Fødselsfotografer er en ny ting i Danmark

Af Foreningen for Danske Fødselsfotografer, Eva Walther

I Danmark dokumenterer vi omhyggeligt alle store livsbegivenheder: Bryllup, den dejlige gravide mave, de helt små nyfødte, barnedåb og fødselsdage – men den vigtigste livsbegivenhed af dem alle – starten af et helt nyt liv – det dokumenterer vi ikke.

Men hvorfor er fødselsfotografer ikke så udbredt i Danmark?

1. Der er rigtig mange, som ikke kender til denne mulighed endnu.

Det er et ret nyt tilbud her i Danmark. De, som som kender til fødselsfotografering, har typisk set billeder på Instagram. Mest sandsynligt er det optagelser fra USA eller de andre lande, hvor fødselsfotografering har været mere naturlig i et stykke tid.

2. Det polariserer rent følelsesmæssigt.

Når der er tale om fødselsfotografering i Danmark, ser vi typisk de her to reaktioner:

1. Et højt “Nej tak!” næsten inden ordet fødselsfotografering er nævnt ELLER
2. Folk er vilde med ideen.

Umiddelbart ligger der ikke meget imellem. Men trods dette bliver mange nysgerrige og ændrer mening hen ad vejen. Vi oplever, at der en stor misforståelse tilknyttet ordet fødselsfotografering her i Danmark.

Men selvom holdningerne er ret modsatrettede, så viser erfaringen i Foreningen for Danske Fødselsfotografer , at en stor del af de kritiske kommende forældre ændrer mening, når de først har hørt om, hvad fødselsfotografering kan – og når de har set de smukke billeder, der visuelt fortæller om fødslen af et nyt liv.

Her er, hvad kunderne siger:

Dianna siger: “En fødsel, som i virkeligheden er det største man kan opleve både som mor men også som par og familie – det er det eneste vi ikke dokumenterer – og det skal vi til at gøre. Det er så fedt.”

3. Ofte er der bekymringer tilknyttet tanken om fødselsfotografering.

De 4 største bekymringer kvinder eller par, der venter sig, oplever, når de hører ordet fødselsfotografering er:

1. “Det er alt for intimt et øjeblik til at tage en fremmed person med til.”
2. “Billederne kunne vise alt for meget.”
3. “En fødsel er ikke noget pænt. Det det skal ikke fotograferes.”
4. “Hvad hvis fødslen ikke går godt?”

Har du selv disse tanker – eller nogle af dem? Hvordan har du det, når du hører ordet fødselsfotografering?

Michel, som var meget kritisk i forvejen, fortryder ikke: “Da Dianna spurgte mig om at tage en fødselsfotograf med, var jeg meget i tvivl. Jeg syntes, det var meget privat. Og jeg syntes, det var grænseoverskridende at skulle have en at rende rundt og tage billeder i vores hjem. Men sådan var det jo slet ikke. Vi lagde ikke mærke til fotografen, og det var meget naturligt. Det var kun positivt. Vi vil helt klart gøre det igen.”

Bag om fødselsfotografering
At føde betyder ikke kun at bringe dit barn til verden. Indenfor få timer bliver du fra “dig” til “mor”. Du bliver til en ny version af dig selv og intet er som før. At blive mor til dit barn er den største transformation, du vil gå igennem i løbet af dit liv.

Et formøde sørger for tryghed
Med enhver fødselsfotograf vil du få muligheden for et formøde, ofte via Skype eller Facetime eller personlig. Det er en meget intim oplevelse at arbejde sammen om, og derfor tilbyder de fleste fotografer sådan et møde, netop for at lære hinanden at kende og afklare ønsker, bekymringer eller spørgsmål og dermed skabe tryghed og fortrolighed.

Den fødende sætter dagsorden.
Det er altid den fødende, som sætter dagsorden for, hvad der bliver fanget på billederne. Det bliver drøftet under formødet og fotografen vil under alle omstændigheder respektere dine ønsker.

En fotograf har øje for den smukke vinkel og sans for jeres intimsfære
Enhver professionel fotograf har stor æstetik sans og kender de vinkler, som giver de smukkeste billeder. Fotografen agerer fluen på væggen og fanger samtidig både de smukke øjeblikke mellem dig og din partner og senere jer og jeres nyfødte barn, men har også øje for alle de små detaljer som du/I selv ikke opdager, når fødslen først er i gang.

Hans Christian fortæller: “Jeg undervurderede helt klart den effekt,det havde på mig at kunne kigge tilbage på de her billeder, på det event som er så speciel – også for faren.”

Når fødslen ikke går efter planen
Ikke alle fødsler går som forventet. Der aftales inden fødslen, hvordan fotografen følger med, skulle der opstå komplikationer. Det kan være til stor gavn at have billeder eller video fra den tid også. Billederne kan bagefter være med til at bearbejde det, der er sket. De kan være med til at skifte oplevelsen fra noget negativ til noget mere positivt og hjælpe med at se forløbet fra andre perspektiver.

Man glemmer alt for hurtigt
Når dit barn kommer til verden, så føles det, som om tiden står stille – men kort efter begynder tiden at løbe stærkt. I foreningen blandt vores fotografer ser vi den store glæde hos de forældre, som modtager de smukke og emotionelle billeder og evt. film af en oplevelse de selv hurtigt glemmer, når fødslen først er ovre. Her er vores arbejde med til at sætte et stort puslespil sammen efterfølgende, og det har den fantastiske effekt, at du kan genopleve fødslen igen og igen efterfølgende.

Michel & Dianna fortæller: “Og så er der også så mange ting, man glemmer eller ikke tænker over – som er med nu. Det giver videoen og billederne så fint et billede af, hvordan min søster laver kaffe og jordemoderen skriver journal. Alt det havde jeg som fødende ingen fornemmelse af. Og det er så fedt at have det med også.”

Gem jeres første “hej” for evigt
Forestil dig dit barn begynder at spørge om den dag, det blev født. Du kan tage billederne eller videoen frem og vise dit barn, hvor stor en dag det var for jer, da I mødtes for allerførste gang. Billederne kommer til at fortælle jeres helt egen historie. Og værdien af de billeder vil stige med hvert år, der går.

Dianna fortæller: “Jeg bliver stadig sindssyg rørt af billederne. Det største var at se, da Michel blev far, og da min søster blev moster. Det var stort. Og så har jeg været stolt af billederne sådan, at jeg har haft lyst til at vise dem til folk. Og det troede jeg ikke, jeg ville.”

Her kan du læse om Marias oplevelse med at have en fotograf med til sin fødsel.

Om Foreningen for Danske Fødselsfotografer

I juni 2019 stiftede fotograf Eva Walther, bosat i nærheden af Horsens sammen med de tre passionerede fotografer Karina Frausing Bennedsen fra Esbjerg, Lili Boesen og Nataly Dauer fra København Foreningen for Danske Fødselsfotografer. I dag er vi syv medlemmer, som dækker store dele af Danmark. Du kan se et oversigtskort på http://danskefoedselsfotografer.dk/din-foedselsfotograf/

I foreningen har vi flere mål:
1. Vi vil skabe tryghed hos de gravide, som ønsker at finde en seriøs og professionel fødselsfotograf.
2. Vi hjælper de gravide med at finde deres fødselsfotograf i nærheden.
3. Vi tilbyder støtte og sparring blandt fødselsfotograferne.
4. Og vi vil løbende arbejde på at øge kendskabet til fødselsfotografering i Danmark fremover.

Kristina fortæller: “Jeg er ikke i tvivl om, at jeg gør det igen næste gang. Foreningen for Danske Fødselsfotografer gav os tryghed, da vi vidste, at hele forløbet ville komme til at foregå på en fortrolig og korrekt måde.”

Hvordan vil du gerne huske din fødsel?
Måske har du født et barn før, eller flere, du ved, hvad der venter dig og har præcise forestillinger om, hvordan du vil huske din fødsel. Måske er du førstegangsfødende, og har ingen idé? Måske har du stadig mange spørgsmål? Du er så velkommen til at kontakte os i foreningen. Det er gratis og uforpligtende. Send gerne en mail til bestyrelse@danskefoedselsfotografer.dk eller klik her og udfyld vores formular.

Kig dig gerne omkring på vores hjemmeside www.danskefoedselsfotografer.dk eller følg os på Facebook eller på Instagram.

Du kan også se vores film om fødselsfotografering HER.

Her er interviewet med Dianna & Michel:


Her kan du også læse om, hvordan det er at have en familiefotograf til at forevige en hel dag i jeres liv: “En dag i livet” med en familiefotograf

En tanke om "Fødselsfotografer er en ny ting i Danmark"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *