Pippis hus i Astrid Lindgrens Verden

To dage i Astrid Lindgrens Verden

Med en kæmpe kærlighed til Astrid Lindgrens fortællinger to vi to voksne og to børn til den del af Sverige, hvor alt ligner en Lindgren-kulisse og hvor hendes “verden” ligger.

Af Maria Lyngsø Hougaard

Astrid Lindgrens verden – den har vi længe talt om at besøge. Svend på nu 4 år har været kæmpe fan af Pippi. Og Anker på 7 år har været virkelig opslugt af Ronja Røverdatter.
Så nu skulle det være. Vi havde hørt fra andre, at man skulle bruge to dage som minimum, så vi lejede en ødegård en times tid derfra og planlagde to dage i parken.

Forberedelser; lydbøger, bøger og film
For at være helt opdaterede begyndte vi at dyrke hendes univers inden turen. Vi var på biblioteket og låne et hav af bøger – både til højtlæsning og læs selv. Derudover fandt vi de gamle film på TV2 Play og Filmstriben. Og så hørte vi lydbøgerne, når vi kørte i bil sammen.
Det tog 3 1/2 time at køre til ødegården, og lidt over en time til parken, og i det hele taget er strækningerne lange i Sverige, så vi fik på køreturene hørt Madicken, Emil fra Lønneberg, Lotte, Rasmus på farten, Alle vi børn i Bulderby og hele Brødrene Løvehjerte. Det var super hyggeligt at høre samme og kunne tale om det.

Udenom travlhed
Første dag i parken var en fredag. Vi havde undersøgt, at der generelt er mindst travlhed i weekenderne, fordi det er der, de fleste bytter sommerhuse. Så hvis du ankommer til et sommerhus en lørdag/eller rejser derfra, så er det nok ikke lige fredag-søndag, du har på tur. Så vil du lige lande, og derfor er der ofte mere travlhed midt på ugen. Og det var helt fint med folk den fredag og søndag, hvor vi var der.

Ronja Røver datters område

Første dag i Astrid Lindgrens verden
Da jeg så kortet over parken første gang, tænkte jeg, at det kunne vi da godt nok på en dag, men det kunne vi ikke. Der er teaterstykker i alle de større områder; Pippi, Ronja Røverdatter, Rasmus på Farten, Emil fra Lønneberg, Madicken og Brødrene Løvehjerte. Og de teaterstykker er virkelig gode og gennemførte. Og så ryger tiden virkelig.
Første dag fokuserede vi på den ene del af parken med teaterstykker hos Pippi, Ronja og Emil. Og lej i Bulderby, Karlsson på taget og Nils Karlsson Pyssling. Og så var den dag gået.
Emil fra Lønneberg

Anden dag i parken
Anden dag fik vi set Rasmus på Farten, Madicken og Brødrene Løvehjerte. Samt gået rundt i de området vi ikke havde nået den første dag. Brødrene Løvehjerte ramte virkelig vores børn, så der så vi tre af de fem teaterstykker – scener fra fortællingen, hvor vi nogle af de andre områder kun så et af de mulige stykker. Stykket “Stridens Dag” hos Brødrene Løvehjerte med Katla dragen anbefales i brochuren fra 9 år, men Svend på 4 år fandt det yderst spændende, og jeg tror ikke, han blev bange, fordi vi kendte historien så godt.

Brødrene Løvehjerte; inde i husene var der indrettet, som om nogle boede der

Leg i kulisserne
Det der fascinerede os mest var, at man må lege i kulisserne. Det var simpelthen så fedt. Så før eller efter et Pippi Langstrømpe teaterstykker kan man gå ind i hendes hus, og så er alt indrettet derinde, og man kan så kaste med (kunstige) pandekager og bruge hendes møbler etc.

I Pippis køkken

Det sætter virkelig fantasien i gang. Særligt Brødrene Løvehjertes kulisser ramte os – både Rosendalen og Kirsebærdalen. Drengenes fantasi løb af med dem, mens de travede igennem den lille å, sad på den karakteristiske bro, gemte sig i klippehulen, gik ind og ud af husene og kravlede igennem den underjordiske gang. Alt imens deres far skulle gå rundt med sur mund og lege ond Tengil-soldat.

Gå evt ind i en af butikkerne i begyndelsen og køb kostume/rekvisitter. Svends bue og pil fra Brødrene Løvehjerte blev flittigt brugt til leg hele dagen.
Efterligning af forsiden på Brødrene Løvehjerte bogen

NB Vi havde troet, at karaktererne gik mere rundt i parken, så man kunne møde dem, men det er mest lige før og efter et teaterstykke, at man kan sige hej og få taget billeder med dem.

God gammeldaws svensk mad
Der var fine steder at spise sin madpakke, men også fine steder at købe mad. Og maden var helt okay, dog lidt små portioner nogle steder. På Stadsmestergården og hos Majkens mat er der tilbehør og grønt man kan tage mere af. Og så går man jo aldrig gal af svenske kødboller, hvis man spørger os.

I parken serveres klassiske svenske retter

Stadsmestergården er det eneste spisested, der har sent åbent. De har åben til kl 19:30, og det viste sig at være super hyggelig at være i parken så sent. Der var total ro, og legepladserne har stadig åbent. Det var sjovt at opleve det lidt tomt, og pludselig kunne lege alene rundt i Nils Karlsson pysslings “alt er kæmpe stort”-område uden andre børn.

I Nils Karlsson Pysslings STORE verden

Vi vil gerne tilbage
Astrid Lindgrens verden er simpelthen sådan et fint sted, hvis du er Lindgren-fan, og ellers bliver du det. Masser af teater og verdener fra barndommens bøger – og legepladser og “kulisser”, der lægger op til fantasi og leg. Vores børn på 4 og 7 år havde en perfekt alder til det, synes vi.
Og vi vil meget gerne tilbage.

Vi boede som skrevet på en ødegård en times tid derfra, men du kan også bo i selve parken eller hvad med at bo på den rigtige “Mellemgården” i det rigtige Bulderby ca 20 min fra parken. Noget helt andet; det er virkelig også et besøg værd, at køre et smut til Katthult, hvor Emil fra Lønneberg filmene er optaget. Og det rigtige Bulderby med de tre finde huse ved siden af hinanden. Alt sammen i det samme område omkring Vimmerby.

Rigtig god tur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *