Første danske bog om spædbørn med refluks

Af Maria Lyngsø Hougaard

“Refluks – hjælp din baby” er den første danske bog om spædbørn med refluks.​​
Det er et område, der deler vandene i Danmark i disse år. Mange eksperter ser en stigning på området, og de senere år har forældre oprettet støttegrupper på Facebook, hjemmesider samt råbt vagt i gevær, fordi de oplever at fagpersoner mangler viden om problemet eller at refluks negligeres.

Det ironiske er, at refluks hos babyer er en helt normal diagnose i mange andre lande, men herhjemme må forældre høre sætninger som “små børn gylper jo!”, “du er også førstegangsmor, ikke?” og “det er en
trend-diagnose”.

Hvorfor forholder det sig sådan?
Måske fordi refluks er en svær størrelse, der kan komme af mange forskellige grunde – fra mælke-allergi til stramt tungebånd. Og udmønte sig i smerte og opkast efter hvert måltid eller silent refluks med sure opstød. Og det der hjælper for én baby, hjælper ikke nødvendigvis den anden.

Så ud over at forældrene har en baby, der har det
meget skidt, skal de også kunne navigere i et emne, hvor der kun findes få fakta. Det er forældre, der af kærlighed til deres barn går gennem ild og vand og kæmper mod et til tider genstridigt system, selvom de selv er helt slidte.

Bogen har samlet den viden, vi på nuværende tidspunkt har på området. De mange grunde, der kan ligge bag refluksen. Alle de veje du som forælder kan gå for at finde ud af, hvad der virker for lige netop din baby. Og bogen kan forhåbentlig også give følelsen af ikke at være alene med beretninger fra forældre og eksperter, der brænder deres lys i begge ender for at hjælpe.

Det er jordemødre, der står bag bogen:

“Bogen har været særlig vigtig for os at skrive, da vi oplever at refluks er et stigende problem for babyer herhjemme. Og at de babyer, der har refluks også generelt har det værre end før i tiden. Vi har selv søgt efter mere viden om refluks hos babyer og har måttet sande, at det er et emne, der stort set ikke findes nogen bøger om – kun få internationale. Der findes heller ikke meget forskning på området og der er stadig mange uafklarede ender. Vii håber derfor inderligt, at der med tiden kommer mere viden og forskning på området – men det kan de babyer, der har det dårligt lige nu jo ikke vente på. Vi har derfor prioriteret bogen meget højt,”understreger Ditte Bach, jordemoder, der sammen med jordemoder Charlotte Utzon ejer B​​aby Instituttet og Det Private Barselshotel i Gentofte.​ 

page1image65596592

Forfatterne:

Jordemoder Camilla Kristiansen og journalist Maria Lyngsø Hougaard har skrevet bogen og samlet viden fra en række eksperter, udlandet, erfaring fra alle de babyer jordemødrene på Baby Instituttet​ ​har haft i hænderne samt forældrenes egne erfaringer.

“Refluks – Hjælp din baby” er skrevet på baggrund af alle de babyer med refluks, vi har haft i hænderne gennem årene på Baby Instituttet – og indeholder både praktisk og teoretisk viden. Det hele samlet på en måde, hvor det er overskueligt at gå til den teoretiske viden, og hvor vi, som noget helt unikt, har lagt stor vægt på også at komme omkring alt det, man selv kan gøre for at hjælpe sin baby,” siger jordemoder Camilla Kristiansen, der er forfatter til bogen.

Forfatterne Maria Lyngsø Hougaard og Camilla Kristiansen

Sangerinde Mathilde Falch har et refluks-barn

Sangerinde Mathilde Falch har i den grad prøvet på egen krop, hvad det vil sige at have et refluks-barn. Hendes søn Leo har svær refluks. Mathilde har startet sitet refluksfamilie.dk og er bogens ambassadør.

Mathilde Falch fortæller:

“Jeg er utrolig glad for det kæmpe store stykke arbejde, der er lagt i denne bog. Den sparer kommende forældre i at “lege detektiver” midt i deres refluks-helvede. Min søn Leo har refluks. Det har været det mest krævende og hårde år i mit liv. Jeg har været dybt ulykkelig. Ulykkelig over at stå med min elskede baby i armene ude af stand til at trøste ham.

Der går noget i stykker indeni én, når man ikke kan trøste sit barn. Det er umenneskeligt svært ikke at kunne fjerne smerten og effektivt hjælpe sit forsvarsløse og uskyldige, lille barn”. 

Læs interview med Mathilde HER

Mathilde Falch og sønnen Leo

En tanke om "Første danske bog om spædbørn med refluks"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.