Tips til din flyvetur med baby

Flyvetur med baby
Se, baby – der er Bali under skyerne!

Af Maria Lyngsø Hougaard

Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdninger er altid fra hjertet. Produkter, der fremvises, er ting vi selv bruger, ønsker os eller elsker! //Mor-skab

Vi er taget på Barsel med Baby på Bali – og det er lige så lækkert, som de tre B’er lyder sammen og næsten for godt, til at være sandt. Men jo, forleden tog vi flyveturen til den lille hinduistiske ø med rismarker, æstetik og afslapning sammen med vores lille søn på 8 måneder. En 17 timers rejse! Og noget vi spekulerede en del på var, hvordan flyturen ville gå. Så vi forberedte os godt og giver gerne vores erfaringer videre.

Book en bassinet til flyvetur med baby
Når du bestiller flybilletterne, så skynd dig at booke en bassinet til børn op til 11 kg, som er en vugge, der hænger på væggen i flyet lige foran forældrenes sæder. Vi ringede faktisk og bookede, før vi købte billetterne. Det betyder også, at man sidder helt oppe foran med god benplads – både rart for forældre og for barnet, der kan lege på gulvet. Og så fylder man ret meget som småbørnsfamilie med alle de ting, man slæber med!
Se længere nede, hvad vi havde held med at pakke i min søns håndbagage.

Man fylder meget som småbørnsfamilie, så det er skønt med ekstra gulvplads!
Man fylder meget som småbørnsfamilie, så det er skønt med ekstra gulvplads, som man får sammen med en bassinet!

I flyet gav jeg vores søn lag på lag tøj på, da det både kan blive koldt og varmt, og det derfor er fedt at kunne imødekomme begge dele, samt en bomuldskyse til at lukke ørerne for air con, så vi ikke startede ferien med øreproblemer.

Den svære letning og landing
Når flyvet skal lette og lande, er baby nødt til at sidde på jeres skød iført en sikkerhedssele. Medbring derfor noget nyt og spændende legetøj, lidt snacks og bøger, som kan underholde baby i den situation, hvor I er nødsaget til at sidde helt stille og fastspændt.

Og så kan trykket i ørerne jo stige, når flyet letter og lander, så her er det en rigtig god ide at amme eller give flaske (evt bare med vand) – eller få barnet til at tygge på noget.

Min søns karet
Vi har en “Baby Jogger City Mini Zip”-klapvogn med på hele rejsen. Den kan slås rigtig godt sammen uden at være en af de der ustabile parablyklapvogne, så den også kan klare en køretur i ujævnt terræn blandt balinesiske rismarker  – den har også en tilhørende rygsæk og vejer kun 7 kilo, så man kan svinge den om på ryggen. Man må for det meste tage den med helt til gaten, hvor den så nogle gange tjekkes ind.

Vi har lånt en blød lift med hård bund af mærket “Circle” af en veninde, så klapvognen kan blive mere barnevogn, hvis en lur midt i Ubuds larmende trafik kræver mere afskærmning, men allermest fordi liften er en stor hjælp i flyet – også selvom man har en bassinet – se hvorfor nederst i artiklen!

Rejseklapvogn fra Baby Jogger samt blød lift
Rejseklapvogn fra Baby Jogger samt blød lift

På styret af klapvognen har vi en Buggy Buddy fra “Diono”, så vi nemt kan komme til sutteflaske, vand, en trøje og lidt mad uden at skulle rode i taskerne. Den har også vist sig at være guld værd her på Bali, hvor man bliver mindet om at drikke den vand, der kigger lige op på en.

fullsizerender

Bagage til tre – fordelt på to
Vi havde fordelt bagagen sådan, at min kæreste havde sin store rygsæk på ryggen, sin håndbagage-rygsæk på maven og hænderne på klapvognen med sønnike. Jeg gik med min håndbagage-rygsæk på ryggen og med hænderne på en stor kuffert. Vores søns håndbagage-rygsæk lå i klapvognens kurv sammen med klapvognens hylster.

Vi havde altså en håndbagage-rygsæk hver, så vi nemt kunne finde vores ting. I min søns rygsæk var det hele pakket ind og fordelt i fryseposer, så det var nemt at finde rundt i tasken og tage bunker af ting op, samt hvis der går hul på noget mad, bliver det hele ikke smattet ind!

fullsizerender

På selve flyveturen er tricket selvfølgelig at dosere legetøj og mad/snacks langsomt krydret med gåture op og ned ad gangen, søvn i flyets bassinet og menneskekiggeri – er der noget babyer elsker, så er det at få lov at kigge på andre mennesker, man kunne jo gå hen og få et smil. Og så var stewardesserne på Qatars fly fantastisk søde og børnevenlige!

Hvad var der så i min søns håndbagage: 

 • Larmende og blinkende plastikdims, der ikke larmer nok til at overdøve flystøjen – og når det kommer til stykket, så hellere bip-bip-lyd end babygråd (købt brugt hos Mødrehjælpen til 40 kr.)
  fullsizerender_2
 • En pose med landet legetøj; gem noget legetøj væk en måned før afrejse, så har det nyhedsværdi. Jeg har pakket yndlingsbogen “Vuf!” med guldbilleder (det mest populære legetøj herhjemme). Et grønt tørklæde, som han elsker at få viftet over sig/hen over hovedet. En spille-ugle. Et spejl fra “Tiger” (det perfekte tidsfordriv). En bog og blomst, der knitrer skønt. Og noget lidt alternativt; en papirspose – det er bare et hit!
  fullsizerender_1
 • En stor blød stofble 80*80 fra “Naturebaby” til svøb + et mindre men også blødt et fra “Cam Cam” som nusseklud
 • En mørk stofble til at lægge over hovedgærdet på flyets bassinet, så baby ikke vågner, når lyset i flyet tændes
 • Skiftetøj til alle parter, hvis der skulle ske uheld af den ene eller anden art
 • Skål med sugekop og låg incl ske fra “Kids Me” (perfekt med sugekop til et flybord i bevægelse og en baby med viftende arme) og så en lille kop til vand
  fullsizerender_4
 • En pose pulvergrød, så der altid er noget nemt varmt mad i nærheden. Det er nemt at få kogende vand på flyet, men alternativt kan man medbringe en termokande
 • En drikkedunk med vand
 • Lille pusletaske fra “Gaia & Co” (der kan være ca tre bleer i samt lidt skiftetøj). Så vi medbragte også en pose med ekstra bleer (vi havde 16 med, men brugte kun halvdelen) + lille salveprøve til rød numse
 • Vådservietter
 • Poser med finger-snacks, brødskorper og agurkestænger til den lille sult samt tidsfordriv
  fullsizerender_6
 • Banan og avokado
 • Sutteflaske til vand og/eller modermælkserstatning – pulveret i små bøtter, så det er nemt at håndtere. De gennemsigtige bøtter her er fra “Baby Yummy” og den med blåt låg fra Sistema
  fullsizerender_7
 • Kamillethe-breve – kamille er beroligende, og så er vores søn forkølet og hoster rigtig meget
  fullsizerender_5
 • Tuber med frugtgrød, aftensmad og lidt vælling – jeg endte med kun at tage halvdelen af det på billedet med op i flyet lige inden afgang
  fullsizerender_3
 • Hans’ trygge dyne! Jeg tænkte, at den nok er alt for varm på Bali, men flyet kan være koldt, og så dufter den hjemligt og er tryg at putte i. Og efter nogle dage på Bali, har den bestemt også været brugbar her, da han sover ovenpå den inde i sit Deryan rejsetelt (mere om hjælpemidler på selve rejsen følger i anden artikel)
 • Saltvands-næsespray, næsesuger og termometer, da han er lidt forkølet
 • Sutter
 • Bæresele til evt mellemlandinger eller til at gå rundt med baby i på flyet eller lade baby falde i søvn i
 • Bonustip til flyvetur med baby, som ikke var nødvendigt for os, da han ikke kravler; Snor. Hvis barnet kan kravle eller smider om sig med tingene, er det en god ide at binde snor i legetøjet og binde det fast til dit flysæde – på den måde triller det ikke langt væk, og du skal ikke ind under sædet og rode efter det.
  Bassinet i flyet med vores medbragte bløde lift, så baby ikke skal vækkes ved turbulens
  Bassinet i flyet med vores medbragte bløde lift, så baby ikke skal vækkes ved turbulens

  Hvorfor en blød lift, når der er bassinet i flyet?
  Jo se, den bløde lift med mål på 80 cm i længden, hvor vi kun bevarer pladen i bunden, passer faktisk ned i flyets bassinet. Det betyder, at man for eksempel kan vugge barnet i søvn ved at lægge liften på sine knæ og derefter putte liften med barn over i den bestilte bassinet, når barnet sover. Det gør det noget nemmere at putte end at skulle stå i dårlig arbejdsstilling hen over den ophængte bassinet, der jo heller ikke kan vugges.

  MEN det helt store plus er, at når der kommer turbulens i flyet, så skal du vække din baby, løfte ham ud af sin søvn og tage ham over på dit skød for at give ham sele på. Det er skide ærgerligt, når han lige sover så sødt.
  Vi gav istedet vores søn sit sikkerhedsbælte om maven før putning. Så puttede vi ham i liften, og når han sov, lirkede vi liften ned i bassinetten (husk at liftens hårde sider var taget ud, kun bunden var hård). Når skiltet med sikkerhedsselen så blev tændt under turbulens, kunne vi lige så stille lirke liften op af bassineten, tage liften over på skødet og klikke vores sikkerhedssele fast i hans (sådan som man skal med babyer på fly), mens han sov videre. Samt blive lagt tilbage i bassineten efter endt turbulens. Genialt ikke!
  Det er selvfølgelig på eget ansvar, da de egentlig helst vil have, at baby sidder på skødet af dig med sele på istedet for at ligge med sele på.

  Hvis I ikke kan få en bassinet fx hvis baby er for stor så bestil en plads, der hvor de plejer at hænge – og hvor der er god benplads – og medbring så stadig den bløde lift, som så kan stå på gulvet foran dig.

  Rigtig god rejse!

20 tanker om "Tips til din flyvetur med baby"

 1. Hej,
  Jeg har med glæde læst dine indlæg omk det at rejse til Bali under barsel med en lille baby. Mit store spørgsmål er: Hvad gjorde i med vacciner? Vi planlægger at være væk i 2 måneder og så kræves:

  Difteri
  Hepatitis A (smitsom leverbetændelse)
  Hepatitis B
  Japansk hjernebetændelse
  Stivkrampe (tetanus)

  Min læge kan ikke hjælpe og mener ikke det er forsvareligt.

  Håber virkelig du kan give svar på en løsning.

  Mvh Louise

  1. Kære Louise
   Tak for din mail.
   Vores søn var 8 måneder, da vi rejste. Vi var væk i 6 uger. Han blev vaccineret mod Japansk, men ellers bare de vacciner, der er i det normale børnevaccineforløb. Det var det, vi kunne gøre, sagde lægen.
   Håber det hjalp.
   Mange hilsner Maria

 2. Kære Maria,

  Tusind tak for alle dine meget brugbare tips. Vi rejser til Bali med vores datter på 6 måneder lige om lidt, og jeg har virkelig benyttet mig af alle dine råd. Jeg har lige et lille spørgsmål, som jeg håber, du kan hjælpe med. Hvad gjorde I med den bløde lift, når I skulle ombord på flyet? Må man gerne have den med og derudover en håndbagage pr. person?

  Kh. Maria

  1. Kære Maria

   Hvor dejligt at høre, du kan bruge det!
   Vi have en blød lift af mærket “Circle” med kun med bund – det betyder, at man kan fjerne pladerne i alle sider og kun beholde bunden. Og så bar vi ham simpelthen ind i flyet i den, og det var der ingen der sagde noget til:-)

   Rigtig dejlig tur!

   1. Tusind tak! Jeg vil prøve at anskaffe mig sådan en. Lyder som den helt rigtige løsning på så lang en flyvetur. Kh. Maria

 3. Kære Maria,

  Tak for super indlæg! Vi skal 6 uger til Bali med vores datter i marts/april på 8 måneder til den tid. Jeg håber du kan hjælpe med at svare på et par spørgsmål i den forbindelse:
  -vi har købt en babyjogger premiere som vi har tænkt os at tage med. Den er dog for stor/tung til at man må tage den med til gaten. Jeg har valgt den model hvor sædet kan vendes, da jeg gerne vil have hende vendt mod os, mens hun er så lille.
  Men nu bliver jeg i tvivl, om det er bedre at tage en babyjogger mini med, så vi kan have den med til flyet..
  Var I glade for at have den med helt til gate? Og hvordan er det pladsmæssigt i taxaer mv.? Og hvordan reagerede jeres lille med at vende ud af? (Min datter er meget nysgerrig og sover stort set ikke i barnevognen fordi hun skal kigge på alt).

  -den bløde lift I havde med, ser ud til at være 75 cm. Kan du huske hvor lang jeres søn ca. var? Min datter er pt. 72 cm. så er bange for om den bliver for trang..

  -kunne man købe “normale” bleer dernede? Vi plejer at bruge Libero touch..

  -mit indtryk fra en tidligere rejse til Bali(uden barn) var at der var højstole på de fleste restauranter..kan man godt slippe afsted med ikke at medbringe en rejsestol?

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  Vh. Nadja

  1. Hej Nadja

   Glæd dig 😊

   Vi havde jo liften med i flyet, og jeg kan huske, at vi på et tidspunkt bare lagde den på bagagevognen i en mellemlanding om natten, hvor han så kunne ligge, så det kan I evt gøre.

   Ift at vende ud af – vi havde en stofble og klemmer med, som vi hang fra den store skærm, der var på vores – netop for at “lukke ham ned” ved lur.

   Jeg kan ikke huske, hvor lang min søn var, men han har altid ligget over kurven i højde. Og var jo samme alder som din. Hvis I som os nøjes med bund og piller alle sider ud, er den jo også blød og ikke fast i sin længde.

   Vi købte bleer via Bali Baby Hire. I kan se udvalget på deres hjemmeside. Jeg kan ikke huske, hvad mærke vi endte med.

   Ja, der var generelt højstole. Vi havde dog en blød stol “Sacknseat” med som man kan sætte på en alm stol

   Rigtig god rejse!
   Bh Maria

 4. Kære Maria.

  Alletiders indlæg! Der er helt sikkert mange tips jeg vil tage i brug til vores kommende rejse til Canada med vores 8 måneders baby.

  Kan du forklare nærmere hvordan det fungerede med den bløde lift i bassinet? Jeg kan ikke lige se hvorfan det kan lade sig gøre som du beskrivet😉 Pillede i bunden ud af den i flyet? For hvordan kunne i ellers have den på skødet spændt ind i sikkerhedsselen ved turbulens? Har baby selen rundt om maven udenpå liften eller nede i liften?
  Vi har en voksipose som jeg overvejer at tage med til samme formål.

  1. Kære Tinna

   Dejligt du kan bruge artiklen.

   Vi havde bund i liften (ikke sider), og nej vi pillede ikke bunden ud. Den gled perfelt ned i bassinetten.

   Under turbulens samt når vi skulle have ham til at falde i søvn, havde vi liften på skødet og kunne vugge den lidt. Babyselen sættes fast som en ekstra sele på din sele og kan derfor nå langt. Så den havde han på nede i liften hele tiden – rundt om maven. Og så kunne vi klikke den på vores uden at skulle vække ham.

   Flypersonalet sagde, at det var på eget ansvar under turbulens, da de egentlig skal op og sidde på en, men vi havde godt fast i ham😉.

   Bh Maria

 5. Hej Maria
  Tusind tak for nogle fantastiske rejse guldkorn.
  Hvad havde i med af håndkøbs medicin til jeres søn? Du skriver han fik lidt problemer med maven, havde i noget specifikt med?

  1. Hej Louise
   Tak for at læse med:-)
   Faktisk er der nogle nye rejseartikler lige rundt om hjørnet, da du drager på 7 ugers barselsrejse igen her den 31. oktober med vores nu to børn. Og hertil er jeg ved at lave en pakkeliste, da det helt kontrakt er blevet efterspurgt. Rejsen i 2016 er jo lidt længe siden, så kan ikke huske alle detaljer, men jeg kan huske, at vi havde mælkesyrebakterier. Han døjede meget lidt med maven dernede, hvilket faktisk overraskende os.
   Her er hvad jeg indtil videre har noteret, at vi skal have med i toilettasken denne gang, hvis du kan bruge det:-):

   Termometer, neglesaks, plaster, Panodil, børnepanodil, saltvandsnæsespray, alm næsespray, næsesuger, Tandbørster og pasta, Babysæbe/shampoo, zinksalve, pincet, myggespray og myggeolie, Lille førstehjælpskasse med egne kanyler og plaster, Stand by malaria medicin?, Køresygepiller, Mavetabletter, Håndsprit, Imodium, Babysalve, læbepromade, Solcreme 600 ml, giftsuger, D-vitamin til Svend, Antihistamin til brug ved både reaktioner på myggestik eller andre allergier, Lokalbedøvende creme/kløestillende, kodimagnyler, Autan myggespray til baby, DEET myggespray til os, tekstilmyggespray, citroneucalypcusolie + babyolie

   Rigtig god rejse!

   De bedste hilsner Maria

 6. Kære Maria,

  Tak for et super brugbart indlæg! Det er lidt tid siden du har skrevet det, men det er tydeligvis stadig meget aktuelt 😄
  Jeg skal små fire uger til Thailand i januar med min dreng, der på det tidspunkt er 8 måneder.
  Kan du huske mere præcist hvad det var for en lift I brugte? Jeg synes det er svært hvad vi gør på flyet – pga. et meget langsomt rejsebureau, har vi ikke fået plads ved babykrybbe, så derfor har vi købt et sæde til vores søn. Men jeg er i tvivl om, hvordan han kan sove bedst på sådan et. Jeg har prøvet at kigge på bløde lifte, men det er måske kun smart, når der er en krybbe?

  På forhånd mange tak:)
  Vh Katrine

  1. Hej Katrine

   Dejligt du kan bruge det! Jeg lægger også løbende billeder og tips op på min Instagram morskabdk, hvis du vil se mere til vores rundtur i Thailand lige nu.

   Den hedder Circle og er sådan en, hvor man kan tage de hårde sider og bund ud, og vi beholder så bunden, og så fylder den meget lidt. Vi brugte den nu her til Thailand, fordi Svend er for stor til bassinet (9 måneder), og så vuggede/puttede vi ham i den, og så kunne han sove i den på gulv eller skød. Hvis jeg vat jer ville jeg tage den med og så putte ham i den på sædet, tror det er nemmere for at sove i. Den kan evt hvile på sædets to armlæn.

   De bedste hilsner Maria

   1. Tusind tak for svaret! Jeg tror ikke mærket kan købes mere, men vi fandt en anden blød lift😄
    Hvor fedt at I er i Thailand! Jeg følger nysgerrigt med på Instagram ☺️
    Må jeg spørge hvad I gjorde med vogn til Svend? Hvad tog I med, tjekkede I den ind som bagage eller?:)

    Kh Katrine

    1. Dejligt du følger med😊

     Vi tog vores Babyjogger City mini zip med. I DK skulle den tjekkes ind sammen med bagagen, men her i Thailand har vi fint måtte have den med ud til gaten, hvor den så tjekkes ind.

     Du skal næsten læse pakkeliste-artiklen på mor-skab.dk😊

     De bedste hilsner Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.