Af Jakob Johansen
Som nybagt mor er det helt og aldeles naturligt, at du bliver en smule overvældet – og ikke mindst forvirret – over din nye rolle og i den nye hverdag. Første gang man bliver forælder er der rigtig mange ting, der ændrer sig, og det kan være svært at hitte hoved og hale i, hvad man egentlig skal gøre af sig selv i de første dage efter fødslen. Men der er naturligvis hjælp at hente – og vi har samlet vores seks bedste råd til dagene efter fødslen i artiklen herunder.
Råd nr. 1: Vær ikke bange for at bede om hjælp
Uanset hvor mange bøger, du har læst under graviditeten og hvor godt du føler, at du har forberedt dig med besøg hos sundhedsplejersken og diverse pjecer, vil der altid være ting, der overrasker dig i dagene efter, at du har født. Mange nye mødre har en idé om, at man skal kunne diske op med friskbagt brød og kage eller det helt store frokostbord hver gang man får et barselsbesøg. Eller at hytten altid skal være skinnende ren, fordi man jo er på barsel og har masser af tid derhjemme. Og det er altså helt i orden at række ud til familie og venner og bede om hjælp. Hvad enten det er hjælp til madlavning, rengøring eller noget tredje. Ønsk jer eventuelt aftensmad eller en hovedrengøring i barselsgave.
Der er ingen der forventer andet af dig, end at du tager dig af dit nyfødte barn, dig selv og eventuelt dine andre børn. Og hvis det bliver for meget at passe alle børnene, skal du ikke tøve med at spørge om hjælp. Børnenes bedsteforældre vil helt sikkert med glæde træde til, og hvis ikke, så kan du få hjælp til de ældre børn på Handyhand, hvor du kan få hjælp til både børnepasning, men også mange andre opgaver i hjemmet.
Råd nr. 2: Sørg for at have det helt rigtige udstyr
Du kan som sagt forberede dig alt det du vil på at blive forælder, men du kender først dit nyfødte barns personlighed og behov, når det er blevet født. Og derfor kan der være brug for noget bestemt udstyr, som I måske ikke har anskaffet jer på forhånd. Det kan være, at I finder ud af, at jeres baby kun kan sove, hvis han eller hun ligger i slynge eller måske endda i en elektrisk vugge, som kan vugge babyen i søvn uden at du behøver gøre noget. Ekstra sutter og stofbleer er også ting, som man aldrig kan få for meget af, uanset hvor godt man har forberedt sine indkøb på forhånd. Nogle babyer kan græde sig igennem stakkevis af sutter førend man finder den ene, der kan få dem til at falde i søvn. Og om du vil det eller ej, vil din baby bøvse og gylpe så meget, så du sidst på dagen står uden rene stofbleer og det ville jo være ærgerligt.
Råd nr. 3: Amning
Vær forberedt på, at du skal amme – MEGET. Hvis altså du har valgt at amme dit barn. Det er ifølge en artikel fra Femina meget almindeligt, at man ammer i op til 12 timer hver eneste dag, når man har et nyfødt barn derhjemme. Det lyder af meget – og det er det også. Og derfor er det vigtigt, at du finder den helt rigtige måde at gøre det på, så det ikke bliver en plage for dig eller din baby. Find ud af, hvordan du ligger eller sidder bedst, når der skal ammes, og læg mærke til, hvornår og hvordan din baby spiser mest, og find ud af hvordan og hvornår du kan amme på den mest optimale måde.
Råd nr. 4: Kend dine efterfødselsreaktioner
Det er helt normalt at reagere både fysisk og psykisk på at være blevet forældre for første gang. Men der er også meget store forskelle på, hvordan og hvorledes forskellige personer reagerer på det at blive mor eller far. Uanset hvad bør I holde øje med efterfødselsreaktioner og symptomer på disse, så I kan få den rette behandling i tilfælde af at I oplever svære fødselsreaktioner. En efterfødselsreaktion kan vise sig i form af angst, depression og fysiske forstyrrelser, og symptomerne på disse kan ifølge Gravid.dk være alt lige fra søvnløshed, manglende energi, skadende tanker og adfærd og svær tristhed. Faktisk oplever helt op til hver tredje kvinde og hver ottende mand at få en efterfødselsreaktion, så det er altså værd at holde øje med symptomerne, så I kan få den rette behandling.
Råd nr. 5: Intimitet efter fødslen
Intimitet efter fødslen kan have to forskellige betydninger. For det første gælder det intimitet med din nyfødte baby. Det kaldes også for “hud mod hud” og er det fænomen, hvor baby og forældre skal ligge hud mod hud for at skabe et helt særligt. Efter sigende skulle hud mod hud have mange positive effekter såsom mindre gråd fra barnet, et mere stabilt blodsukker og en mere optimal hjertefrekvens.
På en anden måde kan intimitet efter fødslen forstås som den intimitet, der er mellem forældrene – hvilket kan være en svær størrelse at navigere med lige efter fødslen. Som ny mor kan man være utrolig usikker på sin egen krop, fordi man mister kontrollen over mange af sine kropsvæsker. Ikke desto mindre er det vigtigt at sørge for intimitet mellem forældrene – dog skal I huske at tage det i et stille og roligt tempo.
Råd nr. 6: Tilbud til nye forældre
Husk at holde øje med de gode tilbud, der typisk er til nybagte forældre i forskellige kommuner. Ofte finder man mange gode tilbud omkring for eksempel mødre-grupper med andre nybagte forældre i din nærhed eller konsultationer med fagpersoner, som kan hjælpe med at besvare alle de spørgsmål, som I måtte have til det nye liv som forældre. Rigtig mange butikker og supermarkeder kører også med gratis babypakker, som du kan hente kvit og frit, og som typisk indeholder alt lige fra bleer og sutter til vareprøver, værdikuponer, modermælkserstatning og babymos. Der kan være mange penge at spare på babyudstyr ved at gå efter disse babypakker.
Kilder:
Femina “10 gode tips til tiden efter fødslen”
Gravid.dk
Babyinstituttet “Efter fødslen”