Kemo-mor: Gode råd til hud, hår og krop

Af Maria Lyngsø Hougaard

Føljeton: Jeg er 38 år og mor til to små drenge. Jeg har haft brystkræft og går nu igennem et kemoforløb. Da jeg selv har haft meget glæde af at læse om andres forløb og erfaring, har jeg besluttet at dele – i håb om at andre kan have glæde af mine.

NB: Selvom du ikke er i kemoterapi eller har kræft, kan du sagtens bruge mange af nedenstående råd til at styrke hud, hår og helbred i almindelighed!

Hår, øjenvipper og øjenbryn
Vi kan alle få brug for lidt hjælp til tyndt hår, manglende bryn og korte øjenvipper. De har det med at tynde ud i forbindelse med graviditet, amning, overgangsalder, sygdom – og særligt når man går igennem kemoterapi! Jep, først ryger håret og senere går det ud over vipper og øjenbryn, selvom du ikke nødvendigvis mister dem alle. Revitalash og Revitabrow udsprang af en ide, som en amerikansk øjenlæge fik, da hans kone blev kræftsyg og var ked af at miste sine vipper og bryn. Der er nemlig nogle øjendråber ved navn Lumigan mod øjensygdom, der også har den effekt, at øjenvipperne begynder at vokse. Med den viden lavede han nogle produkter til sin kone, der skulle give vipper og bryn ny vækst. Og de kan selvfølgelig også bruges af alle andre, der ønsker mere og tykkere hårvækst. Jeg er næsten færdig med kemoterapien og har stadig mine bryn og vipper (dog i en mere udtyndet udgave), og jeg har især kunne se Revitabrow virke, idet der kom bredere bryn, fordi jeg ramte lidt udenfor med den pind, man smører det på med.
Læs om vippeserummet HER
Læs om øjenbrynsserummet HER

Revitalash til bryn, vipper og hår

Tør og grå ansigtshud
Kemoterapi går efter hurtigdelende celler, hvilket også er hudens celler. Jeg kunne nærmest se mine rynker blive dybere uge for uge, så nu sørger jeg for god ansigtspleje og fugtgivende creme. Her er jeg på mange sider for kvinder i kemoterapi blevet anbefalet Avénes XeraCalm, der er til meget tør hud, samt kløestillende. Huden vaskes med en olie, der føles virkelig lækker mod ens ansigtshud – kan også bruges til kroppen.
De har også Avéne Tolerance, der er god til at fjerne make up med. Jeg anede ikke, at Avéne faktisk målrettet arbejder med produkter til patienter i kemoterapi, men det er faktisk en af deres specialer. Produkterne kan købes på Apoteket og kan selvfølgelig bruges af alle. Jeg kan personligt også anbefale deres lille geniale creme til røde babynumser og ømme amme-brystvorter, der hedder Cicalfate Repairing cream. Jeg bruger den også til brandsår og rister – den er så god.
Læs om ansigtscremen HER
Og om deres arbejde med folk i kemoterapi HER.

Avénes meget lækre produkter

Tørre slimhinder
Man kan lide af tørre slimhinder af mange årsager. Men det er noget stort set alle kemopatienter skal forholde sig til, at kemo er hård ved netop slimhinderne – øjne, mund, næse, tarmene og ja, forneden. PS til sidstnævnte anbefales det af mange at bruge mandelolie. I forhold til øjnene fik jeg opdateret styrken i mine brilleglas, så jeg kunne droppe mine linser, hvis øjnene bliver for tørre. Til næsen har Apoteket en næsespray med sesamolie. Sørg for, at din mundhule ikke tørrer ud, for det danner grundlag for mundsvamp – av og ad! Apoteket har nogle tabletter og en tandpasta mod mundtørhed – og helt almindelig tyggegummi er også godt.

Immunforsvar og tørre slimhinder
Det her er et virkelig vigtigt tip, hvis du spørger mig og min zoneterapeut (og kemo-mentor) Lisbeth Hecksner, der har specialiseret sig inden for kræft. Aloe Vera drik virker positivt for både immunforsvaret samt slimhinderne. Begge dele noget som kemoen er rigtig hård ved. Så det anbefales at anskaffe flydende Aloe Vera drik (kan fx købes i Matas) og drikke 3-4 shots hver dag. Nu ved jeg jo ikke, hvordan det ville have været, hvis jeg ikke havde indtaget disse shots, men jeg har ikke haft de mange problemer med slimhinderne, som jeg hører om fra andre i kemobehandling.

Aloe Vera omtales af mange som det bedste værn mod tørre slimhinder og dårligt immunforsvar

Mangel på hår
Skaldede hoveder er ofte symbol på kemoterapi, og sådan er det i hvert fald, når man skal behandles for brystkræft. Håret falder af nogle uger efter den første kemo kaldet “EC”, og for mange begynder det at vokse en smule igen under den anden form for kemo, der hedder Taxol. Hvis du gerne vil hjælpe det på vej, så er der forskellige produkter på markedet. Jeg er selv i gang med “Volume Enhancing Form” fra Revitalash, som jeg bruger hver aften, inden jeg går i seng. Og så Gibidyl shampoo, som jeg vasker de millimeter lange hår i, når jeg er i bad.
Læs om hårskummet HER
Læs om shampooen HER

Gibidyl Advanced Shampoo

Øm og “sovende” hovedbund
Når håret begynder at løsne sig under kemoterapi, bliver hovedbunden øm, og senere hen ønsker man, at håret begynder at vokse igen. Hvis du gerne vil stimulere og give lidt kærlighed til hovedbunden, så kan jeg anbefale hovedbundsbørsten fra Karmameju – og så skulle amerikansk olie (Ricinusolie) være god for hovedbunden – så måske en selvgjort hovedbundsmassage vil gøre dig godt.
Læs om hovedbundsbørsten HER

Vækkelse af hovedbunden

Ekstra bonus til ansigtet
Jeg giver min ansigtshud en opkvikkende børstning med Karmamejus ansigtsbørste, når overskuddet er der. Den lille børste stimulerer hudens blodcirkulation, udglatter fine linjer, fremmer lymfedrænage og er så blød, at den også kan bruges til at forkæle babyer by the way. Og så blev jeg af en anden kemopatient anbefalet collagenpulver fra Vild Nord for også at arbejde på huden indefra.
Læs om ansigtsbørsten HER (+ video med vejledning)
Læs om Collagen pulveret HER

Karmamejus tørbørster, der stimulerer hud og lymfer

Kroppens hud og lymfer
Lymfeknuder og lymfocytter spiller en væsentlig rolle i kroppens forsvarssystem f.eks. over for infektioner og sygdom. Derfor er lymfesystemet virkelig vigtigt både for os alle, men også under kemoterapien for dem af os, der skal igennem det. Noget der kan stimulere lymfesystemet er tørbørstning af kroppen. Du hjælper simpelthen kroppen med at udrense, blandt andet fordi du stimulerer dit lymfesystem og hjælper transporten af affaldsstoffer ud af kroppen. Her fandt jeg ud af, at det er super vigtigt, hvilket børste man køber. Jeg købte en i en helsebutik, der var alt for hård i børsterne – det gjorde simpelthen for ondt, som små pigge i huden. Så hvis du har prøvet det og dermed opgivet tørbørstning, så giv andre børster et forsøg. Jeg endte med BUFF fra Karmameju, og den var noget helt andet.
Læs om tørbørsten HER

Plejeprodukter uden for meget skidt
Jeg hører indimellem folk sige, at de ikke lige kan overskue det der med at finde og købe produkter, der ikke er fulde af skidt. Det er ofte overskuddet, der mangler. Men meget tyder på, at de ting, vi fylder vores krop med og smører på den, virkelig har noget at sige, når det kommer til de sygdomme, vi får og bøvler med. I min søgen er jeg blandt andre stødt ind i Ecooking, der meget nemt kan købes hos fx Matas og er udviklet og produceret i Danmark. Deres vision er at udvikle produkter, der virker, men som indeholder så meget naturlighed og økologi som muligt med omtanke for miljøet. Og til fair priser. Mange af deres produkter er helt uden skidt, men du kan tjekke hvilke, der frikendes helt (og hvilke der ikke gør) i appen “Kemiluppen”, hvor du generelt kan tjekke, om der er hormonforstyrrende stoffer og andet skidt i de produkter, du køber.

