Kejserinderne – følelser bag et kejsersnit

Af Nadia Jørgensen 

Alle fødsler er forskellige, som også alle mødre er det. Nogle mindes den måske med glædestårer i øjnene, mens andre husker det som et traumatisk øjeblik, hvor de gav slip på al kontrol. Når man som kvinde har født ved kejsersnit, kan der være brug for at få ordentlig gang i den fysiske og mentale helingsproces, fordi kejsersnittet måske ikke var planlagt, og fysikken er slået tilbage.

Jordemoder Anne Ruby videregiver her sine mangeårige og dyrebare erfaringer, som forhåbentlig kan bidrage med bedre viden til og om Kejserinderne.

”Kejserinder”. Det er under det navn Anne Ruby omtaler de seje kvinder hun møder i sit onlineforløb, som af forskellige årsager har født ved kejsersnit. Nogle har foretrukket kejsersnittet, og derfor ønsket dette, mens andre oprindeligt havde en anden fødselsplan. Fælles for dem alle er dog, at de har måtte lægge krop til et kejsersnit i deres forvandling til at blive mor. 

Vi kalder dem Kejserinder for ligesom at give denne gruppe af kvinder en oprejsning. Det skal give noget power til dem, fordi en del kan føle, at de ikke sådan rigtigt har født. Det er fuldstændig uberettiget, fordi de har født, men den retorik som omgiver kejsersnit vildleder os til at mene det modsatte. Sådan noget som ”mit barn er bare taget ved kejsersnit,” kan efterlade en følelse af ikke at have født rigtigt, og for en del af kejserinderne kan det betyde, at de faktisk kæmper en smule med deres fødselshistorie og selvværd omkring det. Det er dog vigtigt at understrege at Kejserinder selvfølgelig også selv kan have valgt denne form for fødsel, men ofte har de så alligevel en følelse af, at skulle retfærdiggøre deres valg for omverdenen. Derfor synes vi ”Kejserinder” er et passende navn til en gruppe af seje mødre, forklarer Anne Ruby.

Onlineforløb – ”Stærk mor efter kejsersnit”
Det er faktisk omtrent tyve procent af børn hvert år, som kommer til verden ved kejsersnit.

I Annes praksis har hun derfor, sammen med den erfarne fysioterapeut Heidi Holm, tilrettelagt et otteugers helt særligt efterfødselsforløb for deres Kejserinder. Det er tilrettelagt som et onlineforløb, hvilket sikrer at Kejserinder fra hele landet kan deltage.

Vi har oplevet, at der faktisk har været en mangel på tilbud og efterfødselstræning for denne gruppe. Det optimale for kejserinderne er, at genoptræne deres krop på en anden måde. Ved et kejsersnit skæres der selvsagt dybt gennem mange af hudens lag og i en meget centralt del af vores krop, og det giver et kæmpe chok for vores nervesystem. Vores hjerner er optaget af at holde os i live og passe på os. Derfor er det essentielt at vi starter med at berolige kroppen og sindet, så den kommer ud at sit overlevelsesmode og kan mærke at der ikke længere er fare på færde, fortæller Anne.

Anne og Heidi

Det gør vi helt konkret ved at kickstarte og berolige neurologien, da det hjælper kroppen til at slappe af og genfinde kontakten til det opererede området. Dermed kan eventuelle føleforstyrrelser, varme- og kuldereaktioner, træksmerter eller funktionsnedsættelse mindskes, for til sidst helt at forsvinde.

En anden fordel ved at forløbet er tilrettelagt online er, at alle har mulighed for at passe øvelserne ind i sit eget og sin nyfødtes skema. 

Anne understreger at det er vigtigt at vække kroppen igen, og få den tilbage i en tilstand af ro og tryghed. Så at sige ud af det alarmberedskab, som et kejsersnit efterlader den i. Og netop fordi kroppen bliver set og hørt, så kommer den endnu hurtigere tilbage i form, når først de første uger er gået med at give den kærlig pleje og tryghed.

Der er stor søstersolidaritet
De første fire af det otteugers forløb, har således fokus på netop dette, og i den forbindelse bliver der selvfølgelig også tid til, at kejserinderne kan dele deres fødselsberetninger med både hinanden og med Anne. Muligheden for dette findes i et onlinegrupperum, hvortil alle som er tilmeldt forløbet får adgang.

I det forum hvor Kejserinderne deler stort som småt med hinanden, der er det virkelig fantastisk at være vidne til at søstersolidariteten lever i bedste velgående. Der er mange som har haft nogle virkelig lange og seje fødselsforløb, mens andre har fået det præcis som de gerne ville have det, men uanset hvad så bakker de virkelig op om hinanden. Det er derfor et efterfødselshold som både tilgodeser den mere komplicerede genoptræning, men så sandlig også et hold, hvor man får mulighed for at finde støtte og anerkendelse hos hinanden efter fødslen, fortæller Anne.

Fødselsfortællinger
Anne startede i sin tid dette forløb op sammen med Heidi Holm, fordi hun på de eksisterende efterfødselshold oplevede, hvordan Kejserinderne ofte selv trak sig fra fællesskabet, når talen faldt på fødselsberetninger. 

De følte simpelthen ikke at de havde født rigtigt, og mange kunne da også opleve at føle sig snydt for netop denne særlige fortælling, der som oftest ender med en lykkelig lille guldklump på den bare mave, forklarer Anne og fortsætter:

Oveni at Kejserinderne skal gennemgå den operation, et kejsersnit nu er gang er og komme sig ovenpå den igen, så er deres egen drøm om deres fødsel måske også blevet knust. Efterfølgende føler mange, at de så også skal takle den viden vi har i dag, om at det er en lidt sværere start på livet at komme til verden ved kejsersnit, og det kan alt sammen være ekstremt hårdt i en tid hvor man som kvinde i forvejen er naturligt følsom. Derfor mente jeg, at der var et behov for at skabe et rum til Kejserinder, hvor de kunne finde et fællesskab og hvor jeg selv kunne bidrage med min brede faglige viden.

Anne fortæller at fødselsberetningerne som oftest fylder en del hos alle nybagte mødre, og hos Kejserinderne er dette selvfølgelig ingen undtagelse. Hun anbefaler derfor alle på sine hold, at få skrevet en god fødselsberetning ned. Både så man selv har den senere i livet, men også så børnene med tiden vil kunne læse præcis hvordan de kom til verden.

En del af de Kejserinder som ikke selv har valgt kejsersnit, kan ende med at føle sig snydt. De føler ligesom at de går glip af alt det, de hele graviditeten har gået og varmet op til, og det kan være en hård erkendelse. På vores forløb gør vi derfor meget ud af, at få sat deres fødsler ind i deres egen fortælling. Det hjælper nogle til at bearbejde oplevelsen, og når man får beskrevet alle detaljerne, så bliver det pludselig meget mere virkelig og en glædelig stund, fordi det er historien om dengang ens barn kom til verden. Det er et kæmpe stort øjeblik for alle forældre, så alle skal have en historie de kan fortælle deres børn. 

Mother massaging her child’s foot, shallow focus

Kærlighedshormonet udskilles ikke ved kejsersnit
Hormonet oxytocin udskilles i store doser under en vaginal fødsel. Det bidrager til den kemiske reaktion i hjernen, som hjælper os til at føle lykke, tryghed og nærhed.  

Det er så vigtigt, at vi ikke overser behovet for oxytocin hos de nybagte Kejserinder. De har brug for maksimal ro for at komme sig oven på operationen, men det er selvsagt vanskeligt når ens nyfødte ligger og møffer fødderne ind mod ens mave. Det er vigtigt at give dem nogle positive sansninger som forhøjer deres niveau af oxytocin, og det er vi desværre ikke særlige gode til inden for sygehusvæsnet, påpeger Anne. 

Kroppen udskiller naturligt en stor mængde af oxytocin når en kvinde går i fødsel, men det bliver Kejserinderne snydt for. Derfor er det essentielt at vi bliver bedre til at gøre det trygt, i så stort et omfang som muligt, hvilket for eksempel kan ske ved at man kan spille et bestemt musiknummer på stuen, eller andre sådanne ting. 

Foto: Nikolai Linares

Netop af denne grund er Anne også stor fortaler for, at vi arbejder på at få sænket det klæde som skjuler maven på operationsbordet. 

Modsat hvad mange måske tror, så kigger man ikke ned i et stort operationssår, man kigger blot til toppen af den bakke som en gravid kvindes mave udgør i det stadie. Der er en stor del af Kejserinderne som kan have mere eller mindre svært ved at forstå, at deres barn rent faktisk er kommet ud af dem. Det er også noget vi kender fra vaginale fødsler, men for Kejserinderne fylder det som oftest en del mere, fordi de ikke har oplevet selv at skulle presse og arbejde fysisk hårdt for denne forløsning. Erkendelsen af ”jeg gjorde det sørme, jeg fik mit barn til verden,” er en stor faktor for udskillelsen af oxytocin, og det er vigtigt at vi giver kejserinderne de bedste forhold for dette, forklarer Anne.

Vi må gøre os umage på opvågningsstuen med blid musik, noget rart at dufte til eller en god fodmassage, mens hun skal tildeles fordybelsen til at se sit nye barn dybt i øjnene og mærke roen sænke sig over dem begge. Det er også en af forklaringerne på at Kejserinder kan have en smule forsinket ammerefleks, fordi de ikke nødvendigvis har fået det samme skud oxytocin som vaginalt fødende har. Deres krop kan være længere om at forstå, at graviditeten er ovre og at de nu har født, for det er et stort hormonelt skift at gå fra værende gravid, til at skulle være barslende og ammende mor.

Det er ud fra disse tanker at jeg også har udgivet en kort e-bog ”Kejserinde to be”, som forhåbentlig kan give den gravide endnu mere viden omkring dette.

Et godt råd til Kejserindens omgangskreds
Ifølge Anne er det essentielt at Kejserinderne, og specielt de nærmeste omkring hende, husker at komplimentere hende for hendes mod og styrke. 

Det kræver helt enormt meget af en kvinde at underligge sig andres kontrol med det dyrebareste, hun har. Vi skal være bedre til at give hende et stort klap på skulderen over, hvor fantastisk en krop hun har, i stedet for at fremstå med en kedelig retorik omkring det at føde ved kejsersnit. Hun skal opleve den samme wow-følelse, som enhver anden kvinde der har født, for det er altså ikke lutter lagkage at føde på den måde. 

Anne oplever, at den fleste kejserinder kan kan føle en form for ambivalens omkring forløbet, og her skal omgangskredsen huske at give plads og rumme den følelse. Det er jo altid fantastisk når guldklumpen er kommet sikkert til verden, og det synes moderen selvfølgelig også, men derfor kan selve forløbet godt fylde en del i hende efterfølgende.

Der kan opstå en masse tanker, som ofte bliver slået lidt hen af omgivelserne, men det er vigtigt, at hun har plads til at udtrykke sine følelser af ambivalens. Jeg vil gerne understrege til slut, at alle Kejserinder er forskellige, lige såvel som alle andre mødre er det. Der er massere som oplevede kejsersnittet som et super godt forløb, hvor de efter få dage var helt ovenpå igen, men der er også Kejserinder som tumler en del rundt med alverdens tanker omkring det. Derfor er der ikke en enkelt manual som beskriver alle i stereotyper, men der er en stærk pointe i, at møde kvinderne hvor de er, forklarer Anne og fortsætter: 

Nogle kan have brug for en ekstra hjælp og indsigt efter de er blevet Kejserinder, og det er vores forløb skræddersyet til. Det er en fantastisk oplevelse at blive mor, men det kan også have været udfordrende, og i vores forløb er der plads til alle de forskellige sider af at være Kejserinde.

Om jordemoderen bag: Anne Ruby har mange års erfaring som jordemoder og har en privat praksis på Frederiksberg hvor hun tilbyder alt fra graviditetsyoga, massage og hypnose, til efterfødselstræning, mental bearbejdning af fødsler og tips og tricks til at finde sig ordentlig til rette i det nye liv som mor. Hun arbejder med YOJO, som er en blanding af yoga og jordemoder, men hun har også mange klienter som hun følger gennem graviditeten, for til sidst at hjælpe dem ved deres hjemmefødsel. I 2010 har hun desuden stiftet ”Kejserinderne” med fysioterapeut Heidi Holm.

Foto: Stine Heilmann

Hvis du ønsker mere information omkring onlineforløbet ”Stærk mor efter kejsersnit,” kan du læse mere her: https://kejserinderne.dk/traening-efter-kejsersnit/

Eller besøge deres hjemmeside https://kejserinderne.dk

Her kan du også læse en masse spændende referencer og fortællinger, eller se før/efterbilleder fra de Kejserinder som har fulgt onlineforløbet hos Anne og Heidi. ”Kejserinderne” er også på Facebook, hvor de en gang om måneden har en gratis spørgetime, så du kan få mere information direkte fra kilden selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *