Familiefotos giver børn selvværd

Af Maria Lyngsø Hougaard

Vi tager billeder af vores børn som aldrig før. Den digitale verden får os faktisk til at knipse løs. Og hold nu op, hvor er det dejligt at kunne se tilbage på en masse gode stunder – og se ens børn udvikle sig. Men men men, billederne ligger bare for ofte i den digitale sky og putter sig. Desværre. Der var engang, hvor vi fik printet vores fotos ud, puttede dem i lommer i fotoalbummet og med kuglepen skrev en lille tekst til. Eller hang dem op. Dengang fik vi set på dem igen og igen.

Jeg er mor til to børn – Anker på snart 4 år og Svend på 1 år. Før vi fik børn havde vi en del prints på væggen over vores spisebord. Der var en sjov plakat fra København, et postkort fra Indien, fotokunst af undergrunden ved Alexanderplatz (Berlin), et billede af den sjov gammel tom svømmehal etc. Vi elskede den væg. Så flyttede vi i hus og fik i princippet mere vægplads, men fik aldrig hængt dem op igen. Jeg var faktisk blevet lidt træt af at se på dem. I nogle år har væggene derfor været lidt tomme. Men nu sker der noget igen. Og i en helt anden boldgade!


Vi har nemlig haft besøg af en dokumentaristisk familiefotograf – så vi har fået lyst til at skifte plakater og Berlin ud med personlige billeder fra vores eget liv – og af vores børn. Fotos, der tenderer til fotokunst – altså nogle af dem er bare flotte lige meget hvem, der var på dem. Og nogle af dem vinder, fordi det er os og vores børn. Vi valgte at få trykt to store og meget smukke galleritryk her – et hvor vi alle fire er på, men som samtidig er smukt og lidt fotoart-agtig med sin grønne baggrund. Og så et som er meget fotoart med min søn Anker, der står tænksom i et ellers tomt rum, iført sit danseskørt. De har nu hængt i vores stuer i nogle uger, og så mange venner har spurgt, hvad det er for et tryk, fordi de har en skarphed og dybde, som normale tryk ikke har.

Det smukkeste galleritryk! Det giver en helt vild effekt med dybden i glasset

Familiefotos på væggen booster vores børn selvværd
Faktisk har undersøgelser vist, at det kan påvirke børns selvværd positivt, at de selv hænger på familiens vægge. Det giver jo faktisk ret god mening, at det viser, at de er en del af fællesskabet, og at der bliver sat pris på dem. Samtidig med, at billederne måske kan få en dejlig følelse og stemning frem – og lægge op til gode snakke.

Vi var meget spændte på at se de to store galleritryk fra Pixum – hold nu op, de er flotte!

Vi har også længe haft en collage-plakat stående med billeder fra vores barselsrejse til Bali med Anker. Og det er helt vildt, hvor meget den plakat har betydet. Et blik på den gør mig glad, rolig, og sender mig tilbage til en total dejlig tid med min kæreste og søn Anker. Når Anker på snart 4 år ser på den, gør det ham tydeligt glad at se sig selv grine på de billeder. Og vi taler om, hvad vi oplevede, og hvorfor han griner.

Collage fra vores 7 ugers barselsrejse på Bali

Børn ser, at de er med i et fællesskab
Og tilbage til børns selvværd og familiefotos. David Krauss, psykolog fra Cleveland, Ohio, bruger personlige billeder og fotoalbums i sine konsultationer, og udtaler;

“I think it is really important to show a family as a family unit. It is so helpful for children to see themselves as a valued and important part of that family unit. A photographer’s job is to create and make the image look like a safe holding space for kids where they are safe and protected. Kids get it on a really simple level.”

Og det gælder altså ikke bare at se billederne på en iPad, for som han fortsat siger:

“I am very conservative about self-esteem and I think placing a family photo someplace in the home where the child can see it every day without having to turn on a device or click around on a computer to find it really hits home for that child this sense of reassurance and comfort. They have a certainty about them and a protecting quality that nurtures a child. It let’s them know where they are in the pecking order and that they are loved and cared for.”

Anker ser i sine fotobøger

Fotobøger er også fantastisk ‘højtlæsning’
Det er også derfor, vi herhjemme laver fotobøger. Min kæreste startede faktisk med det, før vi fik børn – hvert år til jul lavede han en bog og en kalender med fotos fra året der var gået i vores forhold og liv. Da Anker blev 2 år forærede vi ham en tyk coffetablebook med billeder fra hans første 2 år. Og efter Svends fødsel, hvor vi havde en familiefotograf med, lavede vi en bog fra den samt hang smukke billeder op over Svends seng.

Billeder fra Svends fødsel over hans seng. Fotos: Frederikke Brostrup

Nyeste skud på stammen er en fotobog fra en hel dag i drengenes liv med med de smukkeste billeder taget af en super dygtig familiefotograf. Af hverdag. Af de ting vi plejer at lave sammen. Det er SÅ sjovt at kigge i den sammen med Anker, for han bliver så glad og stolt. Det er så tydeligt, at han glædes over at være en del af vores familie og alle de ting, vi gør sammen. “Se mor, der kilder far mig!”, “Der ser Svend sjov ud, “Jeg er glad!”. Og vi kan som forældre fortælle små historier til billederne om vores liv.

Undersøgelser viser, at fotobøger og billeder på væggen af barnet/familien kan styrke barnets selvværd og give en følelse af at høre til

Vi har lavet bogen hos Pixum i en XL panorama, så billederne virkelig kommer til sin ret. Og så vi alle fire kan se i den samtidig. Vi har valgt mat papir, da vi synes, det giver den smukkeste finish. Vi er faktisk vildt benovet over resultatet. Billederne kommer så smukt til sin ret i den bog, og vi får lyst til at indramme dem alle.

Anker og Svend (kaldet ‘lille pig’) ser i fotobogen

Amerikansk undersøgelse om fotos og selvværd
I en undersøgelse (Murfreesboro Study) fra 1975 i USA tog en 4. klasse masser af polaroidbilleder af hinanden i forskellige situationer og med forskellige humør-udtryk i fem uger, og de brugte billederne og lavede løbende selv scrapbøger med billederne. Efter de fem uger så man en stigning på cirka 37 % i børnenes selvværd og deraf handlinger med og imod hinanden. Vildt ikke?!

Få billederne ud af den digitale sky
Vi synes, det er så ærgerligt, at der ligger så mange fantastiske billeder i de fleste familiers digitale skyer. Det er så fedt at se på billeder sammen med sine børn i fotobøger. Og vi er så glade for at have fået smukke billeder på vores vægge, som er personlige – som er os og vores børn – men som samtidig tenderer til fotokunst og som i æstetik kan konkurrere med de plakater, som plejede at hænge over vores spisebord – men som bare ikke havde samme personlighed og stemning.

Der er sponsorerede ting i artiklen og videoen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdningerne er fra hjertet. Produkter, der fremvises her, er ting, vi har håndplukket! //Mor-skab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *