurant – så fedt!

Noget velkendt – noget nyt
Koh Kood Beach Resort er velbesøgt af skandinaver og danskere, hvilket jo kan være både en fordel eller en ulempe, alt efter, hvad man er til. Det er klart, at det føles lidt mindre autentisk, når man møder en del andre danskere, men når man rejser med børn, er det faktisk guld værd – især som første stop på rejsen, fandt vi ud af. Vi har lige hevet vores unger ud af deres hverdag, som særligt Anker på 3 år er rigtig glad for (hans hjem, vaner og rutiner), og så er det en blid overgang når ferien starter med mennesker, der kan tale med ham her det første sted. Alt uden om er nyt og anderledes, så det var en god måde at begynde på, synes vi. Anker har tilmed mødt en dansk dreng på samme alder, som han leger rigtig godt med.

Oplevelser udenfor resortet
En anden ting som vi er faldet for ved resortet er, at det ligger som nabo til en lille og meget autentisk fiskerlandsby. Så her kan man slentre over, hvis man gerne vil opleve lidt. Vi fik os lidt at drikke, mens vi sludrede med de lokale og så dem hive (hav) snegle op af vandet.
Og derudover arrangerede resortet en tur, hvor vi besøgte et vandfald, en fiskerlandsby på pæle og to smukke smukke strande.
Og en anden dag var vi på en sejltur, hvor vi snorklede fra båden og spiste frokost på en lille strand. Og jep, det lod sig fint gøre med børn.
Jeg tænker, at videoen her taler for sig selv:

Det eneste vi manglede på resortet var myggenet over sengene eller i hvert fald muligheden for det. Vi prøvede at holde dørene lukkede hele tiden, men vi opdagede, at når personalet gør rent, har de dørene åbne, så der kommer altså lidt myg ind. Og vi fik gerne et par myggestik om natten. Ikke børnene, for de sov i deres myggetætte pop up telte.

Badering og badevest
Vi er rigtig glade for vores medbragte oppustelige badering til Svend med huller til hans ben samt overdækning, og Ankers svømmevest, der gør, at han selv kan svømme rundt i poolen og er meget modig i vandet. Med alt den tid man bruger i vandet på sådan en rejse, synes vi, det er fedt at have noget ordentligt gear med.

*************

ØEN KOH MAK
Efter 8 dage på Koh Kood er vi draget videre til naboøen Koh Mak. Koh Mak er den fineste lille ø. Noget vi blev meget positivt overrasket over er deres grønne tankegang. Alle beboerne er gået sammen om et fokus bæredygtighed. Og det gennemsyrer faktisk det hele. Hver lørdag rydder de op på strandende og inviterer turisterne til at være med. De bruger ikke plastik-sugerør, men sugerør af bambus, lemongrass, metal og pap. På vores resort er der gratis vand på værelset (faktisk noget de har de fleste steder), men her kommer det i glasflasker, som de fylder op igen og igen – for at undgå plastikflasker.

Beboerne på øen har aldrig forsøgt at skynde på udviklingen, så den er sket langsomt over årtier og derfor på en fin måde. Men der sker selvfølgelig hele tiden noget – i 2018 blev der lagt et undervandskabel, der forsyner øen med elektricitet fra fastlandet. Men det siger jo også noget om tempoet, at det først skete i 2018. Øen er genial for familier, der gerne vil væk fra turismens dårlige sider.

Vi oplevede mest turisme på Ao Kao beach, hvor der var mange restauranter og også nogle med italiensk mad og tyske bratwurst. Men sjov nok ikke på en skidt måde. Man fornemmer, at der er flere vesterlændinge, der har bosat sig her og taget noget med hjemmefra. Men samtidig med stor respekt for øen. Vi boede på Ao Soun Yai Beach, som vi synes havde en endnu mindre turistet stemning over sig.

Kåret blandt toppen af uopdagede øer
For over 10 år siden var Koh Mak på en liste over de bedste uopdagede øer i The Sunday Times, og for blot et par år siden kørte New York Times en artikel om at finde ‘Gamle Thailand’ på Koh Mak (og Koh Kood). Og sådan noget får det selvfølgelig til at ændre sig på sigt, men øerne ‘har det’ stadig. Koh Mak er ca 10 km bred og ca 5 km fra nord til syd. Her er meget mere sand og meget mindre bjergrigt (og uden jungle) end på Koh Kood. Så øen har en anden ‘vibe’. På Koh Mak er det også meget nemt at finde øde strande – ja, hvem skulle tro det i Thailand.

