Gravid? Sådan kan du sove bedre om natten!

Af Maria Lyngsø Hougaard

Stort set alle kvinder vil under graviditeten kunne mærke en vis ømhed i bækkenet. Det kan mærkes, at bækkenet gør sig klar til, at barnet kan fødes. Men faktisk oplever cirka halvdelen af alle gravide kvinder at få deciderede bækkensmerter – det er alligevel mange. Her får du gode råd til at sove bedre trods en stor mave samt en anmeldelse af Fossflakes Comfort-U pude, der netop kan støtte din gravide krop og bækken, når du ligger ned.

Hvorfor får vi ondt?
Normalt holdes vores bækken stabilt og stærkt af de muskler, sener og ledbånd, der sidder rundt omkring vores bækkenknogler. Men under graviditeten sker der flere hormonelle påvirkninger, som sikrer, at fødselsvejen bliver større, og der bliver bedre plads til at barnet kan fødes. Hormonerne gør, at leddene og musklerne ikke er i stand til at holde på og beskytte leddene på samme måde som før.

Rådene er blandt mange, at holde benene nogenlunde symmetrisk, ikke sidde med benene over kors og at holde knæene nogenlunde samlet, når du stiger ud af en bil, løfter på noget eller rejser dig op.

Støtte til nattesøvnen
Mange gravide oplever en forværring, når de skal sove. Og her kommer Fossflakes puder ind i billedet. Fossflakes laver mange forskellige puder fra den store Comfort-U pude til en lige pude, der kan lægges imellem knæene.

Det kan nemlig afhjælpe smerter, at have en pude mellem benene om natten, når du som gravid er overbelastet og måske allerede har ondt i bækken og lænd. En sådan pude giver dig  den rette afstand mellem benene, så du ikke ligger og vrider i kroppen eller belaster symfysen. Derudover er puderne også fantastiske at støtte op af, når du vil ligge på siden med din store, fyldige mave.

Da vi fik vores første søn, havde vi en Fossflakes ammepude, som både min kæreste og jeg faktisk elsker at bruge som pude under hovedet eller mellem knæene – gravid eller ej! Da jeg blev gravid igen, og vi tog den ned fra loftet, kom vi til at tale om, hvor dumt det er, at vi overhovedet lagde den derop. For nu slås vi nærmest igen om, hvem der får lov at sove med den som pude. Så jeg tror ikke, den kommer derop igen.

Brug en fast pude eller sammenrullet dyne!
Fysioterapeut Medde Lykke Vognsen, der arbejder med mange gravide, bakker op om, at det hjælper med en pude eller sammenrullet dyne, når man er gravid:

Det koster mange kræfter at skabe et helt og sundt lille menneske, som skal bæres og næres døgnet rundt, 7 dage om ugen i 40 uger+. Derfor er det essentielt at finde gode sove- og hvilestillinger, så kroppen kan restituere og du bl.a. kan skabe væksthormon, støtte immunforsvaret og afstresse dit nervesystem,” forklarer Medde og fortsætter:

Dine bækkenled og lænderyggen er sårbare for vrid, og det kan være en stor hjælp at ligge på siden med støtte under det øverste ben fra en fast pude eller en sammenrullet dyne. Rul gerne lidt frem, så det øverste ben ligger foran det nederste, og maven finder støtte på madrassen eller evt. på et sammenfoldet tæppe. Her halvvejs mellem side og mave kan den øverste arm finde støtte frem over en pude, så du har plads til at trække vejret i brystkassen.”

TEST: U’et med de mange muligheder
Fossflaskes laver, ud over blandt andet roste ammepuder, forskellige udgaver, der er lavet til at give støtte. Fra en knæpudeComfort-I pude til den store Comfort-U pude. Vi har hygget os med Comfort-U puden derhjemme.

Fossflakes Comfort-U pude

Den er stor! Det er godt, at vi har en 180 seng. Min kæreste blev dog med det samme misundelig på puden og spurgte, hvorvidt der mon er plads til to af den slags puder i sengen.

Jeg havde lidt svært ved at få betrækket på den aflange “pølse”, men det gik til sidst – omvendt vil det heller ikke være fedt, hvis det sidder løst. Men det bliver nok ikke et, jeg tager af og vasker tit.

Det er super dejligt at have puden mellem mine knæ, og det mærkes tydeligt, at det holder ben og bækken i en ret position, selv når man sover på siden.

Jeg måtte dog hurtigt sande, at jeg ikke duer til at ligge med den i et omvendt U, når jeg skal sove. Området, hvor jeg så hviler mit hovede, er for højt til mig – det er noget tykkere end deres ammepude, som jeg elsker at have under hovedet. Men måske skal den bare bruges og flades lidt mere.

Men jeg vendte derfor puden om til et rigtigt U, og det passede bedre til mit hoved, idet U’ets ender er mere flade end midten af U’et. Det vil også fungere på den måde med en almindelig hovedepude og så U’et til at støtte kroppen.

Sådan kan den vendes for at få en lavere hovedpude

Kan jeg ligge på ryggen?
Og så er der lige det med at ligge på ryggen, når man er gravid. Måske kan du sket ikke lide det, men hvis du kan, har fysioterapeut Medde Lykke Vognsen nogle tips:

Trænger du til at ligge på ryggen, kan du aflaste dit korsben ved at lægge et fast sammenrullet håndklæde under baglåret, hvor det møder sædeknuderne,” forklarer hun:

Hvis du bliver utilpas, når du ligger på ryggen kan du støtte ryggen op ad en lang fast pude eller sammenrullet dyne, så du ligger på skrå – gerne med en pude mellem benene.

Sønnike er vild med “pølsen”
Vi er blevet vilde med Comfort-U puden herhjemme. Også sønnike, der konsekvent kalder den “pølsen” og bliver morgensur, hvis den ikke ligger i vores seng om morgenen, når han kommer ind for at putte. Det første han siger, når han vågner om morgenen er; “Jeg vil ind og putte i pølsen!”

Perfekt rede til højtlæsning

Og når det kommer til halv-siddende støtte er det omvendte U super. Vi har også brugt den på stuegulvet til højtlæsningshygge og på sofaen, når der skulle læses eller ses film, hvor det er rart at have hovedet hævet og samtidig få støtte til mave og ben.

Andre muligheder med Comfort-U puden
En ting er at bruge den som støtte under søvnen, men her kan du se, hvordan puden også kan bruges – det forsvarer lidt at have så stor en pude liggende, at den kan bruges til mere end natte-krammeri:

Få rabat med Mor-skab!
Fossflakes har været så søde at give hele 30% rabat på alle produkter i FAMILY-kategorien (til mor og baby) til Mor-skabs læsere, hvor du både kan købe ammepuder, støttepuder og dyner – KODEN ER “MORSKAB” og varer hele resten af 2018God fornøjelse med shoppingen!

Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdningerne er fra hjertet. Produkter, der fremvises her, er ting, vi har håndplukket! //Mor-skab

4 tanker om "Gravid? Sådan kan du sove bedre om natten!"

  1. Så bra tips! 🙂 Jag har en sån där kudde fast inte hela, bara ena sidan 🙂 Den är så god å ha mellan bena när jag sover 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *