Oh baby, festivals coming up!

IMG_0306

Af Maria Lyngsø Hougaard

Kan man tage sin baby med på festival?
Det er der sikkert delte meninger om. Og vi kan nok alle blive enige om, at babyer ikke hører hjemme foran Orange scene eller Bøgescenen en lørdag aften til en rockkoncert. Men der er måske heller ingen grund til helt at droppe alle de fornøjelser, du tog del i pre-baby, og her er Danmarks festivaler slet ikke så dumme om dagen.

I dagstimerne går festivalerne mere stille for sig. Folk ligger og slapper af i solen, kommer til hægterne og nyder den lækre mad, der har taget sit indtog på de fleste festivaler og smidt fastfooden ud.
Og det er her, du og baby sætter ind.

På dagsfestival med baby
Da min kæreste er med til at lave Roskilde Festival backstage, og mine svigerforældre bor i Roskilde, besluttede vi, at baby og jeg skulle tage del i festivalen on/off – med overnatning i hus på landet hos hans farmor og farfar.

Jeg forestillede mig at parkere barnevognen backstage og putte den lille fyr i bæresele eller Maitai, men jeg fandt hurtigt ud af, at barnevognen er et godt trygt rum at have med, så baby indimellem kun skal forholde sig til himlen. Og selv på “store” Roskilde Festival kunne vi sagtens komme rundt med vores lille kombivogn i dagstimerne – selv tværs over pladsen foran Orange scene.

Men en god bæresele er dejlig at have med som afløser, når den lille herre eller dame gerne vil op og kigge på festlighederne. Og hvis det er godt vejr, er et tæppe et hit – især for de kravlende børn! På festivaler kan man altid finde et græsstykke, og så bliver det pludselig mere en børnevenlig picnic end en hardcore festival.

En baby er populær på en festival - især blandt de "hårde" dudes, og trygge folk man kender;-)
En baby er populær på en festival – især blandt de “hårde” dudes, og trygge folk man kender;-)

Men det er vigtigt at påpege, at børn hurtigt får nok! Der er mange nye lyde, dufte og ting at forholde sig til. Så det er helt perfekt, hvis man som os har adgang til et backstageområde, hvor der er ro + har mulighed for at være og overnatte i et hus eller måske i en campingvogn. Men en enkelt dag med dagsbillet kunne også være et godt bud.

Og så kan man hjælpe sig selv rigtig meget, ved at have grejet i orden, så det bliver nemt og gnidningsfrit for både forældre og børn.
Vi var på Roskilde Festival og har her lavet en huskeliste til babys første festival!


WHAT TO BRING:

Hørebøffer

Hørebøffer "Ems 4 Bubs" og "Banz Mini" til babyer
Hørebøffer “Ems 4 Bubs” og “Banz Mini” til babyer

Jeg var lidt spændt på, hvad lille Anker på 4 måneder ville sige til at få de store tingester på ørerne, der leder ens tanker lidt hen på prinsesse Leia fra Star Wars… Men han virkede ikke rigtig til at bemærke det.
Man ser altid små børn med de klassiske børnehørebøffer i skrig grøn eller pink, men der findes nogle, der er bedre for din helt lille babys bløde kranie. De hedder “Ems 4 bubs” og har en blød justerbar stofrem over hovedet, der hvor der normalt sidder en hård en i plastik. De slår sig også op på at være det første høreværn lavet til spædbørn. Det er også rigtig smart, at man kan tage den ene “bøf” af, hvis baby for eksempel vil lægge på siden i barnevognen, og man ikke er nær høj musik.
De lidt ældre børn som Ankers fætter Vitus på 7 måneder har rigtig meget glæde af disse blå “Banz Mini”, der med sin hårde bøjle sidder bedre fast end “Ems 4 bubs”, og er godt til et barn, der bevæger sig mere rundt.
Og så kan hørebøfferne jo også bruges nytårsaften, og hvis man vil skrue højt op for anlægget derhjemme.
De kan købes HER

Body med tattoo-sleeves eller festival logo

Baby-body med Roskilde Festival logo

Okay, det er kun ren spas, men det er da ret fint!
På Roskilde Festival kunne man købe en baby-body med Roskilde Festivals logo, og det må da være ret sjovt at have i skuffen, når man som 17 årig dyrker det på et lidt andet plan end nu.
Hvis det er en lille badass, du har med, kan du også gå linen ud og købe en body med tatoo-ærmer HER 


Bæresele eller Meitai

Vitus på 7 måneder i vikletai fra ByKay
Vitus på 7 måneder i Meitai fra ByKay

Vi har de første fire måneder af vores søns liv brugt en Ergobabysele og en strækvikle. Begge er gode bæremuligheder. Ergobabyen er nem at tage på, men sidder ikke helt så formbar til forældrenes krop (jeg har dog hørt, at de har fået en ny udgave med velcrorem frem for det store spænde).
Strækviklen sidder til gengæld rigtig godt til ens krop og former sig efter den, men den er mere indviklet at tage på.