Hvis man skulle være nervøs for at bo med små børn på en så relativt ‘langt væk ø’, vil jeg lige nævne, at Bangkok Hospital Group for nylig har åbnet en (eftersigende) dyr, men fuldt udstyret privat klinik på øens Ao Kao-strand.

Jacuzzi med havudsigt
På Koh Mak bor vi på Seavana Beach Resort, som er et lille familieejet sted med hytter på stranden. Vi bor i et Jacuzzi Balcony Seaview room, som er 85 kvm incl en stor terrasse og kun 60 skridt fra stranden. Værelset ligger på 1. sal i en hytte og har en jacuzzi med udsigt over bugten. Okay, det er selvfølgelig ikke så børnevenligt at vælge lejligheden på 1. sal med en jacuzzi på terrassen (som man kan falde i), men vi skal kun bo her i 4 dage, så her får forældrene lidt luksus, og ungerne elsker et stort karbad.


Det er virkelig et lækkert resort. Vi blev mødt af de smukkeste velkomstdrinks og en lille “ceremoni”, hvor de gav os et farverigt thailandsk armbånd på, som skulle bringe os lykke.
Stranden her er lækker, og vandet er det klareste, jeg længe har set. Restauranten er lille og hyggelig med omkring 10 borde. Vi kan godt lide, at det er så småt. Også her på resortet mærker vi den “grønne” miljø linje igennem det hele. Så dejligt!

Man kan lege scootere til at køre rundt på øen, men for børnefamilier lejer de også deres golfbiler ud, hvilket er helt perfekt.

Bøger, lydbøger og figurer
På øerne er der ikke en stor legeplads eller særlig meget at lave (ud over at svømme, sole, nyde og slappe af), så her nyder Anker godt af sit legetøj hjemmefra. Vi har medbragt nogle rigtig gode bøger (han elsker heldigvis at fordybe sig i bøger). Og så er lydbøgerne på Mofibo og Ereolen et kæmpe hit. Jeg har fundet bøger på dba, der matcher til en del af dem, så han kan bladre i en rigtig bog imens han hører historien læst op.
Og så leger han også meget med de figurer, jeg har lavet i pap, som passer til hans lydbøger. Det samme gælder den savanne i filt, jeg har lavet til hans dyrefigurer. Læs mere om vores medbragte legetøj her.

Thailands lysfestival
Mens vi er på Koh Mak, kom Thailands lysfestival, som falder på dagen for fuldmåne i november. Det er en af Thailands smukkeste festivaler. Da jeg rejste som backpacker i 2003 fejrede vi ‘Loy Krathong’, som den hedder, i Chiang Mai. Man sætter små blomsterkranse med lys i vandet og sender det dårlige væk. Og der sendes lyslanterner op i himlen.
Vi overvejede, om vi skulle fejre det i Chiang Mai, som vi skal videre til, men vi blev også enige om, at det ikke er i børnenes interesse. Jeg husker masser af fyrværkeri, der føg omkring vores fødder. Men jeg blev da alligevel super glad, da jeg fandt ud af, at de fejrer det på Koh Mak. På ø-måden. Helt perfekt setting – at fejre en lokal og meget smuk festival, uden det er for stort og vildt.

FORTSÆTTELSEN: http://mor-skab.dk/barselsrejse-i-thailand-del-3-farmstay-i-hoejlandet/

4 tanker om "Barselsrejse i Thailand – del 2: Koh Kood og Koh Mak"

  1. Hej!
    Vi er igang med at planlægge rejse og skal til koh chang, og så enten koh kood eller koh mak, men vi har svært ved at beslutte os for hvilken. Vi har to børn med på 5 år og knap 2 år. Hvilken af de to øer vil du anbefale?

    Mvh. Anna Sofie

    1. Hvis vi skulle vælge, ville vi nok tage Koh Kood. Koh Mak var virkelig lækker strand/bounty, men det var så også det. Koh Kood havde mere at byde på, synes vi 🙂
      Rigtig god rejse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.