En af de serier, der tænker på dit sundhed og miljøet

Kosttilskud
Nogle mener, at kosttilskud kun er godt for producentens pengepung, men jeg er (sammen med mange andre) af den overbevisning, at kosttilskud kan gavne ens sundhed og velbefindende. Når kroppen går noget så hårdt igennem som kemoterapi, fik jeg i hvert fald lyst til at give den tilskud. Jeg er blevet anbefalet følgende kosttilskud under kemoterapien:
– C-vitamin “OmniC” fra Biosym på 500 mg, men tag gerne flere tabletter dagligt, da kroppen har virkelig brug for det under kemoen
– Gurkemeje fra Natur-Drogeriet
– Multivitamin “Omnimin” fra Biosym
– D-vitamin D-Pearls 80 fra Pharma Nord (jep, den stærke udgave her)
– Mælkesyrebakterier “Symbioflor +” fra Biosym
– Selen fra Pharma Nord
– Fiskeolie
– Magnesium Citrat fra Solaray
Sørg for at købe nogle mærker, der er lavet på gode ingredienser som fx mærker som BioSym og Solaray. Det er ikke lige meget, hvilke mærker du køber, da nogle kosttilskud er lavet så dårligt/billigt og syntetisk, at det kan være lige meget (og nej, jeg er ikke betalt eller bestukket for at skrive dette – har intet samarbejde med disse mærker – læs evt selv op på det).

Forskellig kosttilskud

Metalsmag i munden
Forbered dig på at få metalsmag i munden under EC-kemoen. Først kommer kvalmen, og når den stilner af kommer metalsmagen – sådan var det i hvert fald for mig. Og det er virkelig ikke særlig rart. Jeg fik lyst til at spise hele tiden – særligt salte ting – for det var de eneste tidspunkter, jeg ikke kunne smage metallet. Jeg sørgede for at have en masse gajoler – også en pakke liggende under puden til når jeg vågnede om natten og ikke kunne holde smagen ud.

Cdb dråber eller ej?
I forbindelse med kræft kan Cannabis dråber/Cdb dråber bruges på to forskellige måder; til at forsøge at dræbe selve kræften og til at mindske bivirkningerne. Jeg besluttede mig for at give det en chance i forhold til bivirkningerne. Her anbefales 30% cdb dråber – der findes også lavere procenter, men når det kommer til kemoterapi, skal der nogle procenter til. Men i disse dråber mod bivirkningerne er der ikke thc i (jo Max 2 %), hvilket er det man bliver skæv af. Nu er det jo altid svært at vide, hvordan man ville have haft det, hvis man ikke havde gjort/taget noget. Jeg kan kun sige, at jeg var overrasket over, at jeg kom relativt ok igennem det, når det kom til kvalmen. Jeg havde kvalme en uges tid, hvilket var ret ubehageligt, men jeg kastede ikke op, og jeg kunne godt spise og drikke.
Læs evt. hvad Kræftens Bekæmpelse mener om Cannabis dråber

CBD olie mod bivirkningerne

Zoneterapi for immunforsvar og “hjernen”
Okay, jeg kan lige så godt være ærlig; jeg er ret vild med zoneterapeut Lisbeth Hecksner på Østerbro i København. Vi mødte hinanden første gang for 5 år siden, da jeg kom til Lisbeth for at få hjælp til at sætte fødslen i gang. Og så har hun været en del af mit liv mere eller mindre lige siden og hjulpet under fertilitetsbehandlinger, fødsel nummer to osv. Lisbeth har specialiseret sig indenfor fertilitet-graviditet-babyer og så indenfor kræft. Og en ting er, at hun giver den bedste zoneterapi til mine fødder, så har hun også en kæmpe viden indenfor disser områder, som hun hele tiden holder sig top-opdateret på. Hun er så passioneret, at hun i en alder af 69 år overhovedet ikke ser sig selv gå på pension, men stedet deltager i webinarer med eksperter fra udlandet, trykker kræftramte børn under fødderne på Riget osv. Så når jeg går fra Lisbeth efter et zoneterapi-boost, så går jeg også derfra med en masse ny viden og erfaringsdeling. Seje kvinde. Elsker det!

Zoneterapeut Lisbeth Hecksner – en sej kvinde, der konstant søger ny viden og gerne deler ud og hjælper i øst og vest

Akupunktur under kemoterapi
Når man researcher på, hvad der kan hjælpe mod bivirkninger under kemoterapi, så er der rigtig mange, der nævner akupunktur. Jeg blev anbefalet Gisli Magnusson i Hellerup ved København og tog til ham første gang på den dag, hvor jeg skulle starte kemo op. Med sine nåle sætter han gang i det immunforsvar, der hamres i bund af kemoen og som skal løfte sig igen inden næste kemo. Gisli er meget engageret og har en masse gode råd og viden.

Det var alt for nu! Jeg vil løbende opdatere artiklen, hvis der kommer nye råd og erfaring til. Du, læser, må meget gerne skrive herunder, hvis du har et godt råd, som du synes, vi skal dele med hinanden.

Læs evt. forrige artikel i følgetonen HER.

24 tanker om "Kemo-mor: Gode råd til hud, hår og krop"

 1. Hej
  Tak for god artikel. Genkendte mange ting….
  Startede 20/7-21 på kemo, og mit forløb er det samme som dit.
  Jeg “larmer” lidt i området, hvor jeg bor, da jeg ikke vil ha paryk. Folk glor, nogle blir forskrækkede, men jeg får også mange smil , og det er dejligt.
  Det er også dejligt at kunne springe på hovedet i Øresund hver dag, uden at bekymre sig om det lange våde hår bagefter, og voks på overlæben er heller ikke nødvendigt pt. Og det er jo positivt haha

  Held og lykke til dig i livet.

  Bedste hilsener

  Charlotte Newton

  1. Hej Charlotte
   Tak for din søde besked! Ja, det kan være helt ok ikke at skulle barbere sig for en tid;-) Og godt at se de positive sider. Fedt du ikke bekymrer dig om dit skaldede hovede. Jeg syntes, at det var ret koldt uden et tørklæde eller hue.
   Jeg ønsker dig en rigtig god rejse igennem kemolandet, og at du kommer rigtig godt ud på den anden side og får et langt og dejligt liv!
   De bedste hilsner Maria

 2. Hej Maria
  Sikke mange gode tips. Mange tak !
  Jeg går hos center for kræft og sundhed i Kbh, som har sagt til mig, jeg skal holde mig fra kosttilskud. Synes nu det lyder godt hvad du skriver om Alovera drik, så det er jeg fristet til.
  Er netop opereret for brystkræft og starter kemo på fredag. Har lyttet til din anbefaling og netop købt øjenvippeserum og også til bryn.
  Ved du hvornår det er bedst er bruge i forløbet?
  Har lyttet mig til efter kemo afslutning, læser det som du har brugt det, imens du fik kemo og det er jeg nysgerrig på.
  Kan du mon sætte ord på det? Hvor mange gange kemo fik du?

  1. Hej Anita
   Ja, lægerne har det med at fraråde kosttilskud. Jeg tror ofte, at det skyldes, at de så ikke skal gå ind i hver enkelt produkt og vurdere. Følg din mavefornemmelse. Jeg satte mig selv ind i tingene og lod være med at vende det med min onkolog. En anden onkolog sagde til mig, at kost tilskud ikke var farlige under kemo, men blot altid var penge lige ud af vinduet. Han var meget sort/hvid – det er jeg ikke:-) Jeg tog den medicinske og lægelige behandling der og supplerede så med den måske lidt mere alternative – og spille på to heste:-) Læs evt denne artikel, der virkelig var en øjenåbner for mig: https://www.information.dk/debat/2015/09/brev-ung-kraeftsyg
   Jeg begyndte først at bruge serum til bryn og vipper, da de begyndte at ryge af under de sidste 9 kemoer. Der begyndte mit hår også at pible frem igen, og jeg begyndte at bruge hårserummet. Grunden til at jeg ikke brugte det før var, at jeg tænkte, at de “døde” hår først skulle væk, så de nye hår kunne boostes med en serum. Jeg fik 3 EC og 9 Taxol.
   God ide med Aloe Vera drik – det booster immunforsvaret om alle omstændigheder.
   Jeg kan anbefale dig at besøge Lisbeth Hecksner på Østerbro – ud over at være zoneterapeut er hun også en “klog kone” og ved helt vildt meget om kræft og kræftbehandlinger – og hvad du kan gøre under kemo for at komme bedst muligt igenne,. Hun er så inspirerende, synes jeg.
   Rigtig meget held og lykke med det hele.
   De bedste hilsner Maria

 3. Mange tak Maria for at tage dig tid til en tilbagemelding og at være konkret. Det giver mening.
  Ja, I forhold til alternativ behandling, vil det nok altid være de evige dilemmaer, så længe det ikke forstyrer medicinsk behandling og så må man træffe et valg.
  Lisbeth står også på min liste, ud fra din anbefaling, jeg bor også på Østerbro, hun skal helt sikkert have et besøg.
  Bedste hilsner
  Anita

  1. Ja, der synes jeg virkelig den artikel gav mig et godt blik på det med at tage det bedste fra to verdener, der ofte har svært ved at anerkende hinanden😊
   Godt forløb til dig!
   De bedste hilsner Maria

 4. Hej Maria,

  Fin artikel med god info. Håber at du efterhånden er ved at være på den anden side.

  Efter at have læst din artikel vil jeg bidrage med et par præciseringer og supplerende kommentarer.
  Brystkræft behandles forskelligt alt efter hvilken type kræft, der er tale om (østrogenfølsom, HER-2 positiv m.fl.), kræftens ”biologi” (knudens størrelse, aggressivitet mv.) samt kvindes alder. Jeg får således ikke Taxol, men to andre typer af kemo. som gives over 6 gange.

  Mht. alternativ behandling så skal man være lidt varsom, da det, i min optik, ikke kun er et spørgsmål om overbevisning (konventionelle behandling vs. den alternative). Jeg har selv en østrogenfølsom brystkræft, og det betyder bl.a. at man skal holde sig fra kosttilskud, der tilstræber at regulere hormonaktiviteten (fx produkter til kvinder i overgangsalderen). Så jeg tænker at hvis man vil den alternative vej, så skal man blot sikre sig, at det er ok i forhold til den type kræft man har, og den medicin man i øvrigt får, så effekten heraf ikke nedsættes.

  Som du ganske rigtigt skriver, så påvirkes slimhinder (bl.a. næse og mund). I den forbindelse fik jeg svamp i munden, som noget af det første. Jeg har fået udskrevet (mere) medicin til at slå det ned, men har fået anbefalet ProlacSan, som er en sugetablet med mælkesyrebakterier. Det hjalp mig til hurtigt at få en mund, der var til at holde ud 😊

  1. Kære Heidi
   Mange tak for dine input:-)
   Du har helt ret i, at man skal sætte sig ind i alternativ behandling og konventionel for at kunne tage de rette beslutninger. Det er mit indtryk, at mange læger siger, at man ikke skal tage kosttilskud for at de ikke skal forholde sig til de enkelte. Min onkolog sagde, at det ville han ikke anbefale, fordi det var penge, der kun kom producenten af kosttilskudene til gavn = han tror ikke på kosttilskud. Og der er jeg bare af en anden overbevisning.

   Så klart man skal sætte sig ind i, at det ikke ødelægger den behandling, man er i gang med. Men min erfaring er også, at mange læger/onkologer er lidt sort/hvide, når det kommer til kosttilskud/det alternative.

   Tak for input:-)

 5. Hej Maria.

  Super god artikel 🙂

  Jeg har selv fået konstateret brystkræft Marts i år, og er påbegyndt kemo behandlingen, og er indtil videre sluppet for de vilde bivirkninger.

  Jeg har længe ledt lidt efter nogle serummer til bryn og øjenvipper, da jeg er mega nervøs for at miste dette også, så jeg skal helt sikkert have fat i det du nævner her, og ser frem til at prøve det og se om det virker 🙂

  Jeg bruger i forvejen Ecooking, og er mega glad for produkterne, så de kan helt sikkert anbefales.

  1. Hej Lene
   Hvor dejligt at høre, at min artikel kan bruges:-) Men jeg er selvfølgelig ked af at høre, at du også er igennem dette forløb!
   Jeg synes, de serummer er effektive. Jeg skulle i hvert fald lige styre, hvor jeg puttede det på ved øjenbrynene, så der ikke kom tykkere hår uden for øjenbrynet:-)
   Held og lykke med det hele!
   De bedste hilsner Maria

 6. Hej Maria.
  Tusind tak for dine gode råd.
  Jeg har et par spørgsmål til cannabisdråberne. Hvorfor skal det være 30 %? Hvor købte du dine dråber, og hvor mange og hvor tit tog du dem?
  Vh. Tina

 7. Hej Maria.

  Tusind tak for de gode tips! Jeg har allerede fulgt flere af dem.

  Jeg har et par spørgsmål til cannabisdråberne. Hvorfor skal det være 30 %? Hvilket mærke købte du og hvor? Plus hvor mange dråber tog du om dagen?

  Vh. Tina

  1. Dejligt at høre Tina!

   Jeg brugte noget fra CannaNordic – jeg fik at vide, at den skulle op på 30 % for at have en effekt over for noget så stærkt som kemo.
   Daglig opstarts dosis er 5-7 dråber – jeg tog dem om morgenen under tungen.

   Held og lykke med det:-)

 8. Hej Maria,
  Tak for de gode råd og en rigtig fin artikel.
  Mht til collagen pulveret, er dette noget du startede op med da du mistede håret eller hvornår i forløbet?

  Jeg er ved at tabe håret nu i forbindelse med mit kemo forløb og første omgang kemo for to uger siden, og er ved at “forberede” mig yderligere på det videre forløb og hvad fremtiden måtte bringe.

  God søndag.
  Hilsen Michella

  1. Kære Michella
   Beklager det sene svar. Jeg kan faktisk ikke huske det – collagen pulveret er til huden. Til håret kan jeg anbefale Gibidyl shampoo:-)

  2. Hej Maria

   Jeg står overfor er højdosis kemobehandling og jeg har læst dit indlæg her med stor interesse. Jeg føler mig lidt på bar bund så jeg vil hapse så mange af dine råd som jeg kan.

   Der er mange af dine links der ikke virker, måske du gerne vil vide det 🙂

   Har du nogen gode fif til hvor jeg kam læse mere. Du nævner sider for kvinder i kemobehandling. Er der nogle du vil anbefale?

   Mange hilsner
   Freja

   1. Hej Freja
    Jeg har ikke fået notifikation om din besked, så med risiko for, at det er for forældet, svarer jeg alligevel:-)
    Håber du er godt i gang, og det ikke er for voldsomt for dig!
    Jeg får kigget på de links fluks – det er altid det svære ved artikler med links, når de ikke er nye mere.
    Jeg er bandet andet med i Facebooksiderne: Brystkræft kun for kvinder og Ungbrystkræft under 45 år – der er rigtig mange gode tråde og spørgsmål.
    Rigtig meget hold og lykke i processen.

 9. Hej Maria
  Hos hvilken forhandler købte du dine 30% cdb dråber.
  Jeg kan ikke finde den flaske der er på foto, har søgt efter den online, men finder ingen flasker der ligner den.
  Har forhandleren ændret label – logoet på deres flasker,.
  Jeg kan kun se på dit foto der står noget med …….Nordic og 10 ml 30 % økologisk CBD dråber på dansk.
  Håber du vil hjælpe med navnet på firmaet.
  Og med følger der en doserings vejledning med flasken, når man køber den mon ?.
  Jeg har lige fået konstateret brystkræft, og fik i august bort opereret venstre bryst.
  Jeg er lige gået i gang med min kemo behandling.
  Og tænkte det var en god ide med CBD dråber, så det evt. kan lindre nogle af bivirkningerne.
  Jeg har også tænkt mig at følge nogle af de andre gode råd, som du har skrevet.
  Mvh. Betina

 10. Hej Igen Maria 🤗
  Du behøver ikke offentliggøre min første kommentar sendt til dig 29/9-2023.
  Og du behøver heller ikke besvare mit spørgsmål. 😊😊
  Jeg fandt nemlig svaret på mit spørgsmål, blandt de andre kommentarer, som du har besvaret bla. Til Tina hvor du skrev til hende:

  JUNI 28, 2022 KL. 8:58 AM
  Dejligt at høre Tina!
  Jeg brugte noget fra CannaNordic – jeg fik at vide, at den skulle op på 30 % for at have en effekt over for noget så stærkt som kemo.
  Daglig opstarts dosis er 5-7 dråber – jeg tog dem om morgenen under tungen.
  Held og lykke med det:-)

  Undskyld ulejligheden mvh. Betina 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.