Derfor blev jeg anbefalet en Meitai/vikletai, der har lidt egenskaber fra begge. Den har et fast forstykke rundt om taljen og kan fås med vatterede skulderstykker lige som Ergobabyen, men den bindes med to stofender rundt om livet og med to andre i et kryds over ryggen, så den sidder perfekt på kroppen af den, der skal bære.
Den er perfekt, når man ikke har meget tid til at tage den på, fordi der måske er en utålmodig baby. Og mange børn elsker at sidde tæt på sin mor og far, imens de udforsker verden.

Mange tror fejlagtigt, at det kun er spædbørn, man kan bære, men de kan også bruges til rygbæring, der er ideelt til større børn.
Og tunge børn føles lette, fordi vægten bæres af din hofte og ryg frem for af armen.

Lotte fra Tidsel.dk forhandler en masse fine og syer selv af smukt stof fra fastvikler. Så du kan få dem i alle afskygninger.
Den på billederne her er dog fra “ByKay”, som Lotte forhandler.
Men tjek også lige hendes egne værker ud og køb dem HER

I en Vikletai kan et større barn føles ret let, fordi vægten er på hofte, skuldre og ryg
I en Maitai/Vikletai kan et større barn føles ret let, fordi vægten er på hofte, skuldre og ryg


Pusletaske to go

"To go" pusletaske fra Gaia & Ko i en smart ministørrelse til de små ture
“To go” pusletaske fra Gaia & Ko i en smart ministørrelse til de små ture

Der er mange fine pusletasker, men de fylder en del, og når man er på festival eller lige skal en tur ud, kan man lige så godt nøjes med tre bleer, nogle vådservietter, bleposer, en lille flaske desinficerende og en ekstra body, bukser og en trøje.

Og så er det rigtig smart med en pusletaske, der ikke fylder mere end en clutch! “Gaia & Ko” har lavet nogle fine udgaver, hvoraf vi har den sorte, der virkelig ikke ligner en pusletaske i lukket tilstand.
Den kan lige indeholde det allervigtigste til en tur ud i det blå med en masse lommer og en rem, der eventuelt kan hægtes på barnevognen.
Og når den foldes ud, er der endda plads til at lægge baby. Det er super praktisk, når der ikke lige er et bord eller en puslebriks i nærheden, og græsset må bruges som underlag.
Kan købes hos Gaia & Ko HER

Ikke større end en lille taske
Ikke større end en lille taske


Klapvogn/barnevogn
En lille by-barnevogn, eller som her en kombivogn fra Cybex, er smart på en festival, hvor der ikke er alt for meget plads

En smart lille vogn er god til en tur over pladsen ved Orange scene i pauserne mellem koncerterne

En lille by-barnevogn eller, som her, en kombivogn fra Cybex, er smart på en festival, hvor der ikke er alt for meget plads og mange mennesker.

Det er meget rart med et alternativ til bæreselen – især når der skal tages en lur. Men det er også fedt, hvis det er en klapvogn, der nemt kan foldes sammen, som har solskærm og hvor ryggen kan lægges ned – her kan så evt indsættes en blød lift, så baby har en lille hule at tage lure i.

Og helt optimalt er det, hvis vognen har terrænhjul, så den glider nemt over mark og bump – og evt. igennem lidt mudder på Roskilde Festival.

Der er masser af vildt lækker mad på Roskilde Festival, og vognens kopholder kan bruges til ammevenlige drikkevarer
Der er masser af vildt lækker mad på Roskilde Festival, og vognens kopholder kan bruges til ammevenlige drikkevarer

Solhat
Det er en rigtig god idé med en solhat med UV-protection. Man anbefaler ikke at bruge solcreme til børn under 6 måneder, så de skal være i skyggen eller skygges af hat og tøj.
Vi har købt min søns solhat i “Aniel” på Frederiksberg Allé og valgt den i hvid i håb om, at den er mindre varm end en mørk farve. Den kan bindes, så den sidder godt på hovedet.
Problemet er, at hovedet jo vokser og vokser, og sommeren er ok lang – i hvert fald i den forbindelse – så vi købte den for stor og sætter så bare en sikkerhedsnål i, så den bliver mindre.

Sutteflaske med vand og genkendeligt legetøj
Hvis det er meget varmt, kan det anbefales at have en sutteflaske med vand i, så baby ikke dehydrerer. Og så havde vi meget glæde af legetøj hjemmefra, der kan skabe tryghed og genkendelighed.

Ammetøj til mor
Jeg fandt ud af, at det var guld værd med godt ammetøj, da man på en festival må amme lidt rundt omkring og i offentligheden. Man kan købe rigtig fine løsninger på Asos.com under “maternity”, hvor der er lavet åbninger ved brystet, der så dækkes af et stykke stof. Men en hjemmebikset løsning er, at tage en god top på i elastisk stof fx basistoppene fra Samsøe Samsøe og så med en t-shirt over. Så kan du løfte op i t-shirten og ned i toppen indenunder, lægge baby til og så igen dække lidt med t-shirten. På den måde skaber du en åbning, med stof på begge sider af brystet.

Man skal ikke være den mest blufærdige, hvis der skal ammes på en festival - der er ingen ammerum;-)
Man skal ikke være den mest blufærdige, hvis der skal ammes på en festival – der er ingen ammerum;-)

Rigtig god sommer – Rock on baby!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.