Jordemoder Signes tips til din fødsel

IMG_6561

Jordemoder: Signe Hasseriis
Job: Jordemoder på Hvidovre Hospital og underviser hos fødselsforberedelsen MamaProfylax

1) Hvorfor kan det være godt at tage fødselsforberedelse ud over det offentliges?
Meget af det fødselsforberedelse, der tilbydes i det offentlige, giver rigtig god information og viden om en fødsel, men det handler ikke særlig meget om det kropslige og mentale aspekt af en fødsel.
Mange kvinder ved godt, at de skal spænde af i musklerne under deres fødsel, men når der er en livmodermuskel på omkring 1 kg, som arbejder under fødslen, er der mange, som bliver udfordret i at spænde af i kroppen.
Hos MamaProfylax lærer man, hvordan man spænder af, og man lærer en vejrtrækningsteknik med 3 forskellige gear, som kan hjælpe én med afspændingen og samtidig give en lindrende effekt i fødselsarbejdet . Fordi mange kvinder synes det kan være svært, klæder vi partneren godt på til at kunne støtte kvinden under fødselsarbejdet. Hvis hun har god støtte i sin partner, er hun allerede rigtig langt!
Os der underviser hos MamaProfylax ser til dagligt, hvad det er for nogle processer, kvinderne går igennem, både fysiologisk og psykologisk, under en fødsel, og dette forsøger vi at formidle videre til parrene i undervisningen.

2) Hvad oplever du, at de gravide får ud af det?
Min erfaring med kvinder, som går til MamaProfylax er, at de oplever større selvtillid og overskud under deres fødsel. De får en forståelse for, at man faktisk kan gøre noget selv for at påvirke fødselsarbejdet positivt. Mange kvinder ser det også som en gave, at de har en partner med til deres fødsel, som også tager initiativ og ansvar og som har en række konkrete redskaber, som kan hjælpe hende undervejs i fødselsarbejdet. Mange oplever en følelse af, at det er noget, de har gjort sammen.

3) Hvad er det vigtigste for den fødende at huske til fødslen?
Det vigtigste under en fødsel er, at have fokus på at trække sit vejr og at være afspændt i kroppen, således at det kun er livmodermusklen, som arbejder. Derudover skal man være tålmodig, tålmodig og tålmodig. En fødsel kan tage lang tid, og det er helt normalt.
Ligesom professionelle sportsudøvere laver mentale strategier for at holde deres fokus og motivation når de yder, ligeså brugbart kan det være for en fødende kvinde at have et godt mentalt fokus. Dette kan hjælpe kvinden med at blive i hendes fødselsarbejde. Nogle kvinder kan blive så kraftigt udfordret i deres fødsel og af kroppens arbejde, at de mister troen på, at de kan føde deres barn. Derfor er mentale strategier, motiverende sætninger og målbilleder godt at have trænet i graviditeten.

4) Har du et godt råd til fødselspartneren?
Uhh jeg har mange gode råd…
Fødselspartneren skal tro på, at kvinden kan klare det, og vedkommende skal vise overskud. Det er så vigtigt som fødende kvinde, at man har en partner med til fødslen, som tror på, at man kan føde sit barn. Som fødselspartner skal man hjælpe kvinden med at spænde af i kroppen; kig på hende, brug hænderne til at få hende til at slappe af, så det kun er livmoderen som spænder op i fødslen. Sørg også for, at hun får noget at drikke undervejs og får tisset, ros hende og opmuntre hende!

5) Hvad skal man huske i sin fødselstaske?
Man ved aldrig hvor mange timer, man skal være på en fødestue, så det kan være en god ide at fylde tasken godt op. Af praktiske ting, så tænk på, at I efterfølgende skal på hotelophold med jeres lille nyfødte, så det meste skal være praktisk og blødt.
Derudover: En olie som kan bruges til massage under fødslen – det er også noget rarere at blive masseret med olie, hvis partneren har nogle ru hænder! Sugerør og forskellige former for drikkevarer, som kan give god energi. Tag højtalere med så I kan høre musik/radio til at skabe en god stemning på fødestuen. Læg gode snack og mad i tasken så fødselspartneren har nogle forsyninger undervejs. En ekstra pude, kamera og selvfølgelig en stor pose med tålmodighed.

 6) Hvad oplever du, der kan afgøre, om man får en god fødsel?
Min erfaring er, at det kommunikative aspekt mellem jordemoderen, kvinden og partneren er altafgørende for en kvindes fødselsoplevelse. Jeg oplever, at kvinder kan have en kompliceret fødsel, men at deres fødselsoplevelse er rigtig god, fordi de har følt, at der er blevet taget hånd om dem, og at de selv har gjort noget aktivt for at afhjælpe situationen, og at jordemoderen har formidlet situationen godt.
Vores fornemmeste opgave som jordemødre, er at støtte og guide kvinderne, så de netop får en oplevelse af, at arbejde med kroppen, og ikke at de føler sig revet med kroppens arbejde.
Derudover bør man som kommende forældre klæde sig godt på til fødslen, og gå til fødselsforberedelse, så man får en god forståelse og fornemmelse for, hvad en fødsel vil sige.

7) Hvad overasker dig ofte som jordemoder?
En fødsel giver små tegn undervejs, som giver os en pejling af, om fødslen går, som den skal. Vi jordemødre bliver sjældent overrasket, da vi er trænet i at arbejde forebyggende og hele tiden passe meget på mor og barn.

8) Hvad kan den fødende konkret gøre for ikke at gå i panik?
Det eneste en fødende kvinde kan kontrollere under fødslen, er hendes egen vejrtrækning og afspænding. Og dertil give sig selv et godt mentalt fokus, som kan hjælpe hende til at blive i nuet. Det, som ofte kan få kvinder til at gå i panik, er netop den ukontrollerbare situation en fødsel er. Derfor kan ens vejrtrækning, afspænding og mental fokus være en stor hjælp, til ikke at gå i panik under fødslen.

9) Er det en god idé at have en ønskeseddel med til fødslen eller risikerer man blot at blive skuffet?
Vi jordemødre prøver så godt vi kan, at spore os ind på hvem I er, og hvordan jeres fødsel skal være, så hvis man som udgangspunkt har nogle ønsker til fødslen, er det en god ide at skrive dem ned og give til jordemoderen. Så kan hun arbejde ud fra det. Dermed også sagt, at man skal være åben overfor sin fødsel. Nogle gange kan en fødsel tage spring, og om en fødsel bliver hurtig, besværlig, nem eller kompliceret, kan man ikke sige på forhånd. Det, at man skriver ønsker ned til ens fødsel giver én nogle gode tanker om sin fødsel, og det betyder, at man har forholdt sig til sin fødsel.

 

 

En tanke om "Jordemoder Signes tips til din fødsel"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.