LYSTERAPI GUIDE

Af Maria Lyngsø Hougaard

Reklame: Artiklen er i samarbejde med Dansk Lysterapi,
men holdningerne kommer fra hjertet.

Lysterapi er en måde at komme igennem de mørke måneder. Og selvom vi går mod lysere tider, så mærker mange inklusiv mig selv disse måneder på psyken og energien. Da vi kom ind i oktober måned, kunne jeg virkelig mærke mørket og kulden. Jeg blev bare grundlæggende træt og manglede energi. Derfor kontaktede jeg Henrik fra Dansk Lysterapi for at høre mere om lysterapi, som jeg aldrig har prøvet. Og vi har testet en række lamper og endt med at mene, at alle burde få sig lidt lys-hjælp i den mørke årstid. 

Da jeg kontaktede Henrik, lærte jeg Lumie at kende. Et firma, der producerer lysterapilamper…og ikke andet. De er nørdede og sætter sig ind i forskning på området. Det taler meget til mig. 

Hvad er lysterapi?
En lysterapilampe skal i udgangspunktet afgive en lysstyrke på 10.000 lux på øjet og afgive det aktive blå lys, som er med til at nulstille døgnrytmen. En god lysterapilampe har effekt på 40-50 cm, så man kan spise morgenmad, læse avisen etc imens. Altså ikke sidde med ansigtet helt inde i lampen.
Det anbefales at bruge lysterapien om morgenen for at nulstille døgnrytmen og stoppe produktionen af søvnhormonet, ligesom om sommeren. Så kan der produceres aktivitetshormon kortison og lykkehormonet serotonin. Hvis man derimod har et lidt forhøjet niveau af melatonin tilbage i kroppen, bliver man træt, ugidelig, sortseer osv. Og kan udvikle vinterdepression.
Det anslås, at 30% af danskerne lider af vintertristhed. 

Min arbejdsstation sammen med Lumie Vitamin L lampen

Hvilken lysterapilampe?
Dansk lysterapi anbefaler, at man altid vælger en lampe som er godkendt som medicinsk udstyr. Og undgår billige Kina-produkter. Hos Dansk Lysterapi giver Henrik en god oversigt over nogle af Lumies lysterapilamper:

Lumie Vitamin L. 10.000 lux ved 16 cm. Behandlingstiden ligger typisk omkring 30-60 minutter ved en afstand af 45 cm.

Lumie Brazil. 10.000 lux ved 35 cm. Behandlingstiden ligger typisk omkring 30-45 minutter ved en afstand af 45 cm.

Lumie Desklamp. 10.000 lux ved 22 cm. Behandlingstiden ligger typisk omkring 30 minutter ved en afstand af 45 cm uden glasskærm.

Lumie Halo. 10.000 lux ved 20 cm. Behandlingstiden ligger typisk omkring 30-45 minutter ved en afstand af 45 cm. Lumie Halo er i udgangspunktet en lysterapilampe, men kan også bruges til Wellness brug, hvor den typisk står på en noget længere afstand end før anbefalet. Den stilles normalt lidt i baggrunden og oplyser lokalet den er placeret i. Derved opnår man en behagelig belysning som giver effekt over længere tids ophold i lokalet. Den er ny på markedet og er fremstillet af høj kvalitets materialer og dets design leder ens opmærksomhed hen mod B&O.

Lumie Halo

Vi tester 🙂
Vi har testet Lumie Vitamin, Lumie Brazil, Lumie Halo, Lumie Bodyclock Shine og Lumie Bedbug til mørkeræde børn. 

Vitamin L lysterapilampe kan du have med overalt

Lumie Vitamin L lysterapi
Lumie Vitamin er kraftig nok for de fleste, og den har en perfekt A4 størrelse til at stå på et skrivebord – også ude på ens arbejde uden at genere kollegaerne eller se for voldsom ud. Den kan nemt være i en taske ligesom en bærbar computer.
Hvis den bruges i ca 30 minutter om dagen, får du det tiltrænge skud sollys. 
Jeg synes, den er smart, fordi den ikke fylder mere. Som en lille sol på bordet. Og nem at tage med.

Der er kraft i Lumie Brazil

Lumie Brazil lysterapi
Brazil udgaven er rigtig god, hvis du har brug for mere. Hvis du fx lider af vinterdepression. Den er noget større end Vitamin L udgaven. Men til gengæld er lysfladen større, og du får lidt hurtigere den rette mængde lys. Den er ikke så transportabel som Vintamin L., men kan fx med fordel placeres som et fast element i køkkenet, hvor du kan tænde den, når du skal lave morgenmad. 

Lumie Halo kan stilles om indirekte lys og give folk i rummet lidt lysterapi

Lumie Halo
Halo er mere en klassisk lampe. Eller det er en lysterapilampe, men den er lavet i et design, så du kan have den stående som en almindelig lampe, og så kan den lyse rummet op og mere indirekte give det rigtige lys til de mennesker, der befinder sig i rummet. Vi har den fast til at stå i et mørkt hjørne ved siden af sofaen, hvor den lyser op på væggen, og når det så er morgen, og vi gerne vil vækkes, så stiller vi den op i vindueskarmen lige ved siden af, og peger den ind i rummet. Det er ret smart, fordi vi på den måde husker at bruge den, fordi den er en fast del af indretningen.

Lumie Bedbug til børn, der ikke er så gode venner med mørket

Lumie Bedbug til børn
Lumie Bedbug er simpelthen så fin. Det er en lille lampe formet som et dyr, der kan hjælpe mørkeræde børn. Vores børn Svend på snart 3 år og Anker på snart 6 år er netop det. De er i hvert fald ikke glade for, at der er helt mørkt. 
Bedbug giver lige præcis nok lys til, at de ikke er bange, og samtidig er det lys, der ikke hæmmer søvnproduktionen. Ud over at lyse op uden at ødelægge søvnen, så kan den også lave en beroligende solnedgang, som vænner barnet til mørke.

Lumie Bodyclock til at vække dig
Her er der tale om en lampe og vækkeur i et. Ud over at vække dig med en klassisk vækkeurs lyd, så kan den også simulere en solopgang. Og det kan virkelig noget. Det er så svært for os at komme op om morgenen, men når man vågner til en solopgang, så er det så meget nemmere end at slå øjnene op i et helt mørkt soveværelse.

Det er tydeligt at mærke, at kroppen meget nemmere omstiller sig ligesom om sommeren. Er total fan af denne måske at blive vækket på!

Vi har været meget begejstret for vores første møde med lysterapilamper, og vi mener faktisk, at alle burde have noget lyshjælp til den lange mørke danske vintertid!

Du kan læse mere om Dansk Lysterapis produkter HER!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *