Få fotograferet din fødsel

Af Maria Lyngsø Hougaard

En kaotisk tandbørstning, som alle andre aftener. Begejstring over livretten i gryden. En sommerdag med bare maver i haven. Det er livet, det er familieliv.

Frederikke Brostrup er familiefotograf. Det vil sige, at hun er specialiseret i at dokumentere familiers liv. Hun kan simpelthen hyres ud til at følge en familie en dag i deres liv – her fotograferer hun virkeligheden – ikke opstillede portrætter – og familien får nogle minder for livet. Ikke kun af, hvordan de ser ud det år, men også hvad de lavede, hvad børnene gik op i, hvordan samspillet i familien var.

Foto: Frederikke Brostrup

Og så fotograferer hun fødsler! Fødsler er jo i den grad en familiebegivenhed, men i Danmark er det ikke udbredt at få den fotograferet. Og før jeg fik det, ville jeg også have tænkt, at det ville være lige vildt nok. Hvorfor ikke bare bevare den lidt voldsomme og intime begivenhed i minderne. Og det kan man jo også sagtens. Men nu har jeg prøvet det, og det var fantastisk – billederne er så smukke, og de sætter netop minderne i gang. De kickstarter samtalen og minderne fra oplevelsen. Og de dokumenterer en vigtig begivenhed i vores familieliv, hvor vi gik fra 3 til 4. Du kan læse om fødslen her.

Foto: Frederikke Brostrup

En magisk søndag
Lillebror kom på en søndag. Frederikke fortalte mig, at der er noget magisk over et søndagsbarn – det siges der i hvert fald.
Vandet blev taget på Hvidovre Hospital, så det hele startede meget stille og roligt. På det tidspunkt havde Frederikke og jeg været i sms-kontakt længe. Hun stod stand-by til min fødsel. Nat og dag.

Jeg havde forestillet mig, at det ville være lidt underligt, at have en fotograf omkring os, men det var det slet ikke. Frederikke er utrolig behagelig at være sammen med. Da hun ankom, foreslog hun, at hun enten kunne sidde udenfor og komme ind engang imellem eller sidde på vores stue med sit strikketøj. Vi tog sidste mulighed, og det er vi super glade for, at vi gjorde. Frederikke satte sig med sit strikketøj, og mellem veerne (i opstartsfasen) hyggesnakkede vi om fødsler og navne. Og Frederikke fik billeder af stemningens udvikling med en overskuds-fødende, der kunne smile imellem veerne til en presset en.

Foto: Frederikke Brostrup

De smukkeste billeder
Da veerne begyndte at blive svære, og jeg gik mere ind i mig selv, mærkede jeg ikke meget til Frederikke. Jeg havde tænkt, om det ville være forstyrrende med et kamera i rummet, men jeg ænsede det ikke. De fleste fødende ville jo nok ikke ænse, om der så var 10 mennesker inde i rummet. Eller i hvert fald være ret ligeglad der i smerterne.
Frederikke havde sagt, at vi til enhver tid kunne sige, hvis hun skulle gå. Men sådan var det slet ikke.

Frederikke tager nogle fantastiske billeder. Prøv bare at se på hendes Instagram! Hun finder historien – billederne fortæller noget. Ofte en relation imellem nogle. Til vores fødsel har hun så fint fanget relationen med mig og min kæreste og jordemoderen. Det team-arbejde vi havde og følelserne omkring det.

Foto: Frederikke Brostrup

Da lille Svend kom til verden, så jeg, hvor berørt Frederikke var af det. Hun er ikke bare bag sit kamera for at gøre sit job. Hun er indlevende, og hun er med til at skabe en god stemning i rummet. Som hun selv havde sagt inden fødslen, hvor vi mødtes for at lære hinanden at kende; hun er diskret, men hun er jo ikke usynlig. Og heldigvis for det.

Læs mere, se hendes billeder og kontakt evt. Frederikke her!

Lav en fotobog
På Frederikkes opfordring fik vi lavet en fotobog med et udvalg af billederne. Efter at billeder tages digitalt, får man jo ikke set på dem, som dengang de sad i et fotoalbum. Da vores ældste søn blev 2 år, gav vi ham en stor fotobog med billeder fra hans første to år. Det var et hit, han elskede at sidde og kigge i den og tage om billederne.
Og det er planen at få lavet sådan en hvert andet år. Det er ikke billigt, men det er så hyggeligt at kigge i, og ellers vil de billeder bare ligge på en harddisk og blive glemt.

Fotobog fra Cewe.dk

Nu har vi fået lavet en “Svends Fødsel” bog, som vi kan kigge i. Ikke mindst for at nyde de smukke billeder fra Frederikke – det ville være synd, hvis de bare skulle lægge på en harddisk i en skuffe. Og som vi kan kigge i med vores drenge. Faktisk gav den anledning til rigtig gode samtaler med vores søn på 3 år om det faktum, at lillebror var inde i maven og nu er ude (vi har selvfølgelig udeladt “voldsomme” billeder i bogen).
Vi har fået bogen trykt hos Cewe.dk (sponsoreret) og er meget tilfredse med billedekvaliteten. Den er super flot, og billederne står skarpt! Vi kan godt forstå, at de er prisvindende.

PS Du kan lige nu få 75 kr til en Cewe Fotobog, hvis du tilmelder dig deres nyhedsbrev.

Foto: Frederikke Brostrup

3 tanker om "Få fotograferet din fødsel"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *