Inspiration til madpakken

Af Maria Lyngsø Hougaard

Mange slipper for at lave madpakker til deres børn indtil skolestart. Men andre – inklusiv mig selv – har børn i børnehaver, hvor de skal medbringe madpakke.
Da min søn Anker skulle starte i børnehave, var madpakken noget jeg frygtede. Jeg tænkte, at jeg ville være en af de forældre, der ville stemme imod madpakken, når der hvert 2. år er afstemning om dette. Men det er slet ikke så slemt! Og faktisk er det en genial måde at undgå madspild, da der ofte lige kan ryge ting fra aftensmaden ned i madpakken.

Anker er klar til at lave madpakkemad

Madpakketing i fryseren
Men for at det ikke bare skal ende med de obligatoriske to rugbrødsmadder, figenstang og ostehaps, så får jeg indimellem Anker på 3 år i køkkenet som en underholdende aktivitet, og så laver vi ting til fryseren, der hurtigt kan tages op og lige gøre madpakken lidt mere spændende.
For Anker er det sjovest, hvis madlavningen kan foregå på vores foodprocessor (vi har en lidt mindre en på 1.7 liter fra Kitchenaid, der er handy nok til, at den også kan tages med på ferier og lignende).
Der er bare noget med knapper og motorer, når man er 3 år. Han skraldgriner, når den kører, og når han ser, hvordan det mad, han putter i den, moses og hakkes!

Der laves bananpandekager til madpakken

Miljøvenlige madpakker
Tidligere fik madpakkerne en ordentlig omgang madpakkepapir eller sølvpapir og plastpose rundt om sig, inden den røg ned i tasken. Ikke så miljøvenligt. I dag findes der mange andre løsninger for eksempel “Yumbox”, der har en masse rum, hvori de forskellige ting kan lægges, så de ikke flyder sammen. Du kan endda eftersigende hælde koldskål i et af rummene, uden det ender ovre i et andet.
Og så er der kommet en del genanvendeligt madpakkepapir på markedet, så du kan smide rullen med sølvpapir ud!

Billede af idéer i madkassen Yumbox fra Instagramprofilen “Mad I Børnehøjde” https://www.instagram.com/madibornehojde/

Inspiration til madpakken
Hvis du har brug for let inspiration til madpakken, som ikke kræver, at du studerer opskrifter, så kan jeg anbefale dig at følge en række profiler på Instagram, der har specialiseret sig i madpakker. For eksempel siden “Madpakkesjov” , “Mad i børnehøjde” , Madpakkerderbliverspist, Madpakkemor eller Madpakkefabrikken – eller bare kigge under hashtagget #madpakkeinspiration. Så får du en hurtig og nem inspiration til nye ting at putte i madkassen.


Opskift: Bananpandekager
Et hit til madkassen herhjemme er bananpandekager. De smager ‘syndigt’ men er sunde og har ikke set et strejf af sukker. Og så er de nemme. 

Bland følgende i en foodprocessor/blender:
– 2 bananer (tip: hvis du har nogle overmodne bananer liggende, kan du fryse dem og så tage dem op, når der skal laves bananpandekager)
– 3 æg
– 1 dl havregryn
– 1 dl hvedemel
– 1/2 tsk salt
Olie til stegning. Brug cirka 2 spsk dej til en pandekage, så der kan ligge ca 3 pandekager på en normal pande. Vend dem når de begynder at boble let. 

Opskrift: Kyllingekebab på spyd
Et andet hit til madpakken herhjemme er kyllingekebab på spyd, som vi har fundet i Jane Faerbers bog “Madglad – lær dit barn at elske rigtig mad“. Hun har også bloggen “Madbanditten”
De kan også bruges som frikadeller uden spyd, men som Jane skriver: “Sæt det på en pind, og ungerne spiser det! Det er næsten en universallov, når vi har med børn at gøre.”

Bland følgende i en foodprocessor/blender og blendes til en ensartet fars:
– ca 600 gram kyllingefilet skæres i mindre stykker
– 2 spsk ketchup
– 1 spsk tamari eller soja
– 1 fed hvidløg
– 2 tsk friskrevet ingefær
– 1 lille håndfuld bredbladet persille
ca 12 træspyd
Læg kyllingespydene på en bageplade i en 200 grader varm ovn og steg dem i 15-20 minutter.

Tips fra en madpakkespecialist
Maria Bøgebjerg har siden “Madpakkesjov”, hvor hun har specialiseret sig i at inspirere forældre til interessante madpakker. Hun har følgende god råd:

Inspiration fra Maria Bøgebjergs Instagram @madpakkesjov https://www.instagram.com/madpakkesjov/

Hvad er dine 5 bedste tips til en madpakke til børn?

  1. farver.
  2. både frugt og grønt.
  3. forbered madpakken aftenen før når de sover.
  4. Forbered grøntsager og evt hjemmebag, æg osv om søndagen til de første 3 dage og onsdag aften forberedes så igen til de sidste 2 dage.
  5. Lav ikke noget vildt overdrevet, men hold det simpelt, alt behøver ikke at blive stukket ud med udstikker, bare at det ser præsentabelt ud når de åbner madkassen og alt kan ses (hvis man har yumbox madkasse) så er det meget mere overskueligt for børnene at spise.

Hvordan sørger du får, at det ikke bliver kedeligt?
-Jeg varierer meget maden, med en masse hjemmebag, forskellige frugter, forskellige grøntsager, udstikker rugbrødet i forskellige forme. Af og til udstikker jeg også grøntsagerne, eller laver små frugtspyd.

Hvordan handler du ind til ugens madpakker, uden at handle for meget, men samtidig gøre dem spændende?
-jeg handler ind i weekenden, skriver en liste med en masse frugter, grøntsager og andre snacks, som rosiner, figenstænger, kiks osv. Og så handler de ting ind, jeg sørger hele tiden for, ikke at købe noget som vi har, tjekker også fryser, da jeg godt kan finde på at handle hvis det er på bud og fryse ned, feks med pålæg. 

Hvad er madpakkens no go i din verden?
-her hjemme er det no go med yoghurt, mælkesnitter, slik og chokolade. Kage kan være no go, men somme tider kan jeg godt finde på at give dem en lille giffel med en fredag, så de ved det er weekend. Dette sker dog maks 5 gange på 1 år.

Diverse tips og gode råd:

  • vælg en madkasse der passer til barnets behov, hvor der er gost med plads til rugbrød og evt snacks.
  • Madkassen skal være nem at åbne for barnet.
  • Åben figenstænger, ostehaps, og andet i den dur hjemmefra og læg i madkassen mens papiret er åbent, så børnene selv kan pille det sidste papir af og man skåner pædagoger for at skulle åbne X antal figenstænger dagligt.
  • Lav evt rugbrød med frugter, det er sjovt og spændende. Smør rugbrødet med buko naturel og læg små skiver frugt på, feks kiwi og jordbær, ser rigtig pænt ud, men smager også godt.
  • Bag en masse til fryseren i weekenderne eller om aftenen, feks pølsehorn, pizzasnegle, bananpandekager, små burgere, små pizzaer. Det er hyggeligt at få med af og til som supplement til rugbrødet.
  • Steg feks frikadeller med alverdens grøntsager, som ærter, majs, peberfrugt, børnene vil elske de fine farver inden i frikadellerne.
  • Man kan med fordel stege frikadeller, kylling stykker, kødboller, kalkun, kyllingelår, fiskefrikadeller og have liggende i fryseren, hvis man laver madpakker dagen før kan de snildt nå at tø op til næste dag i madpakken.
  • Man kan også koge grøntsager på forhånd til madpakken, feks majskolber, og skær i små stykker, blomkål, broccoli, og let kogte gulerødder til små børn.
  • Man kan også komme pasta med, man kan gøre dem anderledes ved at koge dem med frugtfarve, eller pastafarve, så kan man få dem i blå, lilla, rød, gul, grøn osv. Mega sjovt for børnene at spise.
  • Hvis ens barn elsker at få pålæg med, med remoulade eller mayonnaise, så brug det som smør og læg evt fiskefrikadellen ovenpå, på den måde smatter det ikke ud og barnet får det ønskede topping.
  • Hvis man laver lasagne kan man tage en stål muffinsform-bakke, og lave små lasagner i, præcis på samme som i et almindeligt fad. Børnene kan derefter spise dem kolde og nemme direkte fra madkassen.
  • Man kan lave meget skov mad i en muffinsform til madpakken, æggemuffins, rugbrødsmuffins, havregrødsmuffins, lasagne, pasta med revet ost, skinke og majs.

Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdningerne kommer fra hjertet. Produkterne er ting, som vi har håndplukket! //Mor-skab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *