SÆT DIN FØDSEL I GANG!

Photo: melissajean.com.au #melissajeanbabies
Photo: melissajean.com.au
#melissajeanbabies

Af Maria Lyngsø Hougaard (genpubliceret – oprindelig fra 29. februar 2016)

Kan man det, tænker du nok? Altså sætte sin fødsel i gang.
Hvis du spørger zoneterapeuter og arkupunktører, så er svaret ja, hvis kroppen altså er klar til det, men bare har brug for et lille spark. Og ellers kan behandlingerne være med til at modne systemet og afkorte livmoderhalsen, så fødslen faktisk bliver kortere – heller ikke dårligt!

Hvis du er omkring termin og ved at blive utålmodig, kan du besøge en af de dygtige behandlere i dit nærområde.
Jeg var hos den dygtige og utroligt søde zoneterapeut Lisbeth Hecksher på Østerbro i København for at hjælpe min fødsel i gang. Og forbi Henny Jensen, der er jordemoder og akupunktør.
Her kan du læse om mine oplevelser med det plus lære, hvad du selv kan gøre for at fremskynde processen.


MOR-SKAB TIL ZONETERAPI 

Jeg har fra flere veninder hørt, at det ikke er specielt fedt at blive sat i gang på hospitalet, hvis man går over tid. Det skulle gøre mere ondt, og kroppen er ikke rigtig med, fordi det ikke er kommet naturligt.

Så dagen før min termin aflagde jeg zoneterapeut Lisbeth Hecksher et besøg i hendes klinik på Østerbro for at hjælpe fødslen i gang. Hun har en succesrate på, at 75 % føder inden for 48 timer.

Zoneterapi er tryk på forskellige punkter på fødderne, og det siges, at hvis kroppen er klar, kan man give den skubbet, så den sætter i gang. Jeg gik ind til behandlingen med åbent sind, og Lisbeth er den sødeste og hyggeligste kvinde, så det ville blive en god oplevelse lige meget hvad.

Lisbeth kører sin finger frem og tilbage på de cirka 5 cm over hælen
Lisbeth kører sin finger frem og tilbage på de cirka 5 cm over hælen

Lisbeth tog imod i sin lejlighed på Østerbro, hvor hun har sit behandlingsrum. Her viste hun på sin planche af en gravid krop, hvordan hun får livmoderens muskler til at trække sig frem og tilbage og på den måde miste elasticitet, så barnet til sidst ryger længere ned og trykker på systemet.

Det var først og fremmest utroligt dejligt at blive trykket på fødderne af Lisbeth. Jeg har prøvet zoneterapi før, men Lisbeth har det helt rigtige tryk! Så det var bestemt også en velvære-oplevelse for de ømme skanker. Imens forklarede Lisbeth og viste punkterne, som man fint kan behandle derhjemme også – eller endnu bedre; få ens kæreste til at trykke. Få ham til at trykke 20-30 sekunder hvert sted, så videre til næste punkt og tilbage til første punkt igen.
Behandlingen hos Lisbeth tog 45 minutter, men hun skiftede hele tiden fod og punkter, så det ikke bliver irriterende at blive trykket det samme sted.

Lisbeth arbejder på stykket ved hælen, som hun viser her
Lisbeth arbejder på stykket ved hælen, som hun viser her
Den lille pude/forhøjning her har også godt af nogle tryk
Den lille pude/forhøjning her har også godt af nogle tryk

Efter behandlingen blev jeg sendt ud og gå en halv times tid, og det samme senere på dagen og om aftenen. Dertil skulle jeg også drikke 3 kopper hindbærbladethe dagligt, for det giver sammentrækninger i livmoderen. Man får i det hele taget en masse ud af behandlingen hos Lisbeth, der også gerne giver tips til babys fordøjelse, hvordan de lærer at bruge sut, amning og andre vigtige ting – hun er bestemt en vidende og spændende kvinde.

Resultat:
På gåturen efter Lisbeths behandling kunne jeg mærke min søn tynge godt ned i bækkenet, som om han røg længere ned. Og jeg er fortsat med tryk, og de tips jeg fik fra Lisbeth. Jeg har været forbi Lisbeth en ekstra gang. Desværre er jeg alligevel endt med at skulle sættes i gang i morgen, 12 dage efter termin. Men mit system er i den grad modnet. På hospitalet kunne de fortælle, at livmoderhalsen er helt væk og min søn ligger så langt nede, han overhovedet kan! Så jeg kan måske springe (igangsættelses) piller over og få prikket hul på fosterhinden istedet for.

Zoneterapeut Lisbeth kan kontaktes HER, hvis du gerne vil have en behandling hos hende – modning af systemet fra 37+0 eller en igangsættelse.

Tryk selv fødslen i gang derhjemme
Du kan også få din kæreste, mand eller veninde til at modne dit system og livmoderhals ved nogle simple tryk. Lisbeth viser her på et kursus hos ‘Mamaprofylax’, hvor I skal trykke.
Men husk: Først fra uge 37+0!

IMG_7382
Her er punkterne, der modner dit fødsels-system – der er et på hælen, oppe over anklen og et på lilletåen

Lisbeth viser her, hvordan du bruger punkterne:

MOR-SKAB TIL AKUPUNKTØR
Akupunktur udøves med tynde nåle, der siges, at balancere og forberede kroppen inden fødslen.

Henny Jensen er jordemoder og akupunktør i Isisklinikken på Frederiksberg.
Hun begyndte sin behandling med en samtale som jordemoder, hvor hun spurgte ind til min graviditet, og hvilke problemer jeg evt har og har haft. Jeg skyndte mig blandt andet at fortælle hende om de gentagne kramper, jeg de sidste dage havde haft i venstre side.

Hun understregede også, at akupunktur ikke sætter fødslen i gang, hvis ikke kroppen selv er lige ved at gå i gang. Men at akupunktur kan modne kroppen, så tiden med udvidelsesveer måske kortes. Og så kan det afhjælpe eventuelle graviditets-gener.

Henny Jensen sætter nåle i mine fødder for at fødselsmodne min krop
Henny Jensen sætter nåle i mine fødder for at fødselsmodne min krop

Efter samtalen kom jeg op på en briks, og Henny satte nåle forskellige steder, imens hun fortalte, hvad de aktiverer. Det hele handler om at få balance i kroppen og sende energier nedad (samme vej som barnet under fødslen).
Til sidst satte hun også nåle i mit venstre øre, der skulle tage sig af kramperne i siden. For at finde de rigtige punkter i øret, trykkede hun først med et lille redskab, og det gjorde ret ondt – de steder satte hun nålene.

Nålene i mit øre sættes på med plaster, så de kan blive siddende
Nålene i mit øre sættes på med plaster, så de kan blive siddende

Jeg lukkede øjnene, og Henny satte en guidet meditation på, der skal få én til at slappe af og forberede hjernen mentalt på fødslen. Jeg fandt hurtigt ro og kunne mærke nogle lyn ned i siden, hvor jeg har haft kramperne de sidste dage.
Efter behandlingen konstaterede Henny, at mit system virker umodent, da jeg ikke fik nogle plukveer, mens nålene var i. Men at min krop nu kunne være mere modent.

Jeg beholdt nålene i øret, indtil jeg skulle sove samme aften, men så blev det alligevel for meget at udelukke venstre side, når man i forvejen kun kan lægge på siden og sove.
Samme aften havde jeg stadig vilde kramper i siden, men næste dag var de faktisk væk en hel dag, så måske har nålene i øret hjulpet. Og næste tjek hos min jordemoder viste, at mit system var i gang med at modne.

Hvis du ønsker en behandling af en jordemoder og akupunktør, kan Henny fra Isisklinikken kontaktes HER

Det er tydeligt, at nogle af nålene rammer ømme punkter, hvor det svier lidt
Det er tydeligt, at nogle af nålene rammer ømme punkter, hvor det svier lidt


MYTER OG TIPS TIL IGANGSÆTTELSE:

– Sex
Sæd indeholder væsentlig mindre prostaglandin end de piller, man får for at sætte fødslen i gang. Men hvis fødslen er nært forestående, kan det faktisk skubbe det i gang.

– Nuldre brystvorter
Massage af brystvorter kan bruges, når moderkagen sidder fast efter fødslen, eller ved vesvækkelse; altså når veerne går i stå efter at have været godt i gang.

– Lange gåture
Virker kun, hvis din livmodermund allerede er begyndt at blive mindre. Hvis du spadserer lange distancer, kan det starte veerne, men også irritere din livmoder. Og veerne holder som regel op igen, når du holder op med at gå, hvis din krop ikke er klar.

– Krydret mad
Virker ikke. Da fødevarer, der indvirker på dit fordøjelsessystem, godt kan fremkalde uregelmæssige sammentrækninger af livmoderen, er det mere sandsynligt, at det forårsager halsbrand snarere end at fremkalde veer.

God fornøjelse – og rigtig god fødsel!

2 tanker om "SÆT DIN FØDSEL I GANG!"

 1. Hej med dig,

  Rigtig fin artikel med gode tips og tricks. Det er dejligt at se, at vi er flere, som arbejder med gravide og fødsler. Det er der bestemt brug for i øjeblikket, når fødegangene er så overfyldte og der mangler hænder. Måske skal vi slå hovederne sammen og mødes en dag og udveksle erfaringer? 🙂 du er i hvert fald velkommen til at kontakte mig. Jeg har klinik lige ved Nørreport st.

  1. Kære Izabella

   Tak – dejligt du kan lide artiklen!
   Jeg sender dig lige en mail.

   Mange Hilsner Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.