Slow living – en livsstil, der giver dig tid til det vigtige

Af Ole Ditlev Nielsen, forfatter og foredragsholder – initiativ Nadia Andersen

Savner du også mere tid til at være sammen med dine børn? Din partner? Vennerne? Måske have tid til dig selv, et kreativt projekt, du gerne vil gå ombord i? Eller slet og ret bare få lidt ro på i hverdagen?

Vil du gerne have en hverdag, hvor du ikke hele tiden ligger i overhalingsbanen på motorvejen, men faktisk har tid til at hygge dig med dine børn? Opleve mere ro om måltiderne, mere nærvær og mindre stress om morgenen? 

Så er slow living med stor sandsynlighed noget for dig. Du behøver ikke at sige dit job op og flytte til en ødegård i Sverige for at leve lidt langsommere, men det kommer heller ikke af sig selv. Slow living indebærer, at du overvejer grundigt, hvad der er vigtigt for dig, og hvad der giver dig glæde og mening i hverdagen. Og du efter denne overvejelse er villig til at træffe de valg og især fravalg, der gør et liv med mere ro på muligt.  

Foto: Emilie Haut

Hvad er slow living?

Slow living er først og fremmest en livsstil. Det er en måde at leve på, hvor du ikke sætter lighedstegn mellem mere og bedre. Det er et liv, hvor du hellere vil gøre tingene godt frem for at gøre dem hurtigt, og prioriterer kvaliteten i dine relationer og handlinger højere end kvantiteten. Lever du et liv med slow living værdsætter du minutterne og timerne frem for at tælle dem. Du ved, at ting tager tid, og du har ikke travlt bare for at have travlt. Alt for mange af os løber hurtigere og hurtigere uden at komme ud af stedet. Slow living er en vej ud af dette amokløb, en anden måde at leve på.

Slow living er i dag en verdensomspændende bevægelse, der oprindelig udsprang af tankegangen om slow food. Den opstod i Italien i 1986, da den kendte italienske madskribent Carlo Petrini, organiserede en protest mod, at McDonald’s åbnede en filial ved Den Spanske Trappe i Rom. Han følte, at amerikansk fast food stod for alt det modsatte af det Rom var kendt for; skønhed, fordybelse, gode råvarer, god tid og god snak med familie og venner under et måltid

Slow food er siden slået igennem i mange lande, også Danmark, men langsombevægelsen har et bredere sigte. Slow living omfatter begreber som slow workslow homes, slow parentingslow sex og slow cities – to danske byer, Mariager og Svendborg er faktisk officielt Citta Slow-registrerede.

Om det er langsom mad, langsomt forældreskab eller langsom sex – det er et liv og en livsstil, du kan beslutte dig for.

Ole Ditlev Nielsen, forfatter og foredragsholder – Foto: Emilie Haut

Min egen vej ind i slow living 

I 2014 sagde jeg et godt job op for i stedet at leve et langsomt liv med tid til det vigtige. Jeg havde gode kolleger, en fornuftig løn og pensionsordning. Jeg kunne have haft det job, resten af mit liv. Alligevel var det som om, at der manglede noget. Jeg sad i S-toget klokken 7 om morgenen og så ud på regnen, mens jeg var ked af at være gået så tidligt, mens mine børn Cecilie og Mikkel var urolige og trætte. Jeg følte, der var en afstand, mellem det, jeg gerne ville, og det jeg gjorde. Det, jeg ville var at hygge mig med børnene, skrive bøger, rejse, tage i skoven og tænde bål om lørdagen, bage boller, være til stede og nærværende, uden stress. Det jeg gjorde var at gå hjemmefra før syv om morgenen, aflevere i institutioner, arbejde en masse og alligevel føle, at jeg ikke nåede det, jeg skulle. Der var altid flere mails at besvare, Power Point-slides at lave eller møder at gå til med lange dagsordener, lunken kaffe og tør chokoladekage.

Til sidst blev denne afstand for stor, og jeg sagde op. De sidste fem år, har jeg levet af at skrive bøger, holde foredrag og undervise freelance. Jeg står tidligt op og når at lave morgenmad, inden børnene vågner. Jeg arbejder typisk til 13.30 og henter Mikkel tidligt, så vi har gode, lange eftermiddage sammen og er hjemme, når Cecilie kommer hjem fra skole. I weekenderne tager vi på Kalvebod Fælled, og vi rejser sammen mindst en måned ad gangen en gang om året, uden planer og en masse sightseeing. Vi er lige kommet hjem fra en måned på Yucatan-halvøen i Mexico, hvor vi svømmede, spiste en masse tacos og ikke foretog os ret meget andet.

Det er et mere usikkert arbejdsliv, også i økonomisk forstand. Inden jeg sagde op, drøftede vi det grundigt derhjemme. Hvad kunne vi spare på? Kabel-TV og andre dyre abonnementer blev sagt op, vi lod være med at købe den bil, vi ellers havde talt om. Der var ting, vi mistede, men der var også ting, vi fik. Mere ro på, mere tid, kortere institutionsdage for vores børn. Jeg kunne tage mig mere af de praktiske ting derhjemme og derved aflaste min hustru Kirstine, der har et fuldtidsjob, som hun er glad for. Det var et valg vi traf som familie, og selvom vi ligesom alle andre familier har vores udfordringer, er det et valg, vi aldrig har fortrudt. Vi planlægger ikke alle vores aktiviteter med børnene, men forsøger at give dem tid, plads og rum til at være børn. Når vi taler med andre familier, siger de, at de godt kunne tænke sig det samme, men at det ikke kan lade sig gøre.

