Grøn mor – miljøbevidsthed for begyndere

Af Melissa Ejlersen

I mange år har en kær veninde hvisket bæredygtighed i mit øre, men det var faktisk først da jeg blev mor, at det for alvor begyndte at give genklag. For med min nyerhvervede titel, fulgte også overvejelser omkring hvad det er jeg vil give videre. Udover at han selvfølgelig skal vokse op og blive et godt menneske, som har respekt for andre og gør sig umage, sneg hensynet til den verden vi lever i, og respekten for dens ressourcer sig ligeledes ind på dagsordenen.

Men med et splinternyt og opmærksomhedskrævende familiemedlem, var overskuddet til de store forandringer småt, og derfor var det også i småtings afdelingen, vi begyndte.

Find dit forum
Der findes et væld af fora på de forskellige sociale medier, hvor du kan stille og finde svar som kan hjælpe dig godt i gang.  Det er nemt at finde det, der passer til dig, alt efter hvilket udgangspunkt, du ønsker at have.

Jeg er personligt ret glad for ”Økoyngel” gruppen på Facebook, hvor jeg finder inspiration til, hvordan jeg får mindre kemi i vores hverdag.

Meatfree Monday
Okay, den her er ”work in progress” hjemme hos mig! For det er ikke alle i husstanden der er lige begejstrede for ideen, især ikke efter en noget mislykket omgang Hokkaido suppe tidligere på året… Det ændrer dog ikke på at kødproduktion er en af de store syndere indenfor miljøbelastning. Ifølge Dansk Vegetarforening bruges der imellem 13.000 og 100.000 liter vand til produktion af et enkelt kilo oksekød, og det er altså ret meget!

Jeg finder min inspiration på diverse madblogs og Instagram, og i langt de fleste supermarkeder, har de en afdeling dedikeret til plantebaseret kost, hvor du også kan finde et par nemme alternativer, hvis tiden er knap. På www.meatfreemonday.dk kan du læse mere om de mange fordele ved at reducere kødindtaget, ligesom du kan finde opskrifter og anden inspiration til at komme i gang.

Smid ud, men sorter!
Man kender den jo godt! Den lille papkasse der står troligt og venter hver gang man går ud af døren, men som man simpelthen ikke har tid til at tage med ud i pap containeren (hvorfor jeg ikke har tid, er dog stadig et mysterium for mig!?). Pludselig en dag får den alligevel sneget sig i skraldeposen, og pist væk var den.

Problemet er bare, at når vi ikke sorterer vores affald, men bare sender det hele til forbrændingen, går der ressourcer til spilde, som kunne have været genanvendt. På en måde ligger vi yderligere pres på miljøet, når vi skal producere nyt i stedet for at genbruge. Har du ikke diverse beholdere til rådighed, så har du helt sikkert en genbrugsstation i nærheden, som gladelig tager imod dit velsorterede affald.

Farvel til sølvpapir…
Da først vi havde taget hul på ændringerne, var der ingen vej udenom, alufolien måtte ud. Alufolie kræver store mængder energi at producere og er samtidig svært at nedbryde igen, grundet indholdet af aluminium. Selvom det umiddelbart er en travl husmors bedste ven, er det altså også et sted, hvor man med en meget lille indsats, kan gøre en rigtig stor forskel.

Hos os bruger vi i stedet glas, metal og porcelæn til opbevaring. Et tomt olivenglas kan snildt rengøres og bruges til opbevaring af frø eller nødder, ligesom en tallerken fungerer fint som låg over skålen med kødsauce.

Reshop og Roter
Reshopper, Trendsales og DBA bugner med brugt børnegear til rigtig gode priser. Som mor til en dreng,  der voksede fra str. 56-92 på 9 måneder, har jeg brugt en del barselstid på at trille rundt og hente røverkøb, for alle ved jo at de helt små sjældent får slidt tøjet helt i bund, og ved at sælge det videre og købe brugt, sparer man både på pengene og miljøet. Det samme gør sig i øvrigt gældende for børnelegetøj, her er der altså også både gode penge og plastik produktion at spare!

I samme boldgade er rotationsgrupperne som efterhånden har spredt sig på Facebook. Er du ikke allerede medlem af en, så skynd dig at blive det! Det er en nem måde at give det man selv har i overskud videre og samtidig, kan det du lige står og mangler ske at dukke op. Hvis ikke der findes en for dit område, så synes jeg at du skal oprette den og sætte rotationen i gang!

Begræns daglig kemi
Økologi er det nye sort, og selvom jeg stadig forfalder til ”bland-selv” og Pepsi Max ved først givende lejlighed, så er det alligevel vigtigt for mig ikke at fylde familien med kemi. Derfor handler jeg oftest i Fakta og Netto, som begge har lanceret en lang række økologiske fødevarer til fornuftige priser. Derudover har vi skiftet vores daglige plejeprodukter og rengøringsmidler ud med miljøvenlige alternativer fra Änglamark og Minirisk.

Minus Mikroplastik
Næste gang du går en tur, så prøv at lægge mærke til hvor meget plastik affald du møder på din vej – udenfor skraldespandende vel at mærke! Plastik forurening er en stigende problematik, med store konsekvenser for miljøet. Mikroplastik findes i skræmmende mange af de ting, som vi omgiver os med i hverdagen, og det kan virke uoverskueligt at slippe af med. Her er 2 steder som jeg fandt skræmmende let at starte med:

Væk med den velkendte engangs karklud!
Ind med bomuldskluden! Har du ikke selv mod på at hive hæklenålen frem, så findes der mange flotte alternativer i butikkerne og online. Miljøet vil takke dig, og dit køkken bliver 100% mere Instagram venligt!

Indkøbsnet!
Mulepose, miljønet, ”denderstofposemedtommeflasker” – kært barn har mange navne. Det er let at have i tasken og du har helt sikkert allerede en stak gemt væk i skabet derhjemme. Frankrig er i gang med at udfase plastik indkøbsposerne og i Rwanda har de haft totalt forbud siden 2008. For selvom det er så nemt lige at snuppe en pose ved kassen, er det her altså en af de store syndere indenfor plastik forurening.

Tænk dig om og brug din sunde fornuft
”Sluk lyset efter dig” og ”Luk for vandet mens du børster tænder”! Hvis jeg havde 2 kr. for hver gang min far havde sagt det igennem min barndom, så behøvede jeg ikke at gå på arbejde i dag. Selvom jeg dengang syntes at han var irriterende, har jeg for længst indset at han jo havde ret. For at tage hensyn til miljøet, handler også om at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft. Tænk dig om inden du køber en masse nyt, og giv familiens vaner et servicetjek – selv den mindste ændring, kan gøre en stor forskel.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *