Bog: ”100 myter om graviditet og fødsel”

Af Victoria Klostermann Olsen

Kan det virkelig passe, at gravide ikke må spise sushi? Hjælper is på graviditetskvalme? Skal brystvorter hærdes som forberedelse til amning? Findes der noget der hedder “ammehjerne”? Har kvinder der dyrker meget sport sværere ved at føde?

Der går mange ting igennem kvinders hoveder i forbindelse med en graviditet. Mange skal igennem det på et tidspunkt, men vi får ikke ligefrem et kursus i det, så meget af den viden vi går med kan være myter eller røverhistorier, og det er svært at filtrere i, hvad der er rigtigt eller forkert.

Bog om myterne
Forfatteren til bogen “100 myter om graviditet og fødsel” hedder Agnete Nørrelund-Madsen, og hun er uddannet jordemoder. Slavisk går bogen igennem Agnetes svar på alle røverhistorierne og mysterierne én ad gangen.

Bogen er letlæselig og nem at komme igennem- men den er ikke mindst også super spændende. Mange af skrønerne havde jeg slet ikke hørt om, før jeg åbnede bogen, og langt størstedelen af dem troede jeg ikke havde noget på sig – og jeg regnede faktisk ikke med, at der var nogle derude, der troede på dem. Men der tog jeg så grueligt fejl.

Lærerig og sjov
Bogen er super god for den kommende mor, eller de kommende forældre, men er også sjov læsning for alle nuværende mødre. Svarene er korte og lette at forstå, og bogen er nem og overskuelig og giver rig mulighed for at man kan slå op og få et hurtigt svar på de ting, man er i tvivl om.

Tre myter, der overrasker
Nå, men hvad er så svaret på nogle af de myter? Jeg har samlet en top-3 over de myter, der overraskede mig mest:

  1. Gravide har mere kvalme, hvis de venter en pige, end hvis de venter en dreng 

Den er desværre god nok mine damer og herrer. Forskere ved University of Washington har udarbejdet et forsøg med 2.000 kvinder, der var plaget af morgenkvalme. Undersøgelsen dokumenterer, at pigefostre giver mest kvalme i graviditetens første tre måneder. 

  • Gravide må ikke sove på ryggen

Det er ikke helt rigtigt, at man direkte ikke sove på ryggen. Men der er sandhed i myten om, at de færreste, i hvert fald højgravide, kan lide det. Utilpasheden skyldes at den gravide mave tynger ned på en af de store årer i maven, vena cava. Deraf bliver utilpasheden kaldt vena-cava syndromet. Det er en naturligt del af graviditet, og kan afhjælpes, ved at den gravide vender sig om på siden.

  • Moderen får halsbrand, hvis fosteret har meget hår på hovedet

Imod forventning, er den her god nok! 64 kvinder var med i studiet om at skulle angive graden af halsbrand i løbet af graviditeten, og 23 ud af de 28 kvinder, der angav moderat til svær halsbrand fik børn med gennemsnitlig eller over-gennemsnitlig hårmængde.

Bogen er et sjovt must-have for alle med interesse for graviditet og fødsel. Vi giver den på mor-skab 4 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.