Børneopsparing – en gave til dit barn!

skaermbillede-2016-10-20-kl-15-28-10
Photo: melissajean.com.au #melissajeanbabies

Af Andreas Høstbo, Finansøkonomstuderende

Jeg studerer til finansøkonom og har generelt en stor interesse inden for privatøkonomi. Mit mål med uddannelsen er at ende som bankrådgiver, hvor jeg har mulighed for at kunne hjælpe og rådgive folk i alle slags situationer.

Efter min kæreste havde født, og alt var kommet godt på plads, fik vi sat os ned og snakket om, hvordan vi kunne gøre vores datters liv nemmere, når hun bliver voksen. Hverken mig eller min kæreste havde en børneopsparing af betydning til trods for de store fordele, som vi mener, at et barn kan få med en.

Undersøg markedet for muligheder
Det første vi valgte at gøre var at finde ud af, hvad der var af muligheder; skulle vi vælge vores bank (Danske Bank) eller et andet sted? Vi har mange banker rundt, og vi fandt endda ud af, at der var banker, som vi aldrig havde hørt om før.

Vi fandt ud af, at renten hos Basisbank var på 1,5%, hvilket var det højeste, vi kunne finde. Dette var vi godt tilfredse med, da det betyder, at vores datter kommer ud med omkring de 50.000, når hun bliver 21 år.

Den hjælpsomme bankrådgiver
Glade, som vi var, over at finde den bedste rente, gik vi ned og snakkede med vores sædvanlige bankrådgiver om, hvorvidt Danske bank kunne matche dette. Renten ville de naturligvis ikke matche (det gør de ikke), men han forklarede os også, at pengene på en børneopsparing kunne investeres – og afkastet (det der bliver tjent ved en investering) er skattefrit.

Min kæreste er ikke den risikovillige type; for ved at investere er der naturligvis en risiko for at miste alle pengene på opsparingen. Jeg derimod er en af dem, som gerne vil tage high-risk-high-reward.
Vi bad derfor vores bankrådgiver gennemgå alle deres investeringsmuligheder, og så at en af deres muligheder havde givet et endeligt afkast på 43% procentpoint. I forhold til den 1,5% vi ellers ville have taget var dette ingenting.

Hvad håber vi, at barnet får ud af børneopsparingen
Som vi nævnte i indledningen, ville vi have en børneopsparing til vores datter, fordi vi følte, at vi ikke fik gode muligheder for at flytte hjemmefra. Ved at give hende en opsparing, håber vi, at vores datter vil bruge dem for at gøre sin fremtid nemmere.

Det vi blandt andet har tænkt, hun kan bruge dem på, er:
– Møbler og andet inventar til en lejlighed + indskud til en lejlighed
– Udbetaling på et hus
– Studiebøger, studietur og diverse udgifter forbundet med et studie

Vi har også planer om, at når vores datter bliver ældre, vil vi vise hende, hvordan hun kan foretage investeringer, samt hele risiko-konceptet. At barnet får en tidlig forståelse for økonomi (uden at det bliver overdrevet) vil ligeledes sætte hende foran mange, hvis vi sammenligner med vores egen generation.

Regler omkring en børneopsparing
Vi har samlet de fleste regler som der er forbundet med en børneopsparing. På denne måde kan du hurtigt kunne få en idé om, hvorvidt det kunne være noget for jer:

  • Maksimal 3.000 kroner indbetalt pr. år (250 kr.- pr. måned)
  • Du kan kun indbetale på opsparingen i 12 år (du bestemmer typisk selv udbetalingstidspunktet, men den skal være bundet i minimum 7 år)
  • Afkastet fra investeringen eller renten er skattefrit
  • Du må kun have én børneopsparing til dit barn
  • Det bedste vi kan anbefale dig er at tage kontakt med din bankrådgiver omkring mulighederne for en børneopsparing. Gør det gerne i en af de store banker i Danmark, da det ofte er disse, der har investeringsafdelinger tilknyttet virksomheden.Hvad kan dit barn bruge sin børneopsparing på…
    Afslutningsvis vil jeg lige komme ind på, hvad en børneopsparing kan bruges på. I bund og grund skal en børneopsparing ses som et værktøj til at gøre livet nemmere for dit barn.Som jeg nævnte i indledningen, er det ikke sikkert at SU’ens størrelse overlever, hvilket vi også kan se på den nuværende regerings udspil. En børneopsparing vil derfor kunne give dine børn mulighed for at holde udgifterne ved lige, som andre studerende gør med deres SU i dag.

    En børneopsparing kan også bruges til en udbetaling på et hus. Huslejen i de store byer er i dag vanvittig høj, og afbetaling af lån samt andre udgifter ved et hus kan i visse tilfælde være billigere, da der ikke behøver være en mellemmand mellem banken og dit barn, som tjener penge.

    Jeg kan derfor kun opfordre dig til at tage en snak med din bankrådgiver om mulighederne for en børneopsparing – også selvom at du eller I ikke har 3000 om året til dette formål.

    Skulle I have brug for hjælp til materiale inden samtalen, er I velkomne til at skrive til os.

    God fornøjelse!

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.