Af Catalina Kromann Lyngsø
Når du endelig kommer til den dag hvor du skal gå på barsel, kan du for alvor begynde på de sidste forberedelser til ankomsten af baby. For mig betød det meal prep til fryseren! Meal prep er ganske simpelt forberedelse af forskellig mad, som du let kan tø op i din første tid som ny mor.
Den første tid med baby skal nydes, og derfor kan det være en super ide at bruge lidt af din barselstid før baby på at forberede en masse retter, der bare kan tages op af fryseren.
Ideen med meal prep er netop at spare tid (og penge!), ved at lave større portioner frokost/aftensmad eller bagværk, som kan fryses og tages op portionsvis. En lille ekstra ting, kan være at forberede nogle muffins/boller eller kage, som du kan tø op, når der kommer gæster. På den måde kan du stå klar med baked goodies uden al arbejdet samtidig med, at du har en lille ny på armen – det er virkelig at være ‘smartmor’ (eller far)!
Når du skal i gang med meal prep kan det godt virke lidt overvældende med alt det, du skal købe ind, samt stå med – men tro mig, det er det hele værd. Her får du lige mine 7 gode råd til meal prep:
- Opskrifter. Start med at udvælg dig 2 forskellige retter til din første meal prep dag. Det er rigeligt til en start, og din barsel varer jo for de fleste mange uger. Der er ingen grund til at stresse dig selv på første dag. Jeg valgte en sund lasagne og en omgang squashbrud.
- Forberedelse. Forbered en udførlig liste over alle ingredienser du skal bruge, samt hvor meget af hver, også selvom du har dem i køkkenet. Kryds så de ingredienser af, hvor du vurderer, at du i forvejen har nok hjemme til din meal prep. Det der er tilbage er så din indkøbsliste.
- Indkøb. Nu har du din indkøbsliste klar, men vent lige. Tjek tilbudsaviserne igennem først, så du sikrer dig, at du handler det/de rigtige steder. Der er ofte en del at spare, når man skal købe større ind til meal prep. HUSK at du skal kunne opbevare dine retter i fryseren. Det kan være i foliebakker, men mere miljørigtigt vil være i glas- eller porcelænsbeholdere. Det skal passe med de portionsstørrelser, som du forventer du/I skal tø op af gangen. Herhjemme har jeg lavet retter passende til både 1 og 2 personer, så der er plads til at den ene af os er ude en aften og det stadig er let for den anden.
- Overblik. Når du kommer hjem fra handleturen, kan det godt være smart at putte varerne i køleskabet til dagen efter, så du kan starte på en frisk dag med meal prep. Mærk efter hvad energien er til. Når du er klar til at gå i gang, så saml alle varer du skal bruge til første opskrift og gå i gang. Alt efter opskrift, er det ikke sikkert du skal lave maden helt færdigt inden nedfrysning – se næste trin.
- Kunsten. Det er lige med at finde ud af, om du skal lave opskriften helt færdig eller ej. For noget meal prep er bedst, hvis det ikke er helt færdigt, når det nedfryses. En kort guide hertil:
- Dette skal laves helt færdigt: boller, bagværk, selve kødet i retterne og retter med ris
- Dette må gerne laves halvt:
- Generelt retter som skal i ovnen for at bage færdigt, kan du fryse ned, inden du normalt ville sætte i ovnen. Der nedfryses det i stedet, og du skriver på pakken at det skal fx 45 min i ovnen
- Grøntsager skæres til og nedfryses rå, hvis de skal anvendes som fx wokblanding eller til ovnretter
- Smoothies kan laves fra frosne eller frisk bær, men skal ikke blendes inden nedfrysning
- Nedfrysning. Frys altid retterne umiddelbart efter de er lavet. Generelt set kan middagsretter holde sig i fryseren op til 2 måneder, måske endda længere, hvis det er gode beholdere.
I princippet kan du bruge stort set alle retter til meal prep, men som inspiration får du her, hvad jeg nu har liggende i min fryser:
Oksekød/kål stir-fry, grøntsagspakker, pølsehorn, æblemuffins, gulerodskage, mini pizzaer, grøntsagsboller, morgenboller, gulerodsboller, lasagne, paella med seafood, boller i karry, frikadeller, stegt kylling til salater, kødsovs til spaghetti, wok med svinekød, blomkålsuppe.
Skulle du være bruger af den fantastiske tjeneste Pinterest, så kan du finde opskrifter og inspiration på mit meal prep board her: https://www.pinterest.dk/aabymama/food-prep-på-barsel/
God arbejdslyst og god barsel!
Hejsa. Hvordan koger du boller i karry ned? Med eller uden risene?
Mvh Maja
Hej Maja. Frys det uden risene. Det bliver ikke godt frossent. Så bare i små bøtter med 2 små boller og lidt sauce. Ris kan du så koge til 2 dage af gangen 🙂