Af Maria Lyngsø Hougaard – hovedfoto: Jess Lycoops
Det er en lidt vild milepæl, når du for første gang tilbyder din baby rigtig mad og ser ham/hende smage. Det rette tidspunkt er der, hvor baby kigger nysgerrigt på din mad og nærmest suger næringen ud, når du fører den til din mund. Og rammer du det, vil de fleste babyer gå til den nye verden med åbne arme (og mund).
Her i artiklen vil vi se på babymad – både den hjemmelavede og den nemme (men lækre) færdiglavede – og du vil møde en slags Nemlig.com for babyer. Vi har også spurgt Nanna Østensgaard, der er ernæringsekspert med speciale i babymad, hvordan man bedst starter op og bevarer interessen.
Lave maden selv eller købe den ude?
Jeg synes som mor, at skiftet fra mælk til fast føde kan være lidt uoverskueligt. Indtil da er det ret simpelt, hvad min baby skal have at spise, men pludselig skal jeg til at have varieret mad med på tur – og nok af den – tænke i at få afprøvet forskellige smage – huske proteiner – undlade salt osv.
Nu hvor Svend er 8 måneder, ender vi ofte med havregrød om morgenen, mos eller rugbrødshapser til frokost, familiens aftensmad og til sidst godnatgrød.
Da han var yngre og skulle have simpel og blendet mad, lavede vi den indimellem selv. Derefter blendede vi den aftensmad, som vi andre fik. Og nu spiser han ret meget det, som vi andre spiser.
Hvis du vil lave mos selv eller (i starten) blende jeres aftensmad til baby, så er en foodprocessor virkelig god at have ved hånden. Vi har en lille Kitchenaid, der har en fin størrelse til at kunne stå på køkkenbordet altid. Det gør for os, at vi får den brugt i hverdagen! Vi er rigtig glade for den – den kan snitte, blende og røre dej. Og så er det åbenbart god underholdning for en 3-årig – der er i hvert fald altid en hjælper, når foodprocessoren skal bruges.
OPBEVARINGS-TIP
Hvis du laver mos selv, så opbevar den i en frysepose med en knude efter hver portion, for så kan du klippe ved knuden, når du skal bruge en enkelt portion og putte resten tilbage i fryseren.
Baby-aftensmad udefra
Men der et også et hav af gode løsninger, hvor du istedet kan købe maden udefra. Herhjemme har vi både brugt at lave selv og at købe udefra. Det sidste bruger vi, når det skal være dejlig nemt eller når resten af familien skal spise noget ikke babyvenligt. Byg selv burgers er ikke ligefrem babyvenlig.
Der er mange gode færdiglavede aftensmad til baby på markedet. Der er for eksempel Ellas kitchen. Vi startede vores bekendtskab med dem med deres “Lovely Lamb Roast Dinner”, og Svend på 8 måneder slugte den simpelthen – han åbnede faktisk munden, før der overhovedet var noget på skeen og var åbenbart helt vild med den.
Ellas Kitchen er på tuber – Svend er ikke god til at bruge tuber (endnu), så vi kører det bare ud på skeen eller ned i en skål. Ellas Kitchen er 100 % organisk og med bæredygtig indpakning, ingen sukker og salt. De har også mellemmåltider fx tube med ferskner, pærer og brune baby ris. Og vegetariske udgaver med et “Love Veg” i højre hjørne af tuben.
Grød til hygge og godnat
Og så er der grød – altid et hit til morgen, godnatgrød eller et mellemmåltid. Det er simpelthen en fornøjelse at se på grødposerne fra økologiske Woodland Wonders – de er så fine med deres matte smukke farver med enkelte skinnende felter. Baby er helt sikkert ligeglad – med mindre poserne skal leges med – men der sker altså ikke noget ved, at forældrenes øjne forkæles lidt.
Og hold nu op en duft der mødte os, da vi åbnede deres “Sweet dreams” grød. Ofte synes jeg ikke, at babymad dufter af særlig meget, men her mødes man af en virkelig dejlig duft af kanel. Lækkert!
Grøden er uden komælk, så lidt forarbejdet som muligt og lavet på danske produkter. Og så har Woodland Wonders fået en ret fin ide med at lave opskrifter på ting, du også kan bruge grøden til. Du kan for eksempel bruge Happy Morning grødblandingen til at lave banankugler, og du kan bruge Sweet Dreams blandingen til æble og kanel pandekager. Blandt andre opskrifter, der har deres produkter som basisprodukt. Det er fint fundet på.
På en grødpose står der, at de 150 gram giver 10 portioner. Det kommer selvfølgelig lidt an på, hvor meget din baby spiser, men jeg synes nu ikke de 150 gram rækker til så mange portioner. Jeg vil nok sige 6-7 portioner af virkelig lækker grød pr. pose.
En slags Nemlig.com for babyer!
Rigtig mange danske familier får leveret madvarer udefra. Det er nemt i en travl hverdag ikke at skulle forbi købmanden på vej hjem fra job med trætte og sultne børn.
Og når det så kommer til babymad og madpakker, så kan det samtidig være ret svært at finde på nye spændende ting til baby og til ældre børns madpakker. Jeg synes ofte, at vi ender med de samme ting. Og jeg kigger ofte ned i mit børnehavebarns madpakke og tænker; åh, hvad kunne gøre den lidt mere spændende?!
Og her har Minimad.dk altså ramt plet. De sammensætter kasser, der passer til præcis den alder, du har børn i. Fx månedskasser til madpakken eller snackhylden til dit vuggestuebarn eller dit børnehavebarn. Og månedskasser med mad og snacks til baby. Det er nemt, ligesom hvis du får andre andre madvarer udefra, men det er også inspirerende med nye produkter, du måske ikke kender til. Du kan også sammensætte din kasse selv, hvis du ved, hvilke produkter, dine børne er glade for.
Haps haps
Minimad.dk sælger fx også Haps Nordic, som er genanvendelige poser til snacks og frugtstykker samt til smoothies, mos eller grød. På den måde kan du nemt tage mad med på tur. Og så er det dejlig miljøbevidst med plastisk, der kan bruges igen og igen.
SÅDAN STARTER I OP PÅ BABYMAD
Nanna Østensgaard, uddannet i Human Ernæring & Integrated Food Studies, står bag bogen “Spis & Gro – Mad til din baby”, der kommer på gaden i 2020 ved Gyldendal. Vi har stillet hende nogle spørgsmål angående babymad:
1) Hvad er vigtigt at huske, når det kommer til babymad?
Husk at det skal være sjovt. Selvfølgelig er det enormt vigtigt at holde sig indenfor retningslinjerne og sundhedsstyrelsens anbefalinger, men prøv dig lidt frem med smage og lad dit barn få lov at røre og føle. Vis barnet, at det er fedt, en god ting og okay at skulle igang med mad. Gør det hyggeligt og støt dit barn ved at nikke, smile og holde i hånd, så barnet forstår, at det er helt okay med det nye sanseunivers, som barnet drages ind i når I begynder på mad.
Og så er mit allerbedste råd: forberedelse og planlægning. Man hjælper simpelthen sig selv SÅ meget ved at lave 3 omgange mos af frugt og grønt og en gang kød fx om søndagen. Så kan man løbende tage op af fryseren og sammensætte de forskellige mos ved at tilføje lidt ekstra grønt, kød osv. Her er basen på plads og det giver ro og overskud til at lege lidt ekstra med ingredienserne og smagene efterhånden.
2) Hvordan starter man bedst op?
Vi har tradition i Danmark for, at man starter op med grød. Mange babyer trives med dette, men nogle babyer kan have lidt svært ved at fordøje grød. Derfor anbefaler jeg faktisk, at man starter stille og roligt op med grøntsagsmos, gerne gulerod og sød kartoffel, da dette er let at fordøje. Her er det vigtigt at starte stille op og langsomt introducere til nye råvarer.
Start f.eks. stille op med en tsk grøntsagsmos, herefter to tsk., så en tsk. af en anden grøntsagsmos, så to tsk. af den samme osv. stille og roligt, step by step, små portioner i starten for at undgå hård mave.
3) Er der gode tips til ting, man kan tilsætte mos/grød, så man kommer godt omkring næringsmæssigt?
Frys ned i små portioner så du f.eks. har en masse små isterninger af forskellige grøntsagsmos og frugtmos. Lav f.eks. en ordentlig portion pæremos med ærter, blomkålsmos, broccolimos, gulerod, persillerod, sød kartoffel osv. Fys ned i isterningbakker (jeg bruger silikone, som er beregnet til madvarer og ikke afgiver noget usundt).
Når du så serverer en gang kartoffelmos f.eks. for din baby så tilføj en isterning eller to. På denne måde tilfører du ekstra næring med gode vitaminer og mineraler. Når grøden er lavet og er lun, så fungerer det så fint at køle grøden lidt med en isterning eller to.
Og sørg altid for at tilsætte gode fedtstoffer og varier med f.eks. hørfrø, kokosolie, olivenolie og usaltet smør.
Desuden kan du tilføre grøden pulver fra helsekosten som f.eks. Hyben og havtorn, som er springfyldt af super sund næring. Når du laver frugtmos, så skader det heller ikke at tilføre lidt grøntsags f.eks. kan du komme lidt gulerod eller ærter i æble eller pæremos.
Og på grød og lignende er det altid godt med en lille klat frugtmos, da Vitamin-c gør det lettere at optage jern.
Om Nanna Østensgaard:
Jeg har en bachelor i human ernæring og kandidat i integreret fødevarer, herunder human ernæring, fødevare sociologi, fødevare design. Jeg har arbejdet som kostvejleder og er nu ved at udarbejde et større koncept med fokus på mad til baby, hvor jeg kommer til at fungere som rådgiver og vejleder; herunder afholde events, workshop m.v. Jeg er selv mor til to på henholdvis 6 mdr samt 2 år og 10 mdr. Så jeg har bogstavelig talt babymad under neglene.
Bogen “Spis og Gro”:
Kommer til at indeholde opskrifter til baby, rådgivning og vejledning om mad til baby. Men smukke æstetiske billeder taget af madfotograf Chris Tonnesen.
Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt og håndplukket af Mor-skab, og holdningerne kommer fra hjertet //Mor-skab