Jeg er uenig. Det kan godt lade sig gøre. Man kan godt leve et langsomt liv i Danmark i 2019. Det handler om at beslutte sig for det og gøre op med sig selv, om man er villig til at leve med de afsavn, der følger med det langsomme liv. Når jeg tænker på, hvad vi som familie får med slow living, er jeg slet ikke i tvivl om, at det er det rigtige.

Tag små skridt ad gangen 

Når vi ønsker at skabe en forandring i vores liv, drømmer vi ofte om den store revolution. At det hele skal blive bedre på én gang. Sådan er virkeligheden sjældent. Jeg tror ikke, at der er noget quick fix for den travle børnefamilie. Det gælder også slow living. Det er noget, du og din familie kan indføre med små skridt ad gangen. I kan starte med de 5 tips herunder, der trækker på principperne i slow parenting og på slow living i det hele taget.

Foto: http://melissajean.com.au #melissajeanbabies

5 tips til at komme i gang med slow living som børnefamilie:

1. Overvej, hvad der er vigtigt for jer.

Hvad gør jer glade som familie, og hvad synes I, er meningsfuldt? Tal også om, hvad I tror, der vil ske, hvis I beslutter jer for at leve langsomt. Hvilke gode ting, vil det føre med sig? Det er ofte nemmere at lave forandringer i tilværelsen, hvis vi ved, hvorfor vi gør det og kan se de positive forandringer for os. Det motiverer.

2. Giv økonomien et tjek

Den her lyder måske kedelig, men at frigøre penge i det månedlige budget kan virkelig hjælpe slow living på vej, især hvis I gerne vil gå ned i tid på jobbet eller sige det helt op. I vores familie har vi opsagt dyre abonnementer, omlagt lån, solgt de ting, vi ikke bruger på Den Blå Avis eller på loppemarkeder, lejet vores bolig ud, når vi tog på ferie, og vi køber kun ind en gang om ugen. Kan I gøre det samme hjemme hos jer?

3. Lav en postkasse til gode gerninger

Find en papkasse eller en skotøjsæske. Sæt låget på og skær et aflangt hul i toppen, så den ligner en post- eller pengekasse. Mal den i festlige farver og gør det sammen. Lad derefter hvert familiemedlem skrive 5 sedler med forslag til en god gerning.  Hjælp naboerne, bag boller til mor, ryd op på lillesøsters værelser, lav en madkurv til mormor og morfar og overrask den med et besøg. Hjælp de yngste med at skrive på sedlerne, men lad dem selv finde på. Tag kassen frem et par gange om ugen, lad en af børnene løfte låget og med lukkede øjne trække en seddel. Derefter udfører I den gode gerning, der står på sedlen.

4. Brug en formiddag på biblioteket

Biblioteker er både en gammeldags og en langsom aktivitet, men bøgernes verden er et fantastisk sted at gå på opdagelse i for både børn og voksne. Mange biblioteker gør i dag meget for at være et indbydende sted for børn, men prøv også at gå på opdagelse uden for børneafdelingen. Find for eksempel nogle rigt illustrerede fagbøger – emnet kan være hvad som helst – og sæt jer i et roligt hjørne og tal dæmpet om det, I ser i disse bøger.

5. Lav mad i en slow cooker

Principperne i slow food er rigtig gode, men slow food kan ofte blive et weekendprojekt, fordi hverdagene er for travle. Overvej derfor at lave mad i en slow cooker. Vi har meget glæde af vores. Om morgenen putter vi for eksempel kød, grønsager, rød karrypasta og en dåse kokosmælk ned i vores slow cooker om morgenen og tænder for den. Resten af dagen passer den sig selv, og om eftermiddagen har der spredt sig en dejlig duft af god mad i hele huset. Så skal der blot koges lidt ris til. Husk, at slow food ikke kun handler om maden og råvarerne, men i lige så høj grad om at spise sammen og tage sig god tid til det.

Ole Ditlev Nielsen – Foto: Emilie Haut

Om Ole Ditlev Nielsen

Ole Ditlev Nielsen er forfatter, underviser og foredragsholder. Han driver 20skridt.dk, hvor han gennem bøger, blog, mailingliste og kurser hjælper travle danskere til et liv med mere tid til det, der giver mening og glæde. Han har skrevet den anmelderroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening, der giver en introduktion til langsombevægelsen og dens filosofi samt et væld af konkrete råd til en hverdag med slow living. Ole bor i Ørestad, er gift med Kirstine og far til Cecilie på 10 og Mikkel på 8. Du kan læse flere af Oles artikler om slow living på hans blog www.20skridt.dk/blog

Link til Slow living-bogen:  https://www.saxo.com/dk/slow-living_ole-ditlev-nielsen_paperback_9788740967005

Ole Ditlev Nielsens bog om Slow Living

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.