MEYERMETODEN – Privat fødselsforberedelse

Af Maria Lyngsø Hougaard

Jeg glæder mig ikke til min fødsel
Jeg er gravid med søn nummer to. Jeg glæder mig ikke til min fødsel. Hvorfor ikke? Det er lidt svært at sætte ord på. Jeg var meget nysgerrig på min første fødsel for snart tre år siden – jeg er nysgerrig af natur, så selvfølgelig var jeg spændt på at opleve det. Vi forberedte os godt med fødselsforberedelse i privat regi, men den fødsel vi fik, var vi ikke forberedte på.

Fødslen blev sat i gang med piller 12 dage over termin og startede med fuld kraft. Det var meget overvældende. Jeg kunne bestemt bruge de vejrtrækningsteknikker, jeg havde lært, men min kærestes redskaber til at smertelindre mig og få mig til at slappe af mellem veerne, var svære at bruge, fordi veerne væltede ind over mig som en storm.

Fra vandet gik, til min søn blev født gik der 4 1/2 time – med hyppige og smertefulde veer fra start. Indledningen blev ligesom sprunget over. Og efter blot 10 minutters veer sagde vores ve-app “Go to the hospital” – WHAT?! Det gik så stærkt, at jeg mistede al kontrol. Min søn blev også påvirket under fødslen, idet hans hjerterytme til sidst blev holdt nede af de hyppige veer, så jordemødrene ville have ham ud hurtigt (som om det ikke allerede gik hurtigt nok).

 

Næste fødsel nærmer sig

En ting er, at jeg ikke ligefrem glæder mig til næste fødsel. Noget andet er, at jeg på det sidste har mærket en angst for at skulle igennem det igen. Derfor kontaktede jeg jordemoder Heidi Meyer Vallentin, der er praktiserende jordemoder og har skrevet bogen “Meyermetoden – den naturlige epidural”.

Heidis private fødselsforberedelse tager nemlig udgangspunkt i det specifikke par og deres individuelle udgangspunkt med fokus på angstbearbejdelse og kontrol af fysisk og mental afspænding med forskellige værktøjer.

Lige fra start kunne jeg mærke, hvor sød og engageret Heidi er. Hun er sådan en, der skriver, at hun glæder sig til at se en igen og arbejde videre med os – som om vi er hendes eneste par (det er vi så ikke!). Hun brænder tydeligvis for de her familier og kan med julelys øjnene fortælle om en speciel fødsel, hvor babys hånd kom med hovedet ud, og en assistent tog baby i hånden, og Heidi blev helt misundelig. Tænk sig, at man med så mange fødsler alligevel ikke ser det som en ud af mange – og et job, der bare skal eksekveres. Men kan virke så dedikeret til hver fødsel.

 

FØRSTE MØDE med Heidi og Meyermetoden
Heidi kommer hjem til os en smuk solskinsdag i november. Vi har fået vores søn passet hos bedsteforældrene – og op til Heidis besøg har vi talt om fødslen sidst, hvilket i sig selv er terapi. Vi er spændte på, hvad Heidi vil tage fat i.
 
Heidi er sød og afslappet fra start. Hun bruger først noget tid på at lære os at kende og dykke ned i, hvad det er, vi frygter samt ønsker af næste fødsel. Det har vi også skulle nedskrive til hende på forhånd.

 

Heidi vil gerne gennemgå vores fødselsjournal med os, hvilket viser sig at være en virkelig stor hjælp. Hun kan nemlig forklare alle de lægefaglige ord, som vi ikke selv forstår, og det viser sig, at der er ting, vi har misforstået. For eksempel da vi i slutningen af sidste fødsel får at vide, at vores søn skal hurtigt ud, fordi han påvirkes af de hyppige veer, og selve chefjordemoderen kommer ind og hjælper, der virker det ret voldsomt i vores hoveder. Men det viser sig i journalen, at det var chefjordemoderen, der kom ind, fordi assistenten var optaget. Og at der altså ikke var brug for præcis en chefjordemoder, fordi der var tiltro til, at jeg selv kunne føde ham i tide. Det er virkelig rart at få gennemgået.  

 

 

Oplæring til en akut fødsel
Så tager Heidi fat i vores nervøsitet for at føde akut derhjemme eller i bilen, fordi det gik så stærkt sidst. Hun oplærer os simpelthen i, hvordan vi skal takle en evt. akut fødsel for at gøre os trygge ved, at det skal vi nok klare. Som Heidi siger, så er de fødsler ofte nemme, fordi de netop bliver akutte, fordi barnet hurtigt og nemt selv finder ud og ikke møder så meget modstand på vejen.

