Sangerinde Mathilde Falch har et refluks-barn

Jamen det er jo helt normalt at babyer græder meget!

Det er sætningen, som mange forældre bliver mødt med, når de søger hjælp i sundhedssektoren med deres grædende baby. 

“Da der desværre stadig kun er meget sparsom forskning på refluksområdet, er vi mange, der oplever, at lægerne ikke ved, hvad de skal stille op, selvom de gerne vil hjælpe børnene,” forklarer sangerinde Mathilde Falch, som har prøvet netop det. Mathilde ved godt, at babyer græder, og at det er hårdt at være nybagte forældre, men når hendes søn Leo havde skreget af smerte i 20 timer, var Mathilde slet ikke i tvivl om, at der var noget helt galt.

En hård start på livet

Efter en hård fødsel var Mathilde lykkelig over at være blevet mor, og glædede sig til at bringe Leo hjem i trygge og hyggelige omgivelser. Men efter nogle uger, begyndte Leo at græde alle hans vågne timer. Han skreg af smerte i op til 20 timer om dagen. 

Hos lægen blev de mødt med en forklaring om, at det måtte være kolik. Hvilket Mathilde hurtigt fandt ud af var en skraldespands-diagnose som bruges, når lægen ikke har en løsning til forældrene. 

“Det var den mest forfærdelige følelse, jeg nogensinde har haft – at se mit barn i smerte og ikke være i stand til at trøste ham, hjælpe ham og fjerne smerten,” fortæller Mathilde på sin hjemmeside refluksfamilie.dk

Heldigvis accepterede hun ikke kolik-diagnosen og begyndte at finkæmme internettet for mulige forklaringer på Leo’s voldsomme smerter og gråd. Hun fandt frem til at det måtte være refluks, han led af. Refluks kaldes også for syregener og kan forekomme som smertefulde sure opstød og halsbrand hos især babyer. 

Leo har refluks i svær grad

Mathilde skulle kæmpe meget med sin læge for at blive henvist til en børnelæge, så Leo kunne blive undersøgt for refluks. Det var først efter, at hun brød ud i gråd, at der faldt en henvisning. Leo blev diagnosticeret med refluks i svær grad og fik udskrevet medicin af børnelægen. Medicinen hjalp men kurerede ikke lidelsen helt, og Mathilde fortsatte med at lede efter løsninger, der kunne lindre Leo’s smerter. 

En kamp med systemet

Mathilde har ud over at gå igennem det at blive mor også skulle kæmpe for at få det danske sundhedssystem til at anerkende sit barns lidelser. Hun har måtte bruge sine sidste kræfter når Leo endelig sov på at finkæmme internettet for forklaringer og bryde sammen foran lægen, før hun oplevede at blive taget seriøst. Mathilde ønsker ikke for andre nybagte forældre til et barn med refluks, at de skal gå igennem det samme. Derfor blev hun meget glad, da hun blev spurgt, om hun ville være ambassadør for bogen ‘Refluks – Hjælp din baby’, som er den første danske bog om emnet og skrevet af Jordemoder Camilla Kristensen og Journalist Maria Lyngsø Hougaard.

Første danske bog om refluks hos babyer

Forfatterne bag bogen Camilla Kristensen og Maria Lyngsø Hougaard så problemet med, at nybagte forældre til børn med sygdommen refluks selv blev nødt til at finde løsninger og researche på problemet på trods af den store mangel på overskud og energi. 

De har skrevet bogen ved at samle viden fra en række eksperter, udlandet og jordemødrene på Baby Instituttet, som har haft mange babyer med refluks i hænderne.

Det blev tydeligt, at diagnosen ikke er særlig anerkendt i Danmark, selv om det er en helt almindelig diagnose i andre lande. Der er minimal forskning på området, og derfor er det svært at finde frem til den helt rigtige løsning på den enkelte babys smertelindring. Der er nemlig stor forskel på, hvad der udløser refluks hos babyer, og derfor meget forskelligt, hvad der virker, hvis det overhovedet virker. 

En stor hjælp

Derfor er Mathilde Falch yderst begejstret for denne nye bog, som hun mener er vigtig både i forhold til at sætte fokus på emnet, men også i forhold til at andre i samme situation ikke længere behøver at bruge dyrebar tid på at finkæmme internettet for hjælp.

“Et af de elementer jeg synes er mest fantastisk ved bogen er, at forfatterne har samlet så meget god information, viden, forslag og brugbar erfaring. Bogen sparer derfor andre forældre for at skulle “lege detektiver” midt i deres refluks-helvede, ligesom jeg har gjort. Al den viden, indsigt og erfaring bliver ovenikøbet delt med en enorm omsorg og kærlig støtte til os forældre og ikke mindst til vores babyer, som har en alt for hård begyndelse på livet” forklarer Mathilde.

Bogen skaber rammerne for at nybagte forældre med en grædende baby kan finde ud af om symptomerne passer på refluks og på den måde opnå en større forståelse for situationen. Samtidigt med at der findes forslag til behandlinger i bogen.[

“Bogen giver en fin beskrivelse af forskellige behandlingsmuligheder også inden for kropsbehandling,” fortæller Mathilde, som sideløbende med Leo’s sygdom har uddannet sig zoneterapeut i håb om at kunne dele ud af sin viden til andre. 

“Der er brug for vidensdeling og fagligt materiale omkring refluks hos babyer. Der er mange forældre som føler, at deres børn og de selv ikke får den hjælp, de har brug for. Jeg tror, at bogen kan være med til at støtte op om forældrene til et udfordret eller sygt barn,” pointerer hun. 

Læs mere om bogen HER

Bogen “Refluks – Hjælp din baby” udkommer den 1. marts 2019 og kan købes HER.

En tanke om "Sangerinde Mathilde Falch har et refluks-barn"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.