For mor og baby: Motion før og efter graviditeten

Af Maria Lyngsø Hougaard

Hvis du er gravid, så tjek lige om din lokale svømmehal ikke har en pakke af aktiviteter klar til dig. Jeg bor på Amager og har trænet i Kastrup Svømmehal hos KVIK Kastrup både som gravid, efter fødslen og med babysvømning. Og der er noget super fedt i at være i et forløb det samme sted – man lærer stedet at kende, og flere mødre og babyer går igen, hvilket skaber en hjemlig stemning.

Foto: Mette Marie Rask


GRAVID I VAND
Det er fysioterapeut Mette Marie Rask fra Rask Fysioterapi, der træner gravide i det dejligt varme og isolerede bassin (med boblebads-ende;-)) i Kastrup Svømmehal. Hun har også forløb af gravidyoga.
Det er helt fantastisk at lade sin ofte ømme og større krop synke ned i det varme vand. Du er pludselig vægtløs. Og så er det meget bedre for dine led, når Mette sætter gang i sin træning med bevægelse i vandet.
Det er en stor fordel, at Mette er fysioterapeut, for der opstår næsten hele tiden nye skavanker og pres på dele af kroppen, som er super lige at kunne vende med en fysioterapeut.
Den eneste dårlige ting ved det er, at når du går op af trappen efter endte træning, så føles du pludselig dobbelt så tung;-)

Efterfødselstræning ved Rask Fysioterapi i Kastrup Svømmehal


EFTERFØDSELSTRÆNING MED FYSIOTERAPEUT
Selvom Rask Fysioterapi træner efterfødsels-mødre i Kastrup Svømmehal, så foregår det uden badetøj i et tørlagt lokale.
Her mærker man virkelig, hvad det gør, når man kan tage hele sit træningsforløb omkring moderskabet det samme sted – altså træne som gravid, efter fødslen og med sin baby. Mange af mødrene går igen, og det er ret hyggeligt, at man møder hinanden igen, hvor maven er byttet ud med en baby. Derudover kender træneren også ens udfordringer fra gravidtræningen.
Der er en meget hjemlig og hyggelig stemning, hvor der er højt til loftet. Det er som om, vi er blevet en klasse, der følges af på den nye vej i vores liv som mor.
Efterfødselstræningen varer halvanden time, og det er perfekt, for der vil næsten altid være noget af tiden, hvor der er en baby, der skal have mad, pusles eller puttes. Så du er næsten sikret at få i hvert fald en time træning ud af det.
Mette har fanget, at det holder alles koncentration, når hun varierer træningen. Så man ved aldrig, hvad der skal trænes i dag. Og med hvilke hjælpe-redskaber. Og dog; der er altid fokus på bækkenbunden og de dybe mavemuskler, men pludselig trækker Mette en ny øvelse op ad hatten, og intet ligner træningen fra sidste gang slavisk. Det gør, at det ikke bliver kedeligt og ensformigt.
Mettes uddannelse gør også, at hun tager detaljeret højde for vi mødres forskellige udgangspunkter, så dem, der har fået kejsersnit måske får nogle andre øvelser.

Mette Marie Rask har også individuel behandling på Islands Brygge for gravide og kvinder i efterfødselstiden, som har problemer i lænd, bækken eller bækkenbund.

Efterfødselstræning ved Rask Fysioterapi i Kastrup Svømmehal
Efterfødselstræning ved Rask Fysioterapi i Kastrup Svømmehal


BABY I VAND
De bor i vand inde i os, så det føles så naturligt at lade dem svømme videre ude i virkeligheden. Det er så hyggeligt at gå til babysvømning. At se sin baby få en på opleveren. Dog har vi ikke så megen held med dykningen. Lille Svend synes bestemt ikke det er sjovt…endnu. Jeg kan se, at de andre lidt større babyer omkring os elsker at få hovedet under vand. Det vigtige er at tælle til tre og så sætte et stort smil på, når han kommer op igen for at vise, at alt er ok. Øvelse gør forhåbentlig mester.
Det er fedt, at holdene hos KVIK Kastrup i Kastrup Svømmehal ikke er overfyldte. Der er god plads og lavt lydniveau. Derudover er bassinet lige nogle grader varmere end fx DGI i København, og bassinet ligger i et lokale for sig selv, hvilket giver en særlig ro, som du ikke finder i svømmehaller, hvor varmtvandsbassinet er en del af den store svømmehal. Så det kan anbefales at kigge efter sådanne steder.

NB Hvis du bor i Københavns området, kan du skrive din baby på venteliste til babysvømning på KVIK Kastrups hjemmeside. Men bemærk, at siden ikke er særlig brugervenlig og nem at finde ud af! Så giv ikke op, den er ikke ligetil. Men jeg har hørt, at det er noget, de vil rette op på:-)


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.