 

Urkvinde og dadler
Vi får også nogle tips af Heidi, fx at jeg, når der er seks uger til termin, skal begynde at tænke i, hvilke positioner jeg bruger, når jeg fx ser fjernsyn eller sidder og skriver. Som Heidi beskriver det, så sad urkvinden på hug med sin store mave forover og samlede bær. Det er en gunstig position, der hjælper barnet til at lægge sig korrekt med sin ryg i moderens side fremfor op ad moderens ryg. Noget der kan give en lettere fødsel. I dag sidder vi meget tilbagelænet, hvilket ikke ligefrem hjælper barnet til den bedst mulige position. Hun kommer med flere stillinger, der kan fordre barnets korrekte position. Se bare her:  
 

 

Og så er der det med dadlerne. Det er simpelthen bevist, at i lande, hvor kvinder spiser mange dadler, har de en bedre graviditet og ikke mindst fødsel! De går oftere naturligt i gang. Se en undersøgelse fra Jordan her: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/01443615.2010.522267#.VrhwH8fwxBw

Jeg lægger tippet op på Mor-skabs Facebookside, og det afføder faktisk nogle kommentarer fra kvinder, der har prøvet det og mener, at det gør en forskel.

Til lektie får vi til næste gang at tale os frem til, hvad vi er mest bange for ved fødslen – næste gang skal nemlig handle om psyken.  
 

 

ANDET MØDE med Heidi og Meyermetoden
I dag tager Heidi udgangspunkt i psyken og dens påvirkning af fødslen. Hun tager udgangspunkt i de ting, vi er nervøse for ved fødslen. Men også i, hvordan vores tanker kan påvirke fødslens udfald.

 

Heidi forklarer os, hvor meget psyken påvirker en fødsel. At det vi tænker kommer fysisk til udtryk i vores krop. Ligesom at der fysisk kan løbe mundvand, hvis du tænker på chokolade – altså selvom du slet ikke har smagt på chokoladen…. Underbevidstheden har stor indflydelse på hormonarbejdet, så det er noget Heidi går meget ind i.  
 
Skal det gøre ondt at føde?
Heidi fortæller, at der er stor forskel på oplevelsen af fødselssmerte og om de mange grunde, der er til det. Samt hvordan man kan få indflydelse på smerteoplevelsen. Det er spændende at høre om, hvordan fødselssmerte som et fænomen er opstået gennem religionens historier, og hvor mange beviser, Heidi kan komme med, som viser, at det slet ikke er meningen, at det skal gøre så ondt. Heidi viser os, hvor stor indflydelse vi kan have på smerteoplevelsen med afledningsteknikker og selve Meyermetodens fokustryk.

 

Psyken påvirker fødslen
Heidi giver os også teknikker til at tænke positivt om fødslen. Ikke at vi nødvendigvis tror på det i starten, men det vil komme. Vi bliver opfordret til at lave hver et målbillede, som vi kan kalde frem, hvis vi får brug for det under fødslen samt tænke over, om der er noget, vi kan tage med til fødslen, der kan lette stemningen og gøre os glade.  

 

Meyertrykket
Da vi har talt psyke og fået en del redskaber, viser Heidi os for første gang “Meyermetodens tryk”, der skal smertelindre under veerne. Det har jeg glædet mig til at prøve. Og åh hvor det virker. Altså nu har jeg jo ikke veer. Men jeg bliver bestemt afspændt i min tunge gravide krop og mærker at fokus flyttes til de steder, hvor hun eller min kæreste trykker i et kryds-flow ned langs min krop. Jeg skal følge med og fokusere på punkterne. Hvem der dog bare kunne have Heidi med i fødselstasken;-)
(Se video af Meyermetodens tryk nederst i denne artikel)
  
 
Heidi viser eksempler på tryk, man kan lave, hvis den gravide sidder eller har det meste af kroppen under vand i badekar

 

TREDJE MØDE med Heidi og Meyermetoden
Ved den sidste fødselsforberedende gang med Heidi spørger hun ind til, hvordan det går med min nervøsitet for fødslen. Hun fortæller, at det er helt normalt at blive nervøs her 3-4 uger før termin. At der går psyken lidt op og ned.
 

Vi bestemmer – det er vores fødsel
Vi laver en oversigt over, hvilke udfald, der kan være ved en fødsel – både gode og dårlige ting – og det er tydeligt, at mine dårlige forstillinger stadig overskygger de gode. Heidi viser mig, hvordan jeg kan tage hvert udfald og nedskrive, hvad der er af løsninger til dem.
Fx er et udfald “Medicinsk igangsættelse” ligesom sidst. Her skriver vi, at jeg denne gang har haft en privat jordemoder til fødselsforberedelse, jeg har lært hormonarbejde, jeg skal igennem Heidis fødselsmodning, og Heidi laver en plan for igangsættelse (hvis det skulle ske), der er meget stille og rolig, og hvor jeg har mig selv med. Min reaktion er: “Jamen, det kan da ikke lade sig gøre i virkeligheden på en travl fødselsafdeling”. Heidi siger, at vi skal tro mere på, at vi faktisk kan stille krav og sætte foden ned – det er vores fødsel!

Derudover viser vi Heidi Meyermetodens tryk, som vi har øvet os på siden sidst, og min kæreste får stor applaus. Heidi viser os også, hvor han kan trykke, hvis jeg ikke lige ligger, så hele kroppen kan trykkes igennem. Samt nogle tips til massage af lænd og bækken.

Heidi har igennem hele forløbet et stort fokus på psyken i en fødsel. Vi har fået mange tips til smertelindring, men også til at arbejde med psyken. Det er både i tiden op til fødslen med positive affirmationer, men også under veerne, hvor vi får små tips til at mestre smerterne mentalt.


Nogle af Heidis mentale tips: 

– Forestil dig en tsunami der skyller imod dig og ser helt uoverskuelig ud. Du visualiserer, at du dykker ned under den, ned i vandet hvor der er ro
– Få din fødselspartner til at tælle ned i 10 sek intervaller (en ve tager ca 45 sek)
– Brug positive affirmationer, guiding i bydeform, ros og hep

– Brug lyd og sige evt “Ja, kom så baby, vi kan godt”
– Brug sceneskift, hvor din partner fx beder dig gå fra liggende til stående
– Forestil dig, at din andet barn (hvis du har andre) kommer ind i rummet, og du vil berolige ham/hende; “Lille skat, der sker ingenting, jeg er bare ved at føde, snart skal vi møde lillebror” (kroppen mærker din beroligelse)
– Partneren hiver jeres målbilleder frem
– Det kan være forløsende at græde
– Du/din partner har forberedt jeres fødselsdate (måske hiver din kæreste noget frem fra tasken, der gør dig glad eller får dig til at grine)
– “Ankeret”; på forhånd har I udvalgt 3 situationer som er positive, og som I gemmer og kan hive frem fx kan det være fra en dag, hvor I var ved at dø af grin (du skal huske et visuelt billede fra situationen), som kan hives frem.

 

Vejrtrækning
Heidi gennemgår selvfølgelig også en fokuseret vejrtrækningsteknik, som også er en del af hendes metode og giver gode råd til at bruge lyd og bevægelse under vejrtrækningen. Hun forklarer også, hvor vigtigt det er, samt hvordan, man kommer hurtigt ud af veen og får nulstillet, så man får længere og bedre pauser imellem veerne.

Jeg kan godt mærke, at jeg er særligt positiv, når Heidi har været der. Det føles umuligt at fjerne nervøsiteten helt, men jeg har nu redskaber til at skubbe den væk. Samt ting der kan give os kontrol og få mig til at tro på, at denne fødsel kan blive anderledes.Vi aftaler med Heidi at mødes igen nogle dage efter termin til fødselsmodning…hvis baby ikke melder sin ankomst før!

 

Og her har Heidi også givet os nogle tips til at fortælle baby, at han er velkommen:
– Hold fødderne varme (ellers tror kroppen ikke, at urkvinden har fundet en god hule at føde i)
– Spis og drik godt (ellers tror kroppen ikke, du er klar til at give en baby liv og mad)
– Stress af og hyg jer
– Når der kommer jag i skeden op til fødslen, så blev venner med dem, byd dem fx velkommen med hop istedet for at spænde op = signaler at du er klar.

Det har været en stor oplevelse at få indsigt i alt Heidis viden. Nogle gange glæder jeg mig endda til at afprøve det hele (en sjælden gang imellem;-)). Så nu er det bare om at øve sig og tricke hjernen.

 

Heidi laver tryk på fødselspartneren, så han/hun kan mærke, hvad små justeringer kan betyde

 

 

 

En tanke om "MEYERMETODEN – Privat fødselsforberedelse"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.